• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CMLKA: Me zelenina sere a nevim, jestli je to odpoved na tvoji otazku, ale prave diky tomu, ze tepla me sere min, tak si delam jako “vedlejsak” k jidlu zeleninu na panvi, Iceland ma super packy uz nakrajeny zmrazeny zeleniny, taky kupuju pytle baby spenatu a proste vzdycky neco vysypu na panev...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    CMLKA: já nikdy zeleninu moc nejedla. Syrová mi prostě nejede, ani když se zaleje sebelepší zálivkou, vařenou sním, ale nikdy jsem na tom nic moc extra neviděla, že bych si to jako musela nějak extra jako dělat. Nicméně v rámci hubnutí z fakt velký váhy jsem ji musela vzít na milost a objevila pánev :D Kořeněnou zeleninu pohoněnou na pánvi prostě miluju. Ty tvrdší druhy (mrkev, celer..) nejdřív velmi krátce hodím do vařící vody, aby se udělaly dřív. Jinak na pánev hážu snad úplně všechno :D Dneska tam mám cuketu na trošce másla s česnekem - to je jedna z mých nejmilejších variant. Ke každému obědu mám čtvrt talíře nějak upravené zeleniny. V nejhorším případě se dá i vyklepnout zmrazená zelenina na to máslo a trošku to pohonit :) nejčastěji používám: cuketu, mrkev, celer, hrášek, brokolici, květák. Vůbec se nebojím to přidat na talíř k jakýmukoliv jídlu, klidně k rajské :D prostě účel světí prostředky, musím ji jíst.

    2 varianta - prostě to upéct. Dělávám poměrně často k večeři :) co je, naházím do pekáčku na kostky, okoření, zakápnu olejem, přidám kousek nějaké bílkoviny (tofu...) a upeču. Je z toho hromada teplé kořeněné zeleniny, která i dobře ucpe žaludek :D

    3 varianta - jednoduchý zelný salát. Ten je skvělý a může zůstat v lednici i na další den, a vůbec se nebojím ho dát i k jakémukoliv jídlu :D na 400 g čerstvě nakrouhaného zelí (nebo + mrkev, paprika... třeba dělám) 3 rovné lžíce cukru, 1,5 lžíce octu, 0,5 lžičky soli a 1 lžička oliváče. Promíchat, nechat chvíli odstát. Potom rukama umačkat, až do jakoby pustí šťávu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    CMLKA: ja jsem si ted oblibila styl, ze zeleninu nakrajim na opravdu male kosticky..
    rapikaty celer jedna tycka, kousek cervene papriky, kousek okurky, jarni cibulka a nejaky salat - rimsky, polnicek, rukola, ledovy.. cokoliv, co je..
    jak je to maly, tak se to lip ji.. delam takovy maly misticky ke kazdemu jidlu a zmizi to hned
    nekdy do toho nakrouham mrkev, nebo dam misto okurky kedlubnu
    - proste ten zakladni salat miva 3-6 ingredienci, vic ne.. ma to byt rychle a nenarocne

    dost klicovy jsou zalivky - zakladem je u me vzdycky sul, pepr a citron nebo ocet (s tim, ze kazdej ocet je jinej, takze se to tim da taky hodne menit), nekdy voda na zredeni.. a potom doplnuju (z tech zakladnich)
    - med/javorovy syrup
    - dijonska horcice (pripadne kombo s jinou horcici, ocet obvykle obyc bily, ale strcim tam klidne vyzraly balsamico)
    - tahini (sem se hodi spis jen citron nez ocet), pripadne s cesnekem a na zalivku hodne naredit(jinak tuhle kombinaci pouzivam jako dip)

    pripadne jine kombinace
    - yuzu sojovka se sezamovym olejem, pripadne opravdu najemno s citronovou travou nebo zazvorem
    - tahini, cesnek, citron, sul, pepr, olol, voda

    nekdy nastrouham tvrdsi zeleninu (mrkev) a k tomu cuketu a zaleju to kyselou zalivkou a necham chvili "marinovat".. taky to jde..

    kdyz mam cerstve bylinky, nasekam do zalivky hrst cerstvych bylinek

    taky mam nekolik druhu chilli past, takze se to tim da nekam posunout
    - secuansky olej (od baues chilli)
    - gochujang (korejska)
    - japonsky pepr (to mam z japanu, tze neporadim alternativu, je to nadrceny japonsky pepr ala chilli se soli do krystalkovite pasty)

    u me doma ale v lednici vzdycky najdes
    - mastiou cervenou papriku, pripadne na doplneni jine (zluta, bila, kapie)
    - jarni cibulku (naprosty zaklad meho vareni)
    - mrkev, kedlubna, celer, bila petrzel
    - zazvor
    - snazim se ted hodne drzet i ten rapikaty celer, dava tomu smrnc a sam o sobe je hodne stavnaty a slany, takze to dobre doplnuje
    - a pak nejaky salat - viz vyse, rimsky, ledovy, polnicek, little gem, rukola (tu si ted pestuju a je bozi), vyjimecne listovy nebo cinske zeli, to mi moc nejede

    nejime ani jeden rajcata (ja mam alergii a muz to nema rad), coz je docela handicap, takze si tam kdyz tak domysli rajcata - moct je, tak to zeru furt :) jejich vyhoda je, ze se dobre kombinuji i s kremovym syrem, jak maji stavu, tak nasolena rajcata, k tomu treba mozarella ala caprese, nebo nejaky kremovy syr rozmichany s olejem a korenim.. mnam.. dala bych si dobra rajcata
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    CMLKA: Mám na závěsné polici nad pracovní plochou nachystané dávkovače (díky Tescomo!) s olivovým olejem a balsamicem. Zjistila jsem, že kombinace obojího pasuje ke každé libovolné kombinaci zeleniny nakrájené v míse.
    Takž rychle a nekomplikovaně mám salát hned, snažím se je dělat hodně.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CMLKA: ale ať odpovím na tvou původní otázku ,-)
    zajímavé kombinace má třeba https://paleosnadno.cz/kategorie/salaty/ , https://kitchenette.cz/kategorie/salaty
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CMLKA: Upřímně, já na takové věci také nebyla a nějaký složitější salát dělám max na večeři jako hlavní jídlo pro sebe (a vedlejší pro muže, do dětí zatím pašuji pouze jednotlivé druhy zeleniny, salát neprochází).
    Takže kašlu na něco složitého a řeším, co lednice dá - tzn. základ - nakrájet trošku salátu (ledový nebo jakýkoliv použitelný, co obchoďák vydal - včetně smíšeného nebo klidně i baby špenát), přidat pár nakrájených cherry rajčátek (nebo jedno nakrájené středně velké rajče) a 1/2 papriky - pokapat to olivovým olejem. To je vše.
    A když to chci "nazdobit", posypu salát sezamem či konopným semínkem. Nebo vrtulkami z mrkve. Nebo přisypu pažitku či petrželku, v létě čerstvé bylinky ze zahrady.
    Máš z toho v pohodě cca 10-15 různých kombinací ,-)
    Muž odmítá přidávání sýru či čehokoliv jiným. Původně jedl zeleninu jako děti - od mamky dostal předložené kousky listů salátu, pár rajčat. Doteď u ní odmítá jakýkoliv míchaný salát.
    Ten jednoduchý ode mne jí místo zákusku. Já si odeberu trochu, on vezme tu mísu a celý ho spokojeně dojí.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Ja teda jeste rohlik s maslem a plnotucnou horcici


    Prosim vas, trochu odbocim, ale ja mam proste problem s konzumaci zeleniny, ne ze by mi nechutnala, to vubec, tepla v pohode, ale mam problem si ji pripravit doma a varim doma spis takova klasicka jidla a nekdy se proste stane, ze za cely den nemam zadnou zeleninu...a chtela bych se naucit davat si k jidlu maly salatek, ale ja umim proste sopak, nebo okurkovej, rajcatovej, taky takovy ty klasicky se zalivkou, potrebovala bych nekde hledat inspiraci na male prilohove salatky....nevite nekdo, kam se mrknout?
    FITH
    FITH --- ---
    ILLUZE: Zajimal by me recept na ty zminene holoubky. :o)Jako dite jsem jedla vynikajici golubce,ktere delala nase sousedka na venkove. Takze osvedceny recept by se hodil.
    FITH
    FITH --- ---
    SHUKI: Muj tata delal cerstvy jablecny kompot do ktereho pridaval vlasske orechy. Bylo to pravidelne v nedeli prave k tomu vypecenemu kuratku.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TERA79: ježiš chlupatej chleba, jak jsem mohla zapomenout...! a pražený mandle jsme taky dělávali :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    FITH: což mi připomnělo dezert po obědě od polské babičky - smetanu s vařenou rýží s cukrem a skořicí
    TERA79
    TERA79 --- ---
    MARIPOSA: IMHO je jich na to škoda. Laskavě poslouží ty tenké zelené, říká se jim slovenské. Ale vysloveně bych je nezavrhla ani na plnění mletým masem.


    TERA79
    TERA79 --- ---
    Jo a v neděli byla k snídani volská oka se šnytlíkem a na žloutek mám táta dělal puntík z Harissy.
    To mi taky zůstalo, je to naše oblíbená nedělní snídaně. Jen Harissa je ve skleničce. ;)
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Kuře v remosce s vařeným bramborem a k tomu letní salát s obyčejnou zálivkou. Táta měl kudličku a ukázal vám salát a mohli jste ho uříznout přímo ze záhonku!!!
    Táta nám k tomudával líznout pivní pěny.
    Taky chleba natřený tatarkou s rajčaty ze záhonu a to celé s pažitkou nebo mořskou cibulkou.
    Chlupatej chleba (chleba s máslem plácnutý do strouhaného sýru)a rajčatový salát.
    Krupicová kaše s Grankem a máslem.
    Maminčiny buchty a koláče s posypkou s čímkoliv, co uzrálo na zahradě.
    Redkvičkový salát se šnytlikem.
    Francouzský brambory! Byl v nich hrášek z plechovky, takový luxus!
    A rybičková pomazánka na chlebu a k tomu černý čaj.
    A největší svátek byly pražený mandle. Máma kupovala ty obyčejný, spařila je, oloupala a pražila je na pánvi a posolila. Byly málokdy a vždycky u nich dospěláci hráli kanastu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Btw když kompot, tak rynglový! A druhá babička měla na zahradě žluté blumy a z nich dělala famózní marmeládu... Jestli budu někdy velká holka s vlastní zahradou, nutně tam potřebuju kromě angreštu a malin žluté blumy.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KASUMI: no... Babička byla dobrá kuchařka ;)
    Ale třeba to kuře mi až tak nechutnalo, vývary zahuštěné krupicí, koprovka, jídla z hub...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    QUANTI: Tze všechno?;))


    Piskotova kašička jsou piškoty, zalite mlékem, rozmasirovane na kaši a to posypane grankem

    Dneska to praktikuju s bl piskotama a sója mlékem, ale není to ono
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SHUKI: U nás se maliny nestihli nesezrat na kompot:) padlo za vlast hned..
    SLASTE
    SLASTE --- ---
    SHUKI: švestkovej! :)
    SHUKI
    SHUKI --- ---
    To jsme jediny, kdo k pecenymu kureti s kasi/ryzi mival malinovej kompot? :-)
    Jinak teda za me je treba zminit
    tatuv bramborovej salat
    cervenou omacku s kurecima prsama a mrazenou zeleninou
    U babicky to kure a rizek s kasi, a skoro vzdycky nudlickova polivka, tu tam mame dodnes
    A z mladi potom urcite 'psi poteseni' - cundrovy jidlo, testoviny, veprovka, cibule, pozdeji treba i protlak a hrasek z plechovky vareny na ohni bagrovany lzici z esaku
    Mama moc nevyrila, za to umela vymyslet takovy poklady jako na talirek stridave platek syra a salamu, na chvili do mikrovlnky a po vyndani polejt sojovkou
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Vaněk v kuchařce píše, že na plněné papriky se nemají používat kápie. Má to nějaký rozumný důvod? Bude to moc sladké?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    LUCIASHECK: kurňa, samozřejmě cukroví :-D ufff
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    GEISHA: jarní bryndza! Anooo, ach!
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    Od prababičky
    - povidlový buchty
    - povidlový taštičky
    - linecký cukrový
    - nejlepší kyselý okurky

    Od babičky 1
    - famózní nezreplikovatelný UHO s roštěnkama
    - borůvkový knedlíky

    Od babičky 2
    - chodské koláče bez máku
    - nejlepší knedlíky s vajíčkem
    - nudlová polívka


    Od mamky
    - jahodový tvarohový knedlíky
    - kuře na paprice
    - hrachová polívka
    - krupicová kaše s kakaem
    - hovězí na žampionech
    - šunkafleky se špenátem
    FITH
    FITH --- ---
    Moje vzpominka na jidla jsou spojena s nekolika pokrmy,ktere varily moje babicky. Jedna z Plzenska delala nedostizne domaci flicky s bramborami a uzenym masem, uhlirinu, chodske kolace, vošouchy a nedostizny pajsl s knedliky.Druha babicka byla specialistka na kaldoun a jeji bramborove placky byly bezkonkurencni.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    GINGERCAT: jj, to bylo na intru divení, že smažák není šmahula :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam