• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: YMLADRIS: YMLADRIS: To video jsem jeste nevidel, ale mrknu urcite brzy. Jinak ta debata kolem novy generace modelu srovnavanejch v ramci CMIP6 uz bezi nejakou dobu a registruju paniku tak nekdy od roku 2019, kdy jsem na tohle tema dokopaval Alarmaky prelozit clanek od Joelle Gergis

    Avšak předběžné odhady propočítané z nejnovějších globálních klimatických modelů (jež se používají v nové zprávě IPCC, která vyjde v roce 2021) jsou mnohem vyšší, než co ukazovaly dřívější modelové scénáře. Předběžné zprávy poukazují na fakt, že dvojnásobek CO2 v atmosféře nejspíše povede k oteplení o 2,8 až 5,8 °C, zatímco aspoň osm modelových scénářů, které byly vytvořeny ve vědeckých centrech na území Spojených států, Spojeného království, Kanady a Francie, hovoří o klimatické citlivosti až 5° C a více.

    Hrozivá pravda o změně klimatu – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/08/hroziva-pravda-o-zmene-klimatu/

    Je to dost znepokujici dodnes, nicmene tu vetsi citlivost na otepleni ukazuje jenom mensi cast modelu a je dost mozny, ze nejakej aspekt reality spatne popisujou. K tomu se kloni vetsi cast klimatologu, ktery sleduju, ktery tvrdej, ze ty "horky" modely nejsou dobry pri evaluaci na historickejch datech (viz treba tohle vlakno o Gavina Schmidta). Tak je dost dobra moznost, ze tam je spatne implementovany nejaky novy modelovany proces (nejvetsi "podezrelej" je modelovani mraku, ktery dodnes ma velky nejistoty, protoze ta komplexita jejich formovani je obrovska).

    https://x.com/ClimateOfGavin/status/1751566498731069735?s=20
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Česko podceňuje vodík. Hrozí mu nedostatek zelené elektřiny, říká expert - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-cesko-podcenuje-vodik-hrozi-mu-nedostatek-zelene-elektriny-rika-expert-243696

    Kolik zeleného vodíku bude Česká republika potřebovat, aby do roku 2030 splnila cíle, které podepsala? Aby tedy vyhověla závazné evropské legislativě?

    V současné době je aktualizována vodíková strategie České republiky, která se snaží poptávku do roku 2030 definovat. Považuji za chybu, že český průmysl zatím úplně nespoléhá na vodík jako dekarbonizační prostředek. Takže v této chvíli se můžeme bavit asi o 20 tisících tun zeleného vodíku pro výrobu paliv a pro chemický průmysl ročně. K tomu bychom potřebovali dalších možná 20 tisíc tun, pokud by nebyla uplatněna ta zmiňovaná výjimka pro výrobu čpavku.



    Unipetrol chystá investice do výroby zeleného vodíku. Jak jste daleko?

    V této chvíli se zaměřujeme na vodík pro výrobu našich kapalných paliv. Chtěli bychom do roku 2030 ročně vyrábět 12 tisíc tun vodíku. Máme připravený první projekt na elektrolyzér, z pohledu České republiky relativně velký, s příkonem asi 28 megawatt. Součástí je 60megawattová fotovoltaická elektrárna.

    Představuje to kapacitu výroby asi 3500 tun ročně a předpokládané investiční náklady jsou kolem čtyř miliard korun. Řekněme, že zhruba čtyři takové projekty umožní splnit naše cíle, takže se můžeme bavit o investicích kolem 16 miliard korun.

    ...

    Je tu problém, který budeme obtížně řešit: stabilita, vyrovnání sítí. Jde o to, abychom měli elektrickou energii, když ji potřebujeme. Proto je nezbytné, abychom budovali větrné elektrárny, které mohou pomoci vyrovnávat síť. A i vodík může hrát roli při vyrovnávání. Přebytky elektřiny - třeba přes den v létě - mohou být efektivně spotřebovány na výrobu vodíku, který se pak následně dá různě využít, třeba i zpětně při výrobě elektřiny.

    Ale obávám se, že pokud se nezmění přístup státní správy i přístup firem, budeme mít velký problém v dostupnosti obnovitelné elektrické energie. Může to ohrozit náš průmysl i obecně celou dekarbonizaci. Je nejvyšší čas opravdu to začít systematicky řešit.

    Co by měl stát udělat pro to, aby se vodíkový průmysl rozjel?

    Vodík je třeba brát vážně. Stát by se také měl zaměřit na infrastrukturu, to znamená podpořit firmy, které by mohly dopravovat vodík ze zahraničí do České republiky. Podpořit buď výstavbu vodíkovodů, nebo - zřejmě jednodušší cestu - nějaký redesign současného potrubí na zemní plyn, které minimálně v některých částech má dostatečnou kapacitu pro dopravu čistého vodíku. Bez importu vodíku budeme mít problém.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    Trochu jsem se ponořil do té problematiky celkového impaktu zemního plynu na klima. Aspoň v USA to vůbec nevypadá tak dobře ve chvíli, kdy se zohlední i úniky při těžbě:

    http://www.phys.uri.edu/nigh/OpenLetter/BridgeToNowhere.pdf

    Procházel jsem i citace, jestli to někdo neopravil, ale nenašel jsem nic zajímavého.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: muze se hodit i sem

    [planetarita - 'making life planetary']

    kazdopadne asi jedna z interpretaci. obecne ty restarty zas pozdeji vedou k velkymu uvolneni zdroju a nastartovani novejch vyvojovejch smeru.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    "As a disabled person I recognize this as disability...What we live with in the present and will for decades to come, even under the best-case scenarios, is mass ecological disablement of the more than human world, a disablement that is utterly entangled with the disablement of human beings. Given this, it seems vital to consider what forms of care, treatment, and assistance this age of disability will require."

    Disabled Ecologies by Sunaura Taylor - Hardcover - University of California Press
    https://www.ucpress.edu/book/9780520393066/disabled-ecologies
    Beasts of Burden: Animal and Disability Liberation by Sunaura Taylor | Goodreads
    https://www.goodreads.com/book/show/24693870-beasts-of-burden
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    taky z tama:

    "You are stuck in your body right here, but in a technical way you could be said to be in India and Iraq, you are in the sky causing storms, and you are in the sea herding whales towards the beach. You probably don´t feel your body in those places. It is as if you have two distinct bodies. You have an individual body in which you exist, eat, sleep and go about you day-to-day life. You also have a second body which has an impact on foreign countries and on whales...a body which is not so solid as the other one, but much larger." (Daisy Hildyard - The Second Body)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: na Soulseeku je to i v kindle-friendly formátech

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO:

    Library Genesis: Naomi Klein - Doppelganger: A Trip into the Mirror World
    https://libgen.rs/book/index.php?md5=C8DD25DDAC29F6FBBC519631CAA4FC2B
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    "I am convinced that we can break out of our partitioned narratives, that we can look at and listen to and learn from our doubles, even the ones we most reject. It may be our only hope."
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: zrovna dočítám...imho její nejlepší a zároveň nejosobnější, opět mistrovství v "pattern recognition", bohužel asi bude podobně prorocká jako předchozí "This changes everything", "Shock Doctrine" a "No logo". Btw. poslední dvě kapitoly dala vzhledem k aktuálnosti zadarmo k přečtení. Jakožto židovka tam rozebírá otázku nacismu (Hitler jako doppelganger/stín/evil twin kolonialismu, kdy udělal v "industrial scale" módu to, co jsme běžně dělali už x-set let všude jinde, jeho největší hřích byl to, že si to dovolil udělat vůči bílým a na našem území) a Izrael/Palestiny (Izrael jako doppelganger - agresor i oběť v jednom)

    https://naomiklein.org/wp-content/uploads/2023/12/Israel-Palestine-and-the-Doppelganger-Effect.pdf
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    XCHAOS: Dík. Chápu to tak, že IPCC pracuje s ensemblem modelů, který jim dá intervalový odhad. Pracují s ensemblem, protože apriori _neví_, který z těch modelů je správně a který ne. No a toto video říká, že když cherry-pickneš pár konkrétních modelů, které modelují i vliv konkrétního druhu oblačnosti, tak dostaneš odhad, jehož horní limit je okolo 8.5C. Ne jeho průměr, ale jeho horní odhad. A z toho je vyvozeno, že se otepluje 2x rychleji, než jsme si mysleli. To mi není jasné, proč? Jestli to chápu správně, tak je to ten nejpesimističtější odhad z nejpesimističtějších modelů.

    Pokud by tyto "pesimističtější" modely byly věhorodnější, proč se vůbec zaobírat tím zbytkem? Vědci k tomu musí mít nějaký důvod. Chápu, že tyto modely je těžké validovat, protože historická data oblačnosti nejsou a nebudou a modelů, které by bylo možné ověřit na mikroúrovni jednotlivých dní není mnoho, protože mají z principu jiný design. Ale to, že ověřím něco na pár dnech nebo týdnech dnes neznamená, že by to věrně modelovalo oblačnost před miliony let, ne? Předpokládám, že atmosféra měnila své složení.

    Ta čísla o cenách za internet atp vzala kde? Já to nechci hejtit, já chápu, proč varuje a že oteplování povede k inflaci atp. K inflaci ale vede i špatná hospodářská politika (jako když se například dotují FVE pro rodinné domy namísto investic do společné infrastrukury).

    Super video. Hodně otázek. Díky.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO:

    In ‘Doppelganger,’ Naomi Klein investigates her twin and uncovers a shadow world | America Magazine
    https://www.americamagazine.org/arts-culture/2023/12/01/review-naomi-klein-doppelganger-246614
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    "The people who are the exploiters of this planet are people who put themselves first. Unable to unself even for a moment. Put a little differently, the climate crisis can be understood as a surplus of heat-trapping gases in the atmosphere. It can also be understood as a surplus of self - a result of all the literal and figurative energy it takes to perform and perfect the selves fortunate enough to live outside the Shadow Lands"

    (Naomi Klein - Doppelganger, a trip into the mirror world)
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    XCHAOS: Konečně sušnej (rozumějte slušně děsivej) konkrétní výpočet : novej telefon 50k, měsíční domácí paušál za net 8k. USD. A to vše do roku 50. Ne, sorry 40.
    :D
    K takové distopii jde pěkně do kontrastu ten Doctorowův hopepunk The lost cause.

    A já furt dumám, jestli do města nebo na Vysočinu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XCHAOS: myslí se, se aerosoly jsou fakt problematický nápad (viz video od kurzgesagtu "geoengineering") ale že se to stejně udělá, protože je to mnohem levnější než carbon capture nebo vypnout fosil.

    Paleontolog zas napíše že přece kyselé deště nikdo nechce, LOL

    --

    https://twitter.com/skdh/status/1741005047679328595
    Sabine

    When is it going to happen? Guessing at around the time warming creeps from 2.0 to 2.5 with 3.0 in sight which I suspect will happen much sooner than the IPCC projections might lead you to expect, probably before 2040.

    First thing to happen is that some country, most likely the USA will pull an emergency break by spraying aerosols in the atmosphere. Why the USA? Because they (a) are naturally in a location with more climate extremes than Europe and by 2.5 degrees of warming their economic losses will be painful, (b) they have the money and the infrastructure to make it happen, and (c) the whole world-leading and pioneering thing is totally in American character.
    KEB
    KEB --- ---
    MLEKAR_STEIN: tomu rozumím, akorát jsem měl za to, že to je tak nějak standard. Nicméně i my jsme museli opravovat střechu, ale u nás na paneláku stačilo asi jen, úplně do toho nevidím, krytina a nějaký věci kolem, co by se stejně muselo tak jako tak opravovat.

    Je možný, že paneláky jsou u logiky věci pevnější atd.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KEB: mame olochou střechu.
    a pokud chces dat nějaky konstrukce na plochou strechu a příležitostně je chodit opravovat, tak ra plocha strecha to musi unést.
    musi tam být odolnějši tepelna izolace atd .
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: jinak taky je hustý, jak na začátku říká, že dostává palečky dolů jen za to, že o tom vůbec mluví... přitom některé vhledy od ní byly fakt pro mě docela zásadní (a i ona přiznává, že ten mechanismus dlouho chápala hrozně všeobecně a ne do detailů...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam