• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    nevim co si myslet. mladi jsem prozila v socialismu, kde jel nekonecny proud stranickych zavazku, ale nemelo to vubec zadnou validitu, jen kecy. tak nevim co ten Xi, pry je srdcem ekolog

    In one of the most anticipated speeches at last weekend’s Climate Ambition Summit, Chinese leader Xi Jinping announced a new set of updated national climate targets for 2030.
    Carbon Brief asked analyst Lauri Myllyvirta to take a close look at the details and he found that the pledge to “cut CO2 intensity of GDP by more than 65% from 2005 levels” could be the difference between China reducing, peaking or increasing its emissions this decade. If, by “more than 65%”, Xi were to mean 70%, then, as the chart above shows, it could see an overall reduction – with profound implications for keeping global warming below 2C.

    Analysis: China’s new 2030 targets promise more low-carbon power than meets the eye | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/...nas-new-2030-targets-promise-more-low-carbon-power-than-meets-the-eye
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: jo no tohle je samozrejme problem, rict hydrogen je jako rict "elektrina" nebo "metan"... proste zalezi jak se to vyrabi a spotrebovava
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zacal jsem si letmo projizdet nejaky seasonal storage reserse, ale namm na to ted cas, tak kdyby nekoho zajimalo


    2017 Optimization of seasonal storage for community-level energy systems: status and needs
    https://link.springer.com/article/10.1007/s40974-017-0051-1

    2015 Combining thermal energy storage with buildings – a review
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364032114009629

    2019 Seasonal energy storage for zero-emissions multi-energy systems via underground hydrogen storage
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1364032119308366#bib3
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pleistocene Park - One Russian scientist hopes to slow the thawing of the Arctic | Christmas Specials | The Economist
    https://www.economist.com/...020/12/19/one-russian-scientist-hopes-to-slow-the-thawing-of-the-arctic

    Protection of Permafrost Soils from Thawing by Increasing Herbivore Density
    https://www.nature.com/articles/s41598-020-60938-y

    TUHO
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: neobratne trolim
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: Tak ono taky hromadit popílek někde v úrodném Polabí je kravina... a někam ho vyvážet taky. Ono se furt řeší klima a emise, ale u těch hnědouhelek je průser i to obrovské množství popílku..

    Zrovna tuhle elektrárnu znám z návštěv té oblasti a uprostřed té krajiny je to jako pěst na oko. Ovšem přechod z uhlí na plyn neřeší ten problém, ,že tam ta elektrárna vůbec jej (i když asi poběží míň času...)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: proc myslis? plyn prece neni o tolik drazsi nez uhli ne? a spalovani odpadu je snad jeste dotovany, resp. usetri se za skladkovny?

    ...jen hadam, ale 100x drazsi teplo si nemyslim
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Biden si vybral ministryni vnitra, zřídí úřad na boj proti oteplování - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...va-granholmova-globalni-oteplovani-mccarthyova.A201218_060800_zahranicni_pmk

    Úřad pro boj s globálním oteplováním povede bývalá šéfka Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová, napsala agentura Reuters. 
    ...
    Haalandová stane v čele ministerstva vnitra jako první zástupkyně domorodých obyvatel USA. Resort je zodpovědný za správu a ochranu přírody a přírodního bohatství většiny federální země a správu programů vztahujících se k původnímu obyvatelstvu USA. Haalandová uvedla, že se bude snažit rozšířit výrobu obnovitelné energie na federálních pozemcích a zrušit Trumpovo zaměření na fosilní paliva.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS:
    citace je z jineho aktualnejsiho clanku, clanek ny times pise o te fti consulting detailneji

    https://corporateeurope.org/sites/default/files/2020-12/hydrogen-report-web-final_0.pdf
    Industry’s hydrogen hype machine is in full swing. An analysis of over 200 documents obtained through freedom of information rules reveals an intense and concerted lobbying campaign by the gas industry in the EU. The first goal was convincing the EU to embrace hydrogen as the ‘clean’ fuel of the future. Doing so has secured political, financial, and regulatory support for a hydrogen-based economy. The second task was securing support for hydrogen derived from fossil fuels as well as hydrogen made from renewable electricity. Successful lobbying means the gas industry can look forward to a lucrative future, but this spells grave danger for the climate as well as the communities and ecosystems impacted by fossil fuel extractivism.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: to skoro zni jako ze se to budou snazit resit mikroreigionalne .) to jsem zvedavej, prazani budou platit pristi rok za teplo minimalne stokrat tolik. v zime urcte.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Pražané si zatopí nízkoemisně – Teplárna Mělník plánuje radikální obměnu zdrojů | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/prazane-si-zatopi-nizkoemisne-teplarna-melnik-planuje-radikalni-obmenu-zdroju

    Součástí klimatického závazku, který Praha přijala v roce 2019, je i snižování uhlíkové stopy v rámci nákupů služeb, což samozřejmě zahrnuje i dodávky tepla. Lokalita Mělník je pro hlavní město z tohoto pohledu klíčová, proto se jí ČEZ zabývá prioritně.

    Kromě nových plynových zdrojů počítá Skupina ČEZ v lokalitě provozované společností Energotrans v nejbližší budoucnosti také s výstavbou zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO) – to by mělo výhledově pokrýt zhruba 12 % dodávek tepla.

    V souvislosti s nedávno oznámeným odklonem České republiky od uhlí, ale Skupina ČEZ analyzuje i další možnosti: např. výstavbu kotle na biomasu, či elektrokotlů.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    JIMIQ: vyborna prilezitost urovnat hadky s Australii.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JIMIQ: australani jim nechteji moc prodavat, je to soucasti sankci asi za naroky v jihocinskem mori.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Cina nema dost uhli :o)

    Four Chinese regions limit power usage amid shortages: industry sources | S&P Global Platts
    https://www.spglobal.com/...0-four-chinese-regions-limit-power-usage-amid-shortages-industry-sources
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: no ale ten phase-out uhlia aj keby ho mas do 2030 tak to mas stale 10 rokov na instalaciu akumulacnych technologii, to je strasne dlha doba, takze trebars 5 rokov sa pojde leto bezfosilne/nizkofosilne, 3 mesiace fosilne a pak az sa zacnu instalovat akumulacie tak ta zima bude coraz viac pokryta
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    druhý důležitý plynový zdroj po Počeradech
    MfD: Elektrárna Mělník III skončí příští rok, uhlí nahradí plynem
    https://oenergetice.cz/...etika-v-cr/mfd-elektrarna-melnik-iii-skonci-pristi-rok-uhli-nahradi-plynem
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: tak dřevoplyn vzniká tak, že ohřeješ nějaký materiál s velkým obsahem uhlíku na teplotu kdy se ti uvolní hořlavé plyny, ale ne na teplotu kdy začnou oxidovat- hořet. Případně tomu hoření zamezíš tím že tam ten kyslík nebude a nemá jak by to oxidovalo.
    Na ohřátí té hmoty(dřevo, sláma, seno, experimentuje se i s čistírenskými kaly, atd.) potřebuješ pochopitelně energii, takže část toho dřevoplyn využíváš na ohřev té hmoty. Následně ten samotný dřevoplyn můžeš buď vést trubkama kam potřebuješ, můžeš tím plnit zásobník, můžeš tím jej spálit všecheno v autě nebo jej můžeš spálit v elektrárně.
    Podstatné je, že část toho uhlíku můžeš nechat jen termicky přeměnit na biouhel (který nepodléhá rozkladu v horizontu tisíců let) a tím děláš celý proces buď uhlíkově neutrální(abys pokryl vedlejší uhlíkové náklady), případně z toho máš carbon capture. Ale podstatné je, že jsme technicky schopni toto udělat.
    Měli by sme tedy energetický zisk, něco co mužem třeba použít v zimě jako částečnou zálohu, získali by sme hmotu kterou mužem vylepšit pole a lesy a zároveň tohle může být uhlíkově neutrální, či dokonce carbon capture. Win-win-win
    PAD
    PAD --- ---
    DZODZO: jo, tomu rozumim - ale v tech zbylych 3 mesicich budes tu elektrinu potrebovat nejak dopravit.
    JIMIQ: To je mozny - v te studii z Duhy jsem nenasel, jak k tomu nizsimu cislu dosli. Je mozne, ze vychazi ze zkusenosti v jinych zemich, kde uz ten podil OZE posilili. Radeji uz o tom opravdu budu mlcet - jeste jednou diky za ten link z ERU. Je mozne, ze jsem tady ujel a (neprimo) krive narkl autory te studie z manipulace. Je fakt mozne, ze to udelali poctive a ja jen proste porovnal hrusky s jabkama:)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Klima krizi imho nemuzeme resit bez omezeni spotreby. Napr. zavedenim uhlikove dividendy. Tvrdit, ze spotřeba uz 30 let roste, takze poroste i dalsich 30 let, cimz argumentuji zastanci jadra, je nesmysl. Pro ČEZ je to ale nocni mura, udelaji vse pro to, aby spotreba rostla.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAD: spotreba byt mensia nemusi, ale mensia bude vyroba monolitickych velkych elektrarni a uz teraz bez akumulacie to pomoze 9 mesiacov v roku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam