• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    @thenoorhag · 4 Sep
    Heavy rain and floods took by surprise hundreds of thousands of Sudanese and it destroyed more than 200 000 houses.

    In the Sahara desert!

    Plans for Floods control and town replanning in the desert is needed to prevent future catastrophes and to cope with real Climate change
    x.com
    https://x.com/thenoorhag/status/1831396419212865994
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    @severeweatherEU
    This is just beyond insane. A tropical wave is dumping serious rainfall on Mali, a desert country in North Africa. In the coming days, its path will travel across northern Mauritania and curve into western and northern Algeria. The Sahara Desert is experiencing some historic rain
    x.com
    https://x.com/severeweatherEU/status/1831587908970573898

    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    #pocasi #jetorozbity

    Until this heatwave... Sweden 🇸🇪 and Norway 🇳🇴 had never hit > 30 °C in September. New national records have been set and by huge margin.

    Extraordinary weather pattern in Europe right now.

    THREAD
    x.com
    https://x.com/ScottDuncanWX/status/1831779277966135697?s=19
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Británie po 140 letech končí s uhlím. Zavírá poslední uhelnou elektrárnu | Hrot
    https://www.hrot24.cz/clanek/britanie-po-140-letech-konci-s-uhlim-zavira-posledni-uhelnou-elektrarnu?#dop_ab_variant=1363620&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

    Spojené království je první vyspělou průmyslovou zemí, která úplně ukončuje výrobu elektřiny z uhlí. Na konci září odstaví poslední velký uhelný zdroj na ostrovech. Do konce dekády chce britská vláda vyrábět elektřinu pouze bezemisně.
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    MARSHUS: You know the #Atlantic is truly broken when models are forming tropical cyclones over the Sahara desert rather than the ocean.

    Cant remember if I've ever seen solutions like this before. Remarkable!

    #Tropics #HurricaneSeason

    x.com
    https://x.com/weatherman_aaa/status/1831454132445835341?s=19
    MARSHUS
    MARSHUS --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    #dopady

    povodne v pakistanu, hlad. Je mi 14, měla jsem radost že se budu vdávat. Myslela jsem že dostanu rtěnku a šaty. Ale manžel nemá práci a můj život je ještě horší než dřív (s půlročním kojencem). Rodina žije za dolar na den, za nevěstu dostane třeba 720 dolarů, jenže ženich to pořídil na dluh a nemá z čeho splácet

    "We would expect to see an 18 percent increase in the prevalence of child marriage, equivalent to erasing five years of progress," it said in a report after the 2022 floods.

    Dildar Ali Sheikh, 31, had planned to marry off his eldest daughter Mehtab while living in an aid camp after being displaced by the floods.

    "When I was there, I thought to myself 'we should get our daughter married so at least she can eat and have basic facilities'," the daily wage labourer told AFP.

    Mehtab was just 10 years old.

    "The night I decided to get her married, I couldn't sleep," said her mother, Sumbal Ali Sheikh, who was 18 when she married.

    An intervention from the NGO Sujag Sansar led to the wedding being postponed, and Mehtab was enrolled in a sewing workshop, allowing her to earn a small income while continuing her education.

    But when the monsoon rains fall, she is overcome by dread that her promised wedding will also arrive.

    How Extreme Weather Is Leading To Rise In Child Marriages In Pakistan
    https://www.ndtv.com/world-news/how-extreme-weather-is-leading-to-rise-in-child-marriages-in-pakistan-6347952
    TUHO
    TUHO --- ---
    "Takhle špatně jsem na tom psychicky ještě nebyla. Žiju v nejistotě, mám dluhy," svěřuje se třiceti letá Maria Vardoulli z Thesálie v centrálním Řecku, známé jako řecká obilnice. Je jednou z mála žen, které tu farmaří.

    Maria nepracuje v zemědělství odjakživa: původní profesí je fyzioterapeutka a teprve v roce 2019 začala na rodinném pozemku pěstovat všechno od luštěnin, špenátu a rajčat po bavlnu. Finance pro rozjezd farmaření získala z evropského programu pod podmínkou, že se až do roku 2027 nebude živit v jiném oboru.

    Nemohla ale předvídat, jak dopadne loňský rok.

    V září 2023 centrální Řecko zasáhly přívalové deště, voda zaplavila celé vesnice, zničila úrodu i zemědělské vybavení. Pět měsíců po povodni pod vodou stále ještě leželo 50 000 hektarů půdy a Mariina pole byla pořád plná bláta a sutin.

    Po katastrofě byla Maria v extrémním stresu a začaly se u ní projevovat psychosomatické potíže. Není sama. Na nespavost, noční můry spojené s vodou a deštěm a pocit bezvýchodnosti v důsledku povodně si stěžuje většina zemědělců, s nimiž jsme hovořily.

    Na pokraji kolapsu: tvrdá doba pro psychiku evropských zemědělců – Page Not Found
    https://pagenotfound.cz/clanek/na-pokraji-kolapsu
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: How Democracy Survives Global Challenges in the Anthropocene
    Edited By Michael Holm, R. S. Deese
    TUHO
    TUHO --- ---
    How Democracy Survives explores how liberal democracy can better adapt to the planetary challenges of our time by evolving beyond the Westphalian paradigm of the nation state. The authors bring perspectives from Africa, Asia, Europe, Latin America, and North America, their chapters engaging with the concept of transnational democracy by tracing its development in the past, assessing its performance in the present, and considering its potential for survival in this century and beyond. Coming from a wide array of intellectual disciplines and policymaking backgrounds, the authors share a common conviction that our global institutions—both governments and international organizations—must become more resilient, transparent, and democratically accountable in order to address the cascading political, economic, and social crises of this new epoch, such as climate change, mass migration, more frequent and severe natural disasters, and resurgent authoritarianism. This book will be relevant for courses in international relations and political science, environmental politics, and the preservation of democracy and federalism around the world.

    https://www.routledge.com/How-Democracy-Survives-Global-Challenges-in-the-Anthropocene/Holm-Deese/p/book/9781032111278?srsltid=AfmBOorJhgAYRzRGq11lqys7PTEPkABRY2OcpaVPDhU3gqtaDWqDvzSB
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    vzpoura

    Súčasné nočné teploty nad 20 °C idú až proti fyzikálnym zákonom, vraví klimatológ Faško — Denník N
    https://dennikn.sk/4175768/sucasne-nocne-teploty-nad-20-c-idu-az-proti-fyzikalnym-zakonom-vravi-klimatolog-fasko/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: klima uz neni in
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    unrelated ,)

    Greta Thunberg arrested at Gaza war protest in Copenhagen | Greta Thunberg | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/article/2024/sep/04/greta-thunberg-arrested-at-gaza-war-protest-in-copenhagen
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    počasí


    CHMU
    https://www.facebook.com/share/p/ED7LRrhfet1fNPHU/

    - Série velmi teplých dnů pokračuje v Česku také 3. září 2024. Dnešní odpolední teploty vystoupily v nížinách většinou na 30 až 35 °C, nepatrně chladněji bylo jen na západě a jihozápadě Čech.

    - Většina stanic (85 %), měřících aspoň 30 let, konkrétně 144 stanic ze 170, zaznamenala rekord pro daný den. Na 33 z těchto stanic byl překonán rekord pro celý měsíc září, tj. nikdy za celé září od začátku měření nebylo na dané stanici tak teplo, jako dneska.

    - Nejvyšší teplotu dneska zaznamenala stanice Strážnice, kde bylo 35,1 °C.

    - Absolutní teplotní maximum, které bylo v září v České republice naměřeno a ke kterému dneska nebylo úplně daleko, je z prvního září 2015, kdy bylo na stanici Javorník 37,4 °C.

    - Zítřejší maximální teploty budou podobné, jako dneska, pak se začne velmi pozvolna ochlazovat.


    FB-IMG-1725459846869
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZAHRADKAR: i v africe maj projekty, jak zamíchat do hlíny organiku, která drží vlhkost a přitáhne privní pionýry, těch projektů proti dezertifikaci je hodně
    CHOSIE: já tomu mechanismu ukládání i rizikovost rtuti rozumím, ale nenašel jsem nikde jediný číslo koncentrace v tom permafrostu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Marek Mencl z Pábení

    Udržitelnost v dobách války a válečného napětí.

    Mír v Evropě před 2,5 lety definitivě skončil a nám nezbývá nic jiného než investovat významné množství finančních prostředků do vybudování nové obrany.

    Jak ale takovou obranu budovat a zároveň snižovat, nebo alespoň nezvyšovat negativní dopady na klima, které s sebou vojenské zbrojení, výcvik a případně i boj přináší?

    Dopadům změn klimatu čelí armády už dnes. Například;
    - zvyšováním hladiny moří a prudkými bouřemi dochází k záplavám námořních základen
    - zvyšuje se počet a intenzita požárů na vojenských cvičištích
    - měnící se oceánské proudy narušují fungování sonarů u ponorek

    Armáda ČR (zatím) žádnou strategii udržitelného rozvoje nemá (nebo jsem ji nedohledal), ale zajímavou inspirací je přístup největší vojenské síly na světě.

    1/ Do roku 2030 snížit čisté emise GHG o 50 % a dosáhnout nulových emisí do roku 2050.

    2/ Adaptovat infrastrukturu a prostředí na klimatické změny, modernizace technologií a snižování spotřeby energie a vody.

    3/ Zahrnutí klimatických rizik do výcviku, plánování a strategií, s cílem zajistit, aby armáda byla připravena na budoucí výzvy způsobené změnou klimatu.

    A dělá to skrze konkrétní iniciativy, například;

    1/ Infrastruktura: Instalace obnovitelné energie na všech základnách do roku 2035, 100% bezuhlíková elektřina do roku 2030, a dosažení nulových emisí z budov do roku 2045.

    2/ Logistika a akvizice: Elektrifikace taktických vozidel do roku 2050, implementace čistých materiálů a politiky „Buy Clean“ pro snížení uhlíkové stopy při zadávání veřejných zakázek.

    3/ Výcvik: Integrace klimatických změn do všech výcvikových programů do roku 2028, redukce emisí z výcviku, a optimalizace metod učení s ohledem na snížení emisí skleníkových plynů.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    PALEONTOLOG: muj oblibeny pripad lidske schopnosti zurodnit pudu jsou Aranske ostrovy v Irsku https://en.wikipedia.org/wiki/Aran_Islands#History . Puvodne na nich nebyla v podstate zadna puda, jen vapencove skaly v Atlantiku. Lide ale ze skal nosili kameny a stavely tak vetrolamy, do nich nosili rasy / seaweed a pisek z more a postupne tam vytvorili substrat, ve kterem uz rostla trava pro dobytek atp. My jsme neuveritelne schopni tvorove, kdyz chceme (resp. kdyz nam jde o kejhak).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: slyšel jsem, že máš ráda videa...

    Timothy D. Snyder: Havel, Unpredictability and Freedom | Borders of (Un)Freedom conference
    https://youtube.com/watch?v=SylgwM-2MnE


    Přednáška Tymothy Snydera v původním znění na konferenci Hranice nesvobody na téma svoboda a nepřídvatelnost, racionalita jako iluze, přinášení obětí, návykovost rizika, apod. (začátek 6:00, credit @tymoty )
    CHOSIE
    CHOSIE --- ---
    PALEONTOLOG: Nemám teď nějaký přesný článek/studii, už je to nějaká doba co jsem o tom četl -
    Metal mobilization from thawing permafrost to aquatic ecosystems is driving rusting of Arctic streams | Communications Earth & Environment
    https://www.nature.com/articles/s43247-024-01446-z
    ‘Mercury bomb’ threatens millions as Arctic temperatures rise
    https://dornsife.usc.edu/news/stories/arctic-mercury-assessment-josh-west/
    Melting Arctic Permafrost Could Release Tons of Toxic Mercury
    https://www.nationalgeographic.com/science/article/melting-arctic-permafrost-toxic-mercury-environment
    'Significant' amounts of mercury in permafrost threatens Arctic food supply, research says | CBC News
    https://www.cbc.ca/news/canada/north/permafrost-mercury-arctic-ocean-1.6475185
    Metals released from thawing permafrost are rusting Arctic streams (U.S. National Park Service)
    https://www.nps.gov/articles/000/metal-from-thawing-permafrost-rusting-streams.htm
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    bohužel jsem nenašel ani jednu jedinou hodnotu Hg ppm v jakýmkoliv vzorku permafrostu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam