• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAPŘIZNEJME SE...
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    MLIKARNA: válka o vodu je ale čistě enviromentální děs
    XARGH
    XARGH --- ---
    NICOLLETTE: precti si zaver Invalidnich sourozencu, A a B cekaji dite v momente, kdy Ostrov ceka potopa. A jsou happy :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MLIKARNA: valka je soucasti lidskeho byti, valku a zabijeni vlastnich sousedu maji lidi v genech. lidi maji v genech take obdiv ke zmrdum, podvodnikum a ksindlum vseho razeni. rikali kajinek s babisem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MORIARTY: vzpominas na vzduch v severnich cechach a na ostravsku pred listopadem 89? :D
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    Já bych se jen jeste přiznal, ze enviromentální děsy vůbec nemám, spíš mě trápí budoucí války o území, vodu, správnou víru nebo politický směr. Kdybych si měl vsadit, tak chcipeneme na války a ne na enviromentální změny.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ARGANNAH: sice mame sesty vymirani druhu v rade, ale neni duvod bejt hysterickej :-D
    dokud se bude venovat resilienci filozof a ne ekonom, tak jsme stale na stejnym miste
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    LUSINDA: nebo se máme třeba hůř, protože žijeme ve společnosti, která by dneska nedovolila ani mít děti v chatrči s mechem na střeše, právě protože si sama myslí že je na úrovni, nicméně jak tu někdo skvěle poznamenal o enviro-katastrofě (a obecně se to dá rošířit na oblíbena snowflakes témata) - jsou to jen nábožensky pojaté vize, oprotitomu primordiální "pud" rozmnožovat se tu máme napříč staletím a planetou.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    tak se mi vybavi hnes fotky ze Svedska a Nizozemi na kterejch z pocatku stoleti byli vyfoceny lidi v rozpadlejch chatrcich na strese mech a do toho deti......mame se lip a vzdycky jsme se tu meli dobre.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Jinak se teda přiznám, že už v osmdesátých letech jako malý dítě na základce jsem měl pocit, že nemá cenu se o něco snažit, že svět stejně brzo zanikne v jaderný válce, nebo všichni umřeme na aids a nebo se udusíme ve smogu jako v Tokiu (tenkrát jela propaganda, že v Tokiu je takový smog, že pro lidi jsou na ulicích připravený kyslíkový stany) když tenkrát nějakej spolužák přišel s tím, že na sibiři hoří lesy a nejde je uhasit, tak jsem pár dní nemohl usnout a čekal jsem, kdy to přijde k nám.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Obecná poznámka (protože mi apokalyptický nádech diskuse aktivoval profesní deformaci): možná by se mnoho místních ids trochu ulevilo, kdyby se nahlas řeklo, že environmentální katastrofa a kolaps přírody je katastrofická vize konce světa, která je víc náboženská/mytická než jakákoli jiná. Přestože máme problém s oteplováním, biodiverzitou a udržitelností, který nikdo nepopírá, situace je mnohem diverzifikovanější, ne všechno je tak úplně v hajzlu, jak to proroci konce světa malujou (typicky třeba ta biodiverzita), a obecně se lze přeci jen trochu uklidnit. Budoucnost bude možná náročná, ale která budoucnost není. Navíc se zdá, že i ta populační exploze zpomaluje, Indie už má údajně za sebou demografický přechod, takže její populace, která to hodně ovlivňovala, snad dál neporoste. A ani přestárlé vymírající Evropy netřeba se bát, máme tu dost imigrantů, kteří nedostatek dětí nahradí víc než efektivně.

    (To není samozřejmě pobídka, aby si někdo (ne)pořídil potomstvo, naložme všichni se svým rodinným životem svobodně a dle svého.)

    Teď jsou ve vědě (částečně už i české) v módě témata resilience a antropocėnu. Třeba by tu někomu psychicky ulevilo, kdyby se pustil do googlení. Resilienci u nás dělá filosofka Alice Koubová a antropocén tým z CTS z Akademie věd: najděte si nějaká videa hlavně od Petra Pokorného a Davida Štorcha. Bude vám líp.

    Konec profesní deformace, táhnu zpátky do kanálu.
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    hmmm to je citlivé téma
    s tím robátkem někde uvnitř, co se teprve vyvíjí

    nikdy bych nevěřila, že děti mít budu, i kvůli těmto všem věcem, o kterých mluvíte
    vždycky jsem říkala: právě z lásky k dětem žádné mít nebudu
    jenže stačilo poznat mého nejbáječnějšího muže a samo to nějak - bez větší myšlenky - vyplynulo
    v závěru jsme vcelku jednoduše uvažující buňka
    možná si namlouvám, že když fajn lidi mají děti, že to pro svět vlastně může být záchranou
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já si teda myslím, že tady v západní společnosti se naše děti mají a budou mít líp, než my, stejně jako my se máme líp než naši rodiče. A to, že svou nenažraností, hloupostí a sobectvím ničíme planetu dopadne spíš na děti chudších zemí.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    nastesti nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo byt jeste hur
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    MLIKARNA: Když byl syn hodně malej, tak jsem měla regulérně třeba dva tři roky totální environmentální depresi a tyhle otázky mě trápily dost, do toho ty uprchlický vlny a to jsem netušila, co bude pokračovat. Pak jsem se s tím nějak srovnala, ale pořád to není ok. Dost ti rozumím.
    OPERAHYPNO
    OPERAHYPNO --- ---
    odmítám v otázce vlastního chápání nabíhat do resentimantálního stínu božího prstu a žít pod jhem meče enviro-krize, ale naopak vlastní životní jiskry. já pak vidím všude ty snowflakes jak pláčou že je to těžký, nj, lehký je to v nebi a ráji, ale ten není. vidím tisíce lidí, se kterejma nechci mít nic společnýho rozšiřující svůj svět do všech stran a říkám si - sakra, kdo, když ne já, by měl mít děti. sekunda životní jiskry je funkčnější než století nářků. tak pravil zmrd
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    THEPRESIDENT: v historii snad nebyl takovej blahobyt jako dnes a stejne to mnohym nestaci, ale tu obavu o budoucnost deti chapu a mam ji taky.
    XARGH
    XARGH --- ---
    THEPRESIDENT: "deti si porizujeme proto, aby nas mel kdo strcit do domova duchodcu" -kamos
    THEPRESIDENT
    THEPRESIDENT --- ---
    Mam na ceste jedno dite a doufam, ze pridam aspon jeste 2. Libi se mi predstava, ze na stary kolena nebudu seschlej dedek, po kterym nestekne pes, ale starej seschlej dedek, co bude protacet oci vnoucatum svyma nudnyma storkama o valce s Ruskem. Nejvic me desi kolaps lidsky populace a ze to bude na ulici sami duchodce, protoze se lidi kdysi bali si deti poridit, protoze bylo malo vcel.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    Já se budu opakovat, ale přiznám se, že jsem ráda, že ty děti nemám, jelikož nejsem typ člověka, který by věřil, že tak nějak "bude dobře". Myslím, že je fajn, když si lidé pořizují děti i navzdory těžkým časům, protože to samotné rodičovství a dětská přítomnost je naplňuje. Ve finále třeba nakonec nebude ani tak zle, ale pro mě by asi bylo energeticky neúnosný se v mém depresivně úzkostném stavu starat o někoho dalšího. Na druhou stranu si říkám, že kdybych nežila v ČR, ale tam, kde aktuálně jsem, možná bych i dítě mít chtěla, jelikož život tady mi dává mnohem větší smysl a dávalo by mi asi větší smysl ten život předat dál.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Mně kolaps přírody prostě fakt děsí. Už od základky, kdy jsem se dozvěděla o ozónový díře.

    Pak, když jsem měla prostor, jsem chtěla založit aspoň malej sad. Stromky usychaly. Blšanka byla téměř bez vody. Ve vedrech a suchu, trvajícím týdny, jsem nebyla schopna normálně fungovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam