• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    POHODAVOLE: můj tip na hodně tmavej gulíš je opravdu HODNĚ udělaná cibule, dost do tmava orestovaný maso, zarestovaná slušná dávka papriky a lžíce povidel cca hodinu před koncem.

    FAT
    FAT --- ---
    POHODAVOLE: Jak světlou nebo tmavou máš cibuli? Mně naučil "hospodský" kuchař udělat tu správnou barvu cibulí. Nesmíš ji akorát přepálit, potom hořkne. Ale od té doby mám guláš vždycky krásně hospodsky tmavý.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    JAJITA: kyselo je top, ale musim se priznat, ze jsem ho mel prvne az loni a zaujalo dost :)

    Jinak ted drtim casto gulas. Snazim se o co nejtmavsi, jako se dela v hospode a dnes uz jsem docela spokojeny, tak priste max pripecu vic maso, dle rady teticky :)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    MAR_TINA: je! Já to mám mnohem radši než jen samotný brambory :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    bez fotky, ale!
    včera jsem vařila krkonošské kyselo, z domácího kvasu
    polívka je teda dost nefotogenická, ale o to víc jedlá, fakt mě to mile překvapilo, zařazeno do seznamu oblíbených :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    APRILMOUSE: já úplně vytěsnila š´touchané brambory s vařeným zrním. A přitom je to geniální příloha.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    APRILMOUSE: Mám hlad z toho, krása. :-)
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Dnešní žraníčko :D krkonošská babička dodala mladého domácího kohoutka, horu porku a křehoučký salát... tož :D Jsem kohouta upekla v pomaláči s celerem... (šťouchané brambory z nových + krup + pórek)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ILLUZE: týjo, slané droždí, no tak to vypadá hodně zajímavě, ale k tomu se asi ještě budu muset trošku víc odhodlávat :D Ale ukládám si to, díky!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    APRILMOUSE: https://www.vune-chleba.cz/.../?fbclid=IwAR3o89hW5D7Zy0-5ZalC0aTfsWXDgRnXbEvlq3yRhUME3mngbS0sgVbvyB8 - jen jsem použila žitný graham.
    Z krájení mít strach nemusíš - kůrka je krásně křupkavá, ale jemně. Těsto se rozplývá na jazyce, ale při řezání se vůbec nelepilo.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MAR_TINA: Ale jak rika moje zena, je v tom X0% celozrnny mouky, takze je to vlastne zelenina. Obzvlast to zduraznuje u babovky, kolacu a susenek :-).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    APRILMOUSE: já používám tento http://www.pradobroty.cz/2015/06/toastovy-maslovy-chleb.html a unese až 30 % celozrnných mouk včetně grahamové. Ale pak už ej to fakt skoro drobivá věc a ne každý snese jíst tolik celozrnnosti.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ILLUZE: recept by byl? Uz delsi dobu uvazuju, ze je to posledni pecivo, co jeste kupuju :-) jen mam trosku trauma z krajeni asi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ILLUZE: krásnej ho máš. Taky nemůžeme kupovat toasťák, kdyby nešel upéci, nejíme ho.
    TUILE
    TUILE --- ---
    asi sem se zamilovala.

    du mu napsat, ze az se rozvede, chci ztloistnout po jeho bonu ja!

    https://m.youtube.com/watch?v=5Mb_P5GAZK4
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A dnes naprosto dokonalý pšeničnožitný toustový chléb.
    Má jedinou vadu na kráse - už nedokážete pozřít žádný kupovaný ,-)











    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    V pátek momentální nápad a přitom se z toho vyklubal fakt výborný oběd - zapečené brambory se slaninou, česnekem a sýrem, mrkví v citrónovém pepři a k tomu fazole.





    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Jarní bryndza. (Díky, Geisho! :)




    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    Burt peceny v troube roztahne nozicky!


    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Kýta z přeštického vepře strávila noc ve společnosti čerstvých shiitake a sušených lišek v pomalém hrncu.
    Z hub a výpeku jsem udělala omáčku za pomoci mixu dušené cibule, smetany a mascarpone, chřest a glazované mrkve s tím docela ladily. Někdy jsou to fakt experimenty. :-)

    BAAL
    BAAL --- ---
    Mame tu novou sezonu a s tim prichazi tradicni problem co jist na zavodech, kdyz clovek nechce sedmidenni prujem z klobas od kantynsky.

    Zavitky jsem uz zkousel loni ale oschnou v krabicce, tak na zitra zkousim sous vide pytlik, trochu odsat vzduch a zatavit

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Rudá Soňa.
    Polívka z plechových rajčat, červené řepy a červené cibule. (plus anýz, česnek, zázvor, kardamom, křen) Zužitkovala jsem jehněčí vývar, když se z něj sundá puk ztuhlého tuku, nevoní tak skopovinou a tady výrazné polívce jen dodal sílu vývaru z kostí.
    Doplněno domácím 12% jogurtem, křenem, mátou a křenovým listem.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam