• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: to si myslím že nevnimas dost. Altman "jediný co by uspokojilo AI je rozjet fúzi". Aschenbrenner "musíme do pár let zapnout 100 gw jinak nás zotročí Čína. Pojďme to dovézt ze středního východu".

    AI se teprve rozbíhá. Jsou to závody ve zbrojení 2.0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: vzhledem k celkove snaze o AGI je optimalizace cipu jen eden z multiplikatoru, takze urcite to nema snizovat celkovou spotrebu energie, kterou naopak akceleracionisti potrbujou zasadne navysit (gigawattovy datacentra atp., poslechni si schmidta, zuckerberga a spriznene lumeny ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: vzhledem k tomu ze u kormidla jsou hardcore akceleracionisti, odpoved je jasna
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: tohle se vyresi do par let trhem

    Napr nize.

    Performance and energy efficiency: a new AI chip for edge computing - Hello Future Orange
    https://hellofuture.orange.com/en/iot-new-energy-efficient-chips-could-expand-the-scope-of-artificial-intelligence-in-edge-computing/

    - An innovative chip architecture that can run on 44 times less energy than the graphics processors used for AI.

    Nebo skrze breakdown LLM modelu na spefializovane modely

    AI energy consumption: Can we produce efficient models?
    https://www.innovationnewsnetwork.com/ai-energy-consumption-can-we-produce-efficient-models/45920/

    - The study shows that by opting for other types of models or by adjusting models, AI energy consumption can be reduced by 70-80% during the training and deployment phase, with only a 1% or less decrease in performance.

    Spis me zajma jak dopadne btc. Nekde uz tezbu regulujou, nekde se nevyplaci, ale trzni greed porad umoznuje preziti, za vzrustajici energy...
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: von Braun je velmi blizko a ackoli jeho zijici sekretarka a Uri Geller rikaji zajimave veci, nechme ho ted stranou. Rika ti neco Vaclav Hlavaty, University of Indiana?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOYTEX: ještě von Braun v 50.letech si představoval pro planetolet k Marsu (a možná tedy i pro svojí ikonickou orbitální stanici ve tvaru obřího bicyklového kola) jako zdroj energie solárně termální zrcadlo ohřívající médium pro rtuťovou turbínu, protože rtuťové turbíny byly hi-tech mezi 30. a 50.lety 20.sttoletí, byly nasazené i v některých tehdejších tepelných elektrárnách, protože měly o pár procent lepší účinnost oproti parním.

    50.léta neznala účinné solární panely (princip byl známý, ale účinnost dosahovala nejvýše jednotek procent, zpočátku) a neznala lithiové baterie, ještě v 70.letech maximum, co bylo k dispozici, byly NiCd akumulátory. Hlavním důvodem, proč projekt Apollo používal vodíkové palivové články místo solárních panelů prostě bylo to, že kořeny projektu sahaly před Kennedyho hluboko do 50.let. (ano, pro délku pobytu v kosmu kratší než asi 14 dnů mají palivové články nepatrně lepší energetickou hustotu, než solární panely, ale komplexita té technologie je daleko vyšší a skladování kyslíku se ukázalo jako problematické třeba při letu Apolla 13)

    Přehrabovat se v historii technologií je zajímavé, ale fakticky většinu těch technologií nikdo nikdy aktivně nepotlačoval, ale prostě měly špatný poměr cena/výkon a byly špatě skladovatelné. Pro ostrovní systémy nejspíš má větší význam přímá akumulace tepla (protože tam téměř nemáš mechanické součásti a je to nesrovnatelně jednodušší oproti akumulaci vodíku) a pokud jde o elektiřnu, tak sodíkové baterie, které zřejmě budou cenově i z hlediska požární bezpečnosti velmi podobné skladování propanbutanu (spíše těm větším nádržím co stojí vždy stranou od budov, než menším bombám pohánějícím vařiče). Obecně se domnívám, že sodíkové baterie se cenově propadnou někam tam, kam solární panely, protože to zřejmě na rozdíl od těch lithiových neobsahuje žádné vzácné materiály ani to není jedovaté, jako olovo... bude to jen otázka bezpečnosti, životnosti a recyklace.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: "Mluví se o něm proto, že to bylo jediné, co si lidé uměli představit v 50.letech 20.století, je to retro, atompunková technologie,"

    hehe, ty uz zas basnis a malo stouras v archivech ohledne toho, co si lidstvo v 50s nejen predstavovalo, ale realne vykoumalo. Rek bych, ze budes docela mrkat na drat po trosce hledani.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Debaty kolem jádra nebo vetrniků budou nic v porovnání s rozdílnými pohledy na to, zda nasypat co nejvíc energie do AI, nebo ji co nejvíc vypnout

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHOSIE: jde trochu o to, že kdokoliv má na střeše solár, tak má v létě přebytky a sní o akumulaci na celou zemi. Ta je ovšem prozatím dost nereálná, vodík nevodík. Čistě chemická akumulace bude mít spíš podobu nějakých baterií, vodík je úplně nejvíce pracný a z řady hledisek má nejmizernější účinnost. Mluví se o něm proto, že to bylo jediné, co si lidé uměli představit v 50.letech 20.století, je to retro, atompunková technologie, a je to přesně tak, že kdybychom aspoň dokázali nahradit vodík vyráběný ze zemního plynu, tak by to byla velká výhra - a i to bude složité, i s využitím těch bezplatných přebytků OZE.

    Akumulace na část zimy by snad mohla jít ve formě tepla, protože lidé stejně v zimě potřebují především topit a ohřívat vodu. Jinak je to velký problém, ale cenově i z hlediska účinnosti mi levné sodíkové baterie přijdou jako lepší cesta, než drahý vodík, křehnutí materiálu trubek, apod. Sodík je vysoce hořlavý, katastrofy budou, takže to vidím tak, že by za každou vesnicí v nějakých těch chátrajících JZD či industriálních areálech prostě byla za ostatným drátem komunitní sodíková baterie pro celou vesnici či čtvrť města, lidé by k tomu měli patřičný respekt, vykupovalo by to přebytky ze sítě jak místní, tak i z OZE na druhém konci Evropy a stabilizovalo by to místní síť. Spotové ceny elektřiny během roku se budou dále lišit, v létě bude navzdory provozu klimatizací energie téměř zadarmo, v zimě bude kvůli topné sezóně drahá, snaha prodat lidem nějaký celoroční paušál zkrátka selže a místo historických deních a nočních sazeb začneme mít letní a zimní proud. To povede lidi k vymýšlení toho, jak to využít a začneme tu mít sezónní letní výrobu a na zimu bude pro spoustu lidí levnější jet na dovolenou někam na jih, než tady doopravdy bydlet.
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    (a ještě by stálo za zmínění kolik vody je potřeba - a bylo by potřeba, pakliže bychom vodíku produkovali ještě více)
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    VOYTEX:
    Asi jsem nedočetl dostatečně daleko, abych pochopil o čem přesně diskuze je, nicméně zde je nějaké info o vodíku:

    V průmyslu má mnohem důležitější využití než jako úložník energie, a nemáme za něj náhradu.

    99% vodíku je momentálně získáváno z fosilních paliv, pokud bychom měli vyrábět zelený/žlutý vodík, měli bychom hlavně nahrazovat momentální produkci, samotná výroba vodíku má momentálně na svědomí více emisí než letecká doprava

    Vodík také nepřímo ovlivňuje oteplování, vezměme v o jak lehký prvek se jedná, úniky jsou něco co se dá očekávat, skladování je tragédie.

    Často se mluví o průmyslovém využití, ale snad až na ocelářství není moc případů, kde by se to vyplatilo oproti přímému použití elektřiny, vzhledem k tomu, že se mluví hlavně o náhradě zemního plynu, který se používá na ohřev vody. Takže bychom možná našli hrstku průmyslů kde by to mělo nějaký význam, ale opět co nejdříve nahradit ten černý vodík.

    Mám pocit, že toto je (stejně jako další technologické naděje) hlavně hype, který se snaží nabalit investory a nic víc.

    Něco víc o vodíku -
    Distilled Thoughts On Hydrogen – Spitfire Research Inc.
    Distilled Thoughts On Hydrogen – Spitfire Research Inc.
    https://spitfireresearch.com/distilled-thoughts-on-hydrogen/

    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsenergylett.1c01375
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: a co chceš? Že je to dotační díra ukáže teprve čas.
    Nic jinýho než čas to nedokáže, stejně jako to dokázal u dalších desítek podobných projektů.
    Takže přijd za pět let a můžeme se bavit o důkazech.
    Zatím mi tam svítí všechny varovné kontrolky
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PAN_SPRCHA: Takze nemuzes, sokujici.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VOYTEX: jsem psal že podvod je silný slovo

    Srovnej náklady na instalaci a reálný výkon a dokaž ty že to není jen stroj na ždímání dotací.

    Krásně popsaný je to tady, v praxi jsou vstupní náklady tak vysoké že se nijak moc neliší od klasické komprese nebo zkapalnění vodíku. Pravda v konečném důsledku ji ani náklady klasické metody výrazně nepřevyšují a pokud bereš klasické kavernové zásobníky a jedeš ve velkým tak jsi na desetině ceny co tenhle produkt.

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360319923045093

    Jenže to je pořád srovnání jen ve vodíkovém světě. Ve světě kde stojí jedna MWh 162 EUR.

    Tedy vlastně máš technologií co uloží energii co je zatím nekonkurenceschopně drahá za v konečném důsledku stejně jako staré metody i když pravda, vypadá to víc cool.

    Asi jo, může to mít nějaký okrajový konkrétní využití, třeba v ponorkách se podobný systémy používají už dávno, ale ty to prezentuješ jako něco se širokým využitím který to podle mě prostě nemá.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PER2: efektivita uz 98%, viz vyzkum uni Melbourne/Adelaide a dalsi
    A kdyztak radsi vedle do energie.
    ERGOSUM: To je spravna uvaha.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    VOYTEX: Já bych postavil otázku jinak.
    Koupili byste si akcie?
    Ať už pro záchranu planety, nebo pro zisk.
    PER2
    PER2 --- ---
    VOYTEX: muzes specifikovat: "Technika elektrolyzy vody extremne zefektivnuje", cislama a datama idealne / cenou
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    XCHAOS: Technika elektrolyzy vody extremne zefektivnuje, pokud se opet nestane neco nahleho (vyvojarum, jako v minulosti), tak se trh zmeni rychle.
    Potiz s nejefektivnejsima MH bude ten titan, vsichni vime, odkud je... Nastesti je spousta alternativ, lithium mame i my, jen teda ten deuterid ma dvoji pouziti, v termonuklearnich zbranich, ups.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    PAN_SPRCHA: Muzes konecne dolozit, ze tucet MH realizaci GKN v poslednich 5 letech v Australii, Evrope a Americe jsou, jak pises, "podvod"?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MINER: pisek se resil tady. Lokalne mozna ano, ale globalni reseni to nebude [ENDER @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]

    VOYTEX: beres si to vsecko nejak osobne. Hodis sem youtube video a par obrazku a lidi se te ve vsi duvere, zes dukladne nastudoval background, ptaji na skalovatelnost, ktera je u vetsiny storage kamenem urazu, pac seriova vyroba tech reseni s sebou nese vetsinou dodatecne naklady na specialni technologie (napr. vakuum, velmi nizke nebo vysoke teploty, atd.) . Regulerni dotazy, kvuli kterym netreba utocit. Kdybys byl majitelem firmy GKN, chapu.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam