R_U_SIRIOUS: me pokazdy pobavi, kdyz mi nekdo z ceska zacne vykladat rozumy o vinech. Ne ze by mezitim v cesku nebyli lidi ktery o tom neco vedej, ale tech bude tak pul promile, ze by nekdo mel doma sklep s par tisicema lahvi jsem krome svy rodiny nezazil jeste u nikoho. Ono to zacina uz s tim legracnim oznacenim „archivni“ vino. To presne odpovida prevladajici mentalite „koupim v supermarketu flasku a vecer ji vychlastam, a kdyz je to predlonskej rocnik, je to archivni vino“.
Kazdy vino ma svoji optimalni dobu zrani, nektery ji maji kratsi - treba jenomdva az tri roky, jako lehci bily vina, nektery ji maji delsi. Chardonney Chablis ma treba sest let, chardonney burgund az dvacet let. Sauternes az tricet, atd, etc, pipapo.
Nic archivniho na tom neni, proste se vi kolik jaky vino potrebuje aby bylo co nejlepsi - coz variruje jeste rocnik od rocniku, pochopitelne. I u tech lepsich ktery jsou na kratsi skladovani se delaj korkovy zatky, bohuzel ne u vsech, nicmene v mem priznani samozrejme slo o neco jineho, jako obvykle.