• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAJK01: Nevím jestli to nějaká firma dělá, původně jsem tak plánoval bydlet a pár variant si zkusil nakreslit a udělat rozpočet. Nicméně mi vždy vyšlo, že je to naprosto nerentabilní.

    Ač to vypadá snadno proveditelné, vždy narazíš na to, že izolace musí být z venku. Což bych i uměl vcelku elegantně vyřešit. Nicméně pak ta k-ce postrádá smysl. Pokud vyloženě nehledáš něco přenostitelnýho, tak to žádnou výhodu nepřinese I kdyby ty kontejnery byly skoro zadarmo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KAJJAK: Nakreslený je to pěkně, ale celý se mi to zdá dost nepraktický na použití. A to i bez znalosti pozemku. Je tam dost věcí co budou složité a budou zbytečně snižovat komfort a zvyšovat náklady na provoz. Nehledě na cenu realizace.
    Ať to postavíš ke slunci jak to postavíš, vždy to bude dost naprd. Minimálně na tom bych taky ještě zapracoval.

    Oceňuji nicméně ty 3 pokoje s vlastní koupelnou. Na pronájem to může být zajímavý. Máš s krátkodobým pronájmem nějaké zkušenosti? Docela bych měl zájem o info.
    MAJK01
    MAJK01 --- ---
    Dobrý den, poradíte mi firmu která realizuje domy z lodních kontejnerů? Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: No mě šlo spíš o to, jaké možnosti mám, když si koupím auto, které má mít nějaké parametry a po více než dvou letech zjistím, že ty parametry nesplňovalo už od začátku. Viz třeba VW koncern.

    LINKOS: Tyhle porodní bolesti jsou jasný a má je asi každá čistička. Bakterie prej žijou a po téhle stránce je to v pohodě, ale už na začátku výrobce udělal nestandardní opravu, že nějakou část odstranil a pozměnil. Udělal tam jiný otvor skrze komory a ani jeden z těchto zásahu není v projektové dokumentaci.
    Prostě přijde mi to jako analogie toho, když sám výrobce-prodejce odstraní při záručních opravách odstraní u auta palivový filtr protože se díky němu auto pokazilo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: oni by asi museli postupovat přesně podle zákona. Do dvou let reklamovat prvně, každou opravu včas reklamovat a jakmile nastane 3x stejná závada / 4x různá chtít zpět peníze.

    Můžou se zkusit dohodnout s výrobcem na výměně za jiný model za dobrou cenu, připojení tam a ven by mělo pasovat na jakoukoli čističku, potřebná velikost "díry v zemi" na vlastní čovku bývá také podobné u stejně výkonných modelů.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: z lackeho pohledu ma vyrobce atest a je na uzivateli jak to provozuje. Dokonce si myslim,ze muzou prijit z uradu,udelat test a pokud to nebude v norme mohou pozadovat po majiteli napravu. Jako roze**at tydle cisticky je vazne snadny,spatna dezincekce,spatna vune do zachodu,spatny myci prostredek, opomenuti dopneni bakterii, nepouzivani cisticky prilis dlouhou dobu,prilisne pouzivani v kratkem case...
    Predpokladam,ze udrzbu plati uz davno ze sveho a zaruka byla kolik,dva roky? Co ted po vyrobci muzou chtit?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: čistička má kontrolní místa odkud se mohou brát vzorky. Poslední taková kontrola je / by měla být pažnice těsně za výpustí do vsaku, tam lze provést odběr vzorků - měly by mít deklarovanou čistotu - i kontrolovat hladinu vody. Je-li za čov zařazena retenční nádrž, je to o to snažší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAD_MAN: Tak sousedi už jsou asi osm let na trati :-) Mě spíš jde o to jak se to řeší obecně, na základě nějakého rozboru vody, nebo jen pohledem? Jak se kontroluje čistička, že funguje správně? Ten atest či to co je, který dostane majitel při koupi, platí stále? Tedy, že čistička funguje neomezeně dlouhou dobu? Nebo má úřad životního prostředí možnost nějaké kontroly?
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    CUKI: vidím to jako běh na dlouhou trať, odborné posudky pro a proti... nejlepší by bylo asi sehnat odborníka co by to opravdu vyladil, případně navrhl úpravy když výrobce to evidentně nezvládá
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA:
    LINKOS: Já nemyslel, že by vylévali zbytek pánve do dřezu, ale když umeju nádobí tak se toho tam dostane dost i tak. Do myčky používají tuším něco ekologicky přijatelnýho, prací prášky jsou ale běžné svinstva.

    Problém je že ta firma tu čističku celou dobu "ladí" nikdy to nefungovalo ke spokojenosti majitele. A co mi to přišlo, tak se jednalo o nějaký pokusný výrobek.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tuk totiz nepatri do cisticky, krom toho,ze spusobuje problemy v cistickach,tak taky zanasi odpadni trubky a prilepuje dalsi necistoty. Nektere obce uz na to prisli a delaji osvetu a pomahaji se zpetnym odberem v pet lahvich. Vytrideny to ma jeste vyuziti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: co vím, ale moc toho nevím, tak tuk je pro čističky všeobecně problém. Lidi, co pečlivě ladili chod 1) nevylévají tuky do odpadu, mají zvláštní nádobu a tu pak hodí do popelnice nebo vyvezou na sběrný dvůr. I jenom blbé slití pánve po smažení řízků 2) jako tuk se chovají aviváže a některé tekuté prací prostředky. Místo toho používají prací prášky (sypké) a máchadlo (roztok kys. citronové nebo octové). 3) naopak do myčky se dávají takové ty jarové a jiné polštářky s detergentem, ten to zbylé minimum tuku rozdělí na dost jemno.

    Na reklamaci mi to,zejména po 8 letech, nepřijde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemá někdo zkušenosti jakým způsobem se reklamuje čistička? Sousedi mají cca 8 let čističku se kterou jsou od počátku samé problémy a firma se k tomu staví dost laxně a neodborně.
    Za poslední 3 roky se vyměnil konečný zemní filtr, který je postaven na nevhodném místě pro údržbu a hlavně se stále zanáší tukem, který čistička prostě neumí odfiltrovat. Řešení které udělali v podobě toho, že vyměnili náplň za mnohem hrubší zrnitost z mého laického hlediska nepovažuji za dostatečné řešení, protože to teď zanáší tukem následnou nádrž kam odtéká voda se zemního filtru, která by měla být již čistá.
    Nejde o to, že by se čistička nějak porouchala, ale mě přijde, že tento koncept prostě nikdy nemohl dlouhodobě fungovat.
    Řešil tu někdy někdo něco podobného?
    dík
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAD_MAN: Pasport právě vyloženě projektant dělat nemusí, to je jedna z jeho výhod. Protože za ty razítka by se člověk nedoplatil. I tak je potřeba geometrák, což je v ideálním případě několik tisíc. Na jednom stavebním úřadu mi to navrhli dokonce jako standardní řešení, abych nemusel dělat projekt.
    Jednalo se ale o malou stavbu, což předpokládám je i případ Dokktora.

    Spíš bude problém jak se k takové stavbě budou tvářit na malém pozemku? Jenže tam vůbec nevím, co to omezuje. Stavební zákon to ale podle mě není. §18 je o územním plánování, předpokládám, že jde o pátej odstavec. To se bojím, že ale není největší problém. Pokud není v územním plánu nějaké striktní omezení, mělo by to jít minimálně na vyjimečně přípustné využití.

    Měl jsem zájem vestavět do jedný stodoly domek. Ta stála ale už nebyla zapsaná v katastru. A nepovolili to z důvodu nedostatečně velkého pozemku. Že mimo intravilán je možno stavět pouze zemědělské usedlosti. Vůbec ale doteď nevím o co se to opíralo, protože to řešil majitel.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAD_MAN: ano, okres hodonín
    MAD_MAN
    MAD_MAN --- ---
    DOKKTOR: pasport dělá projektant, přeměří a narýsuje, k tomu krátká zpráva... říkal jsi Hodonín?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: To se mi bohužel už s jednou chatkou stalo, musel jsem ji zbourat jinak by mě čekala mastná pokuta a ještě mastnější účet za odklizení stavby. Pokud je to někde v území nikoho, daleko od prahy, tak bych se toho tak nebál.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    jenom bych teda ještě dodal, že na trvalé bydlení už si tam ani nehraju. je to malé. čili řeším čistě jen to, abych tam nevyměnil střechu a následně nepřišla demoliční výzva
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    inu, návštěva stavebního úřadu a územního plánování byla vcelku veselá, nasmáli sme se až až, ale vubec nic sem se tam nedozvěděl, kromě toho, že to mám zbořit. paní z úp byla trochu vstřícnější a navrhla vpodstatě to, co sem se dozvěděl tady. buď jít cestou stavby pro zemědělství podle §18 (musím nastudovat) nebo přes pasport dříve povolené stavby bez dokumentace (což bude asi veselé, protože chata stojí přes tři parcely kousek od hranice VVN, ovšem mimo ochranné pásma nového úp). změnu úp sem asi prošvihnul, nový má po prázdninách poslední veřejné projednání a v zimě začíná platit. třetí možnost je černá ruka, tak jak všichni ostatní naokolo, a neřešit, což sice zní blbě, ale na vedlejším pozemku soused staví novou chatu, stopro bez povolení, kousek dál nedávno vyrostly asi tři nové chatky, taktéž se neobávám, že by byly povolené, když ani nejsou vyfocené na poslední katastrální mapě natož zapsané, takže případný bonz asi nebude tak horký. nicméně se jdu zeptat ještě za geodetama, jak konkrétně se řeší ten pasport a za babičkou, třeba nakonec najdeme plány a stavební povolení ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: já bych se o žádným hygienickým zázemím vůbec nezmiňoval. Prostě bych to kolaudoval jako to nejjednodušší co jde, jen aby to bylo legální. Žádná elektřina a pod. Na to by zas musela bejt revize...
    Jinak nevím, kde to je uvedeno (pokud někdo ví tak ať napíše) ale na ty stavby pro zemědělství jsou asi nějaký minimální rozměry aby tam šla ta stavba umístit. Vím, že se to řeší u farem. Ale možná je to mimo mísu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam