• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    Obecně plkací, otevřená a nemoderovaná alternativa k diskuzi "Česká Pirátská Strana". Stávající klub [ Česká Pirátská Strana ] slouží spíše k prezentaci aktuálního dění ve straně a oficiálních názorů strany a jejích členů, případně k debatám s příznívci... a samozřejmě přitahuje pozornost během předvolebních kampaní. No a rozmohli se nám tam odpůrci a trollové, kteří samozřejmě s napětím očekávají moment, kdy začnou být jejich příspěvky mazány, případně kdy dostanou ban. A právě v tenhle moment vzniká potřeba obecného kecacího prostoru, pro různé Pirate-related flamewars, které by v oficiálním moderovaném klubu mátly příznívce a potenciální voliče a vůbec obecně zabíraly prostor.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, tohle asi fakt nebude ten hlavní problém...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Koukam, ze ustecka debata a vyroky Bartose maj dozvuky i na socialnich sitich :)



    A fakt to tam rek... https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/14311626553-volby-2021/221411033330924#t=61m38s ...chlapec zna kraj fakt dobre :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    PISKOT10: Pirati nakonec budou radi, ze tu jejich koalici zachrani Starostove... uz ted jsou preferencema prej pod nima :-)
    PISKOT10
    PISKOT10 --- ---
    Nemel by se ted Bartos omluvit tem nackum co proti nim 2016 demonstroval, kdyz ted rika to same? Nogo zony, nechci muslimskou evropu, nezavirejme pred tim oci. S tim by na te Konvickove demonstraci mohl vystoupit a sklidil by potlesk.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    Protože autobus na baterky by nedojel ani do Průhonic a pak by museli čekat den než se zase nabije
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Budoucnost tour.... "moderni" Karosa z roku 2000.. :D Aneb hlasame cisci zivotni prostredi, ale republiku brazdime s vrakem, co ma motor dle archaickych Euro2 norem :D

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Ať nechodí zaprášení z dolů. Skončí levná i špinavá práce, říká Bartoš - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/at-nechodi-zapraseni-z-dolu-skonci-levna-i-spinava-prace-rika-bartos-174057

    Já chci, aby lidé chodili do práce, kterou v pět hodin skončí a jdou domů a můžou jít s dětmi do kina, nejsou vyřízení.

    Bartosi, Bartosi... tam, kde kandidujes maj padla bezne ve tri odpoledne... :D A jako ta jeho predstava, ze spinava prace = hornik... ehm... :D Ne, (vsechny) spinave prace neskonci, tohle je fakt uz ciry populismus.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KRAMERIUS: vsak to HDP na obyvatele neni ani v Bartosove rodnem libereckem kraji zadna slava :-)
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    DANYSEK: Bez přepočítání na HDP na obyvatele jsou to jen hezké omalovánky a ne nějaké smysluplné porovnání čehokoliv.
    Ale asi se někomu líbí, že HDP České republiky je stejné jako součet HDP těhle 14 použitých zemí.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ze si prenesu desitky GB rano/dopoledne/v noci - obecne v casech mimo spicku fakt neznamena, ze nemam problemy v peak-timu navecer - kdy infrastruktura nezvlada obecny napor klientu, a kdy sluzba proste funguje na hovno a z videokonference mam na monitoru rozsypanej caj... :-)
    A ty "triky" s tim, jak se cachruje s QoSy - tak aby ICMP proslo prioritneji nez ostatni a sit se tvarila, jak vlastne zadnej packet-loss neni taky zname... :-) Vsak proto jsem mluvil o mereni ztratovosti dle prislusnych RFC... a ne o tom, ze deklarujes (ne)ztratovost na zaklade nejakyho pingu ;-) A ano, vim jak pak "zucastneni" vselimozne mlzi a krouti se, protoze sami udelat poradny mereni neumi, omezi se jen na to pingani - a tise doufaj, ze koncak tomu nerozumi.

    A neuc me znat, jak to funguje... dost casto jde sluzba do kopru i podle toho, jak zrovna (ne)prsi... protoze samozrejme "garantovane" sluzby se poskytuji skrze frekvencni pasmech, ktera se s hustym destem ci snezenim vyporadavaji fakt blbe. A samozrejme se to dost casto strili na takove vzdalenosti, kdy ten uplink jede stezi ctvrtinovou kapacitou, nebo se proste rozpadne komplet. A takto postavene to je naprosto planovite... stylem "vsak oni to lidi vydrzej". A doufa se, ze nebude prset casto a dlouho.

    VO-S/1 resi elegantne jednu vec - totiz, ze se nemuze ISP chlubit stovkama megabitu a soucasne verejne nepriznat, ze to jses "schopnej" oriznout klidne na tretinu nebo i min. Ona je to skvela selekce... a hlavne dobry nastroj pro obranu zakaznika, kdy uz se ISP nemuze vselimozne vymlouvat, kdyz sluzba prodana stylem "slibem nezarmoutis" realne jede jen sotva desetinovou rychlosti. A zname takove pripady...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak zrovna packetloss je veličina, která se taky měří - ale věř tomu, že argumentace s tím, že nefunkční internet by asi nepřenesl ten den desítky GB, je po obchodní stránce poměrně přesvědčivá, protože lidi mají poměrně představu kolik GB dat jim dávají mobilní operátoři a za kolik, a rychle se doma přeptají, komu to jde a komu ne.

    VOS-1 máme zapracovaný do ceníku ale nevím, proč ti ležej tak v žaludku "vychcaný wifináři". bezdráty jsou pořád zajímavý produkt kdekoliv, kde se zatím nekope optika. je to jediná obrana, kterou má spotřebitel proti vychcaným mobilním operátorům, popravdě. nebo monopolu na pevné linky.

    mj. kdybych chtěl znovu zapnout FUP, tak mi k tomu VOS-1 poskytuje perfektní návod, protože já jsem v pozdější fázi FUP už neaplikoval celodennně, ale jen ve večerní špiččce - technicky je v síti problém jenom cca 2h trvající večerní špička, takže existující algoritmy by šlo snadno upravit, aby v devět večer na hodinu zpomalily největším sosákům na 60% inzerované rychlosti a šetřilo by to fakt hodně problémů. Zvlášť, když dlouhodobě 20% uživatelů přenáší 70% všech dat v síti (na začátku to bylo 80%, což bylo je v souladu s Paretovým principem, ale vhodným strukturováním ceníku a nasazených QoS postupů se mi podařilo Pareta o deset procentních bodů porazit :-).

    Ale to všechno jsou takové zbytečnosti, kterými bych se nemusel trápit, kdybych ta data nepočítal, chápu :-) Nejlíp aby takovej stát taky radši nic nepočítal, zrušil daně a omezení rychlosti a parkovací zóny a pak ještě zrušil sám sebe a bylo by, co... koho zajímá nějaká statistika...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Jen si odlozime na tema "piratska bbost"... k tomu uzasnemu Bartosovu srovnani Ustecka s Bulharskem... :D Vlastne by se mel radsi resit svuj rodnej kraj, ktery je na tom jeste ponekud hur nez to Ustecko, do ktereho se "vyplavil"....

    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne, dopoledne/odpoledne si neco stahnul... vecer mu to nefunguje a ty mu reknes, ze tam ma tech prenesenejch 200GB z prubehu dne a musi mu to urcite fungovat :D No koukam, ze jste fakt profici! :-) Stejne tak objem prenesenych dat za den vubec nevypovida nic o tom, jestli to je zrovna v dany moment ucpany (nebo taky ne), zejo... ne, objem stazenych dat za den/mesic fakt nevypovida o nicem - dokonce i kdyz se "neco" prenasi, tak to jeste neznamena, ze tam nejaky problem neni. Ono se muzou ztracet pakety - a vyssi vrstvy se s tim sice vyrovnaji - ale to neznamena, ze UZ nemas nejaky problem u sebe, zejo - jen proto, ze se "neco" prenese.

    XCHAOS: v komercni siti prodavas sluzbu. Kdyz nekomu prodas 30 Mbit s garantovanymi 9 Mbit a pak se budes vztekat, ze ten zakaznik ti tech 9 Mbit kontinualne vyuziva a budes se "chtit na nej obracet", tak... ehm, byt v te pozici ja, tak te varuju, ze to ponekud prehanis - a kdyz si nedas rict, tak na tebe proste postvu CTU a jako podklad dostanou veskerou predchozi korespondenci a veskera mereni (podle RFCcek, zadny webovy meraky) :-) Ono je dobre, ze se v tomhle utahly srouby a vycurani "wifinari" uz tak nemuzou cachrovat s nabizenymi megabity (soucasne zneni VO/S-1), na ktery vlastne nemaj ani infrastrukturu (aka uplink, co neni schopnej pobrat ani klientsky sektory se sluzbama, co tam jsou prodany a co je ve spickach proste ucpanej). To ze prodas sluzbu a mas vyprasenou vnitrni infrastrukturu stylem "abys ty usetril" fakt neni problem koncoveho zakaznika. Jo a vim, ze zrovna "wifinari" se zmenou VO/S-1 docela frflali... :D Hadej proc ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: získáš ale informaci o tom, na koho se obrátit, aby třeba to navýšení zafinancoval :-) (už chápeš, proč mě "komunita" tak moc neměla ráda? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: měří se kde co, neboj. ale měření objemu dat má takový zvláštní půvab, že klient volá "nefunguje mi internet" a ty můžeš odpověď "hmm, přenosy 200 GB za den teda vypadjí na to, že minimálně někomu jinému u vás doma ten internet funguje" (většinou rodiče nemají představu, jak moc jim děti můžou ucpat domácí wifi... což je opět další problém, protože naše metriky na naší straně wifi routeru jsou všechny ok, ale moc nevidíme, co se děje za 2 zdma od wifi AP v tom bytě...)

    každopádně, poskytování internetu je dnes stejně víc a víc o tom poskytování té služby posledních několika metrů v bytě. nakonec i ta optika má největší problém, že je vyvedená v předsíni, kde je nepraktické mít wifi router, navíc tam často není ani zásuvka, takže nejvíc peněz je ve schopnosti vstoupit lidem do bytů v roli bytových architektů. těch, kdo chtějí fakt jen předat konektivitu na RJ-45 konektoru a vše v bytě si řeší sami, je méně a méně... naopak se objevují případy, kdy prostě majitel chce mít řešené wfii pokrytí bytů a nájemníci vlastní router už ani nemají (možná je to skutečně budoucnot, kdo ví...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no hlavne jestli meris jine veci... viz nize, je spousta dulezitejsich metrik, ktere maji vliv na kvalitu sluzby... a ze zkusenosti vim, ze sice se sbiraj blbiny typu "kdo toho kolik stahnul", ale metriky, ze kterych proaktivne vyctes fakt, ze sluzba je degradovana se moc nesbiraj...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Informaci nutnou k posileni linky fakt nevyctes z toho, kolik GB kdo natahal za mesic. Tam jsou dulezity jiny metriky.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: aha, takze xchaos nema na bmw = je to mafiansky auto... lol :-) No vychvalovat emisemi hyrici Velorex a ofrnovat nos nad BMW i3... to je vskutku originalni.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jak říkám, z hlediska plánování sítě a nějaké analýzu cenové politiky u tarifů je to číslo hodně zajímavé. je fakt, že my ho klientům sdělujeme jen na vyžádání, žádný interface na to bohužel nemáme.

    tvé tezi budu oponovat jednoduše: je tak jednoduché to měřit, že není žádný důvod to nedělat. A samozřejmě já rád činím racionální rozhodnutí, stavět síť jako loterii mi nebaví. zejména u té bezdrátové části to ještě hraje roli (mimochodem, většina dat se pořád přenáší v bezdrátové síti, protože jsou to samozřejmě často majitelé objektů, co to nasdílí několika rodinám.. v optické síti jako by klienty to stahování dat přestalo bavit, když teda pominu těch pár případů, co si dali 19" rack do předsíně a mají z ní serverovnu...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: data se počítají, proč ne? klienti např. občas nárokují výpověď zpětně. a samozřejmě: když je někde potřeba posílit linka, tak je dobré vědět, kvůli komu to je. jsem podnikatel, ne charita...

    KRAMERIUS: samozřejmě se data počítají, viz výše. FUPy jsme měli asi před 10 lety, ale asi takhle: od každého tarifu existovaly dvě verze, jedna z FUP na 48h, která při překročení výrazně zpomalila a druhá bez FUP. Varianta s FUP byla vždy 2x rychlejší než ta bez FUP. Díky tomu jsme v jistém období, kdy ta kapacita uplinka ještě nebyla samozřejmá, dokázali využít wifi naplno a nabízet rychlejší net než jakákokliv konurence.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: je mi to ale nějak sympatičtější, než mafiánská BMW, no... čím to asi bude?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam