• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SARRISous-vide, vaření ve vakuu při konstantní nízké teplotě
    Sous-vide (z francouzštiny, v překladu znamená „ve vakuu“) je kuchařská metoda, při níž se potraviny připravují ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni s řízenou teplotou. Takto vakuované se potraviny (maso, ryby, zelenina nebo ovoce) pošírují po různě dlouhou dobu. Většinou jde o několik hodin – někdy až 72 – při přesně vypočítané teplotě, která je nižší než bod varu. Nejčastěji při teplotě v rozmezí 55 – 60 °C. Záměrem je zachovat přirozenou chuť, šťávu a texturu kvalitní potraviny při stejnoměrném ohřívání v přesně teplotně kontrolované vodní lázni.

    Hlavní výhody metody sous-vide
    - Široké možnosti využití – je vhodný pro přípravu masa, ryb i zeleniny
    - Uchování původních vlastností potravin – nemění se vzhled, barva, vůně ani obsah živin
    - Snadné plánování – suroviny můžete mít předem připravené k další úpravě
    - Úspora na surovinách - maso má minimální váhový úbytek
    - Ekonomický provoz – nízké náklady na energie

    rozbalit záhlaví
    SARRI
    SARRI --- ---
    long time no see ;)

    VENIKA: jak pise KASUMI, vakuovacku pouzivam vic nez souvidovac, nejlip do mrazaku ci lednice ci na kavu. Mam k ni i hadicku a krabicky takze treba cerstve maso davam do lednice zavakuovane.

    KURE: tabulky dam na home/do zahlavi

    KELDA: pouzivam velkej nerez hrnec, pripadne anovu pridelam do instantpotu 8l nebo vujimecne i ikeackou SAMLU, malou. V praci jsme jednou pouzili na party i obrovskou s dvema Anovama najednou. Na steaky pred grilovanim. Blby jenom je, ze neni stavena na takovy mnozstvi vody a deformuje se. U male je to jedno, ta vydrzi. Kazdopadne Samla moc neizoluje

    MR_DAN: ikeacky zip locky mam ozkouseny kdyz jsem nemela vakuovacku nebo mi dosla do ni napln, pricjytavam ale svorkou k okraji nadoby

    MOODYCAT: zeleny chrest s maslem je pecka
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MR_DAN: mam to jak Kure. Mam ziplock (ikea teda), ale pokazdy je prichytim k cinsky hulce. Radsi. A porad si trham vlasy, proc nemam vakuovacku. Jen co je dojedu, tak ji koupim - uz jen kvuli tomu mrazaku, tam je to proste super. Rodice to maji a spokojenost maximalni.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    MR_DAN: ja mam dva druhy - jeden na zataveni a zavakuovani a pak zip lock pytliky na veci, kde je voda - tedy bez vakuovacky, "zavakuuju" v hrnci s vodou
    tyhle
    SousVide Supreme Zip Seal Cooking Pouches, 3.8 Liters, Large (No BPA): Amazon.co.uk: Business, Industry & Science
    https://www.amazon.co.uk/SousVide-Supreme-Zip-Cooking-Bags/dp/B00J9OCA3S
    jsou teda hodne velky, tze je strasne nerada pouzivam na maly porce
    zaboha si ted ale nemuzu vzpomenou, kde je v CR kupuju (online shop)
    KURE
    KURE --- ---
    MR_DAN: koupil jsem nejaky v DM.
    funguje to, ale těm zipum nevěřim, takže stejně nějakou svěrkou přichytávám ke kraji nádoby.

    Ale zavakuvaný je prostě snazší na manipulaci. A je to dobrý i do mrazáku, do lednice před i po vaření.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    zdravim, nemate pls nekdo vyzkouseny nejaky zip-lock pytliky na SV bez vakuovacky?
    ne, ze bych chtel setrit, ale nechci dalsi kram do bytu idealne... kvuli tomu jednomu SV za mesic co bych tak max udelal
    pripadne co si myslite o https://www.dedra.cz/cs/el24241-vzduchocucr-automaticka-elektricka-vakuovacka-12-sacku-zdarma ? bude to velkej shit?
    opet, jde mi spis o velikost a skladnost, samozrejme cena potesi, kdyz se na to pak bude prasit
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    omg este ted na amazonu stojej pres 30 dolaru! to sou ale kapitalisticky zmrdi..
    Sous Vide Water Balls 250 Count with Drying Bag by Wasserstein: Amazon.ca: Home & Kitchen
    https://www.amazon.ca/Water-Balls-Count-Drying-Wasserstein/dp/B01MTYMH7K
    za takovou cenu at si je nakvrdlaj do prdele!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja mam mega nerez hrnce dva, aby se tam veslo skoro cokoliv a mam takovej heavy duty staniol, kterej furt pouzivam na prikryti uz asi 3 roky a este se nerozmrdal. ty kulicky sem taky chtel koupit, ale byly tehda novinka a zbytecne drahy a zaroven sem tak nejak vedel, ze je pouziju asi jako kasumi :) tak sem usetril skoro 40 dolaru
    KELDA
    KELDA --- ---
    VOY: jinak na amazonu doporucuji drzak na poklicky z ikei jak poradac do sousvide nadoby
    VARIERA Stojan na pokličky, nerezavějící ocel - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/p/variera-stojan-na-poklicky-nerezavejici-ocel-70154800/
    KELDA
    KELDA --- ---
    VOY: no jasne ale jidlo s tim do styku nepujde. Snad jedine ohrivac by mohl nadobu nejak poskodit. Ale jde asi taky o termovlastnosti nadoby.

    Idealni bych videl i sklo tedy neco jako akvarium ale slepene nejaky special lepidlem.

    Jdu kouknout zda neni nejaka akce nekde
    VOY
    VOY --- ---
    KASUMI: To mi dela radost nebot jsem je mel v kosiku a byl opravdu maly kus od odeslani objednavky. Nicmene jsem tusil, ze se mi je doma moc susit a skladovat chtit nebude ;-)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VOY: Já si koupila před rokem ty plastový kuličky a ještě jsemje nikdy nepoužila...
    VOY
    VOY --- ---
    KASUMI: Vidis, premyslim proc vlastne mam polykarbonat. Duvod muze byt, ze spousta lidi k tomu bere i viko a vyreze do nej diru na Anovu, aby minimalizovala tepelne ztraty. Mozna jsem si naivne myslel, ze u me na neco takoveho taky dojde, nicmene zatim se tak nestalo :-). Dokonce se najdou gastronadoby rovnou i s odpovidajicim vikem, prodavane s odpovidajici cenovou premii.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja to delam ve velkem hrnci
    o krabici uvazuju uz dlouho, ale zatim jsem nenasla vhodnou
    VOY: vidis, mohla bych koupit nejakou gastro nadobou z nerezu (aby byla hranata, ten kulatej hrnec je na prd)
    VOY
    VOY --- ---
    Nevim jestli Samla je zrovna neco co bych dlouhodobe vystavoval horke vode. Neni to food grade plast. Doporucil bych spis polykarbonatovou gastronadobu z nejakeho gastrovelkoobchodu. Pouzivam nejakou podobnou:

    GN 1/2 Gastronorm Container GN Container 12.5 Litres Deep 200 mm: Amazon.de: Küche & Haushalt
    https://www.amazon.de/...1ISGE5YO/ref=sr_1_9?dchild=1&keywords=polycarbonat+gn&qid=1616666576&sr=8-9
    KELDA
    KELDA --- ---
    Nemáte někdo tuto bednu na SV?
    SAMLA Krabice, transparentní, 39x28x28 cm/22 l - IKEA
    https://www.ikea.com/cz/cs/p/samla-krabice-transparentni-80102976/

    nebo
    Box MULTI vysoký 20 l | Orion - tvoříme vaši domácnost
    https://www.oriondomacipotreby.cz/...-20-l-122621?returnurl=%2fsearch%3fq%3dbox%2bmulti%26count%3d27

    Jde o to zda používat ty originální nebo stačí nějaká obdoba. Internety tvrdí, že by mělo jít o plast snášející teplotu do 95°C .... U těchto to nikde nepíšou
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ARIAEL: jako na velkej kus steaku si myslim, ze to SV bude dobry i na upravy na medium a rare.. tam se to blbe chyta na panvi, aby to nebylo kombo moc a malo
    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Ja urcite delam medium rare a obvykle pouzivam SV - ale primarne kvuli tomu, ze si je pripravuju predem ve vetsim mnozstvi kvuli tomu ze prijde vic lidi a taky proto, ze to jsou fakt velky kusy (500g+) a ty se delaji postaru trochu blbe (a hlavne pomalu). Takhle to mam rychlejsi, dokonceni udelam normalne na plynovym grillu A hned to podavam vsem najednou...
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: jojo ocelova panev a na to waigu rostenec .... jaj to je slast
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KELDA: Medium rare udelas
    Ale na to ja osobne nepotrebuju sv, zvladnu i s panvi :)
    KELDA
    KELDA --- ---
    KASUMI: super. Maso sem chtel zkusit, jak mi to doslo domu. Ale mas recht, medium rare tam neudelas. Taze kolena, veprove, drubez atd atd. Diky!
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja jsem si koupila kulicky, ale zatim jsem je nepouzila
    naposled, kdyz jsem delala neco dyl jak 12 hodin, jsem to cely obalila folii :)

    jinak osobni zkusenost - kachni prsa
    obvykle mam recepty hodinu na 55stupnu
    kdyz mam cas, delam to radsi dve hodiny, je pak vyrazne mekci
    odpocivek po SV cca 10 minut a po opekani kuzicky pak +-5 min aspon (kuzi opekam az po SV)

    co tu mam z poznamek
    steak z lidlu - 58,5% na 1 hodinu mi udela medium well
    nicmene delat steaky v SV na cokoliv pod medium vc. mi prijde zbytecne, to umim i na panvi
    ale SV se hodi pro steaky na well done - pak to totiz nejsou podrazky (tze pokud tomu nekdo holduje, tohle to pozvedne fakt vys)

    vejce jsem si nasla
    80 stupnu na 12 minut - pevny bilek, kremovy zloutek


    ARIAEL
    ARIAEL --- ---
    Mame kulicky, ale nepouzivame. Vika jsou lepsi/praktictejsi reseni. Tedy plastovy box a viko, pokud je potreba delat vetsi kus suroviny nez se vejde do nejakeho vhodneho hrnce.
    KELDA
    KELDA --- ---
    RUTHLESS: diky, takze spise to je o min casu nez o max casu. A co se tyce pristroju tak asi jedine co je klicove aby umel drzet teplotu. Takze je dobre si teplotu promerit zda sedi co ukazuje pristroj.

    Jinak kulicky nekdo pouzivate?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KELDA: no ale ono teda se moc neda "prestrelit" casove... Rekl ne v horizontu desitek nizsich minut. Asi bude poznat, kdyz budes delat kure dva dny, ale jinak moc ne. protoze jde o konstantni teplotu.
    A to, ze je to z Lidlu bych nerekl, ze bude mit vliv. On je ten pristroj vlastne pomerne levny, nic extra to umet nemusi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam