• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: jak se v tvym reseni (pockame na trzne prirozeny prerod technologii) resi ta obava z nenavratnych tipping pointu? jinak pokud bys chtel optimalizovat na to, aby ted nikdo netrpel, tak bys mohl byt priznivcem toho geoinzenyringu, tj ze vnukove si to nejak ochladi nam nyni jeste neznamymi technologiemi, nyni je treba naopak akcelerovat

    ad dotaz jestli si idealizuju 60. leta. ne. snazim se v tom zorientovat tim, ze posloucham ruzny experty. treba Nordhaus ti rekne, ze otepleni o 4 bude fajn pro HDP. Smil ti rekne ze bez brutal zpomaleni to nepujde. stejne je to ale teoreticka uvaha, protoze to nikdo neudela

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Říkáš, že se nemůžeme vracet do pravěku. Fakt ale je, že to je zatím nejpravděpodobnější scénář. Jestli se nerozhodneme dobrovolně k degrowth a nepokusíme se zachovat určitou míru civilizace, tak nás klima srazí na úroveň lovců a sběračů. Nevím co je lepší, řada lidí tvrdí, že američtí indiáni byli ve své primitivní společnosti mnohem šťastnější, než civilizovaní evropané, kteří je převálcovali.

    Z pohledu Gaii je to možná ozdravný proces, ale pro nás je blbý, že jsme se zrovna ocitli v hroutící se civilizaci a za našeho života už líp nebude. Jestli je podle Tebe decoupling možný, vidíš někde náznak, že k němu směřujeme, nebo máš představu, jak by se to dalo zařídit dřív než nás zničí klimatická migrace?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: nevim, ale predpokladam, kdyz mluvis o tom, aby se to stihlo o casovem parametru, taj ten bude mit sva uskali, protoze aby se to stihlo a snizila se zivotni uroven nekterych lidi muze taky znamenat, ze spousta lidi bude diky tomuhle utlumu umirat. tuhle stranku mince uz ale on predpokladam nezminuje. jestli si 60. leta idealizujes, podivej se napr. na prumerny vek, natalitu a mortalitu u novorozencu a vubec, celkovy stav sveta v 60. letech - hranice chudoby apod.

    kdezto ja mluvim o principech / obecnem reseni problemu. a pro me je tahle cesta schudnejsi, protoze tahle cesta nema mrtvy hned, je cestou prirozenou a resi mitigaci/zmirneni VSECH problemu on-the-fly

    proto porad tlacim na to, ze by mely byt vsechny scenare na stole, vcetne jejich benefitu a disbenefitu, protoze z toho co je mi znamo uz neexistuje jedna idealni cesta. neexistuje "aby se to stihlo". existuji jen lepsi ci horsi varianty
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: proc teda ten Vaclav Smil, coz bude vetsi kapacita nez my v tomto klubu, vidi jako jedinou cestu snizeni zivotni urovne na zhruba 60 leta 20 stoleti, aby se to stihlo?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: michas hodne veci zaroven, je fajn udelat si jasno nejdriv v problemu, ktery nas trapi a tim neni cerpani resources, ale ekologie / trvale udrzitelny system.

    nekonecny rust hdp a udrzitelny prave mozny je, kdybys aspon na chvili popremyslel o tom vzorci, doslo by ti proc. nema totiz s materialnem ani ekologii nic spolecneho. uvedomujes si, ze kdyz vynalozis investice do vodikove (nebo OZE, nebo jine ekologicke) ekonomiky a vytvoris sluzby s vysokou pridanou hodnotou, cimz podporis poptavku, tak navysujes hdp? muzu ti dat milion dalsich prikladu

    decoupling rustu od resources mozny neni (uz jen z toho duvodu, ze ekonomie povazuje za resources i lidske usili a kde se nic nedeje, tezko muze neco rust), ale on neni vubec potreba.

    uvedomujes si, ze vsechno zive na zemi konstatne neco "spotrebovava"? to je ekonomicky termin, protoze ohranicuje definovany system na ten ne/zivy prvek. na fyzikalni urovni vesmiru jde jen o cistou premenu latek a ta je potencialne nekonecna.

    ta cesta neni odchod od kapitalismu, nebo rustu, nebo snizeni spotreby, ale nastavit pravidla systemu tak, aby ses dostal do jak rika Tadeas "regenerativni" ekonomicky/ekosystemu/koleji atd.

    a to je to, co treba autor tveho clanku nechape. redukce, nebo zpatecnictvi neni cesta. da se jit jen dopredu.

    ...zkusim ti to rict jeste z tvy strany, pokud budes redukovat svoji spotrebu, ale nezmenis technologie vyroby cementu a zdroje energie, stejne dojde k oteplovani. a je jedno kolik revoluci udelas, porad budes na tomhle zavisly. jestli se chces vratit do praveku, kde se palily lesy, aby si mohl zasit a pres zimu neumrel hlady a prumernej vek byl 25 let, good luck to you

    proste kdyz problem zpusobily technologie a technologicky postupy, je potreba je zmenit. a neresit picoviny kolem
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS:
    TUHO: ad ze ekosystemovy problemy oslabi emise az za dekady. jenze jak to muzeme vedet? co kdyz za 5 let nekolikrat za rok brutalne zmrzne uroda a dalsi rok znovu. energie pujde do udrzeni bezpecnosti a nejakych alternativnich potravin .. a vydeseni lidi si prestanou vyskakovat ohledne spotreby.

    jenze toto ja neumim vubec ani radove domyslet, co s cim v tech ekonomikach souvisi, tak nevim
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: koukal jsi a mas tldr?

    loni gail navrhovala aby lidi hromadne prestali platit hypoteky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: zpusob vzdelavani je v hozirontu dekad jedna z veci, ktera nevim, jak se vyvine. dve moznosti. 1. stat postupne bude mit uplne jiny starosti, nez kontrolovat skolstvi. rodice budou cim dal vic vzdelavani resit svepomocne, bude cim dal vic skol s takovou atmosferou, na kterou bude slyset dana skupina rodicu (lesni = at jsou deti co nejvic venku, demokraticka = hlavne soft skills a trening konsensu, montessori = individualni tempo, projektova = vnitrni motivace, inzenyrska, domaci = hlavne byt spolu jako rodina, ...). Na tento luxus samozrejme bude mit jen mensina spolecnosti a MSMT jim do toho prestane kecat, protoze predevsim bude resit prusery skol ve vyloucenych lokalitach, kterych bude pribyvat. (Priklad: jeste neni krize nahore ani dole a na vychodnim SLovensku cikani uz ziji v naprosto neuveritelnych podminkach. Proc. Tezko rict. Proc by to melo byt za 30 let lepsi v mnoha dalsich lokalitach. Nepravdepodobne. Slumy kolem velkych mest.)

    2. Nebo naopak nastoupi nejaka ta "totalita", tj fakt se vyhroti bezpecnostni situace statu, Turecko predvede valku s Reckem nebo neco, migranti vsude, kriminalita jak ji nezname. Stat aby zachoval normalni funkce zacne mnohem vic kontrolovat a nutit, obnoveni povinne vojenske sluzby, silnejsi cenzura, omezeni liberalnich prav, neni kapacita na pestovani nazorove opozice. Alternativni skolstvi? To prosim ne. Neco jako v Nemecku kde je zakazana domaci skola, protoze byly obavy z vychovy dalsi generace fasismu, udajne.

    Do toho idealy Komenskeho, nevim no.

    Sorry.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kuvajt Když v roce 2016 tehdejší kuvajtský ministr financí Anas Sálih varoval, že nastal čas snížit výdaje a připravit se na život po ropě, setkal se s posměchem od obyvatel, kteří vyrůstali na zdánlivě nekonečném toku petrodolarů. O čtyři roky později ale jedna z nejbohatších zemí světa nemá dost peněz na pokrytí výdajů a prudký pokles cen energií vyvolává otázky ohledně dalšího fungování států v Perském zálivu, píše agentura Bloomberg.
    Zdroj: https://www.lidovky.cz/...bohatsich-ropnych-zemi-dochazi-hotovost.A200904_074902_statni-pokladna_ele
    TUHO
    TUHO --- ---
    Meanwhile in Denver .]

    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Hele, já nemám v principu nic proti kapitalismu, rozhodně je to příjemnější systém pro život většiny obyvatel než komunismus (i když část populace s tím souhlasit nebude, třeba američtí a amazonští indiáni). Jenže fyzikální zákony se nás neptají, co se nám líbí a co ne. Nekonečný růst prostě není možný, jedině snad na papíře, když upravíme vzorce. Jestli chceme zachovat současnou civilizaci, musíme během 10 let přejít na OZE, přestat s vypalováním deštných pralesů a dobrovolně snížit svou životní úroveň přibližně tam, kde byla po válce. To se zřejmě nestane, takže nás čeká kolaps. Ale neříkám, že je vše ztraceno a nemá už smysl se o nic snažit, kolaps může mít různé podoby a nad jeho průběhem budeme mít mnohem větší kontrolu než nad globální teplotou.

    'Green Economic Growth' Is a Myth
    https://www.vice.com/en_in/article/qj4z9p/green-economic-growth-is-a-myth

    McAfee argues, for instance, that as we are increasing wealth, the productivity motor of capitalism is driving us to greater heights of efficiency due to better technologies. This means we are able to make stuff faster and smaller using less materials and in some cases less energy. And that in turn implies we are causing less pollution. The problem is that this story, according to the new research, ignores how greater efficiency in certain regions or sectors is not slowing down the overall consumption machine. Within the wider system these efficiencies are enabling us to consume even greater quantities of resources overall.

    That’s why decades of data on material flows confirm that there are “no realistic scenarios” for such decoupling of economic growth from resource use. Combing through 179 of the best studies of this issue from 1990 to 2019 further reveals “no evidence” that any meaningful decoupling has ever taken place.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TADEAS: tak to není nijak překvapivá záležitost, naprostá většina starověkejch a středověkejch impérií se rozkládala v jednom podnebním pásmu, na který byla specializovaná. Stačilo, že začlo víc/míň pršet, pásmo se posunulo o pár set kiláků jinam a byli v hajzlu. Ze stejnýho důvodu bylo minimum říší v subsaharský Africe - díky neexistujícím horám a srážkovejm stínům se tam podnebí plynule posouvá sem a tam tak rychle, že se na tom staví civilizace extrémně blbě. Proto vznikaly první africký říše v Sahelu - realtivně stabilní prostředí s minimálním tlakem z okolí.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: zkus nad vzorcem pro vypocet hdp jeste popremyslet
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    New mathematical method shows how climate change led to fall of ancient civilization
    https://phys.org/news/2020-09-mathematical-method-climate-fall-ancient.amp

    "Usually the data we get when analyzing paleoclimate is a short time series with noise and uncertainty in it," said Malik. "As far as mathematics and climate is concerned, the tool we use very often in understanding climate and weather is dynamical systems. But dynamical systems theory is harder to apply to paleoclimate data. This new method can find transitions in the most challenging time series, including paleoclimate, which are short, have some amount of uncertainty and have noise in them."

    There are several theories about why the Indus Valley Civilization declined—including invasion by nomadic Indo-Aryans and earthquakes—but climate change appears to be the most likely scenario. But until Malik applied his hybrid approach—rooted in dynamical systems but also draws on methods from the fields of machine learning and information theory—there was no mathematical proof. His analysis showed there was a major shift in monsoon patterns just before the dawn of this civilization and that the pattern reversed course right before it declined, indicating it was in fact climate change that caused the fall.

    Malik said he hopes the method will allow scientists to develop more automated methods of finding transitions in paleoclimate data and leads to additional important historical discoveries.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOJATLA: úplně stejnej, jako, že narazí
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    OMNIHASH: Jo, roste a dokonce exponenciálně. To je důkaz že nenarazí do zdi?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GOJATLA: o konci kapitalismu se povídá už od jeho začátku, ale zatím stále roste.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Nechci nikomu brát iluze, ale decoupling je jen teoretická úvaha, zbožné přání lidí, kteří se nedokáží smířit s koncem kapitalismu (pokud to není rovnou bílá lež).
    Musíme rozlišovat relative decoupling (ten je možný, ale nezachrání nás) a absolute decoupling (skutečný pokles spotřeby zdrojů při zachování růstu).
    Viz třeba wikipedia:
    Eco-economic decoupling - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Eco-economic_decoupling
    There is no empirical evidence supporting the existence of an eco-economic decoupling near the scale needed to avoid environmental degradation, and it is unlikely to happen in the future. Environmental pressures can only be reduced by rethinking green growth policies, where a sufficiency approach complements greater efficiency.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam