• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    SARRI
    SARRI --- ---
    long time no see ;)

    VENIKA: jak pise KASUMI, vakuovacku pouzivam vic nez souvidovac, nejlip do mrazaku ci lednice ci na kavu. Mam k ni i hadicku a krabicky takze treba cerstve maso davam do lednice zavakuovane.

    KURE: tabulky dam na home/do zahlavi

    KELDA: pouzivam velkej nerez hrnec, pripadne anovu pridelam do instantpotu 8l nebo vujimecne i ikeackou SAMLU, malou. V praci jsme jednou pouzili na party i obrovskou s dvema Anovama najednou. Na steaky pred grilovanim. Blby jenom je, ze neni stavena na takovy mnozstvi vody a deformuje se. U male je to jedno, ta vydrzi. Kazdopadne Samla moc neizoluje

    MR_DAN: ikeacky zip locky mam ozkouseny kdyz jsem nemela vakuovacku nebo mi dosla do ni napln, pricjytavam ale svorkou k okraji nadoby

    MOODYCAT: zeleny chrest s maslem je pecka
    KELDA
    KELDA --- ---
    Nemáte někdo tuto bednu na SV?
    SAMLA Krabice, transparentní, 39x28x28 cm/22 l - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/p/samla-krabice-transparentni-80102976/

    nebo
    Box MULTI vysoký 20 l | Orion - tvoříme vaši domácnost
    https://www.oriondomacipotreby.cz/...-20-l-122621?returnurl=%2fsearch%3fq%3dbox%2bmulti%26count%3d27

    Jde o to zda používat ty originální nebo stačí nějaká obdoba. Internety tvrdí, že by mělo jít o plast snášející teplotu do 95°C .... U těchto to nikde nepíšou
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ARIAEL: jako na velkej kus steaku si myslim, ze to SV bude dobry i na upravy na medium a rare.. tam se to blbe chyta na panvi, aby to nebylo kombo moc a malo
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Ja urcite delam medium rare a obvykle pouzivam SV - ale primarne kvuli tomu, ze si je pripravuju predem ve vetsim mnozstvi kvuli tomu ze prijde vic lidi a taky proto, ze to jsou fakt velky kusy (500g+) a ty se delaji postaru trochu blbe (a hlavne pomalu). Takhle to mam rychlejsi, dokonceni udelam normalne na plynovym grillu A hned to podavam vsem najednou...
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: jojo ocelova panev a na to waigu rostenec .... jaj to je slast
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KELDA: Medium rare udelas
    Ale na to ja osobne nepotrebuju sv, zvladnu i s panvi :)
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: super. Maso sem chtel zkusit, jak mi to doslo domu. Ale mas recht, medium rare tam neudelas. Taze kolena, veprove, drubez atd atd. Diky!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja jsem si koupila kulicky, ale zatim jsem je nepouzila
    naposled, kdyz jsem delala neco dyl jak 12 hodin, jsem to cely obalila folii :)

    jinak osobni zkusenost - kachni prsa
    obvykle mam recepty hodinu na 55stupnu
    kdyz mam cas, delam to radsi dve hodiny, je pak vyrazne mekci
    odpocivek po SV cca 10 minut a po opekani kuzicky pak +-5 min aspon (kuzi opekam az po SV)

    co tu mam z poznamek
    steak z lidlu - 58,5% na 1 hodinu mi udela medium well
    nicmene delat steaky v SV na cokoliv pod medium vc. mi prijde zbytecne, to umim i na panvi
    ale SV se hodi pro steaky na well done - pak to totiz nejsou podrazky (tze pokud tomu nekdo holduje, tohle to pozvedne fakt vys)

    vejce jsem si nasla
    80 stupnu na 12 minut - pevny bilek, kremovy zloutek


    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Mame kulicky, ale nepouzivame. Vika jsou lepsi/praktictejsi reseni. Tedy plastovy box a viko, pokud je potreba delat vetsi kus suroviny nez se vejde do nejakeho vhodneho hrnce.
    KELDA
    KELDA --- ---
    RUTHLESS: diky, takze spise to je o min casu nez o max casu. A co se tyce pristroju tak asi jedine co je klicove aby umel drzet teplotu. Takze je dobre si teplotu promerit zda sedi co ukazuje pristroj.

    Jinak kulicky nekdo pouzivate?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KELDA: no ale ono teda se moc neda "prestrelit" casove... Rekl ne v horizontu desitek nizsich minut. Asi bude poznat, kdyz budes delat kure dva dny, ale jinak moc ne. protoze jde o konstantni teplotu.
    A to, ze je to z Lidlu bych nerekl, ze bude mit vliv. On je ten pristroj vlastne pomerne levny, nic extra to umet nemusi :-)
    KELDA
    KELDA --- ---
    KURE: jasne ale spise zkušenostni. Zd aněco upravujete a hlavně k tomu Lidlu.

    Jinak dik za odkazy, kouknu

    KURE
    KURE --- ---
    KELDA: proc pokus omyl? jsou tuny receptů i s časem/teplotou,
    Sous vide tabulky vaření - teploty a časy
    https://www.sousviderecepty.cz/sous-vide-tabulka-teplot-a-casu/

    stejně jako návody jak to cely funguje
    A Practical Guide to Sous Vide Cooking
    https://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html
    KELDA
    KELDA --- ---
    jak jsem psal v jinem foru ([ KELDA @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ] ) - nově koupený SouSVide z Lidlu (je nebo byla akce) a spokojenost. Jen se to ještě naučit vychytat co se týče délky máčení

    Určitě je to o systému Pokus / Omyl, ale máte nějaké pravidlo na Hovězí maso z Vaší zkušenosti? Váha vs čas vs teplota?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ARIAEL: Ja se jen ujistuju.. ze si rozumime
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ARIAEL: Pro tvoji informaci ja mam normalni vakuovacku - odsaju vzduch a zatavim - to je taky neodstatecne?
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    ESTEN: Napodobne :)
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ARIAEL: nesouhlasim, ale nehodlam tu rozjizdet off-topic hadku s nekym, kdo ze me dela debila hned v prvni odpovedi.
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    ESTEN: ehm - no jak to rict. Zahraty alkohol je co? Plyn.
    Asi nejsi chemik, jinak by te nenapadlo rozebirat velikosti molekul. Uz jen proto, ze "zavreny ziplock" je skutecne fakt uplne moc zavreny - zvlaste, kdyz si zavakuovany dokaze sam behem chvile ten vzduch z okoli dotahnout. On ten vakuovaci ventil na nem je fakt technologicka spicka.
    Kdyby jsi nemluvil o ziplocku ale skutecnem sealed pytliku tak je to neco jineho.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ARIAEL: ze zavrenyho zip locku se ti podle me alkohol odparit nemuze. Co nepropusti molekulu vody snad nemuze propustit organickou slouceninu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam