• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    😅

    (Ale vařila přítelkyně, já jen přeposlal recept a nakoupil suroviny.)

    XNOELX
    XNOELX --- ---
    MAR_TINA: jsem se inspiroval, ale ten glaze tam nemam no :D ale díky za inspiraci :)

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINě patří dík za inspiraci na páteční rybu v balsamicové redukci. Zbytek redukce jsem odvařila se sojovkou, sezamem, koriandrem a trochou passaty na silnou omáčku. Muž měl klasik rýžu, já zeleninu.

    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    KURE: Podle Jamieho delam ten nalev tak, ze dam pulitr horky vody, 50g soli (v originale je 100g, ale pak je to strasne slany), 50g cukru, 3 strouzky cesneku, 3 bobolisty, lzice celyho pepre, par snitek tymianu. Chvilku povarit, aby se to skamaradilo, nechat vychladnout, dat do toho kure na minimalne 8, klidne 24 hodin.

    A pokud by na to nedo chtel jit fakt vedecky, a mit dnesni obed pozitri, tak je tu stale sileny alchymista Heston Blumenthal.
    Heston's Perfect Crispy Roast Chicken - part 1 - BBC
    https://www.youtube.com/watch?v=1Kq8k7yTr8Y
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: ani maceni do slany vody nepomohlo.
    Podeziram nás z důvodu, že nám nechutná kuře.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ACIDQA: nádhera!
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: :D :D

    ANDREJKA: dovolil bych si taky kuřecí radu ;)
    A jelikož jsem prokrastinující postarší pán, vezmu to "od adama".

    Jádro pudla je neusušit prsa. ty jsou libový, bez pojiva a tak se velmi rychle usuší. Takže vlastně všechny rady ohledně pečení kuřete jsou o tom jak ty prsa neusušit. Zakrytý pekáč/pytlik = vlastně pečení v páře, máslo pod kůži = přidání tuku.

    Ale existuje ještě jeden fígl jak udělat kure (jakykoliv maso) odlnější proti usušení.
    A podle mě nejlepší. Nejlepší nejen pro samotný účinky, ale i pro to, že se nijak nevylučuje s ostatníma "fíglema" na šťavnatý kure.

    Ten zázrak je: "brine", mořidlo, marináda.

    V základní verzi, je to vlastně jen slaná voda. Různé zdroje doporučují různé koncentrace. od 2% do 5% procent, někde i víc. (Neni to zas tak kritický, já dávam tak asi dvě polévkové lžíce na litr vody)
    Do té slané vody se ptáček hodí přes noc a to je celý.*

    O tom co všechno udělá slaná voda s kuřetem můžeme povídat celý dny, ale důležitej je výsledek. A výsledkem je, že jednak maso natahne vodu a navíc ji méně ochotně pouští. Takže dá o hodně víc práce ty prsa usušit.

    Pochopitelně mořidlo nemusí bejt jen slaná voda, je možný přidat další věci, teda hlavně koření. Díky tý magii** která nasaje vodu do masa, se dvnitř dostanou i chutě z toho koření.

    A abych tu jen neneoretizoval, zde je postup jak se to dá udělat: https://edibletimes.com/thomas-keller-roast-chicken/


    *) je to taky vynikajici zpusob jak prodloužit zivotnost masa v lednici. představte si že máte nachystany maso v lednici na kureci rizek, ale přijdou kamoši s pizzou a pivem, takže se nebude varit. co ted? vratit to do mrazaku? nechat to další den v lednici? hoďte to do slany vody, a další den v lednici neni problem.

    **) ve skutečnosti je to osmoza, ale tim se tu nebudeme rozptylovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANDREJKA: abys mela na kureti dobrou kurku skoro bez prace, tak je dobry kure vyndat a pres noc dat do lednice nezakryty. ja teda cely kure nenavidim, protoze nezeru kureci kozy. kupuju teda zasadne jen nohy. kdyz v troube chci pect nohy, vyndam jich z krabice 6 (vejdou se mi na malej pekac na kterym je mrizka, kterej se akorat vejde do lednice), kazdou nohu dam do uterky, zabalim a zatlacim. jak je mam ususeny na mrizce s pekacem pod ni, vezmu jemnou kuchynskou sul a z obou stran posolim. na mrizce sou nohy narovnany kuzi nahoru a jdou na noc do lednice. druhej den pecu tak, ze je z mrizky sundam a dam do pekace, ve kterym je silikonovej papir. jak je kuze hezky vysusena a nasolena pres noc v lednici, tak se upece do krupava vzdy a bohuzel je v mym pripade kuze ta prvni co zeru
    ENDER
    ENDER --- ---
    ANDREJKA: pockej az nekdo bude vyhazovat remosku :) mam na chate misto trouby a to kure udela stejne nejlip..
    Ano vim, ze je to rada k nicemu, protoze kdo by chtel do kuchyne dalsi kram :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDREJKA: dej vědět, já kuře vzdala.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    Díky všem za kuřecí rady, budu zkoušet, dokud se to nepovede!

    ACIDQA: No panejo, to je nádhera!! Když si vzpomeneš a nebude tě to moc obtěžovat, budu za fotonávod moc vděčná. Zatím si ukládám fotku jako zatím nedostižný vzor!! :) PS Co je to za omáčku?
    Díky moc
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    NEMESIS: ja to jim jen tak, cisty na lzicku a k tomu kousek bananu nebo jabkla.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ANDREJKA: ja si krajim zeleninu na jemno, lip se pak “davkuje” i ji a nevypadava.
    Rejzovej papir nenamacim, nasi sousedi (Vietnamci) to delaji tak, ze si na linku polozi mokrou cistou uterku, na tu papir a balis rovnou na ty uterce. Delam to teda taky tak.
    Napln si davam doprostred, nejdriv zahnu konce, pak spodni cast a zbytek krasne zaroluju… hodne utahnu. Libi se mi, kdyz je napln videt a neni prekryta vrstvou papiru…

    Nasla jsem jen fotku, kde uz mam rolky prepuleny… ale muzu ti to priste nafotit po krocich.

    N_I
    N_I --- ---
    kolega dnes burgr day...
    ja teda pres tyden varil vyvar, cocku s uzenym, kasi s gril. kuretem,zapecene testoviny...

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Svatý Patrik si žádá něco zeleného. :-)

    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: A ještě do Buddha bowl, takže se dá zpracovat do velký škály jídel.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    NEMESIS: S ovocem a jogurtem na ovesnou kaši
    Do raw/pečených musli tyčinek/energy kuliček
    Na chleba/lívance/vafle
    Do kari, nudlí, asijských jídel

    Minimálně jednou za den si lžíci na něco dám.
    WERKA
    WERKA --- ---
    NEMESIS: Já jsem pekla tohle http://www.pradobroty.cz/2016/04/bananovy-chlebicek-s-arasidovym-maslem.html a mělo to celkem úspěch (zrovna mi tu kolegové při poradě oddělení zlikvidovali tu půlku, co jsem vzala do práce :-D)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    KOVOVAMINCE: Mě napoprvé taky ne, moc sem pytlík utáhnul. Napodruhý sem ho dal dostatečně volně, on se nafouknul, takže kolem kůže bylo dostatek volnýho místa a mohla se opéct. Pek sem na konvekční pečení, ale nemám vyzkoušeno, jestli je rozdíl s jiným režimem.
    KOVOVAMINCE
    KOVOVAMINCE --- ---
    SALVATOR: Výpek a nesuchost masa souhlasí, ale kůrka se mi s pytlíkem nikdy nepovedla. Návod pro pomalejší uživatele by nebyl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam