• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: ano, samozrejme, jedno z reseni je, ze bude lidstvo ve velkem vymirat. Neviditelna ruka prirodniho trhu.

    Nastesti to neni jedina alternativa.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: degrowth sposobeny ekonomickou krizou, no vidis ze free market vsetko vyriesi, aj tie emisie, akurat to bude taky naraz do betonovej zdi
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak takhle nejak asi vypada hardcut fosilu bez strukturalni transition. Zacalo to vcera

    Mitigace skrz tisk penez, ale pokud by fosil nebyl dostupnej uz vubec, do par dnu bez leku a potravin by predpokladam zacali masove umirat, jak prirozenou smrti, tak celonarodnim riotem ve stylu madmaxe

    Srí Lanka na suchu. V zemi chybí paliva i léky, v nouzi tiskne peníze - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sri-lanka-palivo-benzin-ekonomicka-krize.A220517_125455_eko-zahranicni_ven
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #local #agrivoltaics

    Ministerstva chtějí umožnit postavit ve vinicích a sadech fotovoltaické panely - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstva-chteji-umoznit-postavit-ve-vinicich-a-sadech-fotovoltaicke-panely
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #pyrolisis #biochar

    Sice zadny zavratny mnozstvi, ale poprve to vidim v prumyslovym meritku. Offset emisi timhle zpusobem by byl trackovatelnej a biouhel dal vyuzitelnej, i kdyz otazka transportu dreva/biouhlu, vybudovani tovarny atd.

    Carbonfuture Partners With Bioenergie to Cut 17,500 Tons of Carbon
    https://cleantechnica.com/2022/05/16/carbonfuture-partners-with-bioenergie-for-17500-tonnes-of-carbon-removal/
    PER2
    PER2 --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Dneska premiera dokumenatrni serie "Black gold" o globalni konspiraci ropnyho prumyslu, ktera ma za cil zabranit regulaci spotreby fosilnich paliv. Produkuje Daren Aronofsky. Koukam, ze na torrentech uz jsou vsechny tri dily.

    Black Gold - Aronofsky Documentary 2022
    https://www.youtube.com/watch?v=2xdZdyS83oI
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    New research published in Nature Food shows that a transformative degrowth policy approach is needed to make the global food system emissions neutral, and that this would *improve* nutritional outcomes.
    Key policies include: fair distribution of global income, shift from animal to plant proteins, reduce food waste, and introduce emissions taxes.
    This is the first time that degrowth has been modelled for the agrifood system. Open-access version here: https://rdcu.be/cNFWn
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #mitigation #droughts

    Vědci testují druh hnojiva, který má pomoci vinařům překonat sucho - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-testuji-druh-hnojiva-ktery-ma-pomoci-vinarum-prekonat-sucho

    Hnojivo nazvané Hydrokompost dokáže zadržovat vodu a vracet půdě vláhu až po dobu 100 dní.

    ...

    Testy prováděné na smrku na střední Moravě již podle nich prokázaly, že díky aplikaci nového druhu hnojiva přežilo první rok po výsadbě o 40 procent více sazenic.

    ...

    Jeden kilogram dokáže absorbovat 7,6 litru vody, které pak postupně po 100 dní uvolňuje zpět ke kořenům rostlin. Díky svému složení také dokáže uvolňovat do půdy organickou hmotu.

    ...

    Výroba hnojiva je také uhlíkově neutrální, protože vzniká v rámci vedlejšího výrobního programu bioplynové stanice a jeho cena tak není ovlivňována růstem cen plynu dováženého ze zahraničí, upozornili vědci.
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #doomed

    'Flash droughts' coming on faster, global study shows -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220401160542.htm#:~:text=Summary%3A,out%20the%20landscape%20has%20increased.

    Globally, the flash droughts that come on the fastest -- sending areas into drought conditions within just five days -- have increased by about 3%-19%. And in places that are especially prone to flash droughts -- such as South Asia, Southeast Asia and central North America -- that increase is about 22%-59%.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trocha polemiky: baterie X hydrogen X co2

    Is Elon Musk Right Or Wrong To Dismiss Hydrogen Use For Low-Carbon Energy Storage?
    https://www.forbes.com/sites/ianpalmer/2022/05/15/is-elon-musk-right-or-wrong-to-dismiss-hydrogen-as-a-storage-for-energy/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Ozelení“ Aleš Michl Českou národní banku? – Roklen24.cz
    https://roklen24.cz/ozeleni-ales-michl-ceskou-narodni-banku/

    Zatím se nemluví o tom, jestli ČNB pod novým guvernérem uskuteční detailní klimatický stres test bankovního sektoru, ke kterému už přistoupila Evropská centrální banka a centrální banky Francie, Británie, Nizozemska a Hongkongu. Vhodná kalibrace testu by byla pro ČNB výzvou. Česko je totiž v evropském srovnání více závislé na fosilních palivech, a bude tedy více ovlivněno takzvaným přechodovým rizikem, které se odvíjí od předpovědí, jak dobře zvládneme přerod na bezemisní ekonomiku.

    Bez ohledu na případný stres test bude ČNB pravděpodobně muset už během podzimu zohlednit rizika plynoucí z dopadů změny klimatu v rámci každoročního hodnocení bankovních rizik (SREP), a to v závislosti na rychlosti dokončení odpovídajících pravidel Evropskou bankovní autoritou (EBA). Českým bankám tak možná ČNB v budoucnosti několika málo let doměří vyšší kapitálové požadavky.

    Změní ČNB své směřování v oblasti dopadů klimatických změn a ESG? Stane se členem mezinárodního uskupení přibližně 100 centrálních bank „ozeleňujících“ finanční sektor? Zavede zelenou politiku a programy financování jako některé centrální banky v Evropě? Také na tyto otázky se možná s příchodem nového guvernéra dozvíme v nejbližších měsících odpovědi.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Česká ochrana klimatu je v rámci Evropské unie pozadu. Železnici ale využíváme nadprůměrně | Kurzy.cz
    https://www.kurzy.cz/zpravy/648820-ceska-ochrana-klimatu-je-v-ramci-evropske-unie-pozadu-zeleznici-ale-vyuzivame-nadprumerne/

    Při snižování zátěže klimatu se České republice ve většině sledovaných oblastí nedaří držet krok s průměrem Evropské unie. Vyplývá to z dat Eurostatu[1] sbíraných mezi lety 2009 a 2020. Podle odborníků poradenské skupiny Moore Czech Republic je z nejaktuálnějších údajů zřejmé, že české domácnosti měly v letech 2015–2019 alespoň o 20 % vyšší spotřebu energie než průměrná evropská domácnost. Rovněž využívání energie z obnovitelných zdrojů bylo v Česku vždy podprůměrné. Současně se v tuzemsku registruje velmi malé množství bezemisních automobilů. Dobře si Česká republika vede alespoň ve statistikách týkajících se využití železniční dopravy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: myslím je tohle reálný projekt pro Kalifornii, ale celý ten článek není online. Snížíš ztráty vody odpařováním, vodní pára je současně skleníkový plyn a získáš plochu pro fotovoltaiku bez záboru zemědělské půdy.

    Jaká konstrukce je pro ta stometrová rozpětí nutná, to nevím, ale limitem je jen vítr. Panely váží jednotky kg na m^2, to nemusí být most pro kamióny...
    PER2
    PER2 --- ---
    DZODZO: hlavne je to strasnej vizual odporujici fyzikalnim zakonum, jak kdyby to maloval nekdo z spd
    pro porovnani

    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    DZODZO: to tomu rozumíš špatně, tohle je na stoprocent nějakej irigační kanál.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    jakoze render pontonov by bol levnejsi? :) akurat je to asi nejaka nesplavovana rieka ak tomu rozumiem spravne
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: krasne, i kdyz v porovnani s ukovenymi pontony mozna i drahsi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    https://twitter.com/timparrique

    Sufficiency means degrowth – Timothée Parrique
    https://timotheeparrique.com/sufficiency-means-degrowth/

    I finally digested the 107 pages of Chapter 5: Demand, services and social aspects of mitigation in the last IPCC report on Mitigation of climate change. This chapter is worth the read if only because it’s the first one fully dedicated to demand-side strategies. What I find remarkable is its conceptual width, including a few ideas that are usually considered too radical in these kind of venues. But just like the rest of the report, it is long and – as academic writing too often is – full of abstract jargon and somnolent prose. What I want to do in this article is to explain why Chapter 5 is more radical (in the good sense of the term) that you may think.


    ...


    The “polluter elite” is a term coined by Dario Kenner when launching a database of rich people holding significant amounts of shares in polluting companies (see Carbon Inequality: The Role of the Richest in Climate Change). The climate problem with wealth is not only a matter of lifestyle but also of investment. Wealthy individuals only consume part of their income, the rest being invested in various projects, many of them disastrous for the planet. Shareholders tend to defend their financial returns by sidelining social and ecological concerns while organising production, which is why the most lucrative activities are often the least socially and ecologically sustainable. Driven by short-term, financial objectives, these actors have an incentive to boost sales. The more money they get in return, the more they can re-invest, giving them an even bigger control over production

    Of course, lifestyle emissions matter too. The term “super-rich” comes from an article in Nature by Otto et al. (2019) which estimates the footprint of a typical super-rich household at around 129.3 tCO2e per year. Lynch et al. (2019, p.1) calls the consumption of super yachts, large homes, luxury vehicles and private jets criminal since “they disrupt the normal regeneration and reproduction of ecosystems by generating excessive ecological disorganization.” The paragraph references an 2015 Oxfam report showing that the richest 10% of people in the world are responsible for around 50% of global emissions. Because the rich emit so much more than the rest, a widening of inequality drives total emissions up, as shown by Jorgenson et al. (2017) for the case of the United States. Unless it’s not obvious already, the essential point to grasp here is that rich people must consume less.[iv]

    ...

    We live in a world where poverty remains and those with unmet needs require more resources to satisfy them. We also live in an ecologically-constrained world struggling to cut emissions as fast as possible. In that context, by reducing consumption in the global North (and more generally for all of those who are over-consuming), one could free some of these resources for the people who need it the most. Ensuring basic needs and well-being for all necessarily implies limiting consumption in high-income regions and wealthy households in order to enable resource-poor countries and households to reach decent standards of living. In other words, degrowth in the global North is a prerequisite for sustainable development in the global South.

    ...

    the chapter is conceptually shy. It calls for a radical reduction in demand but falls short in exploring its system-wide implications. From a degrowth perspective, renewable electricity is more desirable in the form of low-tech and community-owned infrastructure. Electric cars can be useful in replacing un-avoidable private vehicles like delivery trucks, taxis, and ambulances, but should not be treated as a way to sustain a car-based transport system. The refurbishment and renovation of housing is an urgent task, and so it should be entrusted to partly state-financed, not-for-profit businesses. Public transport should be treated a social right and organised following the logic of Universal Basic Services.

    ...

    Instead of bickering about decoupling, passively waiting for a quasi-magical greening of GDP, we can finally switch to Plan B. Let’s forget about income and talk about needs; let’s ditch average per capita aggregates, and address inequality head on; let’s stop taking demand as granted and let’s reinvent the ways we satisfy our needs. The task is huge but now at least we know: we need to invent ourselves a new economic system.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam