• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nez jsem zacala delat pro XR, snazila jsem se to promyslet co nejdal. nikdy jsem nebyla aktivistka a byla jsem docela vydesena. ceho budu litovat? vsechno bylo "zpracovatelny", zustala jen jedna otazka. co kdyz XR kampane pomuzou povzbudit a sjednotit lidi, kteri situaci budou chtit resit nasilne. pak holt navzdy zustane otaznik, zda clovek delal dobrou vec.

    Takze ten Roger, jak mu rozumite to nize?

    Let's be clear: the most critical expediential curve here is not that of the ice, the fires, the sea levels, not even of the despair and depression, the poverty or the starvation. The most critical exponential curve is that of the repressed rage that a group of tyrants and usurpers have the arrogance to assume the divine right to have us all die – for their own enjoyment. Absolute power absolutely corrupts.
    Only Revolution will save us now, and a Revolution can only fuel this rage, the rage of Life against Death, screaming and raw, surging into the public square. Only when a destined few grasp their destiny and charge recklessly into the heart of the beast, regardless of the consequences, will the repression burst and the weight of countless humanity bring down the emperors with no clothes and save what is left to be saved.
    We have been abandoned and betrayed. We can only rely on ourselves now.

    https://www.facebook.com/roger.hallam.7/posts/3725639280890361
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: já v to doufám, ten potenciál je obrovský. Proto mě to strašení ničením krajiny baví. To jí víc prasi řepka nebo kukuřice.

    Čistota výroby fve panelů je věc druhá, ale pokud bude vyvíjen tlak na čistotu tak to čisté bude.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KEB: ja myslim ze ty stresni FVE projekty se organicky (bez dotaci) rozjedou do pulky dekady. To budou rocni prirustky instalovaneho vykonu v jednotkach GW
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Report: CCS capacity increased 33% in 2020 - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/12/20201206-ccs.html

    Almost 40 million tonnes of carbon dioxide are being captured annually from 26 commercial CCS facilities currently in operation.
    ...
    The US has some of the most advanced supportive policies for CCS of any country in the world, including the enhanced 45Q tax credit and the California Low-Carbon Fuel Standard.
    ...
    While the acceleration of CCS adoption is promising, deployment of the technology is not happening quick enough to reach 2050 climate goals. CCS facilities will need to increase by more than a hundredfold by mid-century, as but one part of how the world will reach carbon neutrality.

    The report echoes findings by the IPCC, which shows that CCS is vital to meet net-zero Paris climate targets.
    KEB
    KEB --- ---
    Jako idealistický laik si to predstavuji jako partyzánskou válku s uhlím, prostě ho utrápit (vytlačit) milionen malých akcí. Stát potažmo místní samosprávy mají x budov, které mají střechu. Typicky třeba školy, krabicoidni budovy to je už celkem slušná plocha. Ksm se dá ještě umístit panely, na obecní, aby to bylo ku prospěchu? Parkoviště, v létě stíní v zimě nebudou auta tak namrzlý a to jsou jen příklady co mě napadly narychlo. Tohle je obrovský potenciál, který nezabere ani m2 milované orné půdy.

    A bude to stát zlomek ceny reaktoru a v zimě si výkon vydělit deseti. Takže potřebujeme výkon v zimě. Co takhle agrovoltsika? Pole v zimě leží a nic nedělá, takhle by dělalo elektriku ne moc, ale pořád něco.

    Proč na každé větší čističce odp vod není bioplynová stanice? Splašky jsou obnovitelný zdroj a jsou i v zimě. Atd atd atd

    Ale ne tady je potřeba udělat něco velkého, aby se mohla stříhat páska.
    KEB
    KEB --- ---
    PAD: a stavba reaktoru za 160 mld reálně spíš tak 250 ČR nepoloží?

    Přečerpávací elektrárny jsou fajn, ale postavit je, je běh na dlouhou trať stejně jako j. Blok. Nehledě na to že jsme v republice, kde když otevřeme 10km dálnic, tak je to kurva dobrý rok.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    A také jak dlouhombude lze těžit uran při větším rozvoji JE. 100 let?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Prototypy, prinejlepsim.
    Neoverenou jadernou technologii asi nechceme, ne? Jak dlouho bude po uspesnem mnohaletem testovani trvat certifikace pro EU?
    Tj stavet muzeme zacit 2040 nejdriv :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: There are currently four SMRs in advanced stages of construction in Argentina, China and Russia, and several existing and newcomer nuclear energy countries are conducting SMR research and development.


    Small modular reactors (SMR) | IAEA
    https://www.iaea.org/topics/small-modular-reactors
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ: zde
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V Energie - alternativni zdroje jsem 13.11.19 rozepsal jak by to slo bez noveho reaktoru, da se to dohledat podle klice Jimiq - 2047, mobilni verze nyxu co mam mi neumoznuje nakopirovat link primo k prispevku
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Dindku - Olkiluoto, mobil to zprasil :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ty reaktory ve Dindku postavil kdo a kdy?
    Nyni v nabidce (celosvetove) mensi nez 1000MW nejsou.

    Dale - posledni dokonceny reaktor v EU je Rumunska cernavoda 2 v roku 2007, predtim Temelin, oboji rozestaveno v 80. letech. Jadro v EU je chymera.
    V Belorusku za drahe prachy neco upocene postavili (a v pulce vystavby jim spadla reaktotova nadoba, tak museli dovezt novou) a behem uvodniho mesice uz meli dva problemy

    Omlouvam se, oficialni studii na prechod k ciste OZE nemam, ale myslim ze se staci podivat na to jak se jadro ve svete stavi a jak se stavi OZE (10GW vs 200GW), dale na LCOE (myslim ze to dela lazard’s nebo jak se jmenujou), na potize s jadrem v EU, na pokroky s bateriema, vodikem...
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: A abych ti odpovedel, proc to kombinovat.

    [Opet zduraznuju, ze jsem laik, rad se necham presvedcit - daty.]

    Pokud zahrnes cenu nespolehlivosti OZE do celkove kalkulace, vyjde ti, ze jadro proste k dekarbonizaci potrebujeme: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140988316303528 . Ja mam OZE moc rad, sam aspiruju na rekneme dominantni pokryti aspon v ramci domacnosti. Ale snazim se byt realista. Umim si predstavit, kolik lidi nemuze topit drevem a ze synteza vodiku neni jen tak: https://oze.tzb-info.cz/...ny/20711-synteticka-paliva-power-to-gas-power-to-liquid-vyroba-a-ucinnost (viz odstavec "Prebytky nestaci").

    Ja bych fakt rad videl cisla, nejlepe oprena o nejakou simulaci, jako v tom clanku, ktera doklada, ze OZE s vodikem/baterkama je pro CR nejlevnejsi bezuhlikovou variantou. Jinak jsou to akorat kecy.
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Co dokazuje, ze sla rovnou po Dukovanech? Dokazuje to, ze mensi reaktory se nevyrabi a ze to u nas nelze uchladit?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant ma reaktory 890MWh, coz je mene nez 1200, je to tak?

    Ta procenta jsi vzal odkud?

    A mas nejaky zdroj k tomu, ze OZE s vodikem/baterkama by byla levnejsi varianta? Bavime se stale o nahrazeni uhli, tj. i o teplarenstvi, ze ano?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAD: protoze mensi nikdo nedela a nenabizi.
    Zdroj na jednom miste neexistuje, vychazim z toho ze i vlada misto noveho mista sla automaticky po Dukovanech a dal z toho ze na mostecku je rizikove podlozi (zemetreseni)

    20% ze se upocene 2042 dokonci jeden blok v Dukovanech
    79% ze se nepostavi nic
    1% neco jineho (a to jsem optimista)

    A jiste ze to jde zkombinovat, ale proc? OZE varianta s vodikem/baterkama je levnejsi a rychlejsi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: ale ten sezónní zdroj nemáš. Biomasa to není, ne při současné spotřebě energie. Musel by si vykácet kakždý rok hafo lesů, navíc spoustu energie spotřebuje doprava (trochu se to řešilo... možná snad dřevoplyn, pokud by byl vyráběný hodně blízko k tomu místo, kde to dřevo vytěžíš... ale rozhodně ne, když ho někam budeš vozit... nemluvě o tom, že pálení biomasy je taky špatně a je to vlastně "těžba" živin v půdě...)
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Proc by musely byt tak velke? Mas k tomu nejaky zdroj, ktery doklada, ze u nas nelze vice jadernych zdroju uchladit?

    A vubec: proc je to porad jadro nebo OZE? Ja to fakt nechapu (uprimne)! Proc to nejde dohromady? Britanie treba touto cestou jit hodla. To jsou to idioti, kteri nevi, co delaji?
    PAD
    PAD --- ---
    XCHAOS: Ja, jako laik, jsem nabyl dojmu, ze co vychazi nebo ne vlastne nikdo nevi, protoze nikdo vlastne nezna realnou cenu ani jadra, ani uhli, ani OZE. Je to totalne monopolizovany nebo oligopolizovany odvetvi, ktere ke vsemu stat brutalne reguluje a dotuje na strane jedne. A na strane druhe nechava vselijake externality bez reseni (emise, rozjebana krajina po tezbe, jaderny odpad, hluk z vetrniku, atp). Zatim jsem ale nikde nevidel nejaky realisticky plan, co by znamenala uplne bezjaderna a bezuhlikova energetika v CR. A intuitivne si myslim, ze jsem to nevidel, protoze to nikomu, ani na papire, aspon trochu nevyslo. Myslim si, ze obejit se bez jadra znamena pro CR import energie.

    A ano, co pises, ze bychom presli z role producenta do role "baterie" muze davat smysl. Ale kde by se ty prehrady mely stavet? Nebo kam jinam chces ty TWh energie ulozit? Jsou na ne projekty, stavebni uzavery, vykoupene pozemky, uzemni rozhodnuti, souhlasi mistni, ...?

    A pokud ne prehrady, ale treba nejaka synteticka paliva, tak aby se ta infra vyplatila, tak to musis krmit stabilne energii? Kde ji vezmeme? Z off-shore vetrniku (protoze jiny zdroj v podstate neprichazi v uvahu)? Pokud ano, tak kdo vybuduje to dodatecne vedeni? A ma k tomu opet souhlas lidi, kterych se to vedeni dotyka? Tohle jsou fakt problemy, na ktere imho nikdo nema zatim poradne reseni. Treba Nemci v posledni dobe rozviji iniciativy vyroby syntetickych paliv mimo Nemecko. Bude to ale extreme drahe. Tohle by CR ekonomicky polozilo...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: "je to buď jádro, nebo úložiště" - nebo sezonni zdroj?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam