• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: No u mě by to asi kanón nebyl. Ač si tu sousedi vzájemně vodu strhávaj, každá je úplně jiná a v úplně jiný hloubce. Někdo ji nenašel ani v 60ti metrech a jinej ji má geologicky ve stejné úrovni třeba i ve 20ti.

    Můj soused má studnu asi 4-5m od té mé a má prd i když je v hlubší vrstvě. A pokud ji má je železitá že se nedá pít.
    Já mám vodu sic ne moc ale přežil jsem s tím i letošní sucha, kdy po de mnou uschnul les. Ta voda je naprosto čistá-kojenecká nebýt toho že je tvrdší.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já netuším, jak to proutkaři dělají a považuji je za šarlatány, ale pak mi otec vrazil dráty (prut se nedá vozit autě) a po celé délce melioračního potrubí (cca 1-2m) v zemi, se to prostě točilo jinak. Jsem čistý skeptik, předpokládám nějaké magentické nebo jiné pole.

    Ale polovina úspěchu jsou zkušenosti s okolím, vzít dědu z jižní Moravy, aby našel vodu v Brdech asi nefunguje.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a pak muzes mit jeste smulu se studnou, u nas na chalupe kdyz prejede traktor po poli tak pak mas mlecnou vodu ve studni. Studna ma vodu v 15m. Co naplat, musim zkusit premluvit vsechny zemedelce v okoli aby presli na bio...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOOTCHA: ono je dle me základ úspěchu, aby byl proutkar a vrtac jeden subjekt. Pak ti samo i může garantovat, ze tam bude voda..
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Tak ono někde u Prahy, kde u každý natočený skleničky čekáš až ti vyprchá chlór, to má asi jinej význam. Já teď žiju tady na severu 10 let na sídlišti a voda mi tu přijde dobrá. A to mám s čim srovnávat (jakože oba rodiče mají barák se svojí studnou).
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Ač jsi sem vědom že mě ta voda přijde dráž, daleko dráž, než z kohoutku, tak bych neměnil. Mě prostě přijde že voda z kohoutku je chemické svinstvo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KOOTCHA: u vodovodu me stvou s tema desinfekcnima prostredkama. Ja mel na baraku skvelou vodu, letos zacatkem roku zacla mit chemickou pachut. Ptam se kamarada vodaka co se stalo jestli zacli davat neco jinyho nebo vic a on rikal ze davaj furt to samy a stejne, jen nekdy jim to prijde smradlavy a jindy ne. No tak si vybet. Letosek je ve znameni hnusny vody..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: dám cenu 20 a je to, ne? :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA:
    no hele není proutkař jako proutkař, problém je v tom, že se špatně shání reference.
    Když taky lidem napíšu že to dělám 20let a mám velké úspěchy a že za dvoku to zvládnu mnohem lépe než hydrogeolog, tak se mi jistě někdo ozve, tomu věř. Ale to že jsem to nikdy nedělal ani jak jsem na to senzitivní to už se nikdy nedozví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: já se domnívám, ze to nechtějí dělat, protože je prostě lepší někomu vyvrtat 35 m než dovrtat půlku, ale třeba jsem paranoidní..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: Pár firem s ultrazvukem dělá, ale jdeš s kanónem na vrabce :)
    V nejistých podmínkách - např. hledáš svahové prameny, protože je předpokládáš, a zároveň je bazální kolektor hodně hluboko. Za průzkum dáš 10k a víc a jist to není. Ultrazvuk dobře vidí zejména dutiny, jestli je v ní voda a jestli se v ní udrží po navrtání moc ne. A naopak voda obvykle není v dutině, je to vodou nasycený propustný horizont, který leží na nepropustném.
    Ultrazvuk se na základy v případě, že se očekávají jeskyně nebo poddolování apod.

    Cena za radon je ok, 2k mám do 30 km, pak dle dopravy max 2,5, ale jen Čechy a velké vzdálenosti jen stálé zákazníky. Někteří pražští šoumeni účtují i 4k.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    já mít tu možnost, tak jsem na vodovodu.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Ty proutkaři, to už se člověk může jen smát. Jako mně se tyhle fantasmagorie celkem líběj, když na tom zásadnim způsobem nezávisim penězma. Ano měl jsem tam chlápka, co přišel s pružinou, chytl ji oěma rukama před pupkem a podle toho kolikrát mu břinkla o břicho, tolik to mělo mít metrů :) pak jsem tam měl ještě 2 proutkaře a všichni tři ukazovali jinam. TAkže přijde chlap, kterýho si v životě neviděl, vezme klacek vedle z keře a řekne "tady" a tebe to (pokud to bude v tom železe) prostě bude stát třeba o několik desítek tisíc víc, nebo míň. Asi sotva si vedle vykopeš druhou studnu pro porovnání, abys viděl, jestli kecal, nebo ne :)

    Sousedi mají 60m hloubku a vodu ve 28m. Nebyli tam se studnařema a objednali si zrovna ty za dvojku za metr. TAkže tramtadadá, 60 tisíc v prdeli a díra v zemi.

    Nehledě na to, že (jak už jsem řikal), nikdo nic negarantuje, takže situace, kdy se dovrtá do 50ti m třeba a nic tam neni je dost na pikaču. On to chce zaplatit, ty máš suchou díru v zemi, když bude vrtat hloubš, tak nevíš až kam...No jak řikám. Mi spadl kámen ze srdce, když jsme na ten pramen narazili. Nebylo to jednoduchý. Mám tam blbý podloží a jsem na kopci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ok tohle beru spíše jako terénní znalost a znalost poměrů v lokalitě, což se samo sebou dotýká pracovní zkušenosti hydrogeologů, ale já myslel že jste to zaměřili třeba ultrazvukem.
    Tedy kdyby zákazník vrtal sám od sebe o 10m vedle najde to samý...
    Jinak cena je pěkná 2k5 jsem dal jen za pitomej radon
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POHODAVOLE: oslovila bych profesionálnější studnaře. Zejména ty, co nabízí čištění a prohlubování studní. Co je to za skálu, že to nechtějí vrtat?
    A dolu jen s jištěním a kyslíkem!
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: A co zbíječka?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jo, tam to bylo úplně přesný - jedná se o náhorní oblast Kokořínska. Celé je tvořeno pískovcovými skalami (moc puklin), vršek zakrytý sprašemi. Voda, která naprší nahoře, protoče dolů na dno údolí a míří do kolektoru říčky Pšovky nebo Liběchovky. Když se koukneš na turistickou mapu a odečteš výšku mezi pozemkem a dnem údolí (nejbližším potokem), máš hloubku studny, přibližně. A to bývá i těch 100 m. Výjmečně jsou někde svahové prameny, ne vždy jsou dost vydatné.

    Zákazník je majitel zahradnictví a voda se mu vyplatí i v tomto případě.
    V minulosti se v této oblasti budovaly nebeské nádrže - kamané utěsněné jímky, do kterých sváděli vodu ze všech střech a odtud ji brali. V době sucha vozili vodu v sudech povozem celé kilometry. (Krásná nádrž je třeba v obci Horní Vidim).

    Od posudku můžeš očekávat popis lokality, doporučení pro typ, hloubku a výstroj studny, přibližný výpočet vydatnosti. Nejpřesnější je obejít sousedy, změřit jim hladinu vody ve studních (to dělám) a pokud je to dobrý soused, tak se domluvit na čerpací zkoušce. Posudek vyjde na 2500 Kč. V okrese Mělník na 2000 Kč, s jinou zakázkou taky 2000 Kč. Ovšem mimo svoje okolí dělá člověk spíš nerad, protože zkušenosti s krajinou a vodou jsou extra důležitá položka práce. Pokud někomu jedu dělat radon a geologii do okresu Rokycany, tak tam tu studnu slíbím taky, ale už mi sepisuje otec, který je o 30 let zkušenější.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: nejsem si uplne jistej, jestli na to mam koule a hlavne nevim, kde bych sehnal tu vybusninu. Soused mi vypravel, jak postupovali a snad se mi ani nechce verit, ze to tak nekdo mohl tenkrat delat :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: to že je to ve skále je výhoda, protože je to pevné, jak bych skusil samodomo hloubit
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: to bych samozrejme rad, ale pod zemi mame tusim cca 3 skruze a pak je to ve skale. Byl u nas i typek, co vrta, ale pry nenavrta a delat vedle vrtanou urcite nechci, protoze to si radsi budu platit cisternu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam