Cizí bankéři nám nesmí diktovat. Chci silnou českou banku, říká Tykač - Seznam Zprávyhttps://www.seznamzpravy.cz/clanek/cizi-bankeri-nam-nesmi-diktovat-chci-silnou-ceskou-banku-rika-tykac-177717Mně to hrozně vadí na bankách. Ono se to netýká jen uhlí. Měl jsem rozhovor s ředitelem jedné z těch velkých bank, že investujeme do metalurgického uhlí. A on říkal, že se mu to nechce financovat, že to neprojde jejich regulemi. Já jsem říkal: Ale bez toho metalurgického uhlí nevyrobíte nikde na světě ocel. A on: Já tomu rozumím, ale já s tím nemůžu nic dělat. Já mám zahraniční vlastníky.
Takže banky odmítají financovat výrobu elektřiny, výrobu oceli… To nám budou diktovat, za chvíli odmítnou financovat třeba výrobu cigaret? Nebo výrobu alkoholu, piva, cukru? Řeknou, že čokoláda se nemá dělat, protože dětem se po ní kazí zuby? Všechny velké banky jsou v rukou západních vlastníků. Já přiznávám těm vlastníkům právo vést autonomní politiku. Ale hrozně bych chtěl, aby vznikla silná česká banka, která bude financovat silný český průmysl.
To je vlastně hlavní motiv. Proto bych si chtěl v Monetě vybudovat ještě významnější pozici, než máme. Ne, že bych chtěl ohrožovat pozici PPF. Mně se strašně líbila myšlenka Petra Kellnera, dokud žil, že chce vybudovat velkou českou banku. Naštěstí jeho dědicové a manažeři, kteří je zastupují, v té myšlence pokračují. A já jsem pevně odhodlaný pokračovat, v Monetě hrát významnou roli a všemi hlasy podpořit, aby financovala český průmysl.
Ten, kdo by měl určovat, co je povolené nebo zakázané, má být zákon. Velmi bych se zlobil, kdyby banka financovala něco, co zakazuje zákon. Ale nepřeju si, aby mi můj bankéř říkal, co mám a nemám dělat.