PETER_PAN: porad ten distributed koncept overovani bude vzdy energeticky narocnejsi, nez decentralized, ktery aktualne s menami mame. tekze dle meho bude bitcoin vzdy energeticky narocnejsi nez jeho alternativy (bezne meny, nebo proof of stake)
vychazi to proste z jeho designu/podstaty
je fuk kolik transakci probehne bez energie, ale tyma soucasna energeticka spotreba na ty co probehnou s energii je proste obrovska a vzhledem ke klimatu nezanedbatelna
co se tyka energie na jednotku, tak to je prece uplne irelevantni, vzhledam k tomu, ze mena je relativni, ne absolutni velicinou. dulezity je pocat transakci provadenych smenou v celem svete a ten se mavbutim kouzelneho bitcoinu nezmeni. jestli ted jedno kafe stoji 300kg co2, ma rozhodne bitcoin prostor kam klesat.
ad historie bankovnictvi, to neni prece relevantni argument. protoze bitcoin vznikl diky nejake historii, to znamena on sam v sobe zahrnuje tyto veskere naklady.
co od zacatku rikam a na co mi odpovidate uplne jinymi argumenty je:
1) bitcoin neni a nikdy nebude energeticky nejefetivnejsim nastrojem smeny
2) aktualne konzumuje obrovske mnozstvi elektricke energie, kterou v tuhle chvili neumime bezuhlikove generovat, pritom jeho pridana hodnota je ciste spekulativni, protoze mame dostatecne substituty (ktere jsou navic energeticky efektivnejsi). cimz se stava jednim z nezanedbatelnych ale zaroven postradatelnych faktoru prispivajicich ke zmene klimatu
vic uz to vysvetlit neumim, opakuju se asi po 50te a zadny vas argument mi toto zatim nevyvratil.