DANYSEK: to, že vůbec struktury jako Piráti nebo CZFree v nějaké formě vůbec existujou i po 15, resp. 25 letech, to je samo o sobě úlet. Často se účastním vzniku resilientnějších struktur, než sám zamýšlím...
Já jsem byl v 90tých letech hodně ovlivněn myšlenkou TAZ - Temporary Autonomous Zone. Tím hodně žili lidi kolem free parties, kteří neměli ambice ani snažit se vytvářet nějaké "trvalé udržitelné squaty", maskované např. jako kulturní instituce, ani je nezajímal ten potenciál nevynutelného vyvolání konfliktu, pokud se o tu integraci se systémem nepokusí.
Je pravda, že jsem vždycky pro střednědobé přežití uvažoval i o nějaké dlouhodobé strategii ("představte si Pirátskou stranu za 10 let") - ano, jestliže jsem si v roce 2009 představoval Pirátskou stranu za 10 let jako opoziční parlamentní stranu, tak PŘESNĚ toho v roce 2019 dosáhla, a i pokud jsem byl v tom procesu tak irrelevantní a zbytečný, jak se domníváš, tak jsem minimálně neudělal nic, co by tenhle cíl poškodilo a znemožnilo dosáhnout (což zase není tak málo).
Pokud jde o můj segment CZFree, tak to, že budeme mít někde pár vlastních a ne jen pronajatých optik, to jsem v roce 2002 pokládal za naprostou utopii. Dá se říct, že projekty, kterých se účastním, trpí značným overhshootem oproti původním cílům (víceméně, těmi cíly bylo zajistit si nějaký minimální revenue stream, abych mohl trajdat po světě a mít dost času trollit a sebeprezentovat se na online fórech.. ale opravdu tam nebyly ty obvykle ambice týkající se kvality života, zahrnující vily s bazény a prestižní auta.. jsem v podstatě backpacker... pokud by o šlo o miliardy, tak před soukromými tryskáči preferuji solární stratosférická letada, prostě udržitelnost :-)))
Jinými slovy, místo zamýšlené "malé domů" to neustále končí nějakou oversaturací skutečných potřeb zákazníků na desítky let dopředu (v případě evoluce CZFree) a nebo vznikem struktury, která se snaží zachraňovat vytunelovou demokracii jako celek, místo aby řešila pár menšinových témat (která se mezitím stala silně většinovými...) v případě Pirátů...