• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIEkologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Kdyby měl někdo zájem o zbytek ze stavby vata: Ursa 40mm cca role a půl a jedna role 160mm, k vyzvednutí v Berouně

    Obecné informace | Ursa
    https://www.ursa.cz/...a-pureone/mineralni-izolace-ursa-pureone-usf-31/Stranky/obecne-informace.aspx

    zdarma
    UF0UN
    UF0UN --- ---
    UF0UN: seminář o stavbě slameneho domu s p. Grmelou - 17.11. a 1.12.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Česko zastaví dotace na uhelné kotle • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/...um=newsfeed&utm_content=recombee1&utm_term=position-2&utm_campaign=Respekt
    alespoň něco...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI:no tohle je zrovna přesně případ i tohohle kámiče se slamákem - v kamnech teď netopí - moc práce, má elektrickou podlahovku a protože to něco stojí, tak ani moc nevětrá, žejo - to by byla i odpověd na ten dotaz, proč je tam tak vlhko... navíc mimino v domě, denně prádlo, spousta vaření a mytí prdelky ve sprše...
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Tak ty kamna jako největší akumulační hmota by měli v být v běžném provozu uvnitř o dost teplejší než vzduch v místnosti před zapálením. Tedy je jasné že vzduch z venku neohřeješ na teplotu toho uvnitř, ale i tak se to bude blížit. je velice jednoduché ten přívod do kamen jednoduše rekuperovat.

    Ta vlhkost se vyvětrá to je jasný, ale čím sušší tím lepší hoření. Nicméně pokud ti to dělal Křivonožka, tak ten asi ví co dělá. Dost zajímavý člověk a věřil bych že pro to má nějaké opodstatnění.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: K horeni a teplotam do kamen: ty kamna klidne muzou jet na vnejsi vzduch to neni zadny problem. Kamnari to jen nejak maj podrobneji vykoumane ty energie a efektivity spalovani a rikali mi to. Asi se bavime o malych rozdilech, to ano a je to pod moji rozlisovaci schopnost. My jsme tam ten vnitrni tah nechteli kvuli tomu horeni, ale prave kvuli vetrani.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: To jo, ale prakticky je to tak, ze se v pohode staci ohrat. Proste dum nijak znatelne neochladne, kdyz se topi. Opravdu, nekecam, ani teplomer to nezaznamena, sledoval jsem to mockrat :] U nas jsou misty az pres 10 cm hlineny omitky, pak tam jsou ty kamna a ze starejch cihel zdenej komin a zdeny pricky z cihel. To je tolik akumulacni hmoty, ze tech minus dvacet ohreje a co vychladne tak neni znatelne.
    Vymenik topi behem zhruba 15 minut (prepinam to tam az po rozhoreni) a kamna pak hreji klidne 8 - 20 hodin podle venkovni teploty. V nejvetsich nejtreskutejsich mrazech, kdy to slo pod dvacet jsme topili mensi davku 2x denne. Bylo to jen par dni. Temer celou zimu se topi 1x denne. Jizni Morava (u Brna).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: tak zrovna tydle akumulacni kamna jsou takovy ficak,ze bych se fakt nebal,ze jim ten rozdil teploty bude vadit. V podstate kdyz vyzenes +23, tak ti musi nekudy pribehnou do mistnosti -20 vzduch. Rozumime si proc to neni uplne koser...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Zevnitř je to vždycky teplejší. Nejde to v tý trubce moc ohřát a ve finále končíš na stejným místě.
    Sušší bude, ale když je venku -20 a v domě +23 tak ten domácí vzduch je prostě o 43 stupňů teplejší. Vlhkost vyletí komínem. Stejně je ve formě vzdušné páry, takže nekondenzuje. Něco málo samozřejmě zkondenzuje v komíně, ale to se odpaří.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Haha, ano, jistě :) A ano, jsou moc šikovní bezva kluci. My jsme to takto záměrně od začátku chtěli, řešili jsme to, konzultovali a dává to smysl u nás to mít i zevnitř; nic tomu nebrání a je to možné a z hlediska samotného hoření(!) je to pro to hoření nejlepší možná konfigurace. Právě v tý chvíli mi říkal o tom předsedovi cechu :) že on propaguje vnitřní nasávání....
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM:
    LINKOS:
    Mě přijde že přívod vzduchu skrze ty kamna musí být logicky vždy teplejší, než z místnosti. A pokud bude z venku, tak bude i sušší. tedy by mě zajímal důvod proč je to zde naopak.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: jo Honza ten dela pekny veci a dela kamna i s privodem vzduchu z venku...
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    LINKOS: Jasně. Honza Křivonožka & team. https://www.krivonozka.cz/
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Ano, souhlasím.
    Atmosféru (obsobný zvukový a obrazový vjem, nikoli ale obraz ohně jako tupou imitaci) vytvořím za zlomek ceny i provozních nákladů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VO_D_KOLEK: Právě, že ty běžná kamna to pomalé hoření stejně moc nezvládají a nejde ve stavbě udržet nějaká konstantní teplota, nehledě na neekologičnost takového hoření. Dlouho jsem hledal možnost jak topit pevným palivem v těchto domech, protože je po tom vidět oheň poptávka, ale nakonec se to tak moc neslučovalo s mojí představou zdravého a ekologického bydlení, že jsem od toho úplně upustil. Nehledě na nepřiměřenou cenu. Já obecně chápu požadavek ohně, ale já si ho užiju víc na cestách někde v lese.
    Navíc tyto technologie jsou dost technologicky i prostorově náročné (výměník) a když se to podělá blbě se to narychlo opravuje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    AMBIENTIUM: Tak každý chceme něco jinýho, ale chápu dobře že tam máš neuzavíratelný přímý přívod venkovního vzduchu větší než 100mm2. To se pak bát plísně nemusíš. Protože v zimě tam bude sucho jak v paneláků ze 70' a 80' let. Je to taky možnost. Vlastně tím zabiješ několik much jednou ranou. Zvětších tepelné ztráty (což by se mohlo zdát jako negativum, ale ne v tomto případě) tím máš možnost vlastně rozumě využít pevná paliva. Protože aby dřevo dobře hořelo (alespoň trochu ekologicky) tak vydává min 2kW a to je i pro běžnou novostavbu hodně v pasivním domě nemyslitelné. A za druhé ty kamna dokáží takové teplo dobře distribuovat dál, díky své akumulaci a fázovému posunu.
    Dohromady to dává smysl. I když nejsem zastáncem takovýchto řešení, komplexe to špatné být vůbec nemusí. Já raději své potřeby minimalizuji.
    VO_D_KOLEK
    VO_D_KOLEK --- ---
    CUKI: Krbovky se dají pořídit za pár tisíc. Jiná otázka je, co udělají běžná kamna (6 kW) v tahkle izolované stavbě. Asi klasiku, zatopíš a do trenek :). A málovýkonná kamna jsou drahá.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    AMBIENTIUM: muzu se zeptat kdo ti ty kamna delal?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CUKI: Topeniště bylo kupovaný s certifikací (+výměník) a kominík v revizní zprávě řešil to nasávání. Vše dle norem. Nikde problém. Ad ementál - technická místnost kde je pračka a sušička: nezbytnost. Špajz kde je i druhá lednice: nezbytnost. Záchod: nezbytnost. Koupelna: tam jsem to chtěl. Je tam i okno, ale chtěl jsem i odtah. A dobře jsem udělal, chválím si to :) A to zatápění je v pohodě. Já nechodím domů kolem desátý, obvykle zatopí žena, která dělá 6 hodin a je doma s dětma brzo...ono to nechce moc dřeva, stačí fakt málo...

    A ano, kamna jsou zatraceně drahý, naše vyšly na 230. Chtěli jsme topeniště s velkými dvířky a dobře vidět oheň (prostě jsme to chtěli a tak jsme si to zaplatili) a je v tom ještě výměník, máme 5 radiátorů. Dům se prohřeje i bez nich, ale pomaleji a musí hlavně být všude otevřené dveře. Výměník a radiátory tohle řeší.... Celková cena topnýho systém u nás byla určitě přes 280 celkem i s prací==ano drahé. Velmi drahé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam