• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tvoje teorie jsou hezky, ale pokud nebude distribucni sit dostatecne nadimenzovana (a to v nekterych mistech neni), tak ti narizeny nabijecky v koncovych odbernych bodech nepomuzou, zejo - protoze ti je nikdo k rozvodny siti ani nepripoji :D Realne to znamena do zeme zakopavat 110kV kabely a paterni sit navazane rozvody 22kV - coz uplne levna sranda neni.
    V Karline se takova rozvodna nedavno dostavela, vysla bratru na pul miliardy a v ostrem provozu je teprve od lonskeho zari. A zdaleka nejde o konecnou castku, dalsi prachy spolknou upravy zapojeni centra - ona rozvodna Stred pada na hubu dlouhodobe, rekonstrukce Stredu ma zacit za 2 roky, letos se zacne na Bohdalci, Prazacka se letos dokonci :) Dalsi nove transformovny 110/22kV maji byt na Zahradnim meste, Slivenci nebo v Pisnici... prave proto, ze ty stavajici kapacitne uz nestacej.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: tohle je prdel. kdyby nebylo danyska a ufona, tak se nic nepohne. jo vysmech je dobra motivace jak neco zacit delat.

    i kdyz si osobne myslim, ze napsani tldr nesmyslu na piratskym foru bude znamenat, ze nic nevyresite, ale budete nejakej cas zabijet cas lichou diskusi o hovnech.
    to ti jde kurevsky dobre a vetsine piratu taky.

    XCHAOS: zvaneni a psani tldr romanu ti jde fakt dobre. je skoda, ze neberes drogy ci se nevenujes vychodnim naukam, protoze tak bys vedel, ze muze delaji ciny a ne romany o nicom. a je dobry zacit na malejch vecech. vis jak, zacnes jako predseda svj, naucis se pracovat se skutecnejma obycejnema lidma, ziskas praxi a pak teprv jdes delat vetsi politiku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: rozvody k pouličnímu osvětlení se překopávají tak nějak kontinuálně.

    Za sebe bych donutil zřizovat dobíjecí místa např. supermarkety na parkovištích (pokud od města chtějí schválit územní rozhodnutí), samozřejmostí je aby byly na P+R parkovištích, i když tam to pomáhá spíš Středním Čechám, než městu.

    Obecně, developeři stavěj jak o život, včetně podzemních parkovišť. Podzemní parkoviště navíc vylučují další alternativní pohon plyn, který sice úplně neřeší třeba emise CO2, ale přeci jen pro město představuje úlevu oproti např. dieselům. Tzn. součástí všech nových projektů by měla být dobíjecí místa pro elektromobily, protože ta parkoviště sama o sobě budou ve vnitřním městě (širším centru, kde se to staví) generovat automobilový provoz. Takže by se nová parkovací stání bez možnosti dobíjení elektromobilu měla maximálně zkrouhnout... je to jemnější nuance, než plošný zásek typu mýto za vjezd do centra.

    Dobíjecí místa v nově stavěných domech současně automaticky odpovídají na tvojí otázku po těch silových vedeních: nové paláce v Karlíně mají určitě přípojky dost dimenzované na to, aby utáhly dobití pár elektromobilů v garážích.

    Další můj nápad, který by mi nejspíš vysloužil nějaké vypsání odměny na mou hlavu od pražské taxíkářské lobby, by byl ten, že na letiště by směly zajíždět jen elektrické taxíky - sazba za jízdu z letiště je taková, že by si to mohli dovolit hned, a kombinovaná uhlíková stopa létání + taxi by to ospravedlnila (protože toto je neprůchozí, tak město staví na letiště aspoň trolejbus, což zlepší pocit z létání nám obyčejným smrtelníkům, ale neřeší to jak zkrotit ty, co si žádné starosti nedělaj)

    Obecně s tou elektromobilitou víc hýbá město skrz to, co samo platí (současná podpora návratu trolejbusů, aspoň parciálních, aspoň na svahy s největšími sklony a nejvytíženější tratě), než skrze regulace. Ty regulace jsou samozřejmě potenciální problém, protože není regulace, ke které by si někdo nedokázal vylobovat vyjímku, ale na jednu stranu půlka Evropy chce prodej aut se spalovacími motory končit 2030 nebo 2035 (což v Praze při našem vidláckém provinčním zpoždění bude tak 2045-2050) - ale už teď by bylo potřeba se na to připravit.

    Faktem je, že tohle desetiletí nás čekají nejspíš bezprostřednější výzvy, a nějaká elektromobilita nebo IPv6 už teď se s odstupem času můžou jevit jako druhorepublikvá dálnice přes Chřiby ....
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no jestli cekas az na to "kriticno" a ted na to kasles, tak to si jednou hodne poplaces... :D

    Elektromobilita, hm. A kolik novych silovych kabelu u Piratu kde po Praze planujete? :-) A kolik novych ZVN & VVN vedeni ku Praze se planuje postavit...? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak prodáváme klientům routery s nativní poodporou IPv6 (myšleno bez přeflashování na OpenWrt), min. 2 roky v kuse, takže když by přišlo do tuhýho, deploýnout to můžeme podstatnýmu procentu.

    Až se objeví kiritická IPv6-only služba, klienti nás sami začnou tlačit. (nový routery stejně potřebujou všichni, tak co...)

    víš co mám, jiný starosti. Fakt si myslím, že třeba rozšíření elektromobility v Praze je větší téma, než IPv6. Možná jsem se u Pirátů minul zaměřením strany, ale zase víš co: ty si prostě Piráty nepochopil. On jej to v podstatě jenom brand-sharing. Pokud je pro tebe IPv6 téma a chceš ho prosaidt politickou cestou - tak přesně takovéto celkem nekonfliktiní téma je pro Piráty jako dělané. Ve skutečnosti bys je daleko spíš mohl použít pro svoje cíle, kdyby ti na nich záleželo.. jenže ty sis ulítl na tom, že když jsem u nich já, tak jsou určitě špatně... jenže co já u nich jsem? řadový troll, tak jako ty na NYXu...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tvuj zcela laicky nazor je nicotny :-) Z dostupnych cisel je jasne patrne, zes proste zaspal dobu. Chapu, uz ses starej dedek a nerad se ucis novy veci.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ale vždyť já na IPv6 žádný silný názor nemám... akorát jsem se zúčastnil konference od ISPA, kde celý odpoledne řečnili o tom, jak je potřeba krájet obří přidělené rozsay na neméně obří subnety, a když jsem se zajímal o praktickou implementaci, tak jsem musel po skončení konference jít kecat s přednášejícíma a z té sítě vypadlo, že to mají šíleně ubastlený (DHCP používaj vlastně jen aby se jim zařízení v síti ozvaly, a pak musej nějakým skriptem naroutovat rozsahy, je tam nějaký šílený zmatek v těch identitách, který původně měly být náhodný ale v praxi se těží z toho, že jsou stále stejný, no prostě peklo)

    Samozřejmě staticky naroutuju IPv6 rozsah, když mi někdo bude prosit, ale pointa je, že udělat z toho masovou službu pro všechny klienty v síti je překvapivě složitý a výsledek neodpovídá vynaloženému úsilí.

    jo a jen tak BTW nevšiml jsem si, že bych momentálně někam kandidoval, za Piráty ani za kohokoliv jiného. Po zralé úvaze jsem dospěl k tomu, že na politiku fakt nejsem stavěnej a nejvyšší level pro mě je tak max. pohádat se na NYXu s blbcema
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jako kandidatska rec borce, co si rad uziva chcani proti vetru to je dobry, to se musi uznat... :-) Ale jo, treba v Cine bys asi byl oblibeny.... zato treba v Nemecku by se ti asi hlasite vysmali :D

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ty si ještě neumřel na coronavirus?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    OLOL :D

    no ano, ale to, že ta IPv4 adresa má větší cenu, než IPv6, v poodstatě odpovídá tomu, že po jednom je poptávka a po druhém není
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no ano, ale to, že ta IPv4 adresa má větší cenu, než IPv6, v poodstatě odpovídá tomu, že po jednom je poptávka a po druhém není :-)

    Helem strašně to dramatizuješ. Ještě nedávno jsme pro klienty přidělili asi 4 C rozsahy, 2.5 C rozsahu se úplně spotřebovalo, dal jsem to všem vyšším tarifům. Pak jsem přešel na systém, že IPv4 adresu dostane jen ten, kdo ví, co to je a k čemu to potřebuje (a umí si o to říct, ale ani si nemusí umět říct - já se jich zeptám, oni nevědí, tak nedostanou :-). Zbytek se natuje rovnoměrně mezi 4 sdílené IP adresy.

    A všechno funguje a nikdo si na nic nestěžuje... limit agregace (NATování) lidí za jednu veřejku je velmi zhruba někde kolem pěti stovek, pak už některé služby začínají haprovat.

    A o tom to celé je: zkrátka ideologický cíl nasadit všude IPv6 je pěkný, faktická realizace vázne na tom, že klientům je to jedno a nakonec to začne bejt jedno i lidem ve firmě, který to původně tlačili (viz já - já to nejdřív nechtěl, že je to zbytečný, bylo mi to vnuceno, doprogramoval jsem na bráně co bylo potřeba, teď mám problém IPv6 přiděli klientům, co si o to výslovně řeknou, protože prostě technici nemaj čas to řešit - už jsou velký a stavěj síť a nemaj čas si hrát).

    Celý ten nápad "uděláme ještě jeden internet vedle internetu a bude úplně nezávislý" zkrátka měl od začátku nějaký pomýlený business plan. Kdyby IPv4 fungovalo uvnitř IPv6 jako nativní subset a ne nějak "vedle", tak je dnes IPv6 všude s velkou radostí a nikdo nic neřeší... to, jak je to úplně nezávislé a všechny systémy mají v podstatě dvě oddělené adresy, to vedlo k tomu, že to IPv6 reálně potřebuje hrozně málo lidí.

    Až se objeví klient, který řekne "zaplatím vám za to, že budu mít IPv6"... jo, to bude panečku jiná. Snad aby někdo rozjel nějký IPv6 only porno, nebo warez, nebo nevím :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jo a proto se na aftermarketu prodava jedna IPv4 adresa za priblizne 24 dolaru / kus a ta cena stale roste :D Na zaniklou nepotrebnou komoditu trosku divny chovani, nemyslis...? ;-)



    Ne - ja neziju v domeni, ze kazdej potrebuje verejnou IP adresu. Ale ona ta cena IPv4 se do ceny vysledne sluzby proste promitat bude, a je fuk zda-li to provozujes nekde u sebe, nebo kdesi v cloudu. To je fakt - a ze to nedoslo do vasi garazovky fakt neni smeroplatny. Se podivej na cenik Googlu, kdyz se tu ohanis cloudem :D Amazon te zkasne podobne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: V tom případě mi smysl uniká už úplně :-)

    Ty žiješ v domění, že všichni potřebují mít veřejnou adresu, a protože IPv4 došly, musí to být IPv6.

    Jenže Internet, jak jsme znali z 90tých, kdy každý chtěl provozovat vlastní veřejné služby, prostě po těch 25 letech úplně zanikl. O lidi se přetahují veřejné cloudové služby. Lidi mají dnes aplikace, které jsou jen client, ne server. Provozovat server je více a více niche market.

    Jako já chápu, jak to myslíš, jenže problém je, že Internet se vyvinul v něco úplně jiného, a naše neshody týkající se marginálních možností jeh vývoje, jsou po těch letech offtopic: šlo to úplně jiným směrem, a ztratilo to peer to peer charakter. Když chceš dnes na Internetu být peer který je relevantním hráčem, sám nelíp víš, co to obnáší...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ale prdlajz.. magori si muzou vygenerovat privatni IPv6 rozsah dle patnact let stareho RFC 4193 a pro falesny pocit soukromi vesele nekde NATovat i nadale :D

    Vidis, kolik jsi toho zaspal...? ;-) Jen tak pro pripomenuti... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: problém je, že IPv6 neposkytuje uspokojivé řešení některých závažných otázek, např. soukromí. Je pravda, že NAT je spíš znouzectnost, než řešení... ale měli jsme i období, kdy si někteří klienti vymiňovali, že v žádném případě nechtějí být schovaní za vlastní IP adresou a chtějí být v davu :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: inu... odpoved hodna moderni strany pro 21.stoleti plne IT odborniku :D Cely svet resi IPv4 runout, ale pro Piraty to je zbytecnost... tak to snad aby do vlady nelezli, pac tu rikas, ze i Pirati jsou zarukou toho, ze se na davne zavazky vlad v tomto smeru bude srat ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: za IPv6 jserm lobboval. Dostal jsem od vedoucího TO učebnicovou odpověď "vždyť to nikdo nepoužívá a já mám blbě nastavený systém a nefunguje mi to potom vůbec" :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: prosimte a co tak "tazkeho" je na nastaveni IPv6 na tom nginxu? :-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DANYSEK: A tak je to spravne, nie?:) Podobne ako nastavenie TLSka na ktore si sa minule stazoval, kritika vitana. A raz mozno dojde aj na to ipv6, najvyssi cas zacat hladat novu inspiraciu:]
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak on uz tu fuserinu nekdo opravil, zejo... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: 2 kliky z homepage:
    1) intuitivně na PROGRAM - https://www.pirati.cz/program/
    2) méně intuitivně hypetextový odkaz na https://www.pirati.cz/program/psp2017.html
    3) pro krajské volby bude jiný program a pro PSP 2021 ještě jiný (teď se to peče). ve skutečnosti to bude docela ostré, protože strana s potenciálem účasti v anti-Babiš koalici si prostě bude muset dávat bacha (a to vůbec nemluvím o tom, zda si ve vnitrostranickém hlasování zakážeme povolební spolupráci s Babišem - předpokládám, že ano, ale bude o tom diskuze, a když jsem viděl polarizaci strany v kauze Tožička, tak asi ostrá...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam