VYHULENY_UFO: bla bla bla, víš prd. Ještě když jsem byl živnostník, chtěl jsem proplácet pouze faktury živnostníkům, aby platili na zdrav/soc aspoň nějaké základní minimum "slušného občana". Pochopitelně jsem čelil silnému "odborovému hnutí", které si vynutilo buď různé syndikáty (tedy fakturu dával jeden člověk a rozdával cash hejnu kolem sebe) a nebo různé prasárny typu DoPP. Prostě nechápali, proč "xChaos chce platit daně" a měli mě za debila.
Když jsem někdy kolem roku 2004 donutil jednoho týpka, co pro mě lezl po střechách, aby se fakt zaměstnal, tak to vydrželo asi půl roku nebo jak dlouho. Pak se vzbouřil a natruc půl roku naopak bral podporu a zase makal na fakturu někoho jinýho. Ale co jsem měl dělat, když jsem prostě nikoho jinýho,kdo by si na ty šikmý nebezpečný a často 50 let neopravovaný střechy činžáků troufal vylézt? Teprve teď postupně nahrazujeme motanice, co tehdy vznikly, a v některých případech přes to pořád jedeme...
Jde o to, že tlak na tyhle optimalizace nevychází od podnikatelů. Vychází od pracovní síly, která samozřejmě zkoumá jakoukoliv fintu, jak se vyhnout svému zdanění a odnést si aspoň o pár korun navíc. (proto v programu Pirátů je, že státní rozpočet do budoucna nebude možné stavět především na zdanění pracovní síly, jako dosud: a to mj. i proto, že s rostoucí kvalifikací pracovní síla přestává být blbá a poddajná...)
Teď je to s.r.o. a já nejsem jednatel a velký vliv tam nemám a nebudu se k posledním 10 letům nijak vyjadřovat. Ale hodně se posunulo k normálu a máme normální řádné zaměstnance.
Obecně základní princip, který by si každý, kdo se k hospodaření státu i firem chce vyjadřovat, je ten, že DPH na vstupu se pochopitelně odečítá pouze ze vstupů,které se nakupuje od plátců DPH.Pokud má firma cokoliv rámcově připomínajícího normální zaměstnance (tedy externisty na živnosťák nebo prostě zaměstnance), tak to jde vyplácet pouze z peněz, ze kterých to DPH odvedeno bylo (tedy nic z tohoto si člověk neodečte na vstupu).
Z tohoto hlediska je možné mě vnímat pořád jako "pravicového" a "konzervativního", protože prostě odvést 21% předem jako DPH a dalších až asi 44% jako odvody ze mzdy, než může člověk, co fakt na něco sáhne, dostat čistou cash, to je prostě hrozný a neúnosný. Není divu, že pak stavební firmy zaměstnávají polo-načerno Ukrajince a tak.
Ale zase na druhou stranu, abych jen kvůli tomu, že souhrnné daňové zatížení práce je třeba 50% místo 25% hned začal vymýšlet libertariánské, bitcoinistické, anarchokapitalistické nebo já nevím jakékoliv jiné nesmysly, to mi přijde přehnané. Prostě je potřeba osvěta, je potřeba lidem vysvětlovat, jak se věci mají, co jde, co nejde, co by bylo nelegální, co by naopak mělo být legální, apod.