• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Lilek plněný mletým vepřovým masem (ideálně si doma namlít třeba krkovičku nebo plecko, podusit na cibulce a lžíci oleje, okořenit oregánem a solí, přidat protlak nebo ještě lépe passatu, zalít troškou vody a dusit cca 30 min). V mezičase nechat vypotit lilek (vykrájet a dužinu posypat solí), nakrájet zeleninu (třeba rajčata a papriku) - dužinu smíchat s ostatní zeleninou.
    Maso se zeleninou vložit do lilku, postříkat olivovým olejem a nechat zapéct v troubě (cca 25-30 min). V závěru posypat parmezánem.
    Podává se se salátem.

    (na fotce před vložením do trouby)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Svačina - vychlazený meloun, pár prohřátých jahod od sluníčka ze zahrady, máta a Feta sýr (výborná je i kombinace s Balkánským sýrem).

    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    přitvrzuješ. poslední 3 recepty jsou fantastické.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře nebo svačina: nakrájený uzený losos, dip z kozího sýru a kysané smetany s Hollandií, studené zeleninové hranolky a čerstvé okurky.

    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    ILLUZE: tak tohle bych mohl do sebe rvát až bych prostě na tom gauči explodoval...

    ...já třeba nemusim sladký, ale tohle!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Jo a to maso je pak ještě dušené v drcených rajčatech s nakrájenou bazalkou.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Na večeři - salát z červené řepy (povařit nebo upéct červenou řepu a nadrobno ji nastrouhat, ochutit solí, bílým pepřem, kysanou smetanou / Lučinou a kapkou balzamica), na peroutkou potřeném pekáčku olivovým olejem opéct vypocenou cuketu s drobnými plátky slaniny / šunky, ozdobit petrželkou.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    No a když už "prasit", tak to své ,-) Jednoduché, rychlé... na páteční večer... ,-)

    Oloupané osolené mandle opražené na olivovém oleji.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jednoduchá svačina - šunka plněná mrkvovocelerovou pomazánkou (nastrouhaná mrkev se spařeným nastrouhaným celerem, Lučina, sůl a bílý pepř), ozdobená plátky vajíčka a černými olivami.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A tady už jedna z variací - zeleninové hranolky s dipem z kozího sýru, k tomu vepřová kotleta (na lžíci oleje opražit nadrobno nakrájenou cibuli a opražit maso okořeněné kmínem, solí a černým pepřem, zalít vodou a dusit na mírném ohni cca 1,5 hod.).

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Poslední dobou těžce ujíždím na zeleninových hranolcích - co se prostě doma najde - mrkev, bílá ředkev, celer, petržel, paprika, batát (ten je jakože fakt výborný) - nakrájet na proužky, zalít olivovým / sezamovým olejem (pár kapek) a troškou vody, okořenit (tady zase - co zahrada dá nebo JUST Italy mix koření) a nechat odstát v zakryté misce cca 1-2 hod.
    Celé to vylít na plech pokrytý papírem a péct cca 20 - 25 min.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Večeře/oběd: pečené kuře (ochucené solí a červenou paprikou a na špičku nože másla, jinak dušeno ve vodě cca 1 a 1/4 hod., posledních 20 min. dopečeno v otevřeném pekáči), salát z nastrouhané okurky do špaget, posypaný sezamem a salát se žlutou paprikou, s pár kapkami olivového oleje.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Další z jednoduchých svačin - Pražská šunka (95 % ?), plněná Lučinou, k tomu salát z nakrájené čerstvé okurky, žluté papriky a jogurtu se lžičkou kysané smetany a čtvrt lžičkou naloženého česneku v olivovém oleji a soli.

    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ELIZHANNAH: na livance je bozi livanecnik z Orionu
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ILLUZE: jakou pánev používáš? My měli prastarou litinovou, ta byla dobrá, ale už jaksi dosloužila (dřevěné držadlo nevydrželo tolikeré zahřívání a začalo uhelnatět, takže upadávalo a nebylo ji za co držet), teď váhám, jaká je na palačinky a lívance dobrá. Teflon prý časem začne oprýskávat a dostává se do jídla a v tom jídle je zdraví škodlivý.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KOCHANSKA_CH: Já právě naopak jím (nebo jsem jedla, teď je to bída) low fat/high carb (úměrně potřebám těla, samozřejmě). Takže prozkoumané tučné varianty jako holandská omáčka apod. bohužel nemůžu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ARGANNAH: Některé omáčky se už v základu dají vařit tak, aby nebylo třeba je zahušťovat, hmoty k rozmixování je dost. :-)
    Já jím hodně tuku, takže základ bílých omáček je mascarpone a nejtučnější smetana. S přídavkem sušeného i čerstvého česneku tím zalívám třeba i krátce podušený špenát k lososu.
    V LC kuchyni se taky zahušťuje rozmixovanou cuketou nebo kešu ořechy.
    Guláš z Crock - Potu na spoustě hodně udělané cibule a troše protlaku taky nemusím hustit.
    KARETAKARETA
    KARETAKARETA --- ---
    ještě v řecku jsme odchytily pár receptů od kamošky, byly trapně jednoduchí, nastrouhala do papiňáku cibuli, rajčata, osolené a opepřené hovězí, prolila to olivovým olejem a uvařila. K tomu teda dávala rýži nebo těstoviny ala rýže, ale je to dobrý samo o sobě. prostě užíráš. To hovězí bylo na kostky. Zkoušela jsme to šidit konzervovanýma rajčatama, ale není to ono. I jsme to zkoušela s nakrájenou cibulí, ale to strouhání má nějaký tajemný význam, je to prostě lepší. Cobuli měli pochopitelně tu jejich bílou salátovou. Rozhodně ne tu naši žlutou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam