SHEFIK: ak jsem psal. Nesouhlasim.
- Zadny srovnatelny substitut tady neni, nejblize tomu je fyzicke zlato a to ma extremne omezenou moznost jednoduche a operativni delitelnosti, overitelnosti, prevoditelnosti.
- Ta platba malych veci (jako kafe) pomoci karty (treba VISA) vystavene od spolecnosti ktera od tebe prijmula BTC ma uplne jiny dusledky a zadne opakovane transakce na urovni blockchainu s tim spojene nebudou (nekde uz nejsou).
Jak by to melo vypadat?: Ty te spolecnosti posles treba 0.1 BTC a to mas u nich na "ucte", tohle ucini vice lidi. Obchodnik co prodava kafe dostane CZK nebo EUR a nikde se nic do blockchainu v tuhle chvili nepise. Nebo ma obchodnik ucet take u te spolecnosti a dostane adekvatni mnozstvi satoshi a to se take procesuje jen na urovni databaze te spolecnosti. A spolecnost pak treba proda na burze nejaky mnozstvi BTC v dobe kdy se ji to hodi a protoze na te burze drzi ty BTC a ceka na vhodnou dobu, tak ve chvili prodeje se to odehrava na urovni databaze te burzy. K zapisu do blockchainu a energeticke narocnosti dochazi jen pri realnem transferu BTC. Od tebe z penezenky do spolecnosti co ti dala VISA kartu, od spolecnosti na burzu atd. A to jsou jednotky deju oproti tisicium az desetitisicum.
- A to jde realizovat pri soucasne technologii protokolu. Nasledne technologie ktere se testuji budou nad vrstvou blockchainu a jejich energeticka narocnost bude mensi nez nejaky zoom videohovor.
- Kdyz si reknes. Ne nebudu drzet BTC a "spalim ho" a zaroven si to rekne hodne dalsich lidi - hodnota BTC tim potencialne stoupa protoze se zvysi deflacni charakter BTC. BTC je jeste zajimavejsi a system jeste atraktivnejsi. Tj. nedrzet BTC nedava smysl, nevyuzivat prichazejici technologie nedava smysl, bojovat proti budoucnosti nedava smysl.
- To co pise SHEFIK dava smysl asi jako: Nekoupim si nic z Asie, protoze to pojede lodi co pouzije Suezský pruplav a ten stal moc energie a kazdy takovy vyrobek z Asie je tak dotcen jeho historii. A proto jsou pocitace z Asie spatne a nebudu pouzivat pocitace.
- Ted je BTC ve fazi vystavby, zmeni se, dospjeje, mozna zanikne nebo bude zapomenut a prijde neco dokonalejsiho. Ted je to soucast revoluce a z palety coinu si drzi nejvetsi duveru. Stoji to energii jako vsechno co clovek dela a smysl toho je zjevny - vzacna a snadno overitelne, delitelna a prevoditelna jednotka smeny.