• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: tak nakonec to nevidime tak odlisne a ano, jednou vsichni umreme :)

    Bez soucasnejch technologii by ale mnozi z nas byli davno mrtvi, nebo se ani nenarodili.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Já nejsem zapřísáhlý odpůrce CCS. Jako byznys to určitě bude dobrej, spousta startupů, dotací, zájem médií. Viz svého času perpetuum mobile. Jen říkám, že k deklarovanému cíli to nepovede, výsledky budou žalostné, tohle je jedna z mála jistot klimatické krize. Jestli v to vkládáš své naděje, že nejsme tak v prdeli, jak to vypadá, tak to radši přehodnoť a orientuj se na něco jiného. Nevím, třeba geoinženýring, je to sice ruská ruleta, ale mohlo by to trochu pomoc, jestli to nebude jen zástěrka pro další spalování fosilu. Imho je lepší se smířit s osudem, stejně všichni umřeme.
    PER2
    PER2 --- ---
    XCHAOS: a v zime budem natirat na cerno, abysme usetrili energii za vytapeni? bila barva je pekna ale jak dlouho vydrzi takhle pekne bila? kolik procent uzemi to je? dival ses? mozna bysme mohli natrit i chodniky, letiste a silnice (ridici approves)

    RADIQAL: sebe menit rozhodne nebudem, dokud nas k tomu okolnosti nedonuti, pohodli über alles

    TUHO: bez akumulace je to k prdu, jen hra s cislama
    TUHO: no snad bude mirna zima, to bude jeste legrace, zime jeste ani nezacla

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: jak rikam, argumentujes entropii pri filtraci co2 z atmosfery. Z definice CCS je moznosti zachytavani uhliku pri vyrobe vic, nemusis to poustet nejdriv do atmosfery a nemusi to bejt ani co2, ktery ve vysledku vyrobis jako vedlejsi/odpadni produkt

    Dal sem ti i priklad ekonomicky rentabilniho ziskavani z atmosfery skrz prodej luxusnich diamantu. I presto, ze naklady na energie budou velky, poptavka verim bude, smetanka bude rada zachranovat planetu skrz diamanty (tzn dokud bude nekdo ochotnej platit, ekonomicky se to vyplati, i kdyz si to neprejes). Nakonec to muze i vyjit ekologicteji nez tezba v africkejch dolech.

    Cimz nerikam, ze ccs, nebo prodej par diamantu klima zachrani
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: je to tohle?

    Na zelené vlně. Kupte si diamanty z oxidu uhličitého | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/na-zelene-vlne-diamanty-oxid-uhlicity

    To na mě moc nezapůsobilo...
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    SHEFIK: Hele na nedostatek představivosti si nestěžuju. Rád bych věřil, že CCS bude fungovat, nemysli si, že jsem zarytý skeptik. Ale termodynamické zákony žádný pokrok technologie neobede, sorry jako. CCS je drahé, protože chceš dělat z prdu kuličku. Řekni dětem, ať klidně kadí kdekoli v bytě, že to potom uklidíš najednou. Bude toho stejně, jako kdyby chodily na nočník, ale s výrazně vyšší entropií. A vyrábět z CO2 diamanty? To už je úplná haluz, máš stejný problém s entropií a ještě bys musel dodat nesmyslné množství energie navíc.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: welcome carbon bubble?

    A recent attempted sale illustrates the increasing challenge of selling oil assets. When BP tried to sell two stakes in North Sea fields to Premier Oil, it slashed its price by two-thirds in negotiations, to $205 million, only to see the deal collapse entirely late last year when Premier hit financial difficulties.
    TUHO
    TUHO --- ---
    BP Chief Executive Bernard Looney, who took office in February 2020, is gambling that BP can make the clean-energy transition much faster than its peers. Last year, he became the first major oil CEO to announce that he would purposely cut future production. He aims to slash BP's output by 40%, or about 1 million barrels per day, an amount equal to the UK's entire daily output in 2019. At the same time, BP would boost its capacity to generate electricity from renewable sources to 50 gigawatts, a 20-fold increase and equivalent to the power produced by 50 U.S. nuclear plants. (For a graphic on BP's clean-energy investment plans, see https://tmsnrt.rs/3fbaCJP)

    To hit those targets, Looney plans $25 billion in fossil-fuel asset sales by 2025. That's equivalent to about 13% of the company's total fixed assets at the end of 2019. Under his watch, BP has already sold legacy projects worth about $15 billion. In addition to the Oman deal, Looney unloaded oil and gas fields in Alaska and the North Sea and sold off BP's entire petrochemical operation, which produced a $402 million profit in 2019.

    Special Report: BP gambles big on fast transition from oil to renewables | Reuters
    https://www.reuters.com/business/sustainable-business/bp-gambles-big-fast-transition-oil-renewables-2021-09-20/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: ok, předběhl jsi mi, ale Slashdot je víc cool zdroj než BBC :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: kdy že jsme naposled vedli válku s Polskem a jak že to dopadlo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jak jsem už psal dřív, jako přijatelná forma geoinženýringu mi přijde nabarvit střechy na bílo. A teď na to máme i novou superbílou barvu, která v podstatě aktivně chladí...
    World's Whitest Paint Sets Guinness Record, Could Reduce Need For Air Conditioning - Slashdot
    https://news.slashdot.org/story/21/09/19/0053221/worlds-whitest-paint-sets-guinness-record-could-reduce-need-for-air-conditioning
    TUHO
    TUHO --- ---
    Polsko musí denně platit půl milionu eur za to, že nezastavilo těžbu v hnědouhelném dole Turów. Sankce Soudního dvora EU má platit do uposlechnutí příkazu soudu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: keby z toho zachyteneho karbonu napriklad vyrabali karbonove monokoky pre osobne vozidla, tak by sa dalo par tun ulozit tam (aspon na tych 25 rokov alebo aku to bude mat zivotnost :))
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    To je roztomilé. Co všechno jsme ochotní číst-promýšlet-sdílet-propagovat, místo abychom změnili sebe-/-systém.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    GOJATLA: myslim, ze nemas dostatek predstavivosti a zamerujes svoje argumenty jen na jeden konkretni zpusob ccs, kterej verejne selhava (prefiltrovavat celou nasi atmosferu vetrakama).

    Prikaldem ccs (i kdyz tohle uz je mozna na pomezi ccus), ktery muze rentabilne a dlouhodobe fungovat je napr.:

    Ecotricity founder to grow diamonds 'made entirely from the sky' | Renewable energy | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2020/oct/30/ecotricity-founder-to-grow-diamonds-made-entirely-from-the-sky

    Ale uznavam, ze ccs se bude muset pri masovym nasazeni ekonomicky opirat bud o dotace, nebo naopak vynosy z emisnich povolenek (ktery nevycerpaj), nebo regulaci. Duvodem je to, ze je to nadbytecnej krok v procesu vyrobku a "trvale uskladneni odpadniho produktu" se da tezko zpenezit, podobne jako uskladneni jadernyho odpadu.

    U ccus pak muze bejt situace jina. Utilizace uhliku/co2 muze v budoucnu i vynaset, zalezi na finalnim vyrobku/hodnote/marzi.

    Dneska tezko soudit, maximalne se muzeme bavit o dojmech.
    TUHO
    TUHO --- ---
    The record of 59.6 per cent was set at 11.55am on Sunday, when the share of wind and solar alone reached a record 57 per cent, and would likely have easily been more than 80 per cent had numerous wind and solar farms not switched off or dialled down output due to negative prices.
    Indeed, total wind and solar curtailment around that time amounted to around 3.5GW, according to NEMLog, compared to total large scale wind and solar capacity producing at the time of around 5.7GW.
    Still, the new benchmark easily beats the 58.3 per cent record set just after noon on Thursday, September 9, which was interesting because that record was established on a weekday when demand is generally higher due to more industrial activity.

    Australian renewables hit record share of 59.8 per cent on main grid on Sunday | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/australian-renewables-hit-record-share-of-59-8-per-cent-on-main-grid-on-sunday/
    PER2
    PER2 --- ---
    nejvyssi cas zacit natirat :D
    'Whitest ever' paint reflects 98% of sunlight - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-56749105
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: jj. vypadá to, že to tady můžeme pomalu zabalit. konkrétně teda zabalit do reflexní fólie...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: jo, dalsi [SHEFIK] z cyklu tlapkova patrola zachranuje. tentokrat sekvoje

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Firefighters Rush to Wrap Sequoias in Foil as Wildfire Nears
    https://gizmodo.com/firefighters-rush-to-wrap-sequoias-in-foil-as-wildfire-1847697260
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam