• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ano, myslim to tak, ze jak se interne organizuje minoritni vlivova skupina, jak si zajistuje zdroje na provoz etc., kam zameri svou aktivitu, je v dusledku asi mechanismus daleko vic klicovej pro to, jestli se stane to, co chcce, aby se stalo, nez to jakou zvoli cestu (terorismus, ovlivnovani volicu, korupcni praktiky, akademickej vyzkum, rebelie, ...)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: myslíš to nějak jako vlivové skupiny a lobby třeba když se prosadil ten solární zákon tak voličům to bylo víceméně jedno. že tyhle věci o tom jak se ve státě rozhodují ty důležité principy se děje bez účasti voličů?

    Třeba to XR se pořád snaží vzbudit všeobecné tlak společnosti na politiky aby konali možná je to úplně Slepá cesta protože voliči jsou strašně pomalý a setrvační

    Jakože sněmovna schválí občanské shromáždění pokud to prolobuje lpár lidí a vysvětlí klíčovým hráčům že to pro ně je výhodné?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: to jakym zpusobem se organizuji lidi, kteri napr. maji zajem na prosazeni instituce obcanskyho shromazdeni je klicovy pro to, jestli se neco takovyho udeje nebo ne daleko vic nez zmena beliefs volicu, ktera je podle me od tohohle teprve odvisla
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Carbon emissions ‘will drop just 40% by 2050 with countries’ current pledges’ | Cop26 | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/13/carbon-emissions-will-drop-just-40-by-2050-with-countries-current-pledges

    Mezinárodní energetická agentura (IAE) uvádí, že současné plány na snížení celosvětových emisí uhlíku jsou o 60% nižší než by měly být, a vyzývá vedoucí představitele, aby využili nadcházející klimatické konference v Cop26 k vyslání "jednoznačného signálu" v podobě konkrétních politických plánů.
    IAE ve svém každoročním Světovém energetickém výhledu, který byl letos přepracován jako "průvodce" pro světové lídry účastnící se summitu v Glasgow, předpovídá, že emise uhlíku se do poloviny století sníží pouze o 40%, pokud země dodrží své klimatické závazky.

    Organizace uvedla, že rozdíl mezi současnými plány a změnami nutnými k dosažení nulových emisí je "propastný" a že jen v příštím desetiletí budou k překlenutí tohoto rozdílu zapotřebí investice ve výši až 4 bilionů dolarů (2,94 bilionu Kč). Výkonný ředitel IEA Fatih Birol pro deník Guardian uvedl, že velké ekonomiky, které se zotavují z pandemie, již propásly příležitost podpořit investice do čisté energie. "Jsme svědky neudržitelného zotavování z pandemie," řekl a poukázal na části zprávy, které ukazují, že silně roste využívání uhlí, což přispívá k druhému největšímu nárůstu emisí CO2 v historii.
    MRTVEJ
    MRTVEJ --- ---
    tak at si puci od homecreditu ne ? :o)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA: ano, rika to spravne, zakon by mel stanovit max prijatelnou koncentraci sklenikovych plynu v atmosfere :)
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Jen jestli to má dobře spočítané, investice do uhlí je snad nejrizikovější možná investice. Aby nepřišel o uhlí i banku.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    MARSHUS: Stojí to víc peněz, ale i banku si může koupit...
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    GOJATLA: protože zákon si koupit může ale banku ne? :D
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Cizí bankéři nám nesmí diktovat. Chci silnou českou banku, říká Tykač - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cizi-bankeri-nam-nesmi-diktovat-chci-silnou-ceskou-banku-rika-tykac-177717

    Mně to hrozně vadí na bankách. Ono se to netýká jen uhlí. Měl jsem rozhovor s ředitelem jedné z těch velkých bank, že investujeme do metalurgického uhlí. A on říkal, že se mu to nechce financovat, že to neprojde jejich regulemi. Já jsem říkal: Ale bez toho metalurgického uhlí nevyrobíte nikde na světě ocel. A on: Já tomu rozumím, ale já s tím nemůžu nic dělat. Já mám zahraniční vlastníky.

    Takže banky odmítají financovat výrobu elektřiny, výrobu oceli… To nám budou diktovat, za chvíli odmítnou financovat třeba výrobu cigaret? Nebo výrobu alkoholu, piva, cukru? Řeknou, že čokoláda se nemá dělat, protože dětem se po ní kazí zuby? Všechny velké banky jsou v rukou západních vlastníků. Já přiznávám těm vlastníkům právo vést autonomní politiku. Ale hrozně bych chtěl, aby vznikla silná česká banka, která bude financovat silný český průmysl.

    To je vlastně hlavní motiv. Proto bych si chtěl v Monetě vybudovat ještě významnější pozici, než máme. Ne, že bych chtěl ohrožovat pozici PPF. Mně se strašně líbila myšlenka Petra Kellnera, dokud žil, že chce vybudovat velkou českou banku. Naštěstí jeho dědicové a manažeři, kteří je zastupují, v té myšlence pokračují. A já jsem pevně odhodlaný pokračovat, v Monetě hrát významnou roli a všemi hlasy podpořit, aby financovala český průmysl.

    Ten, kdo by měl určovat, co je povolené nebo zakázané, má být zákon. Velmi bych se zlobil, kdyby banka financovala něco, co zakazuje zákon. Ale nepřeju si, aby mi můj bankéř říkal, co mám a nemám dělat.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Executive Summary – World Energy Outlook 2021 – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/reports/world-energy-outlook-2021/executive-summary
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    DNF: Nihilismus je dobrý začátek. Reakce na to, že předchozí způsoby vidění světa selhaly, ať už starověká náboženství, nebo novodobý hedonismus. Je to výzva hledat nový smysl, jak si můžeš být tak jistý, že žádný není? Pravověrný nihilista by měl spáchat sebevraždu. Sice ji pácháme kolektivně, ale není to ztráta času?
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    teď čtu tu knížku, kterou tu zmiňoval myslím TUHO nebo TADEAS , která je právě o tom, proč lidi klimatickou krizi neřeší. Ale zatím jsem tak v pětině. Každopádně to není proto, že by měli málo informací. Až dočtu, dám nějakou svodku
    KEB
    KEB --- ---
    YMLADRIS: protože tady osm let vládne hochštapler, který nemá na nic názor. A protože nemá názor není schopný ničeho jako je vize a plán.

    Přidej k tomu dalšího hochštaplera na hradě, který už má jen za cíl ničit a bořit.

    Už ti to začíná dávat smysl?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: nevim to presne, ale myslim si, ze jine staty uz dekarbonizacni strategie nejaky maji. cim to je, ze jinde se to bere jako prilezitost, i kdyby to bylo mineno jako prilezitost se spinave napakovat. v Cesku nulovy zajem
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: tomu nerozumim

    jde o obcansky shromazdeni, ktery by posoudily ty ruzny scenare dekarbonizace? jaka sila muze uvest tato shromazdeni v cinnost, jina, nez ze volici plosne a zasadne zmeni svoje beliefs? pls vice vysvetli
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: Jo, s tim muzu taky jen souhlasit, hlavni pakou nebudou nositele uvah ze to je vsechno zbytecne, ale uvah ze je potreba si jeste pro sebe urvat co se da. Jak dlouho vime co se deje? od rannych devadesatek mozna?. Jaky je ted rok? A kolik casu bychme potrebovali kdyby *vsichni* prijali stav klimaticke zmeny a snazili se o zmenu...

    Jeste nejsme ani na zacatku, a prvniho, kdo zkusi opravdovou zmenu (co nebude typu mirne zdrazeni lednicek) zavest, zrejme zadupou soucasni vladci do prachu protoze bude stat v ceste jejich nahrabani. Je to sice jen zdrzeni, jednou bude situace tak zrejma, ze denial nebude mozny bez lobotomie, ale pokud je pozde ted, bude potom ultrapozde. Za tricet let bude mozna opravdu nejdal ta Cina.

    Nezbyva nez byt lidi, be excellent to each other.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: hehe, nene, myslim v lidskejch liniich a nositele techle uvah nebudou dlouho pokracovateli ,)
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: Jak rikas, na druhym brehu se sejdeme vsichni.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DNF: jak myslis, zamavam z druhyho brehu ,)
    DNF
    DNF --- ---
    TADEAS: No, mozna ti to tak pripada, ale to, ze lidsky svet nema smysl a lidske pocinani je k nicemu je nihilismus.
    Defetismus by byl, kdybych si myslel, ze sance na krasny uvedomnely svet v minulosti byla, ale ted neni. Nebyla nikdy, vzdycky to byl jenom zavod co nejvic znicit a pak umrit, jen ted je to vic videt, jak mame moznosti a je nas hodne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam