• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak aspon se podivali do Sofie na pamatky :)

    IPCC: last plenary session fails to set timeline for next climate assessment reports – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/ipcc-last-plenary-session-fails-to-set-timeline-for-next-climate-assessment-reports/

    At the 61st plenary session held in Sofia, Bulgaria, from 27 July to 2 August, a decision should have been made on the timelines of the three reports that comprise the Seventh Assessment Report, a comprehensive scientific evaluation of climate change, its causes and impacts.

    These assessments guide policy-making worldwide, namely the implementation of the Paris Agreement.

    “We encourage you to successfully conclude the strategic planning of the seventh assessment cycle here in Sofia, because the world needs to ramp up action, and the information you provide will add serious value when decisions are made,” said United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) Director Youssef Nassef, addressing the IPCC’s 61st session.

    Nassef added that “We rely on your frequent updates as we steer negotiations impartially among the parties.”

    The 114 plus governments attending, however, failed to agree on a schedule for the assessment, but approved the scope of a special report on climate change and the cities, and a methodology report on short-lived climate forcers.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZAHRADKAR: overpopulation - na to jsou taky různé názory. Teď máme 8 milionů vědců. Třeba je to kognitivní limit a když zkrouhnes populaci na 2B budeš mít adekvátně min vědců a inženýrů. Nemluvě tedy o tom ze se neví jak donutit lidi mít děti takže tvůj scénář se možná zařídí sám.

    Nevím ale zda snížení populace nějak může prospet při tom přechodu k vědomému hyperpredatorstvi - manazovat ty systémy rozumně

    Zase, není model jakou carying capacity planeta fakt má (kolik miliard sustainable). Je to zas jen pocit že když nás byla miliarda bylo to lepší (ale bylo? IMHO jsme těžili ekosystém na podobném principu).

    A zase, třeba AI hodí dalších 8 milionů vědců a něco se vymyslí

    Kdo může mít děti - tak musíš pořešit genetické inženýrství
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: lide sice jsou a budou greedy, ale take muzou vydelat na moralne prospesne transition :)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    WOODMAKER: Trosku mam ted problem s tim, ze pracuju jako programator a dostavam vic penez, nez treba prodavacky v supermarketu, ale lidi me nemaji vubec radsi. Pritom na zakladce me chvalili, kdyz jsem mel lepsi znamky. Nastesti to aspon je neco, co delat chci. A ano, furt je to k tematu klimaticke zmeny v ohledu zmeny mysleni.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: 'nejde nic udelat' je cesta do pekel, pac vzdycky musi probehnout zmena (hodnot, zpusobu zivota...whatever) u konkretnich lidi a to je to o cem mluvim. Tahle transition bude dlouha a zacina u komunikace.

    Takze pak odsuzovat (fosilni) korporace, nebo statni aparat (ktery jsou rizeni lidmi), a neapelovat na zmenu individualnich hodnot mi prijde jako konflikt, kterej vlastne rika, mame problem, ale neresme ho, pac chcem mit pohodu - on to nekdo jinej (snad) vyresi za nas.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    YMLADRIS: ja nevidim problem konkretne v cernobylu.
    Spis v naduzivani. A v touze byt lepsi.

    Slysel jsem, ze Atenane byli ta nejvyssi spolecnost. A psali knihy o tom, jak to u nich funguje a ty knihy se dochovaly. Bylo to o tom, ze muz chodil vydelavat penize a zena se starala o domacnost. Nikde jinde to tak nebylo. Nicmene knihy se zachovaly a timhle zpusobem se lide snazi zit dodnes.

    Ve Sparte to tak nemeli a ani driv v Egypte, podle stavby koster. Proste zeny i muzi si byli jinde rovni.

    A stejne tak se ted snazime mit stejne jako ti nejbohatsi velkej dum, na obed steak, nejdrazsi auto, nejvyssi vyplatu, nejvyssi inteligenci a produktivitu, hodinky, furt dobrou naladu. To je docela zatez.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    YMLADRIS: Ja jsem taky dosel k tomuto zaveru. Pojedeme denial dokud to pujde a pak geoinzenyring. To je nejlogictejsi scenar. Protoze ani zeme, ktere by mely mit vysostny zajem na dekarbonizaci, jako napr Indie, pritapi pod kotlem o sto sest.
    YMLADRIS: Zajimavy. IMHO by se nic moc nezmenilo. Protijaderne hnuti tu bylo od 60-70.let. I takovy Capra v Turning point venoval obhajobe OZE a kritice jadra cele dve kapitoly snad. Jadro bylo vzdy vnimano nejen jako zdroj civilni energie, ale taky plutonia pro bomby. (To je taky jeden z duvodu, proc se neprosadilo Thorium). Cili kdyby nevybouchl Cernobyl, mozna bychom meli o par reaktoru vice, ale dale by se palilo uhli, protoze je to to nejlevnejsi a protoze je mnohem dostupnejsi.

    Ale OK, kdyby se to vse stalo, jak pises, tak dal budeme mit problemy s overfishing, hrozicim kolapsem Amazonie, prelidnenim, globalni otravou (mikro)plasty, hormony, syntetickymi hnojivy, atp. Je nas moc. Me by se libilo, kdybychom dokazali nejak civilizovane dospet k nejakemu eugenickemu reseni. Stejne budeme muset, protoze prirozeny vyber diky zdravotnictvi hezky vyrazujeme ze hry a drive nebo pozdeji budto nadobro zdegenerujeme, nebo to vezmeme do svych rukou. Kdo by mel mit pravo mit deti? A kolik? A jake? Fakt nevim. Bojim se o tom i jen premyslet, ale je to vtirave, protoze prave to selhani osvicenske predstavy, ze vzdelani to (napr short-timeness) poresi, me vede prave timto smerem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste myslenkovy pokus vedouci pravdepodobne nikam

    dejme tomu ze v roce 1986 nevybuchl cernobyl. ekologicka hnuti se zamerila na ochranu wildlife nik. kazde vetsi mesto dnes ma reaktor. globalni teplota je cajk, problemy s overfishingem, mikroplasty, znecisteni atd atd jsou dal. brali byste to taky podobne filosoficky, tj ze problem jsou materialove pozadavky a to ze lidi chteji byt v pohodli?

    protoze nekdy si rikam, ze v te naucene bezmoci (neda se nic delat. musi se palit.) mozna jako coping mechanimus hledame vysvetleni ve smyslu ze neda se nic delat, protoze lidi jsou debilni a gready. pritom co kdyz vsechno mohlo byt jinak, kdyby tenkrat nevybuchl cernobyl
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    Pardon, ze se sem jeste micham s nesouvisejicima vecma.

    Jo, Nyx je ekologicky min narocnej, nez videa na youtube, nebo jezdeni v aute.
    Pripomina mi to veganky a klima aktivistky, co rikaji, ze je lepsi sex, nez zrani masa a paleni ropy/elektriny.

    YMLADRIS: nemyslim si, ze uplne vsechny musis nutit. Lidem jako ja bude stacit, kdyz se vsichni budeme bavit podobnym zpusobem. Verim, ze by to nemuselo byt tak, ze se uskromnime, ale ze budeme mit proste jine cile, ve kterych se budeme predhanet.
    Jenom nerozumim lidem a nevim, jak docilit zmeny cilu. Zaroven verim, ze vesmir a lidi v nem funguji nejak takhle:
    spontaneous synchronization
    https://www.youtube.com/watch?v=T58lGKREubo
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: druhou cast rozumim, ok. prvni cast nevim jestli rozumim - muj obecny pohled je, ze s short-termismem lidi ted nejde nic udelat. pole jejich motivaci se jim presklada, az se problemy ekosystemu zacnou tykat bud jich osobne, nebo se to zacne tykat velkych mocenskych struktur (a ty je "donuti").

    co vic ctu twitter, tak si uvedomuju, ze tady nas "infarkt" narativ neni vubec sdilenej. spousta vlivnych lidi jede tu akceleraci, tj lidstvo si se zmenou klimatu poradi, priorita je ted co nejrychleji co nejvic spalit, to je nas dejinny ukol, opice musi postavit skutecnou inteligenci a predat ji to atd

    nevim no. asi maji moje feedy selection bias, porad nejake clanky o geoinzenyringu, za me si nemyslim, ze v dohledne dobe by se napnuly sily do stabilizace klimatu. bude se to resit tou sirou. pardon asi se porad dokola opakuju
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: touhle stejnou argumentaci ale ted moje osobni preference muzou byt palit fosil a muzeme to rovnou zabalit.

    Kdyz uz se poustis do me, tak odpovedi je, ze u kazdeho meho rozhodnuti se snazim premyslet jake muze mit negativni dopady at uz se jedna o klima nebo ne. Duvodem proc travim cas na nyxu je to, ze si myslim, ze vetsina problemu lidstva zacina u znalosti a komunikace a malokde se o klimatu komunikuje jako tady.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: muj pohled je ze rikat nekomu "toto nepotrebujes" za situace kdy on v postmoderne ma volebni pravo a muze svoje penize a svoje volebni listky utracet za co chce, je neefektivni a jde to proti principu individualni svobody.

    jako nadejnejsi vidim ze by sam naznal, ze to vlastne pro nej neni tak atraktivni. bud protoze nechce platit uhlikovou dan, nebo protoze mem o infarktu ekosystemu (nejak, ..) zapustil pevne koreny v memetickem systemu vetsinove spolecnosti

    je neco co ty delas, i kdyz je to rozmarile, a nepotrebujes to? asi bys mohl misto kecani na nyxu brat fušky a vydělane penize posilat Faktum o klimatu nebo neco. Ale zas tak se s tim infarktem ekosystemu neidentifikujes. A tak to mame vsichni
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: s tim souhlasim, ale prece impact, ktery zpusobuji je dost osobni vec, neni to identifikace s problemy na druhe strane zemekoule.

    Jinak ja nerozporuju, ze kazdy clovek potrebuje (individualni) formu kompenzace, a take, ze den ma 24 hodin a vetsinu problemu sveta musime casto ignorovat kvuli tem blizsim zalezitostem.

    Co rikam je, ze existuji veci zbytne a existuji substituty i pro formy kompenzace.

    Je to porad o tom samym. Muzu se zabavit tak, ze si najdu zalibu v zahradkareni a nebo tak, ze budu jezdit destruction derby. Destruction derby proste ke svymu zivotu nikdo nepptrebuje a ta emisni stope je vyrazne vetsi nez ty alternativy/substituty.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: muj model je, ze je urcita oblast reality, se kterou se "identifikujes". optimalizujes na nejake kompromisy, aby celkove tomu s cim se identifikujes bylo co nejlip. (misto aby ses opil v restauraci, drzis za ruku sve nemocne dite. ale deti v Gaze nedrzis za ruku, to uz ti tvuj identifikacni system nevnuti, takze se muzes v klidu jit opit). (A nekdo se nemuze jit opit a musi makat pro Cloveka v tisni a shanet prachy pro deti v Gaze)

    Kognitivne neni mozny se identifikovat s celou planetou. Na to nema ani dalajlama.
    Jak ale zaridit, aby lidi vnimali jako SVUJ problem potencialni infarkt ekosystemu, to prave nevim. Asi by to muselo byt uchopitelny ve smyslu resitelny, predstavitelny. Chodit doma ve svetru nic neresi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tadeas sem kdysi pred mnoha lety daval takovy obrazek, ze ktereho vyplyvalo, ze vetsina lidi resi veci tykajici se casoveho ramce "ted".
    aby se deti mely dobre je schopno resit minimum lidi a aby za 7 generaci bylo dobre, to resi nula lidi. uz to asi nenajdu. TADEAS vis co myslim, takova tabulka s tečkama?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: jde mi stale o tu efektivitu. V zivote jsou dle ekonomicke definice substituty (neplest s ekvivalenty).

    Proste kdyz se opijes v mistni knajpe, tak ti muze bejt stejne dobre a muze to mit na tvuj zivot a vztahy pozitivnejsi vliv, nez odletet smerem ledovec a pozadat helikopteru o pivo. Proc tedy delame rozhodnuti, ktere vede k vyssim materialovym a energetickym narokum, kdyz dostatecne substituty mame?

    Je to z duvodu, ze si neuvedomujeme aktualni impakt napr. na zivotni prostredi? Nebo je to proto, ze si ho nechceme uvedomovat?

    Alibi se da vzdycky vymyslet, ale co je ta prava pricina?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ve smyslu napr. protestantske etiky, ze uspokojovat nizke potreby uráží Boha, tj vadi to principalne. nebo resis infarkt ekosytemu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PETER_PAN: rozumim. anketa ohledne toho, zda by lidi byli ochotni vyrazne omezit materialni konzum, kdyby "nejak" se zaridilo jejich vyssi naplnovani nematerialnich potreb = to byl jen dotaz na to, zda by to lidi volili. Nevim jestli by to lidem stacilo nebo melo stacit. Ale dost lidi zaskrtlo ze by to volili

    Smysl by to mohlo davat kdyby AI fakt spocitala model, ve kterem war-like economy napre sily do zmeny energetiky a za cenu PRECHODNEHO uskrovneni nas vyvede ze spalovani.

    Smysl to nedava pokud jsou to morality typu Proc si topite v lednu, Proc nejste vegani, Proc vas bavi chodit na hokej.

    AI model war-like economy ale sam o sobe nepostaci = to jsem se snazila rict. Jsou lidi, kterym kdyz hrozi smrt/infarkt, jsou schopni se omezit (prestat kourit, zhubnout 30kg, zacit sportovat..). Ale jsou i lidi, kteri toho schopni nejsou, jsou to short-term maximizers, nebo jak to nazvat. Technologie prosazujici vic long-term uvazovani v myslich lidi - nevim co by to bylo. Ze by je najednou zajimalo, ze ekosystemu hrozi infarkt. Teprve kdyby je to zajimalo a byla by to pro ne priorita, ma AI model war-like economy smysl

    --

    Proc je pro tebe naplnena masaz, sexualita, koncerty a umeni nedosazitelny v tvym zivote? To jsem nepochopila.



    --
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: me ale vadi teplo na chate a hokej za miliardy nebo v lete uplne stejne jako pivo vrtulnikem, btc a dalsi rozmarilosti nasi rozmazleny spolecnosti
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ZAHRADKAR: to, že se staví do šířky, a ne vejšky, je daný debilní přístupem místních zákonodárců a úřadů. 2/3 podnikatelského baroka a následujících novostaveb mohly bejt řadový domky, ale radnice řekly ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam