• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Extreme Sahel heatwave that hit highly vulnerable population at the end of Ramadan would not have occurred without climate change – World Weather Attribution
    https://www.worldweatherattribution.org/extreme-sahel-heatwave-that-hit-highly-vulnerable-population-at-the-end-of-ramadan-would-not-have-occurred-without-climate-change/

    Extreme temperatures were reported across the Sahel, including in Senegal, Guinea, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria and Chad. In many of these countries power cuts occurred during the heat episode, making it especially difficult for the population to cope with the extreme temperatures.

    Heatwaves are arguably the deadliest type of extreme weather event and while the death toll is often underreported and not known until months after the event, a surge in hospital admissions and deaths were reported from the Gabriel Touré hospital in Bamako, Mali between 1-4 April (Bahati, 2024).

    The hospital recorded 102 deaths over the four-day period, which is significantly more than expected – in April 2023, the hospital recorded 130 deaths over the entire month (JolibaFM, 2024). While statistics for the cause of death have not been reported, around half were over the age of 60, and the hospital reports that heat likely played a role in many of the deaths. Furthermore, up to 44 bodies were buried in one cemetery in Bamako on Friday 5 April after the weekly service (DW 2024).

    ...

    To estimate the influence that human-caused climate change has had on the extreme heat since the climate was 1.2°C cooler, we combine climate models with observations. Observations and models both show that heatwaves with the magnitude observed in March and April 2024 in the region would have been impossible to occur without the global warming of 1.2°C to date.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    Ta podstatnější část té věty zejména ve vztahu k biosféře je ta spotřeba surovin a využití půdy, znečištění vodních toků a půdy aj.

    Také by do toho šlo zahrnout téma hormonů, antibiotik, a to jak jsou zvířecí koncentrační tábory skvělým místem pro nemoci, ale od toho je tu téma "viry | epidemie | pandemie..."
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PALEONTOLOG: Ani netvrdím opak i ve skupinách lovců a sběračů byla rostlinná strava celkem obvyklá a zastávala značnou část, ale to bychom museli řešit případ od případu a ještě nám k tomu stejně chybí pořádné důkazy, takže se spíše omlouvám za mé frázování a upravím na "v historii moderního lidstva" :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CHOSIE: jíst zvířata je evolučně naprosto v pořádku, už to vidím, jak pračlověk táhnul v karavaně přes zamrzlou beringovu úžinu s kedlubny v košíku
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    TADEAS: Člověk by čekal, že konkrétně tento EU Restoration zákon nemá proč být kontroverzní, ale asi to byl jen "curse of knowledge" z mé strany, když jsem viděl jaký rozruch to udělalo a jak se musel upravit - a i tak možná neprojde.

    "Zatím" nám to zemědělství bez ohledu na nic a nikoho "funguje", dokud ropa a syntetické hnojení a pesticidy aj. tečou a jsou ekonomicky dostupné. To, že ta organická stránka mizí, nebo se z půdy stává prach se nijak neřeší.
    Musím říct, že si pamatuji jak jsem byl zhnusen, a stále jsem, po zjištění jaká hrstka lidí tu za tímto byznysem stojí - od produkce techniky, sadby, samotné množství pachtované půdy, tak hlavně po petrochemický průmysl. Netřeba jmenovat :)

    Co v této diskuzi obecně také chybí a hádám, že se ať už média nebo politici bojí to zmínit, jsou naše stravovací návyky.
    Mít 2-3x denně maso, 365 dní v roce je něco v historii lidstva unikátního a absolutně nesmyslného z hlediska spotřeby surovin, vody, půdy.. a to nezmiňuji etiku, chápu, že tam to má každý nastavené tak trochu jinak.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    38 trillion dollars in damages each year: World economy already committed to income reduction of 19 % due to climate change — Potsdam Institute for Climate Impact Research
    https://www.pik-potsdam.de/en/news/latest-news/38-trillion-dollars-in-damages-each-year-world-economy-already-committed-to-income-reduction-of-19-due-to-climate-change
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    TUHO: "Net-zero" je cíl bez reálných plánů, firmě v podstatě stačí koupit nějaké negativní emise (vypočtené za pochybných podmínek) a hle, mohou být uhlíkově neutrální.
    Celkově tento termín a jemu podobné termíny považuji spíše za rétoriku korporací a politiků.

    Příklady malinkých zemí, které mají vysokou životní úroveň a mohou si dovolit importovat nám toho též moc neřeknou, nebo staví na prodeji know-how a online služeb, které nepřímo k produkci a spotřebě stejně vedou. Případně se jedná o světové unikáty, kterým se "poštěstilo" a jsou v oblasti, kde mají dostupné zdroje ať už termální, nebo vodní.

    Zároveň je třeba si uvědomit roli fosilních paliv, a jejich unikátnost v porování s znovu-postavitelnými zdroji, zejména jejich energetickou hustotu, a nebo technologickou nenáročnost.
    A i ony znovu-postavitelné zdroje jsou vlastně v celém svém procesu těžby, přepravy, zpracování, výroby na oněch zdrojích závislé a nezaznamenal jsem v tom žádnou změnu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Imho ani neni problem v otm, ze by ta dekarbonizace znamenala pokles zivotni urovne obecny populace, ale spis ze povede k poklesu zivotni urovne lidi ve fosilnim prumyslu, ktery maj tedka klondike... Zaroven je to strateigcky, nejvic prolobbovany prostredi, globalne zerouci nehorazny dotace, dobre vyuzivatelny jako nastroj geopolitickyho vydirani...
    TUHO
    TUHO --- ---
    PAN_SPRCHA: No hele, to je na dlouhou debatu, ja bych do ni rad sel, ale nemam tedka na to silu ani cas. Zajimalo me, jestli ses opiral o nejakej zdroj nebo o svuj dojem. Ja si dokazu predstavit dost sirokou skalu moznosti, prekvapilo me to, protoze si nevybavuju, ze bych nekde cetl takovy cisla.
    Ale aspon rychle: tedka jsem se rychle jenom koukal teda na nejakej prvni report od McKinsey... Oni ty absolutni cisla vypadaj desive, ale kdyz to porovnas, kolik se vydava na tu infrastrukturu ted, plus velkou cast infrastruktury musi obmenovat tak nebo tak (konec zivotnovsi), zaroven fosilni paliva maj giganticky externality (zivotni prostredi, zdravi, klima zmena etc), taky jsou fosilni paliva globalne jedny z nejdotovanejsich odvetvi. kdyz se to poscita, tak to zas tak sileny neni, kdyz to kompenzujes hospodarskym rustem, tak imho vubec k zadnymu propadu prijmu dojit nemusi.

    Six characteristics that define net zero | McKinsey
    https://www.mckinsey.com/capabilities/sustainability/our-insights/six-characteristics-define-the-net-zero-transition

    Ono urcite uz budou existovat priklady, kde se da kouknout, jak to vypada v praxi. Par zemi uz existuje, kteyr net-zero jsou, ale predpokldam, ze to jsou predevsim ty, kde byly dobry podminky, tak asi nejsou uplne vhodny.

    Nicmene treba Finsko chce bejt uhlikove neutralni do roku 2035 a potom dokonce carbon negative. Zatim cile celkem zvladaj a zivotni uroven nejen, ze neklesa, ale roste...
    https://www.weforum.org/agenda/2023/06/finland-carbon-neutral-2035-goals/

    Finland: disposable income per capita | Statista
    https://www.statista.com/statistics/1273185/disposable-income-per-capita-finland/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate Resilience Means Retreat
    Moving people away from places at risk of flooding, heat, fires and other climate impacts is the only way to protect vulnerable populations from future destructive events.

    Climate Resilience Means Retreat - NOEMA
    https://www.noemamag.com/climate-resilience-means-retreat/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAN_SPRCHA: osobně jsem skeptik, že budou tohle normální lidi řešit. a až se stane drastická změna a všichni na to budou zírat, tak je stejně jako celek nepřesvědčíš, že za to mohla pasivita a popírání faktu napříč společnost v nedávné minulostii. tahle hra se imho nedá vyhrát, podle mě. pár citlivých lidí provozuje aktivismus až kontraproduktivně, všlijakým blokováním a poškozováním památek a děl, což normálové nemají šanci pochopit. stejně tak nemají šanci pochopit intelektuální onanii jiných citlivých lidí, ideálně v oborech nezorientovaných nerdů, s patentem na rozum. já stále čekám, až konečně přijdou ty ekonomický špičky s tezemi, jak zavést nerůst. myslím, že se ještě načekám.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: pak skoky dolu v kvalite zivota budou vetsi a budou se dit ruzny regionalni socialni kolapsy
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: to mi přijde trochu utopický. Má důvěra v lid není zas taková.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: spis ze nebude energeticko materialove rust a zaroven ze to nemusi znamenat pokles kvality zivota pokud se to bude delat systematicky = se silnym mandatem
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TADEAS: ehmm nejsem si úplně jistý že mluvíme o stejném státu.

    Já teda při energetické krizi viděl jen trochu panický zásahy který se daly udržet jenom tím že krize byla relativně krátká a jelo se hodně ze zásob.

    Tady to prostě nepůjde bez přesvědčení většiny lidí že to smysl má, protože to omezení přijde. A tím přesvědčováním nemyslím: musíme protože Brusel, což je zatím jediný argument který čeští politici nabízí.
    Připravit lidí na to že energetické tranzice bude znamenat že jedna generace na tom bude materiálně hůř než předchozí generace ale bez ní by na tom byli budoucí generace ještě hůř je něco o čem vůbec neprobíhá veřejná diskuze.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAN_SPRCHA: prijem vs kvalita zivota (well being)

    co udelal v krizi stat? sahnul do toho, aby ten vykyv dolu nebyl nesnesitelnej. a to same musi promyslene a v koordinaci udelat na dalsich 20-30 let v ramci te transition. aby podrzel well being i pri kolisani tech ostatnich indikatoru
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: a kolik tak čekáš? vezmi si že jen teď to zakolísání na energetickým trhu přineslo reálný pokles příjmu o 17%.

    I v těch studiích co mají podporovat energetickou tranzici máš vzrůst ceny oceli o 50%, ceny cementu o 130% atd. To samozřejmě spustí inflaci a pokles reálných příjmů.

    . následně po zlomu v energetické tranzici zase nastane období kdy reálné příjmy porostou a dřív nebo později se vrátí a potenciálně dál porostou což bez tranzice nebo při jejím odložením možné bude těžko.

    Ale ten skok dolů tam bude, prostě není možný aby se to bez něj obešlo.

    Ano vycucal jsem si to z prstu, ale na základě dat který si dám dohromady.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PAN_SPRCHA: toto by to mohlo riesit, pretoze zatial co dane z prijmu vedia uctovnickym carovanim vyzmizikovat, tak spotrebne dane zahrnute v cene produktov, ktore si kupuju by nemali ako odpisat
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    We need nature to save our agriculture - Crowther Lab
    https://crowtherlab.com/letter-from-scientists-about-the-eu-restoration-law/

    To save food production on our planet, we must also save space for nature. Farmers are at the nexus of this challenge, because they are the custodians of land, which supports biodiversity AND provide us with food.

    Policies like the EU restoration law could be vital as we strive to save nature, and secure agricultural productivity across Europe. But these policies will only work if they are built alongside farmers, to empower them to be the heroes we all need them to be. If governments can provide the right incentives, they can empower farmers to create a world where people and nature can thrive together.



    New EU nature law will fail without farmers, scientists warn | Biodiversity | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2024/apr/26/eu-must-work-with-farmers-if-new-nature-restoration-law-is-to-succeed-say-experts-aoe
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: treba v tom earth4all to vychazi z toho jejich socialniho modelu, kde redukce nerovnosti a upraveni smeru tech investic je klicovej aspekt. ja myslim ze ta okazala spotreba neni zas tak rozsirena aby jeji daneni k necemu extra bylo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam