• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XR Money Rebellion - Tackling the Root of the Problem | Extinction Rebellion UK
    http://www.youtube.com/watch?v=QjiKLKg_8xc
    PAD
    PAD --- ---
    SHEFIK: To je dobry argument Shefiku, ale nejsem si jisty (a zajima me to!), zda nekde v praxi skutecne poklesly emise v dusledku prechodu k ekonomice zalozene na sluzbach i kdyz prihledneme ke strukture dovozu, tj. importu emisi.

    Nedavno jsem tu daval grafiku zdroju energii (nejen elektriny) v ramci sveta a je to trochu horor - OZE pokryvaji minimum, ve vetsine proste ziskavame energii z fosilu.

    --
    Ja osobne si jedu jednoduchou heuristiku: pokud chci zmensit svou uhlikovou stopu, musim potrebovat mene penez, protoze penize ≈ spotreba / produkce ≈ CO2.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: jsem rad, ze uz vite co reknu, usetrim tak spoustu casu :))

    nicmene k tomuhle jen zpresnim, ze:

    teorie - hdp na carbonu, nebo jinych materialech zavisly byt muze, ale taky vubec nemusi. vyplyva to ze vzorce pro vypocet hdp. ten carbon zavisi jen na vstupech, ktere pouzijeme, hdp s nim ale nema vubec nic spolecneho

    praxe - v soucasnosti jsou nase ekonomiky/energetiky pohanene predevsim carbonem, takze decoupling do urcite miry zatim mozny neni. od urcite hladiny nasycenosti obyvatel (prechod rozvojove/vyspele zeme) se presouva poptavka ke sluzbam a v tu chvili jde carbon linearne dolu, kdezto hdp nahoru

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    'Culture of misinformation': artists protest against London thinktanks | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...2/ground-zero-of-lies-on-climate-artists-protest-at-london-thinktanks

    A group of artists and writers including Zadie Smith and Sir Mark Rylance have spoken out against the thinktanks and lobbyists at the heart of Westminster, gathering with hundreds of protesters near their offices on Wednesday night.

    Speakers from Writers Rebel, a group formed in support of the aims of Extinction Rebellion, blocked Tufton Street in London amid a noticeable police presence.

    Offices on the street include that of the Global Warming Policy Foundation, which states on its website “while [it is] open-minded on the contested science of global warming, [it] is deeply concerned about the costs and other implications of many of the policies currently being advocated”.

    ...

    Speaking earlier, Smith, author of the novels White Teeth and On Beauty, said she had come to realise that her previous belief, that climate change denial was rooted in a genuine fear, was “naive”.

    “Now we know better. Now we know the outsized, unruly emotions that surround the scientific fact of climate change are fuelled by something far more calculated and external than species shame. They are not organic, natural or unavoidable, but rather feelings manufactured, targeted, organised, and paid for, largely by oil companies and other vested economic interests who are prepared to sacrifice your long-term future for their short-term profit.

    “There are people whose business it is to make science look like opinion. Who aim to transform genuine feelings of climate grief and guilt into defended ignorance and positive denial,” Smith said.

    ...

    The demonstration was organised in conjunction with the nascent Extinction Rebellion group Money Rebellion, which will target the finance industry for its inaction on the climate emergency.

    The event took place as part of XR’s 10-day protest to demand government action on the climate crisis. The Metropolitan police said more than 230 people involved had so far been arrested.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ:
    330,000,000 people lived in Europe in 1916.[6] In 1950 there were 549,000,000. The population of Europe in 2015 was estimated to be 741 million according to the United Nations

    Evropa má území 10x větší než Nigérie
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    YMLADRIS: ja bych se hodne divil kdyby Nigerie mela vic nez 500M. Jo tedka brutus rostou, ale to Evropa pred sto lety taky
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: s timhle se da souhlasit, je to popis vyvoje ala "long descent" (j m greer), tzn. civilizacni schody dolu skrz serii kataklyzmatickejch udalosti (klimatickejch, ekosystemovejch, socialnich). je to popis toho, ze ten pokus o planetaritu / aspirace ja planetarni civilizaci / planetarni ekosystemovej management nevysel.

    shefik se tu ohrazuje proti tomu ze mame tak kratkej cas. s tim casem muze mavat hodne jen rychlost dekarbonizace (pomala), nebo biologickej nebo technologickej carbon storage. u toho technologickyho s tim asi muze zas mavat rozvoj vypocetnich trchnologii, kterej pomuze s nejakym breakthrough, ale je to sazka na nejistou kartu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: shefik ti na to rekne, ze decoupling je real, takze si urcite delaj zbytecny starosti :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: velmi pravdepodobne nemaj, UN uz to taky snizuje ty odhady, kdyz jako randers a spol zahrnes socioekonomickou dybamiku nikdy takhle vysoky pocty nevyjdou, kdyz do toho zahrnes klimaticko-ekosystemovy limity, tak to orezava jeste dal.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    carbon capture zařízení, který by se instalovalo na nákladní lodě

    World’s first ‘carbon-capture at sea’ set for shipping trials – EURACTIV.com
    https://www.euractiv.com/...hipping/news/worlds-first-carbon-capture-at-sea-set-for-shipping-trials/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    visual capitalist má novou infografiku k té Nigérii atd. zajímalo by mě zda mají započítané hladomory migraci atd, nebo do těchto úvah se nikdo seriózně nepousti

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Mining threats to biodiversity will increase as more mines target materials for renewable energy production and, without strategic planning, these new threats to biodiversity may surpass those averted by climate change mitigation.

    Mining potentially influences 50 million km2 of Earth’s land surface, with 8% coinciding with Protected Areas, 7% with Key Biodiversity Areas, and 16% with Remaining Wilderness. Most mining areas (82%) target materials needed for renewable energy production, and areas that overlap with Protected Areas and Remaining Wilderness contain a greater density of mines (our indicator of threat severity) compared to the overlapping mining areas that target other materials.

    https://www.nature.com/articles/s41467-020-17928-5
    PAD
    PAD --- ---
    DNF: Souhlasim, taky mam tyhle pochybnosti. Proto jsem se ptal po proverenem kalkulatoru? Kdyby nebyl, tak by me asi i bavilo takovy udelat pro CR:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: poukazuju jen na zpusob, jakym myslis - lidska spolecnost / ekosystem / fyzikalni realita. zas nas vyclenujes z mezidruhovejch vazeb (ekosystemu) jako neco extra. jo, jsme extra v tom, ze mame brutalni moznosti a zodpovednost, ale jinak nejsme vycleneny nijak. proc to konceptualne delat, je to nas vymysl, je to furt vyraz toho jak se chapeme - vyclenene, vylucne.

    casu, malo, je to akademicka debata prilis komfortne zijicich lidi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: hm takto som nad tym nerozmyslal, ale zasa su to spojene nadoby, t.j. keby zavedies uhlikovu dan a vysoke spotrebne dane a uplne zrusis dan za uspech (dan z prijmu), tak maju ludia viac penazi na utracanie, pripadne na investicie

    a keby to je este nastavene tak, ze uhlikova dan je napr. za hovadzie maso a vodu v petflaskach, ale zelenina a voda z vodovodu by boli od dane oslobodene, tak by si mal zabezpecene, ze ludia budu preferovat zdravsie a ekologickejsie produkty proste preto, ze na tie drahe a k zivotu nie uplne nezbytne sa im nebude chciet platit

    chces si kupit chlieb a maslo z CR? mas to levne
    chces si kupit argentinsky steak co sem putoval cez pol planety? tak vysol love
    TUHO
    TUHO --- ---
    Už loni v říjnu několik lidí z hnutí Against Coal na rypadle ve Vršanech takto protestovalo téměř tři dny. Vršanská uhelná na ně nedávno podala žalobu, uvedla v pondělí v tiskové zprávě Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí těžební společnosti Sev.en Energy, které lom patří. Těžba uhlí ale nemusela být kvůli aktivistům zastavena, protože rypadla byla v plánované technologické odstávce.

    Policie nynější demonstranty v pondělí vyzvala, aby opustili prostor, na což nereagovali. Aktivisté jsou tak podle mluvčí mostecké policie Ludmily Světlákové podezřelí z přestupkového jednání. „Jednak z neuposlechnutí výzvy a jednak z neoprávněného vniknutí do důlního území,“ řekla v pondělí mluvčí. Podle dnešního vyjádření jednoho z aktivistů policie skupinu vyzvala k opuštění prostoru rypadla pouze jednou, celou noc ale místo monitorovala.

    Na rypadle ve Vršanech dál protestují aktivisté proti těžbě uhlí. Zásoby mají ještě na několik dní | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...ti-tezbe-uhli-zasoby-maji-jeste-na-nekolik-dni.A200903_075340_ln_domov_ele

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: no tak on spíš shromažďuje fakta, než že by něco ignoroval. Dává sem odkazy na na zdroje, kterým věří, které pokládá za fakta. Diskutujeme a argumentujeme spíš my ostatní.

    Mě to přišlo jasný už v 90tých letech, ale Klaus, ač jako inidividuální politik nakonec se svým lobbyingovým stylem prohrál a podporu mas jako osoba ztratil (či možná ani nikdy nezískal, ve smyslu v jakém davy dokáže manipulovat třeba Zeman), tak myšlení společnosti ovlivnil na dalších 20 let, a vše ostatní splynulo v politickém fiasku Zelených (o které jsem se léta aktivně zajímal a min. jednou je snad i volil), ekonomickém fiasku podpory fotovoltaiky (za kterou Zelení mimochodem vůbec nemůžou - nespadá do období, kdy byli ve vládě, za Lišky jsme naopak vstoupili do ESA, jedné z nejzajímavějších euroinstitucí, stojících zcela mimo půdu EU molochu), a vůbec takové té všudypřítomné anonymní klace, podle které za vše můžou cyklisté, ekologové, vegetariáni, feministky, apod. (vzhledem k 3% podpoře pro Mlause to ale vypadá, že nás cyklistů, ekologů, vegetariánů a feministek je daleko víc, a všichni ti heterosexuální bílí muži v autech se nás zřejmě bojí zcela oprávněně :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DNF: To co se produkuje pár km za městem nemusí bejt to nejdražší. Pořád si můžeš zastavit u trhovce podél výpadovky (dálnice tenhle přirozený "trh" podél cest bohužel ničí) a koupit velmi výhodně pytel brambor, pravděpodobně stejných nebo lepších než těch ze supermarketu, které jely přes půl evropy.

    (Povinné značení, kolik který produkt ujel km, než sis ho koupil, by bylo mimochodem jednou z nejjednodušších regulací trhu, který si jde představit... kupující, zejména překupníky, tenhle údaj dnes nezajímá, a poměrně blbě by se to i ověřovalo, ale právě že v dnešní době, kdy prakticky každý dopravce po cestě má mobil na kterém může být nějaká apka je to stejjně reálné, jako třeba nahrazení taxikářů a jejich šmelení s taxametry a trasami Uberem a jeho GPS v appce... stejjně tak RFID a tak, dnes je možné u každé jednotliivé zásilky potravin sledovat vzdálenost, proože nakonec je povinné sledovat i ten původ, akorát prostě za povinný údaj o zcestovalosti potravin se nedemonstruje tak dobře, jako proti někomu abstraktnímu zlému, kdo za to vše může)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: no, pro mě teda existuje reálněji, než třeba Bůh, na kterého se odvolává spousta tradicionalistů, co chtějí tradičně těžit ropu a pálit jí v tradičních rodinných autech, protože Bůh přeci stvořil Evu a auto, aby se Adam měl dobře :-)

    Jako tohle je právě stejně tak blbá odpověď na tenhle problém, jako reakce "globální oteplován nejde dokázat experimentem, takže to není věda". Jako je fakt, že věda, tak jak je dnes chápána, je postavena na experimentech prováděných spíš "tady a teď", a často nejen na pozorováních, ale na řízených experimentech. Je to věda, postavená na individuálním pozorování jednotlivci - ale přesto se výsledky těch pozorování nějak sdílejí a důvěřuje se jim v širší komunitě.

    U toho klimatu jde o experiment, který probíbá neřízeně desetiletí a staletí a který neprovádí jednotlivec, ale společnost jako celek. Ale přesto je to nějaké pozorování prováděné na přírodě. Každopádně, i když si to asi myslel jako vtip, tak všechny extrémní stanoviska jsou houby platná (příroda neexistuje, společnost neexistuje, v krajním případě můžu rejpnout, že třeba i jednotlivec neexistuje :-) nebo ekonomika neexistuje... vzhledem k síle propagandy či reklamy, nebo na základě zážitků projíždění reálnou Amerikou či reálným Ruskem jsem ochoten si představit i to, že ekonomika neexistuje, jsou jen nekonečný ploty podél silnic v americký prérii a nekonečný rozbitý silnice ve stepi za Volhou...)

    Vnesením libovolného množství neověřitelných výroků do debaty se nikam neposuneme... faktem je, že tendence nějak pozorovat a sezóně pozorovat počasí je nedílnou součástí celé neolitické zemědělské revoluce, která nás v první řadě do tohohle průseru dostala. Pokud se vrátíme ke kočovnému lovectví a sběračství, tak klima nebudeme řešit... přesuneme se v zimě na jih a do nížin, v létě na sever a do kopců - za zvěří, za brusinkama a borůvkama, šamani nám řeknou, kterým směrem se vydat a nebudou řešit tolik, jestli je o den víc nebo míň nebo o stupeň tepleji či chladněji. Koncept periodického střídání ročních období vymysleli vidláci-zemědělci, a teď to konečně celý finálně rozbili a my se teda můžeme vrátit zpět do lesů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam