• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ILLUZERádi jíme...
    I zdravé jídlo umí být opravdu chutné - aneb Receptář těch, co si jídla užíváme -:)
    Vítány fotky, recepty, tipy na stravování.
    rozbalit záhlaví
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    KAREN: nyxí crumble odpověď) ale tak:

    Plum and Almond Buttermilk Cobbler recipe | Delia Smith
    https://www.deliaonline.com/recipes/international/european/british/plum-and-almond-buttermilk-cobbler

    Yellow Plum Cobbler — Meike Peters | eat in my kitchen
    https://www.meikepeters.com/blog/yellow-plum-cobbler
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    KAREN: Ja to normalne vrhla do kolace. Tady je taky zahrada, ktera mi dodava po kyblech mirabelky (zlute i cervene), svestky a jablka.

    4 apples (500 g), chopped into small dice, unpeeled
    3 large eggs
    180 ml milk
    150 g cane sugar
    A pinch of salt
    300 g flour
    80 ml seed oil
    10 g baking powder
    1/2 teaspoon cinnamon
    1 teaspoon vanilla extract
    Zest of 1 lemon

    Na tohle mnozstvi tak misku (salatovou) vypeckovanych mirabelek (misto jablek) a pokud jsou trochu trpke, nebo jine trpci ovoce) prihod jeden vanilkovej cukr.

    Kdo ma rad vysoke kolace, da vseho dvojnasobek, tohle je na memsi pekac.
    Drobenku nedavam, ale zkusila jsem testo - navrch svestky - drobenka a taky dobry.

    Mirabelkova povidla taky dobry. Postup jako se svestkama.
    Nebat se trochy alchymie, spousta prisad a ovoce je zamenitelna.
    CAMKA
    CAMKA --- ---
    KAREN: já si absolutně zamilovala tento: https://www.kucharkaprodceru.cz/drobenkovy-kolac/
    Do drobenky se dají podle mě přidat ořechy, kokos, apod., ale za mě je dokonalý v této základní verzi ;) zrovna se na něj chystám a už se nemůžu dočkat ;)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KAREN: Já kdysi dělal podle tohoto, jen místo švestek jsem použil blumy.

    Švestkový crumble | KITCHENETTE
    https://kitchenette.cz/clanek/90-svestkovy-crumble
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KAREN: ja teď nacpal přibývající ovoce do pečeného tvarohu od Iluze a je to super. Oproti jejímu receptu jsem přidal i tvrdý nadrobeny tvaroh.
    KAREN
    KAREN --- ---
    Mám hromádku "mirabel" od sousedky (mně to připomíná ryngle jak z oblíbenýho kompotu ze školní jídelny).
    Asi z toho prozměnu udělám crumble, jen bych ráda tentokrát něco lepšího než klasickou moučnou sypkou drobenku jak posledně a předposledně (míchala jsem to jednou s kokosem, podruhý se sekanejma mandlema) - co doporučíte za kombinace/recept, prosím? Klidně úplně bezlepek, hlavně ať to dobře chutná, funguje i vypadá.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Vhodné jako lehká letní strava
    Jablková šarlotka, Recepty na koláče | Tortyodmamy.sk
    https://tortyodmamy.sme.sk/recept/kolace/jablkova-sarlotka
    BARTOK
    BARTOK --- ---
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Sunka, vajce, mouka a nejakej sejra.

    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    RUTHLESS: Presne , placatej bavorskej vdolecek
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    BRUKEV: Tak to je takovej vdolek vlastne, ne? :-) nizsi vdolek
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Nekdy zkuste langos s povidlama a hustou zakysanou smetanou.
    Zni to divne, ale je to luxus.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    QUANTI: to chápu. Já si dám langose na chuť cca 1x za dva roky a mohu sníst max půlku. Zásadně jen s česnekem a se sýrem, ten laciný kečup, co na to dávají, chuť spolehlivě zabije.
    VELCORO
    VELCORO --- ---
    Raňajky

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Ach jo, já už tak dvacet let langoše, topinky v oleji a další smaženosti prostě nepozřu... většinou nelituju, ale kvůli vám mám chuť na langoš :)))
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    FERRYH: to+ kvalitní kečum a 40% eidam… ve stánkách je většinou nějaký hnusný ARO kečup a to se nedá prostě…
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ILLUZE: souhlas ... me se take doma vzdy vyvedou a jsou na rozdil od tech ze stanku i vic nafouknute a krupave ...
    podle me je figl v tom ze se do panvicky dava vetsi vrstva oleje (ale ne zas tolik jako ve fritaku ;O) a ten olej musi bejt FAKT rozpalenej... skoro az ze "cudi" - a me navic prvni smazenej langos nechutna a je "divnej" za dokonale povazuji az ty dalsi... :O))
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    A klasická rýžová s naloveným ovocem ze zahrady ,-)

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Odbočím od langošů. Kaše ,-)
    Začala jsem do nich přidávat při vaření ovoce a jako jsou výborné ,-)
    S jahodami a meruňkami.

    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Koukám, že to je rok ,-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GRANTORINO: Jako naprosto v pohodě. Vyfiltruj si tu mé fotky.
    A nejsou ani nějak mastné.

    P. S. Ve friťáku jsem je nikdy nedělala, na stáncích mi nechutnají. Přijdou mi až moc mastné, navíc málokterý stánkař umí vychytat slanost těsta.
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    A já zas vždycky myslel, že těsto na langoše je převážně o bramborách a že nich je tam tak málo mě pak překvapilo:D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (Stánek s langošema je stejně největší vejvar.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Taky jsem myslel, že je to normální kynuté těsto, ale má je tam i Cuketka.

    Langoše
    https://recepty.cuketka.cz/langose/
    Langoše
    https://www.youtube.com/watch?v=dgx7Tupk3Zk
    VONBONBON
    VONBONBON --- ---
    GRANTORINO: ja tady mel den starou “ztvrdlou” kaši… tak jsem ji nastrouhal a dal jí tam…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam