• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Kdo je postavil: The main contractor was ASEA-Atom, now a part of Westinghouse Electric Sweden AB. Mas to v tom linku, co jsem sem posilal. https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant

    Studii nemas, takze ja si to uzaviram, ze to je vse o tvych dojmech a
    AMBIENTIUM: 100 let je dost na vyreseni treba te akumulace. Ja tohle nevnimam jako problem.
    JIMIQ: Jsou tam zdroje? Pokud ano, diky.
    KEB: 250 mld nas nepolozi, ne. Ty alternativy jsou, podle toho, co jsem tu daval, proste drazsi. Nejde o to tu energii vyrobit, ale dodat ji v dobe a miste, kdy je ji treba. A bavime se radove o vetsim objemu, nez jen o elektrine.

    Doporucuju ten DW dokument ohledne problemu s prechodem na vetrnou energii v Nemecku: https://www.youtube.com/watch?v=Qr5PEAK1t3U&t=93s . Narazi na problemy prave s opozici k infrastrukture. Nemci, hlavne ministr spolkove vlady Altmaier, ted razi cestu dovozu vodiku ze zahranici, coz celou ekonomickou rozvahu Energiewende rozfoukne jak domecek z karet. A to se stale bavime jen o elektrine.
    KEB: Souhlasim - taky nechapu, proc se panely neinstaluji uz mnohem
    ambiciozneji. Ta 10x predimenzovanost ti ale opet veskere ekonomicke rozvahy uplne rozhodi. Tohle je proste zatim technologicky limit, ktery jen tak v nasich koncinach nezmizi. Tohle je primo ze simulace FVE, kterou chci porizovat pristi rok - vsimni si, jak mizerna vyroba je simulovana pro 14. a 15.11. Tohle neni cesta, jak zajistit lidem stabilne elektrinu v zime, natoz pak teplo. To bychom museli mit panely i na hlave. A k tomu jeste mega uloziste, ktere pokryji poptavku v noci (coz je v tomto obdobi prakticky 16 hod!).

    Realisticky 100% OZE pro CR znamenaji dovoz. A to znamena draty. A ty musi nekdo postavit - i mimo nase uzemi. Mame tohle pod kontrolou? Ne.
    OMNIHASH: Zajimavy - fakt! Tenhle repurposing byvalych dolu na ukladani plynu nebo precerpavacek je fakt krasny. V jake fazi rozpracovanosti to u nas je? Jakoze vlastni stat treba ty pozemky? Jsou tam stavebni uzavery? Pocita se s tim v uzemnich planech? Chtej to mistni? Spocital nekdo naklady/MWh?

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PAD: Mostecko. Ty doly jsou na úrovni moře, Krušný hory kolem kiláku nad zemí. Dokonce i to vedení do Severního moře už je tam postavený. Plus je tu pár desítek tisíc těžebních jam, to je imho směr, kterým se ubírat, jenom na Ostravsku se vykopalo nějakejch 500.000.000 m3 uhlí, a je to skoro ready-made, máš štolu, co vede rovnou do vykutaný sloje půl kiláku pod zemí, "stačí" tam jenom zavést potrubí s turbínama a zaizolovat ty sloje.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A warning on climate and the risk of societal collapse | Paris climate agreement | The Guardian
    https://www.theguardian.com/...nt/2020/dec/06/a-warning-on-climate-and-the-risk-of-societal-collapse

    As scientists and scholars from around the world, we call on policymakers to engage with the risk of disruption and even collapse of societies. After five years failing to reduce emissions in line with the Paris climate accord, we must now face the consequences. While bold and fair efforts to cut emissions and naturally drawdown carbon are essential, researchers in many areas consider societal collapse a credible scenario this century. Different views exist on the location, extent, timing, permanence and cause of disruptions, but the way modern societies exploit people and nature is a common concern.

    Only if policymakers begin to discuss this threat of societal collapse might we begin to reduce its likelihood, speed, severity, harm to the most vulnerable – and to nature.

    Some armed services already see collapse as an important scenario. Surveys show many people now anticipate societal collapse. Sadly, that is the experience of many communities in the global south. However, it is not well reported in the media, and mostly absent from civil society and politics. People who care about environmental and humanitarian issues should not be discouraged from discussing the risks of societal disruption or collapse. Ill-informed speculations about impacts on mental health and motivation will not support serious discussion. That risks betraying thousands of activists whose anticipation of collapse is part of their motivation to push for change on climate, ecology and social justice.

    Some of us believe that a transition to a new society may be possible. That will involve bold action to reduce damage to the climate, nature and society, including preparations for disruptions to everyday life. We are united in regarding efforts to suppress discussion of collapse as hindering the possibility of that transition.

    We have experienced how emotionally challenging it is to recognise the damage being done, along with the growing threat to our own way of life. We also know the great sense of fellowship that can arise. It is time to have these difficult conversations, so we can reduce our complicity in the harm, and make the best of a turbulent future.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    YMLADRIS: Pokud je riziko obecného (klimatického mass murder) ohrožení vysší než jistota, že nás naše revoluce sežere...

    Pak to musí být zoufalství?

    Ten násilný obrat by nebyl tak hrozný, kdybychom (1) neriskovali naše vlastní životy a (2) nemeli jistotu, že nový režim nebude o nic lepši.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nez jsem zacala delat pro XR, snazila jsem se to promyslet co nejdal. nikdy jsem nebyla aktivistka a byla jsem docela vydesena. ceho budu litovat? vsechno bylo "zpracovatelny", zustala jen jedna otazka. co kdyz XR kampane pomuzou povzbudit a sjednotit lidi, kteri situaci budou chtit resit nasilne. pak holt navzdy zustane otaznik, zda clovek delal dobrou vec.

    Takze ten Roger, jak mu rozumite to nize?

    Let's be clear: the most critical expediential curve here is not that of the ice, the fires, the sea levels, not even of the despair and depression, the poverty or the starvation. The most critical exponential curve is that of the repressed rage that a group of tyrants and usurpers have the arrogance to assume the divine right to have us all die – for their own enjoyment. Absolute power absolutely corrupts.
    Only Revolution will save us now, and a Revolution can only fuel this rage, the rage of Life against Death, screaming and raw, surging into the public square. Only when a destined few grasp their destiny and charge recklessly into the heart of the beast, regardless of the consequences, will the repression burst and the weight of countless humanity bring down the emperors with no clothes and save what is left to be saved.
    We have been abandoned and betrayed. We can only rely on ourselves now.

    https://www.facebook.com/roger.hallam.7/posts/3725639280890361
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: já v to doufám, ten potenciál je obrovský. Proto mě to strašení ničením krajiny baví. To jí víc prasi řepka nebo kukuřice.

    Čistota výroby fve panelů je věc druhá, ale pokud bude vyvíjen tlak na čistotu tak to čisté bude.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KEB: ja myslim ze ty stresni FVE projekty se organicky (bez dotaci) rozjedou do pulky dekady. To budou rocni prirustky instalovaneho vykonu v jednotkach GW
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Report: CCS capacity increased 33% in 2020 - Green Car Congress
    https://www.greencarcongress.com/2020/12/20201206-ccs.html

    Almost 40 million tonnes of carbon dioxide are being captured annually from 26 commercial CCS facilities currently in operation.
    ...
    The US has some of the most advanced supportive policies for CCS of any country in the world, including the enhanced 45Q tax credit and the California Low-Carbon Fuel Standard.
    ...
    While the acceleration of CCS adoption is promising, deployment of the technology is not happening quick enough to reach 2050 climate goals. CCS facilities will need to increase by more than a hundredfold by mid-century, as but one part of how the world will reach carbon neutrality.

    The report echoes findings by the IPCC, which shows that CCS is vital to meet net-zero Paris climate targets.
    KEB
    KEB --- ---
    Jako idealistický laik si to predstavuji jako partyzánskou válku s uhlím, prostě ho utrápit (vytlačit) milionen malých akcí. Stát potažmo místní samosprávy mají x budov, které mají střechu. Typicky třeba školy, krabicoidni budovy to je už celkem slušná plocha. Ksm se dá ještě umístit panely, na obecní, aby to bylo ku prospěchu? Parkoviště, v létě stíní v zimě nebudou auta tak namrzlý a to jsou jen příklady co mě napadly narychlo. Tohle je obrovský potenciál, který nezabere ani m2 milované orné půdy.

    A bude to stát zlomek ceny reaktoru a v zimě si výkon vydělit deseti. Takže potřebujeme výkon v zimě. Co takhle agrovoltsika? Pole v zimě leží a nic nedělá, takhle by dělalo elektriku ne moc, ale pořád něco.

    Proč na každé větší čističce odp vod není bioplynová stanice? Splašky jsou obnovitelný zdroj a jsou i v zimě. Atd atd atd

    Ale ne tady je potřeba udělat něco velkého, aby se mohla stříhat páska.
    KEB
    KEB --- ---
    PAD: a stavba reaktoru za 160 mld reálně spíš tak 250 ČR nepoloží?

    Přečerpávací elektrárny jsou fajn, ale postavit je, je běh na dlouhou trať stejně jako j. Blok. Nehledě na to že jsme v republice, kde když otevřeme 10km dálnic, tak je to kurva dobrý rok.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    A také jak dlouhombude lze těžit uran při větším rozvoji JE. 100 let?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Prototypy, prinejlepsim.
    Neoverenou jadernou technologii asi nechceme, ne? Jak dlouho bude po uspesnem mnohaletem testovani trvat certifikace pro EU?
    Tj stavet muzeme zacit 2040 nejdriv :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: There are currently four SMRs in advanced stages of construction in Argentina, China and Russia, and several existing and newcomer nuclear energy countries are conducting SMR research and development.


    Small modular reactors (SMR) | IAEA
    https://www.iaea.org/topics/small-modular-reactors
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    JIMIQ: zde
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    V Energie - alternativni zdroje jsem 13.11.19 rozepsal jak by to slo bez noveho reaktoru, da se to dohledat podle klice Jimiq - 2047, mobilni verze nyxu co mam mi neumoznuje nakopirovat link primo k prispevku
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Dindku - Olkiluoto, mobil to zprasil :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ty reaktory ve Dindku postavil kdo a kdy?
    Nyni v nabidce (celosvetove) mensi nez 1000MW nejsou.

    Dale - posledni dokonceny reaktor v EU je Rumunska cernavoda 2 v roku 2007, predtim Temelin, oboji rozestaveno v 80. letech. Jadro v EU je chymera.
    V Belorusku za drahe prachy neco upocene postavili (a v pulce vystavby jim spadla reaktotova nadoba, tak museli dovezt novou) a behem uvodniho mesice uz meli dva problemy

    Omlouvam se, oficialni studii na prechod k ciste OZE nemam, ale myslim ze se staci podivat na to jak se jadro ve svete stavi a jak se stavi OZE (10GW vs 200GW), dale na LCOE (myslim ze to dela lazard’s nebo jak se jmenujou), na potize s jadrem v EU, na pokroky s bateriema, vodikem...
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: A abych ti odpovedel, proc to kombinovat.

    [Opet zduraznuju, ze jsem laik, rad se necham presvedcit - daty.]

    Pokud zahrnes cenu nespolehlivosti OZE do celkove kalkulace, vyjde ti, ze jadro proste k dekarbonizaci potrebujeme: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140988316303528 . Ja mam OZE moc rad, sam aspiruju na rekneme dominantni pokryti aspon v ramci domacnosti. Ale snazim se byt realista. Umim si predstavit, kolik lidi nemuze topit drevem a ze synteza vodiku neni jen tak: https://oze.tzb-info.cz/...ny/20711-synteticka-paliva-power-to-gas-power-to-liquid-vyroba-a-ucinnost (viz odstavec "Prebytky nestaci").

    Ja bych fakt rad videl cisla, nejlepe oprena o nejakou simulaci, jako v tom clanku, ktera doklada, ze OZE s vodikem/baterkama je pro CR nejlevnejsi bezuhlikovou variantou. Jinak jsou to akorat kecy.
    PAD
    PAD --- ---
    JIMIQ: Co dokazuje, ze sla rovnou po Dukovanech? Dokazuje to, ze mensi reaktory se nevyrabi a ze to u nas nelze uchladit?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant ma reaktory 890MWh, coz je mene nez 1200, je to tak?

    Ta procenta jsi vzal odkud?

    A mas nejaky zdroj k tomu, ze OZE s vodikem/baterkama by byla levnejsi varianta? Bavime se stale o nahrazeni uhli, tj. i o teplarenstvi, ze ano?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PAD: protoze mensi nikdo nedela a nenabizi.
    Zdroj na jednom miste neexistuje, vychazim z toho ze i vlada misto noveho mista sla automaticky po Dukovanech a dal z toho ze na mostecku je rizikove podlozi (zemetreseni)

    20% ze se upocene 2042 dokonci jeden blok v Dukovanech
    79% ze se nepostavi nic
    1% neco jineho (a to jsem optimista)

    A jiste ze to jde zkombinovat, ale proc? OZE varianta s vodikem/baterkama je levnejsi a rychlejsi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: ale ten sezónní zdroj nemáš. Biomasa to není, ne při současné spotřebě energie. Musel by si vykácet kakždý rok hafo lesů, navíc spoustu energie spotřebuje doprava (trochu se to řešilo... možná snad dřevoplyn, pokud by byl vyráběný hodně blízko k tomu místo, kde to dřevo vytěžíš... ale rozhodně ne, když ho někam budeš vozit... nemluvě o tom, že pálení biomasy je taky špatně a je to vlastně "těžba" živin v půdě...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam