• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    Toto téma je pro všechny, co hledají alternativu k předraženým katalogovým šikmostřechům, které nedokáží splnit ani běžné požadavky na ekologickou výstavbu.

    Cena bydlení není pouze kupní cenou, je potřeba započítat i provozní náklady!

    Pro všechny, co právě staví, nebo se chystají stavět své nové bydlení, ale i pro ty kteří už bydlí a mají zkušenosti z provozem a chtějí se o ně s ostatními podělit..

    V této diskusi by se měli řešit hlavně praktické konkrétní problémy se stavbou, nebo při projektovaní domu. Jaké materiály a jak  použít, kde je sehnat, jak vyřešit konkrétní problematické detaily k-cí, na co si dát pozor.
    Stejně tak by zde měl být prostor pro věci které se stavbou přímo souvisí, zákony, problémy s úřady, zajištění elektrické energie a pitné či užitkové vody pro domácnost, fotovoltaika a ostrovní systémy, solárrní kolektory, Rekuperace a VZT, způsoby vytápění a ohřevu TUV, Jímky a ČOVky
    rozbalit záhlaví
    RUZZA
    RUZZA --- ---
    JADR: hodně záleží na sklonu opěrné zdi... pakliže si tam můžeš dovolit 2:1 a uděláš správně oblast za rubem (odvodnění; nezámrzný nenasákavý materiál) tak bych se nebál to vyskládat z kamenů tj. bez tahové pevnosti (nasákavý kámen = špatný kámen...) tloušťku zdi tak 1m ... jinak opěrky se dají dělat i ze dřeva, akorát tam děláš jeden trámek na kolmo do svahu cca po 2m... kdybys to dělal jako záporovou stěnu tak poměr části nad zemí a pod zemí je zhruba 1:1
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    JADR: tak kup gabiony - tzn kameny do dratenejch kleci, nebo se delaj takovy jakoby betonovy kvetinace co se nahazej na sebe a doprostred muzes neco vysadit
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Kameny jsou IMHO mnohem vhodnější než beton, protože nezadržují vodu. Nasákavé bych ale nebral. Nedávno jsem děla jednu zídku z pěknejch kamenů (cena cca 300Kč tuna). Váhově od 300Kg po pár kilo. Ve sklonu se dá 2m metry v pohodě vystavět, ale je to pěkná makačka.
    V každém případě je třeba znát konkrétní místo použití bez toho nelze plošně radit. 2m už je na statický posudek
    JADR
    JADR --- ---
    cues, trosku jsem se zamyslel na exterierem - potrebuji udelat opernou zidku, cca 1.5m v nejvysim miste tak 2m vysokou. z ceho byste to delali? levne a nizkonakladove a pritom ekologicky.
    zbyli mi tam nejaky velky sutry, napadlo me to na sebe naskladat jako suchou zidku, ale nevim jestli to neni moc vysoky aby se to nezborilo - samozrejme pocitam se sklonem. ale ty kameny nejsou dle me moc dobre na suchou zidku - takovy ten nasakavy tip. pripadne mi napadlo udelat z nejkych tvarnic, ale nevypada to imho moc hezky a pak nemam predstavu jak to vyjde s cenou. dik
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CYBERBARA: problém je v tom, že mnozí chtějí nadstandart za malý peníz. Například 7+kk v pasivu, pokud možno postavit firmou, abych nemusel šáhnou a tak do milionu. :) Kamarádovy třeba volaly, že chtějí hliněný omítky, došli peníze a hlína je přeci zadarmo, ona tam tak sama naskáče na tu stěnu.
    Z čeho jste to postavily?
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    CUKI: to víš, kdo umí, ten umí... za 100kč jsem nechala namnožit klíče od baráku :D
    Samozřejmě sto tisíc ... ale i tak je to za hubičku, ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERBARA: BTW za co jsi utratila těch závratných 100Kč? kdyby to bylo 100k Kč tak by mě nenapadlo se ptát, ale když je to jen 100Kč tak to už musí bejt nějaká velmi důležitá věc :-D
    Já už bych se nebál napsat zadarmo...
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERBARA: TAk přesně vím o čem píšeš. A naprosto souhlasím.
    Po dobu stavby jsem 5 let bydlel v plechové boudě 2x2,5m kde vnitřní teplota byla od cca -20°C do 70°C!! Topení zde nebylo, ale bylo to moje zázemí. Mil jsem se v deštovce a v zimě když voda zamrzla jsem se jezdil koupat 10Km do Berounky. Postupně jak stavba přibývala přibýval i komfort, kterého si teď umím mnohem víc vážit. Neměnil bych bylo to velmi intenzivních pět let mého života kdy jsem mohl být sám svým pánem a tvořil věci tak jak jsem chtěl já...
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR:
    NN anoda chrání obal bojleru. Ale ten zbytek většinou moc třeba chránit není. Záleží na typu vedení a místních podmínkách.
    Tvrdou vodu není pro pití nějak třeba upravovat. Tvrdá voda je tělu velice prospěšná. Naopak moc měkká je pro trvalé pití nevhodná!
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    LINKOS: stránky duse domu se mi fakt líbí... přečetla jsem jeden článek: Hladová nenažraná bestie jménem Standard a musím naprosto souhlasit...
    postavili jsme domeček za 100Kč, máme krásných 36m2 plus ještě polovinu této plochy v patře (nepočítám terasu, parádní sklep a zahradu). Nemáme přivod vody, chodíme s barely ke studánce, nebo když jsme líní, tak ke kámošovi naproti do chatky... ale nádobí myju pohodlně pod tekoucí vodou :) nejsme napojeni na odpad, ale záchod máme (ne v baráku), chystáme se realizovat koupelnu, tak ta nám ještě nějako tu tisícovku (třeeba 5) sebere.... ale v článku autor píše, že si má člověk uvědomit, co potřebuje a hlavně co nepotřebuje, uskromnit se, otužovat se... stavěli jsme dva roky, zázemí jsme měli pod pergolou, později v sudu a pár měsíců v zimě u kámoše, kde se dalo topit. Dva roky bez koupelny, bez skříně na oblečení, bez čistého teplého místa na odpočinek... byl to boj, ale NIKDY bych tu zkušenost za nic nevyměnila... teď, když se můžu válet v suché čisté posteli, mám z toho každý večer malé vánoce. Vždy, když je domů donesená zásoba čerstvé vody, mám radost. Když roztopíme v kamnech a za hoďku můžu být doma jen tak v tričku a kamaších, cítím se úžasně... když se můžu mýt v lavoru a kolem mě je příjemných 20°C, říkám tomu luxus... naše momentální podmínky bych po několikaletém bydlení v praze dala tak max. pár dní, dnes tomu ale říkám luxus a myslím to upřímně :) méně mít, více žít!!!
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI:no asi to zkusim prvni sezonu bez a uvidim co na to ty baterie... u bojleru budu holt menit anodu, koukam ze stoji 350 korun, to neni tak moc. Chapu to spravne ze ta anoda ochrani i komplet rozvody teple vody?
    u drezu udelam pitko na finalni filtraci pitne vody a je to.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: to je dost ale takové hodnoty dosahuje i voda z řádu v některých místech republiky. Ve vrtech bývá i mnohem horší. Trubky se jen tak nezanesou protože tam nedochází k ohřívání vody. Bojler už je jiný kafe.
    JADR
    JADR --- ---
    a kolik máš obsah železa a vápníku? My máme 4,75 mmol/l což je velmi tvrdá voda. Vodovodni Baterie ti neodešli ? Já se všude dočetl jak to musíš za pár let měnit a že se ti zanese potrubí... Trochu se toho obavám.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    CUKI: toť otázka řešit/neřešit tvrdou vodu ... my jedeme z "řádu" a čistímě konvici každey tejden , protože jinak chroupe mezi zubama kámen... co se týče toho bojleru tak máme taky z dražic a 10let funguje řekl bych že bez změn ,ale asi se podívám po tý údržbě co a jak....
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Máš tak tvrdou vodu, že jsi ochotnej do toho dát ty prachy? Mi máme extra tvrdou (42m vrt) ale na praní přidáváme trochu sody a konvici přítelkyně jednou za čas meje octem. Bojler je zas kvalitní Dražická práce s ochranou anodou. Takže stačí jednou za 2 roky vyčistit vyměnit anodu.
    Jeden soused má tu solnou úpravnu a nijak viditelně mu to nepomáhá.
    Když jsem žil v Anglii ve Wildshire, kde je extra tvrdá voda jako nikde, nikdo to nijak neřešil, Hodně pomáhá odstátí vody v retenční nádrži.
    Někomu stačí jen placebo změkčovač za pětikilo a jak to funguje :-D
    Chemická úprava fosfáty je sice velmi účinná (asi jako jediná co znám), ale to mi za to nestojí...
    JADR
    JADR --- ---
    Čau, nemá někdo zkušenost s úpravou vody, koukal jsem se po něčem bez soli a našel jsem v toto
    http://www.wevoda.cz/cz/eshop/39-filtrzmekcovac-combo-pse1800

    To by mě zajímalo jak to funguje, je to teda dost drahý... Na některých fórech v US to moc dobře nehodnotí. Případně jiné tipy na úpravu tvrdé vody?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Pokud je bezcenný tak je to asi jedno a pozemkový fond ho rád pronajme. Je jedno kdo si o to požádá. Pokud to nedaj jemu můžeš to po té zkusit ty.

    Na druhou stranu na pronajatém pozemku de facto nic nesmíš dělat. A pokud do toho budeš investovat prostředky a bude to někoho jiného, je to minimálně nemoudré. Pokud je bezcenný měl by jít i rovnou odkoupit.
    JADR
    JADR --- ---
    CUKI: to je teda opravu paradox, platit za veci co si clovek vybudoval.

    no on muj znamy o ten pozemek mel zajem - tak jde o to jestli je lepsi kdybych zadost o pronajem podal ja s udanim duvodu - neco jako pridomovni zahrada a nebo je to jedno a podat si to muze on s duvdem treba drobna zemedelska cinnost...

    jinak jedna se o pomerne bezceny pozemek na pidivesnici, pochybuju ze by o to mel nekdo zajem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JADR: Pozemkový fond je dost nevyzpytatelný, záleží co s tím má k do v plánu. Už dlouhé roky s ním bojuji abych získal možnost přístupu na svůj pozemek. Jedna cesta vedla historicky zezadu pozemku, ale tu pozemkový fond rozpronajal jako by se nechumelilo bez mého vědomí soukromím osobám. Ze předu je sice fyzicky betonová cesta, ale papírově je to pole (které vlastní pozemkový fond). Přes deset let trvalo než jsem od pozemkového fondu odkoupil pozemek, co patřil už i předtím mé rodině a to kuriózně i včetně toho, že jsem musel zaplatit stavby a stromy na tomto pozemku co postavila a zasadila má rodina. Mě pozemek (sic za přemrštěnou cenu) pozemkový fond prodal, ale sousedům nikoli.
    1) si zjisti jestli tam nemohou být nějaké restituce církve (dneska velmi aktuální)
    2) jestli s tím pozemkem nemá někdo nějaký větší šedý záměr.
    Práva první nabídky sousedním vlastníkům nejsou, ale pokud není jiný problém vesměs se k tomu přihlíží.

    Pokud máš v plánu pozemek do budoucnosti odkoupit a nemáš na PF nějaký páky, tak bych o tom raději moc neuvažoval...
    JADR
    JADR --- ---
    nevim kam s tim jinam - nevite nekdo zda je nejaka vyhoda kdyz podavam zadost o pronajem pozemku ve vlastnictvi pozemkoveho fondu jakozto majitel souseniho pozemku?
    pripadne pokud nekdo resil budu rad za vic infa - jak dlouho to trvalo, zda to lze po nekolika letech opravdu odkoupit apod. diky a sorry za ot
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: souhlas nehledě na dovolenou a jiné benefity.
    V Každém případě by si ale člověk měl vážit svého času a ten do ceny započítat
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Já bych rád přihodil svoje k ceně práce všeobecně. Pokud člověk dostane v kolbence 100kč/h, tak zaměstnavetel ještě zaplatí daně, což ho dostane na tuším cca 180 + samozřejmě ještě potřeba připočítat náklady na provoz, energie, nářadí... Ta cena práce takového člověka se hravě na 300 dostane.
    Pokud ale takový člověk má zaplatit práci jiného musí mu zaplatit kromě jeho "mzdy" i další náklady jako dopravu, ubytování, daně, náklady na nářadí, tedy amortizaci... Nepočítaje samovzdělávání.
    Nepočítaje materiál.
    Určitě uznáte, že není možné říkat si pak za práci 100kč/h.
    Samozřejmě většinou se stejně dělá v úkole, ale výsledná cena práce musí vycházet z nákladů rozpočítaných na hodinu práce.
    Pokud člověk chce šetřit peníze za práci má to dělat sám a řemeslníky jen na potřebné věci.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R6ANDREW: jj protože mě alternativní stavebnictví naplňuje, taky jsem přemýšlel o tom že bych založil nějakou neziskovku, která by postavila různé modely levných a přitom funkčních domků, po tom co jsem viděl jaké to jsou případy, jsem se na to vykašlal.
    Takže na ty referenční stavby budu muset nejdřív vydělat a sehnat pozemek. Nicméně v tomto modelu vidím budoucnost, takže do toho jdu tak jako tak, jen to bude pomalejší.

    Myslím že naše stavebnictví neodpovídá potřebám lidí, proto se to snažím touto cestou trochu změnit. Myslím že je reálné bydlet mnohem levněji za mnohem menší vstupní peníze ve stejném nebo lepším komfortu.

    Docela zajímavou studnicí informací byl dříve server TZB-INFO, bohužel dneska je to snůška PR článků dokonce i diskusích, což je škoda. Takže už tam nic nového není. Ale pro zájemce stojí za to vyhledat příspěvky například od lidí co stavěli cca zároveň se mnou ve stejný čas fany fany (stavěl taky BST), Petr Škvor (dřevostavba, živí se tím myslím dosud) nebo příspěvky architekta pod pseudonymem mara mara či pana Homoly...
    Pokud někdo začíná se stavbou tak jednoznačně doporučuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam