• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Na hovado.

    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Je to americká Haier a vyhovuje. Dřív jsme měli americkou se svislým dělením na chladníčku a mrazák, obojí bylo úzké a naprt. V mrazáku jen police, kolikrát mi něco zmrzlýho vypadlo na nohu.
    Zde off topic dokumentace:

    KURE
    KURE --- ---
    KOCHANSKA_CH: je to mírně off topic, ale jakou lednici máš, a vyhovujetadvoukridla? :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Bezmaso, hlívová fritáta, hlívové škvarky, barvy.

    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOIRAIN: to je super ta latinka, kopiruju!
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KOCHANSKA_CH: pokud se ti chce hrát tuhle ruletu...jako vystudovenému konzerváři se nad takovou praktikou podivuji a zásadně s ní nesouhlasím, ale de gustibus non est disputandum
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOIRAIN: V České republice se jedná o raritní onemocnění, jsou evidovány pouze jednotky případů. Od roku 2008 do roku 2022 bylo u nás hlášeno jen 11 případů botulismu, z toho dva v roce 2022 pravděpodobně po požití kontaminované paštiky. Z webu nzip.cz. Tam uvádějí i postup ničení toxinu varem.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KOCHANSKA_CH: tak jasne, sto lidi, sto chuti. U me ovsem minimalne bramboracka, nebo proste houbova bramborova polevka zasadne bez vyvaru, tak mi chutna nejvic.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když ti něco chybí
    sněz polévku rybí

    aneb postní středeční pokrm, když máš fofr a není čas se crcat s ničím víc hóch.

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KOCHANSKA_CH: se strategií - když tak ten botulotoxin zničím varem fakt nesouhlasím
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MOIRAIN: Ano. Prevece botulismu je dvojité zavaření, když doma nezahřeješ na 120 °C. Víme. Ale taky dostatečné prohřátí uchovávaných potravin a pokrmů (80 °C po dobu 20 minut, var po dobu několika minut) vede ke zničení eventuálního vytvořeného toxinu. Vývar je polotovar uchovávaný v lednici na 4°C a posléze vcelku dlouho vařený v polívce nebo jiném pokrmu.
    Když mám místo na mraze, vývar jde plastových flašek od mlíka, ty pak jen rozříznu a k vývaru se hned dostanu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    FINSON: tyčákem kaše jde, ale musí se použít nástavec tohoto typu

    LOVE_DALI: KOCHANSKA_CH: GINGERCAT: néééééé, takhle se nekyselé potraviny nezavařují, to se nesmí zavařovat jako kompot nebo marmeláda, když nemáš zavařovací tlakový hrnec, tak se to musí zavařit nadvakrát - tyndalizace

    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    BRUKEV: běžně ve skle mrazim, jen je důležité tu nádobu nenaplnit na max
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BRUKEV: Všechny polívky dělám z domácího vývaru. Vývar připravuju aspoň jednou týdně. To je základ.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SAMOUT: mam to v podstate stejne, jen mam jeste zamrazenou jablečnou stavu ve dvoulitrovych petkach. Nic sklenenyho do mrazaku nedam, to by v tu chvili prasklo:)
    Na druhou stranu me kolikrat udivuje, jak moc se vyvary delaji do zasoby. Ze by h je daval pod kazdy maso nebo do kazdy polevky, to u nas ne. Co tak vzpominam, vzdy neco zamrazime, ale fakt spis hooodne zredukovane tri, ctyri male pytlicky.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SAMOUT: Máme, nově, velkou dvoukřídlou lednicu. Vývaru bývá tak 5 sklenic a spotřebuju je obratem, pak zakládám do CrocPotu novej.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Smarja my ještě pořád máme v mrazáku tu půlku berana...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOFNAK: Tak ja mam velkej pultak, ono kdyz tam clovek na podzim dava dve jehnata a pulku danka, tak potrebuje prostor :-). Navic ja delam vyvaru vetsinou velkej hrnec (ve finale ho je treba 4 litry), takze sklenice by se mi nemely sanci vejit do lednicky.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    GENEVIEVE: já ho dávám do sáčku a ten do tetrapacku od mléka (ten podrží tvar). A část si tedy dávám do sáčků na led a z nich ho pak používám pod maso a do omáček.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam