• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Environment to benefit from ‘biggest farming shake-up in 50 years’ | Farming | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...v/30/environment-to-benefit-from-biggest-farming-shake-up-in-50-years

    Wildlife, nature and the climate will benefit from the biggest shake-up in farming policy in England for 50 years, according to government plans.

    The £1.6bn subsidy farmers receive every year for simply owning or renting land will be phased out by 2028, with the funds used instead to pay them to restore wild habitats, create new woodlands, boost soils and cut pesticide use.

    The wealthiest farmers – those receiving annual payments over £150,000 a year – will face the sharpest cuts, starting with 25% in 2021. Those receiving less than £30,000 will see a 5% cut next year.

    Some of the biggest recipients of the existing scheme have been the Duke of Westminster, the inventor Sir James Dyson, racehorse owner Prince Khalid bin Abdullah al Saud and the Queen.

    Farmers will also get grants to improve productivity and animal welfare, including new robotic equipment. The goal of the plan is that farmers will – within seven years – be producing healthy and profitable food in a sustainable way and without subsidies.
    DRSH
    DRSH --- ---
    Emise v době pandemie klesly, co dál? Teď záleží na udržitelných investicích, shodují se odborníci | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...obe-pandemie-klesly-co-dal-ted-zalezi-na-udrzitelnych-investicich-8359763
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    jedna neprilis pozitivni


    An escape route for seafloor methane

    Leakage from frozen layers was a puzzle, but a new study shows how the potent greenhouse gas breaks through icy barriers
    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201130155832.htm


    Methane, the main component of natural gas, is the cleanest-burning of all the fossil fuels, but when emitted into the atmosphere it is a much more potent greenhouse gas than carbon dioxide. By some estimates, seafloor methane contained in frozen formations along the continental margins may equal or exceed the total amount of coal, oil, and gas in all other reservoirs worldwide.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    'The Last and Most Important Advice I Will Ever Give' Dr. Meyer Hillman | Extinction Rebellion UK
    http://www.youtube.com/watch?v=E7sQLX0cJwg
    KEB
    KEB --- ---
    Gratulujeme to se MŽP zase jednou povedlo

    Hrozí zrušení žlutých popelnic v obcích a městech? Poslanci budou rozhodovat o senátním posunu účinnosti zákonů - EnviWeb.cz
    http://enviweb.cz/117794
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: jo. spolecna komunikace, ktera zahrnuje to, ze vsichni zucastneny se vyprofilovavaj v tom, co prinasej, taky zahrnuje mysleni a spolecnou imaginaci, zaroven ale nakonec je tam to, ze se dospiva k tomu rozhodnuti, tj. vybira se nejaka cesta.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: jo to je super. překládám si to jako "jestli máš strach o děcka, vynech dneska jeden díl seriálu a zkus se zamyslet nad životem vaší rodiny a pak zase a zase"
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zajimavost

    A sea turtle’s sex is determined by the temperature of the sand it’s born in; rising global temperatures mean that female green sea turtles now outnumber males 116 to 1.

    https://news.nationalgeographic.com/...s-turning-female-climate-change-raine-island-sex-temperature/



    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: moje perspektiva je, ze limitem je komunikace a spolecnej decision-making, jak ho provadet, facilitovat, aby se vyjasnilo, co je smyslem pro zucastneny, co je jejich spolecnym smyslem, jaka je kvalita zivota, na kterou aspirujou a jaky zdroje k tomu potrebujou a jak ty zdroje maj vypadat (bejt managovany) do budoucna, aby ta kvalita zivota byla mozna :) ... message ty bezmocnosti urcite nesdilim, naopak je potreba posilovat k ty zodpovednosti za a privlastneni si toho co delame, dusledku, moznosti upravovat smer... nezacina to u "vydelat vic penez", ale u spolecny definice ty kvality zivota a spolecnyho smerovani.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ad kde se asi realne bude moje rodina vyskytovat. v tomhle mam prave hrozne elitarskej pocit (moje rodina ma relativne celkem dost otevreny moznosti, aspon zatim), nevim jak mam o tomto mluvit s lidma, kteri resi svuj nekonecnej kolobeh penize - vztahy - problemy - 9-5 otupujici peklo. Obcas se me nekdo pta, co ma teda intergeneracne delat, jako ze jestli se ma clovek odstehovat na vesnici?? (jako bych o tom neco vedela.)

    Z myho pohledu jediny uprimny pro normalni lidi je neco jako "nemuzes delat prakticky nic, jses v krysim zavodu moc hluboko, nauc deti meditovat"

    budu rada kdyz mi ukazes jinou perspektivu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: ty chceš dělat něco bez toho aniž bys to lidem vysvětlil a podložil to argumenty? To je super nápad, naše vláda to teď třičtvrtě roku s covidem a funguje to úplně báječně
    DRSH
    DRSH --- ---
    Konec spalování uhlí v Česku? Podklady komise jsou nedostatečné, upozorňuje Rovenský z Greenpeace | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/...-uhli-v-cesku-podklady-komise-jsou-nedostatecne-upozornuje-8373200
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    LINKOS: jednak drzim palce a jednak se zeptam - prioritou bude marketing (treba jako dela babis), nebo stale zachrana klimatu?

    nejak nam ty priority zacinaj narustat. uz to neni jen zachranit svet, ale taky vysvetlit, ze to zachranovani jim vlastne lidem pomuze :) a klima je zrovna jednoduchy tema u kteryho zacit

    ...asi muzem s listem priorit pokracovat az se dostaneme k funkcni demokracii a rizeni statu
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SHEFIK: ale tím, že opustíš spalování fosilních paliv zlepšuje zároveň i zdravotní stav populace. Klesne ti prach v ovzduší, spousta látek ze spalování a bojuješ tím i proti rakovině. Jen to musíš takhle i podat lidem. Opuštění fosilních paliv má ambici zlepšit kvalitu lidských životů, méně nemocí, astma, rakoviny...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: kdyz nepustis vsechny strany k diskuzi a das ultimatni prioritu klimatu, mohlo by se stat, ze nektere min prioritni oblasti zustanou nereseny a zpusoby to zbytecny ujmy na zivotech apod.

    proto existuje na svete specializace a reprezentace nazoru a zajmu lidi v demokratickym kontextu. coz sebou pak prinasi i mensi reakcni casy na ktery si stezujes. protoze dosahnout vseobecnyho konsenzu je vzdycky tezsi, nez neco prikazat a vynutit.

    jenze na long run je vzdycky vyhodnejsi demokracie, protoze dosahujes vyssi motovace lidi, vsech co se na rozhodovani podileli, nebo diskutovali.

    priklad severni korei sem dal, protoze tam je to nejviditelnejsi. muzes si za to ale dosadit jakykoliv jiny diktatury, nebo lehci formy centralne rizenych ekonomik/politik
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Nemyslím, že je můj názor cennější. Postupně se smiřuju s tím, že lidé neumí přemýšlet dopředu a kolapsu nedokážou zabránit. Možná už si ani nemyslím, že mají morální povinnost to udělat. Nakonec jsme součástí přírody, nepovedli jsme se, tak přijde něco jiného. Ale starosti o děti mě to nezbaví. Kdybych věděl, kde budou mít větší šanci, tak už se stěhuju. Nechápu příměr se Severní Koreou, klimaaktivisti chtějí zotročit ostatní, tak straší neexistující hrozbou?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: diktatura neni o typu problemu. v severni korei jim taky hrozi "vpad usa" dle kim cong una a je v zajmu vyssiho dobra, aby kim udrzel cely narod v bezpeci...

    v demokracii jde o vseobecnou shodu, nejde o rozhodnuti jednotlivce. politik je predstavitel, zastupuje zajmy obyvatel (vsechny relevantni, ne jeden)

    pro tebe je mozna klima dulezitejsi a pro nekoho to, ze ma rakovinu, par let zivota a zdravotni pojisteni v usa mu uz nechce krejt vylohy. je tvuj nazor cennejsi? pokud si myslis, ze ano, smerujes do diktatury a neuvazujes demokraticky
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Argumentuješ ad absurdum. Boj s covidem nijak nekoliduje se záchranou planety. Soukromé tryskáče ano. Když poletí na Zem asteroid a politici nasměrují všechny prostředky na odvrácení jeho dopadu, bude to taky diktatura?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: fatalni je taky tahle uzkost pohledu, kdy je jako takhle nebezpecny vyhodnocovany to bezprostredni riziko (jako priklady co uvadis). protoze skoro vzdycky asi vystupuje intenzivneji to, co je bliz, nez to, co je dal. to ze to tak je, nic nemeni na tom, ze to ma ty fatalni dusledky :) a ze ta tragedie je pak v tech vzdy zuzenejch horizontech takrka neviditelna. kdo vidi, jak je zivotni prostredi degradovany, zraneny? TADEAS ... bezne skoro nikdo, protoze baseline se nastavuje v detstvi, dospivani a to jsou moc kratky useky na to, abychom chapali, co se deje sireji.

    takze vuci prosrany mitigaci a vuci moznejm scenarum vyvoje mi neprijde extremni premyslet generaci dopredu o tom, kde jsou socialne a ekosystemove dobry mista, protoze "potom", az to uz bude nutnost, bude na tyhle uvahy prilis pozde.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ad "v tomto smyslu muzou byt vsechny ty reci o zelandu moralne otazny, kdyz to lidi blbe konfrontuje"

    no jeden z duvodu proc to tu nap prikladu toho zelandu rozebiram je, ze pro vetsinu lidi to bud z duvodu sazky na to, ze "tady to bude ok" a/nebo duvodu, ze nejsou tak majetny neni realna varianta, takze to muze vest k tomu, ze je potreba neco delat s tim, kde se asi realne ja a moje deti budeme vyskytovat, coz je to nejplatnejsi reseni. anebo teda spoleham se na to, ze to nekdo, nekdy, nekde "vyresi", ze se neco stane, a ze to zas nebude zas tak blby. takova ta bezna rozmazane neurcita vize.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam