• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    SARRI
    SARRI --- ---
    VOY: nejradsi bych pouzivala neco co uz doma mam. Jen musim vychytat velikost hrnce. Proto resim jak to zakryt.
    Nakup dalsiho vybaveni bych vzhledem k omezenemu mistu nechala z jako posledni variantu.

    KLAAR: o kulickach vim, ale maji smysl? Nestaci to proste dobre prichytit klipsem tak aby to bylo pod vodou? Jak moc vlastne by mel obsah pytle bejt pod vodou? Da se to nejak stanovit? Jakoze treba aspon 3cm pod hladinou vodu? Zalezi na tom vubec? ;D


    DEVIL: k te cirkulaci vody jeste .. Co takovej ten poradac na pytle na dno nadoby? Je to k necemu? Chapu spravne, ze kdyz voda cirkulje dost tka je prakticky jedno kde pytel s obsahem je, staci kdyz je pod vodou ...
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    SARRI: dokonce existují i spesl "plovaci kuličky", který nás na hladinu, voda se pak vyparuje minimálně a pomáhají držet teplotu. výsledek ale malý výkyvy neovlivní.
    KLAAR
    KLAAR --- ---
    VOY: jde ;) jak ho děláš, ze máš nedovarenej bílek?
    VOY
    VOY --- ---
    SARRI: Ja bych rekl, ze polykarbonatova gastronadoba je v poradku. Nikdy jsem ji neprikryval a nerekl bych, ze to nejak ovlivnuje vysledky. Opravdu dobry vajicko bez slizovyho bilku se mi ale nikdy nepodarilo udelat a podle me to bez dalsi upravy ani snad nejde.
    SARRI
    SARRI --- ---
    male porovnani ..
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak ... Muj prvni fail byl, ze jsem zapomnela na "tesneni" a pouzila jsem asi i moc maly hrnec. Ciii teplo unikalo a vysledek nic moc. Po chvili googlovani jsem zjistila, ze nekteri nadobu, ve ktere maji upevnene sous-vide klidne zabali jeste do rucniku.

    Tak si rikam .. Co je vubec nejlepsi nadoba? Klasicky hrnec na vareni, plastova prepravka ci prenosna kempingova lednicka, hmm?

    Jasny je, ze prisrte rozhodne s poklickou ci jinak zakrytym hrncem.
    SARRI
    SARRI --- ---
    Ahoj,
    rada bych tohle auditko pojala jako zdroj informaci, rad, tipu, triku a receptu od/pro sous-vide nadcence. Urcite na nyxu najdu par lidi, kteri doma (ci profesionalne) tuto metodu pouzivaji. Postupne budu dulezite info davat na home a doufam, ze mi pomuzete s mymi vlastnimi zacatky :)
    Pred tydnem jsem si poridila Anovu i s vakuovackou. Prvni pokus omyl uz mam za sebou a nehodlam to vzdat dokud nebudu spokojena :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam