• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    the five countries with the largest percentage of Alarmed are Chile (65%), Mexico (64%), Malawi (63%), Bolivia (62%), and Sri Lanka (61%). Czechia and Yemen have the smallest percentages of Alarmed (both 9%).

    Global Warming’s Six Audiences: A cross-national comparison in nearly 200 countries and territories worldwide - Yale Program on Climate Change Communication
    https://climatecommunication.yale.edu/publications/global-warmings-six-audiences-a-cross-national-comparison/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: related [TUHO @ Energetika a energie v politické a hospodářské perspektivě]

    Another criticism of a major renewables rollout is the mining required for the metals used. But Jacobson says such a rollout would in fact hugely reduce extraction from the earth by ending fossil fuel exploitation: “The total amount of mining that’s going to be needed for wind, water, solar, compared to [the] fossil fuel system, is much less than 1% in terms of the mass of materials.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NYRLEM: treba tady rockstrom TADEAS upozornuje, ze ty ipcc modely nezahrnuji tu ekosystemovou degradaci, tzn. nepocitaji s tim, ze by oceany, pralesy, puda dale nebyly sinkem pro uhlik. jenze tyhle buffery uz jsou pryc a presmykuji se ze sinku na zdroj, coz znamena v dusledku destabilizaci tech civilizacnich infrastruktur (protoze jsou zavisle na stabilnim klimatu a funkcnim ekosystemu) a to bude mit impakt na civilizacne definovany wellbeing.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    mine moar

    Material and Resource Requirements for the Energy Transition
    https://www.energy-transitions.org/publications/material-and-resource-energy-transition/

    In its latest report Material and Resource Requirements for the Energy Transition the ETC dives into the natural resources and materials needed to meet the needs of the transition. Large investments and strong policy support are needed to ensure that the supply of some key minerals grows quickly and sustainably over the next decade to meet rapidly growing demand.

    There is no fundamental shortage of any of the raw materials to support a global transition to a net-zero economy: geological resources exceed the total projected cumulative demand from 2022-50 for all key materials, whether arising from the energy transition or other sectors.

    However, even with strong action on innovation and recycling, scaling supply rapidly enough to meet demand growth between now and 2030 will be challenging for some metals, and mining will need to expand significantly.

    Without strong action to improve materials efficiency, increase recycling or increase mined supply, there could be significant supply gaps for six key energy transition materials: lithium, nickel, graphite, cobalt, neodymium and copper.

    The analysis identifies four key actions policymakers, miners and manufacturers must take to reduce that risk and expand supply quickly and sustainably:

    - Building new mines and expanding existing supply of materials quickly
    - Building more diverse and secure supply
    - Driving sustainable and responsible material production
    - Boosting innovation and recycling to reduce pressure on primary supply
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    New North Sea oil and gas licences will send ‘wrecking ball’ through climate commitments | Fossil fuels | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/jul/31/rishi-sunak-approval-100-new-north-sea-oil-and-gas-licences-fossil-fuel-climate-crisis

    Saying that at least 100 new licences and possibly many more were expected to be awarded from the autumn, the press secretary argued this was “totally compatible” with the goal to achieve net zero by 2050, given fossil fuels would still be needed then, and domestic supplies required less transport.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: a take:

    ecosystem management remains mired in the temporality and politics of development
    TUHO
    TUHO --- ---
    Chakrabarty: The planet is a political orphan. Theoretically, people have been designing global governance, but they still do so, naturally, in terms of nations. Think of the Himalayas. There are eight or nine rivers issuing from the Himalayas that service about eight or nine countries, from Pakistan to Vietnam, so the glaciers are important to these countries. But the glaciers are all nationalized. India owns India’s glaciers, Pakistan owns Pakistan’s glaciers, etc. The result is that the Himalayas have become the most militarized mountain range in the world. India and China have fought wars there. If you look at the number of tanks, the number of military bridges built, the blasting of the mountain, you can see that nation-states remain totally invested in geopolitics.

    How do we move from here to a planetary-level governance? Can we move on the basis of a planetary calendar? The IPCC’s report last year and the year before was described by the UN as “code red” for climate, and they used the expression “climate emergency.” Now clearly “emergency” connotes a sense of time because it signals urgency. It’s urgency on a planetary calendar; it’s asking for some kind of synchronization of national and subnational actions. It is saying to nations, “Can you come together on this by this time? Because that’s what the planet needs.” But nations remain mired in the temporality and politics of development.

    Dipesh Chakrabarty On Planetary Politics
    https://www.noemamag.com/the-planet-is-a-political-orphan/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‚Na pasece jsou stromy jako děti na ulici.‘ Model Dauerwald zkouší změnit způsob hospodaření v lese | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/klimaticka-zmena-les-lesnictvi-dauerwald-zpravy_2307310804_kth
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Antarktidě chybí množství mořského ledu o velikosti Argentiny, vědci neví proč - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/antarktide-chybi-mnozstvi-morskeho-ledu-o-velikosti-argentiny-vedci-nevi-proc

    Letos však vědci zaznamenali něco jiného. Mořský led se ani zdaleka nevrátil na očekávanou úroveň. Ve skutečnosti je na nejnižší úrovni pro toto roční období od začátku vedení záznamů před 45 lety.

    Někteří vědci označují tento jev za mimořádný - za něco tak vzácného, že je pravděpodobné, že se to stane jen jednou za miliony let - a snaží se zjistit příčinu.

    Antarktida je odlehlý a komplikovaný kontinent. Na rozdíl od Arktidy, kde se mořský led v souvislosti se zrychlující se klimatickou krizí trvale snižuje, se mořský led v Antarktidě v posledních několika desetiletích pohybuje od rekordně vysokých hodnot po rekordně nízké, což vědcům ztěžuje pochopení toho, jak reaguje na globální oteplování. Od roku 2016 však začali pozorovat strmý sestupný trend.

    "Antarktický systém byl vždy velmi proměnlivý. Tato úroveň variability je však natolik extrémní, že se v posledních dvou letech, ale zejména v letošním roce, něco radikálně změnilo ve srovnání s posledními nejméně 45 lety," řekl glaciolog Ted Scambos z Coloradské univerzity v Boulderu.

    ...

    V některých částech Antarktidy se již delší dobu projevují znepokojivé změny. Antarktický poloostrov, vřetenovitý řetěz ledových hor, který se vypíná ze západní strany kontinentu, je jedním z nejrychleji se oteplujících míst na jižní polokouli.

    V loňském roce vědci uvedli, že obrovský ledovec Thwaites - známý také jako "ledovec soudného dne" - se v důsledku oteplování planety "drží zuby nehty". Vědci odhadli, že pokud by se ledovec Thwaites zcela zhroutil, globální hladina moří by se mohla zvýšit přibližně o tři metry, což by zničilo pobřežní komunity po celém světě.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Climate solutions

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: ono platit ty externality.. proč ne, ale jak zjistíme, že si to penny nenechalo pr osebe? to jako každýmu dodavateli potravin budou vyplácet ekonáklady? a jak s tím naloží producent? zaplatí ekodaň majiteli pole na kterým pachtuje?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Penny chystá cenový šok, k párkům či sýrům připočítá i ekologické náklady - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/penny-kampan-ekologie-skutecne-ceny.A230730_152625_eko-zahranicni_jan

    Skutečné ceny“ spočítali univerzitní vědci tak, že k obvyklým výrobním nákladům přidali i dopady produkce potravin na půdu, klima, vodu a zdraví.

    Zdražení je citelné. Tak třeba třísetgramové balení sýra Maasdam podraží o 94 procent, z 2,49 na 4,84 eura. Skryté náklady, které vědci vyčíslili na 2,35 eura, tvoří škody z emisí metanu a CO2 (85 centů), ze znečištění půdy intenzivní produkcí krmiv (76 centů), z dopadu používání pesticidů a dalších faktorů na zdraví farmářů (63 centů). Něco málo přes deset centů je účet za znečištění podzemních vod například hnojivy.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Publikácia prináša jedinečný pohľad aj na to, ako dnes mnohé komunity doma i vo svete poznajú zvuk, pachuť či pach klimatickej zmeny. Pozerá sa aj do budúcnosti, definuje možnosti a dokonca príležitosti pre svet, kde je klimatická kríza realitou, ktorej dokážeme čeliť. Autorský kolektív nastoľuje tiež otázku, či budeme v boji proti klimatickej zmene schopní prijať také opatrenia, ktoré budú nielen účinné, ale aj spravodlivé naprieč geografickými regiónmi a sociálnymi vrstvami. Odborníci a odborníčky z SAV opakovane apelujú aj na dôležitosť občianskeho aktivizmu. Ten sa totiž ukazuje ako kľúčové východisko, predovšetkým, ak uznáme slovo spoločenských vied nielen v dialógu o klimatickej zmene a budúcnosti, ale hlavne v našich činoch.

    „Nechceli sme, aby publikácia vyznievala pesimisticky, aj keď optimizmus by bol naivný. Ako psychologička presadzujem prístup aktívnej nádeje. Ako jednotlivci, ale aj spoločnosť sa musíme zamýšľať nad tým, v akom svete chceme žiť my a ďalšie generácie. Nezostať však len pri fantázii, ale konať, dožadovať sa, aby sa prijímali systémové opatrenia. Mali by sme v sebe hľadať energiu byť súčasťou riešenia, nie len súčasťou problému,” doplnila psychologička Mgr. Miroslava Šudila Žilinská z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie SAV, v. v. i..

    SAV - Aktuality - Pohľad spoločenských vied na klimatickú krízu je rovnako dôležitý
    https://www.sav.sk/?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=11327
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    YMLADRIS: Myslím že posledních 10 slov mluví za vše.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GLOBETROTTER: asi to vyznělo, že nerůst = centrálně řízená ekonomika plus znárodnění výrobních prostředků? To už se ví že zabíjí inovace a motivaci lidi se snažit, takže tento systém zaostává a lidi se vzbouří(li). Proto se asi v tom nerustu mluví o demokracii, jako pokus udělat to jinak. Muselo by to ale buď být kvalitní co se týče životní úrovně / naplňování potřeb, anebo by se to muselo zavést všude na světě paralelně.
    ACKO
    ACKO --- ---
    GLOBETROTTER: upřímně já když od ní něco čtu, tak se mi vybaví kniha Atlasova vzpoura a už radši nic nekomentuju ani příznakem +-
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    YMLADRIS: Máš "zajímavě" naivní představy o ekonomice takzvaného socialismu. Rozpadající se domy, továrny, infrastruktura, zničené životní prostředí. Na jedné straně se něco na oko vybudovalo, ale o několik řádů větší "věci" nebyla schopnost ani základně udržovat. Kdyby nebylo plyšáku, tak se to celé zhroutilo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: jeste k tomu socialismu: padl, protoze nedokazal lidem dostatecne rychle zvysovat zivotni uroven (kterou jsme mohli sledovat na rakouske televizi). Muselo by se to cely nejak synchronizovat, aby lidi nemeli pocit, ze jinde na svete, kde se nejede degrowth, se zije mnohem lip

    celkove dost utopie no. pritom je to tak nelogicky, nechat to zkolabovat do degrowth by disaster

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: ano. koubsky uvadi ze jsou ambice v tom nerustu, ze by ta limitace vyroby (rozhodovani, na co se zdroje pouzijou a na co ne) byla rizena demokraticky. nase zrizeni neumoznuje limitovat vyrobu (prikazat to nemuzou ani politici, ani to nemuzou dobrovolne udelat investori, ani to neprosadi vedci), protoze o vsem rozhoduje volic, ktery predevsim chce zivotni uroven. tak premyslim, co by se muselo stat, aby to volic "byl ochoten dovolit"

    --

    ad vetsinu sexu ma mensina lidi - odporuje moji intuici, predstavuju si ze v subsaharske africe maji lidi tunu sexu, protoze jako jedna z mala veci to nic moc nestoji. (nevim) a ze u nas status = hodne pracujes hlavou (typicky), delnik ve sroubarne ma mozna vic sexu, nez lidi s vysokym statusem, workoholici, kteri ale sex ruzne problematizuji (nevim)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam