CHOSIE: takhle, vyrobit pěstební substrát není celkově problém in situ. ty se přece vyrábí už dnes. pokud máš právě ty hnojiva, třeba cheláty, můžeš pěstovt pšenici na holým kopci, to jsem sám viděl při terénních pracech. nebyl 1cm kam šlápnout, aby to nebylo zelený a zakořeněný. dál groweři ví, že můžeš pěstovat i ve vatě nebo v písku, záleží na výživě z roztoku.
ale to nebyla pointa. když se podívám, co dokázali předci, od založení pampových ostrovů, nebo zterasování kopců, po zavlažování nilem, mám dojem, že když člověk musel, tak to dokázal i ručně a velmi primitivním způsobem. halt se muselo makat :)
jinak nevím, kterou půdo s těžkými kovy máš na mysli.
permafrost už jsem tak docela řešit nechtěl, ale na ty tisíce kmenů virů a bakterií se moc netěším. na stávajícím p. stejně nic nevypěstujem a na tom rozteklým taky ne, to se musí nejdřív zdrénovat a ty časy a objemy bych chtěl teda vidět. to budou dekády.
určující bude rozložení srážek, teplota, režim, což bude s kolapsem AMOC velká loterie. nicméěně věřím, že si člověk bude umět poradit a halt se může stát, že pícniny budou nesmyslně drahý a pojede se pro plebs z bakterií v solárním modulu. no provokuje mi to fantazii alespoň konstruktivním směrem.
CHOSIE: hele já dětem kupuju červy, ať si zvykají :) nakonec nás krize donutí udělat tyhle těžký kroky k řádově lepší efektivitě. ale halt si musíme nejdřív nabít hubu, no.