• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: sejmul me ten kovid. Lidi nezvládnou ani blbý očkování. Kde brát víru že by proběhly společenské změny, které by byly potřeba
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: je to zoufalost ohledne: [TADEAS @ Klimaticka zmena // Čechům vstup zakázán]

    kdy se to otoci? a co to znamena? :)

    optimismus neni na miste, jestli teda vyznavas tu realitu, sry .)

    Všechno bude fajn (Live)
    https://www.youtube.com/watch?v=6y3WtLNybAc
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: nikdo prece nikdy netvrdil, ze jedno reseni vsecko spasi a jede se dal. Klima je komplexni problem a jeho reseni se sklada/bude skladat ze sady mnoha ruznych opatreni.

    Nicmene technologie pro transition toho nejvetsiho problemu, coz je "clean" energie a jeji rostouci poptavka uz existuji a budeme se v nich urcite jen zlepsovat. Energiim je pak nasledne vsecko podruzny. Materialy se daji premenovat do nekonecna.

    A pak samozrejme vycistit uhlikovej backlog, ale i na to uz tu probehlo spousta prispevku, od velryb, pres pudni prisady co vazou uhlik, regenerativni zemedelstvi, vytvareni diamantu ze vzduchu, kropeni mori zelezem atd atd.

    ....

    Ja nevim jestli se tu lidi v beznadeji radi vyzivaj, nicmene je fajn se obcas vratit do reality a zkusit jit tem resenim treba naproti, nebo je minimalne neignorovat
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    týpek co ho neznam a retweetuje ho Mann

    The Transapocalyptic Now - by Alex Steffen - The Snap Forward
    https://alexsteffen.substack.com/p/the-transapocalyptic-now

    Nothing that we currently know how to do will roll discontinuity backwards and restore a new continuity. Reversal is a myth. Healing ecosystems, restoring the atmosphere, preserving biodiversity — all are critical efforts, but even in the sunniest scenarios, we will never find ourselves living again on the same version of this planet our ancestors called home.

    ...

    We know from millennia of history that poor people forced into more desperate circumstances tend to fall back on the same few strategies. One is to deplete future resources in order to survive present challenges (the proverbial eating of the seed corn; cooking next year’s crop to make it through a tough winter). Another is conflict, seizing resources from others who have them. The third is to try to move to somewhere else where life may be easier (remember, for instance, the American Dust Bowl).

    ...

    From everything I’ve heard and read, though, no one studying these problems seriously expects them to get anything less than much worse.

    obrazek se tyka extremniho klima scenare

    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Greta Thunberg: #COP26 has been named the most excluding COP ever.
    This is no longer a climate conference.
    This is a Global North greenwash festival.
    A two week celebration of business as usual and blah blah blah.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: muzes zacit tim, ze skrtnes CCS z klima scenaru.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Co to je zas za podzimni deprese tady? :) jakyze nemame technologie a prostredky?

    Meanwhile mimo nasi republiku:

    South Australia was close to 100% renewable electricity in October, and everything went smoothly. The average share of wind and solar during October was 72%. For 29 out of 31 days, 100% of the power used in South Australia (SA) was renewable. The sky didn’t fall, the grid didn’t collapse, and the apocalypse is not nigh.

    Solar + Wind = 72% of South Australia's Electricity in October, World Not Turned Upside Down - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/11/04/solar-wind-72-of-south-australias-electricity-in-october-world-not-turned-upside-down/

    Wright Electric plans to have 100-passenger electric airplanes in service by 2026.

    Wright Electric Plans To Put 100-Passenger Electric Airplanes In Service By 2026 - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2021/11/04/wright-electric-plans-to-put-100-passenger-electric-airplanes-in-service-by-2026/

    Atd atd...
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    THE_DARKNESS: ja vidim nadeji pro biosferu v konci lidstva, coz je strasne depresivni. to zadba nadeje neni, ze jo. moc rada bych chtela hledat nadeji v necem, co nezahrnuje masakr. mate neco?
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PASTAFARIANKA:

    Skopeček: Boj o klima? Katastrofa nepřichází, podřezáváme si větev, Česko zchudne - DVTV na Aktuálně.cz
    https://video.aktualne.cz/dvtv/skopecek-boj-o-klima-katastrofa-neprichazi-podrezavame-si-ve/r~2962d9323d7411ec98380cc47ab5f122/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Cows and cars should not be conflated in climate change debates
    https://theconversation.com/cows-and-cars-should-not-be-conflated-in-climate-change-debates-171024

    Research in Kenya, for example, shows how assumptions about emissions from African animals are inaccurate. Such livestock are smaller, have higher quality diets due to selective grazing and have physiologies adapted to their settings. They are not the same as a highly bred animal in a respiration chamber, which is where much of the data on emission factors comes from.

    Overall, data from extensive systems are massively under-represented. For instance, a review of food production life cycle assessments showed that only 0.4% of such studies were from Africa, where extensive pastoralism is common across large areas.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: my 2 cents:

    - prevadi produkcni ekosystem (bilkoviny jako hlavni ci vedlejsi produkt tohoto ekosystemu) na neprodukcni ekosystem. otazka je, co bude jist.
    - raseliniste, mokrady pokud je na to vhodne klima hodne sekvestruji, ale nemyslim, ze by to kolidovalo s pastvou / holistickou pastvou.
    - 30 ha je strasnej overkill na 1 rodinu, luxus. ja uvazuju o tom, ze na cloveka vychazi cca 0.5 ha nejaky mix systemu s intenzivni produkci, pastvou, etc (imaginarni obraz proporci). tzn. ve skutecnosti je otazka, jak sekvestrovat na tomto uzemi 'na ucet' rekneke 60 lidi aspon.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Zástupci diplomatických misí v ČR Flag of Czech Republic vydali u příležitosti probíhající konference #COP26 společné prohlášení https://bit.ly/3BJzMaM

    Italy, Canada, Sweden, Ireland, Finland, Germany, Denmark, Norway

    My, zástupci diplomatických misí v Praze, bychom u příležitosti konference COP26 v Glasgow společně rádi vyjádřili naději, že svět v tomto klíčovém okamžiku najde cestu vpřed. Od bezprecedentní Pařížské dohody v níž se světoví lídři zavázali, že zabrání růstu globálních teplot o více než 2 °C – a pokud možno o 1,5 °C – oproti předindustriální úrovni, uplynulo již šest let, ale svět stále neudělal dost. COP26 představuje zásadní příležitost, jak udržet cíl 1,5 °C v dosahu.

    Změna klimatu se týká nás všech. Národy, které jsou touto krizí postiženy nejvíce, již patří mezi nejzranitelnější země a měnící se klima může vyhnat z domovů miliony lidí. Důsledky změny klimatu vidíme také mnohem blíž k domovu, ve střední Evropě, která se v posledních letech potýká se stále extrémnějším počasím – sucha, záplavy, tornáda, vysoké teploty.

    Globálním hrozbám lze čelit pouze globální akcí. Ta však stojí na konkrétních činech jednotlivých aktérů. Česká republika je členskou zemí Evropské unie, která si klade za cíl dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Není to snadný úkol, ale všichni směřujeme ke stejnému cíli a můžeme se navzájem podporovat a spolupracovat. My, Prague Climate Coalition, uskupení podobně smýšlejících diplomatických misí v Praze, se těšíme na úzkou spolupráci s novou českou vládou, parlamentem, občanskou společností a dalšími zúčastněnými stranami, abychom se podělili o zkušenosti a osvědčené postupy na cestě k uhlíkové neutralitě. Každý příspěvek se počítá a jen společně můžeme udělat svět lepším místem pro budoucí generace.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ‘Carbon is my thing’: the climate geek trying to erase his footprint | Greenhouse gas emissions | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/04/carbon-climate-geek-trying-to-erase-his-footprint-aoe

    Týpek koupil 30 hektarů farmy, chce odstranit ovce a sekvestrovat uhlík do půdy. Vyšlo mu, že životní uhlíkovou stopu svou a své ženy (žijí eko) tak pokryje za 12 let. O kravách se tam nic nepíše
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Česká psychologická aliance pro globální změny
    https://www.cpng.cz/

    Česká psychologická aliance pro globální změny www.cpng.cz vznikla v roce 2021 za účelem mezinárodní spolupráce s psychologickými organizacemi z více než 60 zemí světa.

    Jejími členy jsou Česká asociace pro psychoterapii (ČAP), Asociace klinických psychologů ČR (AKP ČR), Českomoravská psychologická společnost (ČMPS), Česká společnost pro Gestalt terapii (ČSGT), Ústav psychologie a psychosomatiky LF MU Brno, Katedra psychologie FF UP Olomouc a individuální členové z řad psychologů, pokud nejsou sdruženi v uvedených organizacích. Naše aliance je i nadále otevřená dalším zájemcům.

    Na podzim 2021 jsme se stali členy GPA (Global Psychology Alliance pod hlavičkou Americké psychologické asociace, https://www.apa.org/international/networks/global-psychology-alliance) a také jsme za ČR podepsali Klimatickou deklaraci přijatou v Lisabonu 2019

    Klimatická deklarace – Česká psychologická aliance pro globální změny
    https://www.cpng.cz/index.php/klimaticka-deklarace/
    PER2
    PER2 --- ---
    SCHWEPZ: jeste jdenact let? tak to je pohoda, muzem zatim vsechno posunout
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Lidstvo má 11 let na to, aby se přestalo spalovat uhlí, pokud se chce vyhnout katastrofálnímu oteplování. Vyplývá to z nové zprávy vědců ze 70 institucí. Mezinárodní Global Carbon Project tvrdí, že při současném tempu produkce skleníkových plynů lidstvo brzy překročí limit pro globální oteplení, což je 1,5 stupně Celsia v porovnání s předindustriální dobou. Závěry výzkumu ve čtvrtek vědci představili na klimatické konferenci COP26 v Glasgow.

    https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2021/11/03/global-carbon-budget-cop26/
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/spalovani-uhli-glasgow-katastrofalni-oteplovani_2111041423_pj

    * Za pouhých šest let podle závěrů studie lidstvo spálilo více než polovinu toho, co si ještě může dovolit.
    * Během prvního roku pandemie covidu množství emisí skleníkových plynů pokleslo asi o 5,4 procenta.
    * Hlavní příčinou prudkého nárůstu je ekonomický růst v Číně, která je největším producentem emisí na světě. Získává totiž většinu energie z uhlí.
    * Indie, další země závislá na uhlí, rovněž hlásí prudký nárůst emisí poté, co se restartovala indická ekonomika.
    * Asi 40 zemí se ve čtvrtek na konferenci COP26 zavázalo urychlit odklon od uhlí ve prospěch čistých zdrojů energie.
    * Pokud lidstvo překročí klimatický limit, bude podle OSN každý třetí člověk zažívat pravidelné prudké vlny veder.

    Ke studiu (pdf): https://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/21/files/GCP_CarbonBudget_2021.pdf
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Zdenka Vostova
    https://www.facebook.com/770360253/posts/10165765832625254/

    Dnes ráno o klimatické tísni v Česká televize. Stálo mě to pár hodin spánku (viz hodiny za mnou) i nervů (viz můj mírně křečovitý výraz)... Nicméně pokud můj výstup byť jen o trošku přispěl ke zvýšení povědomí o dopadech environmentální krize na psychické zdraví, tak to stálo za to.

    Rozhovor můžete shlédnout zde (začíná na 37. minutě):

    Studio 6 — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/221411010101104/
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    MAGUMI: vidim to podobně :(
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    Big brands stoke cement kilns with plastic waste as recycling falters
    https://www.reuters.com/investigates/special-report/environment-plastic-cement/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MAGUMI: jako jo, ale kdyz pises neexistuje sila, prijde mi ze mas slabou obrazotvornost :)

    asi neexistuje lidska presvedcovaci sila, tak jak bychom si predstavovali ze by se to melo stat. kaskadu tech tipping pointu ale muze zastavit neco nelidskyho, treba abruptni total rozpad jet streamu nebo opravdova pandemie - tim minim neco, co by zlikvidovalo fakt hodne lidi a zpusobilo vicemene zastaveni lidske aktivity. Jako ze dokud teda nejsme nad tema 2C, tak s jistotou nevis :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    After finding Earth fragile from space, Amazon founder Jeff Bezos commits $1bn for conservation, World News | wionews.com
    https://www.wionews.com/world/after-finding-earth-fragile-from-space-amazon-founder-jeff-bezos-commits-1bn-for-conservation-414945

    Jeff Bezos Pledges Investments in Restoring the Earth - The New York Times
    https://www.nytimes.com/video/world/100000008057068/jeff-bezos-environmental-pledge-cop26-summit.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam