• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    GOJATLA: SCHWEPZ: OMNIHASH: LINKOS: KEB: TADEAS: JINDRICH: PETER_PAN: KYARA: MATT: A mrkam predevsim na vas .))
    TUHO
    TUHO --- ---
    Hele pratele, byl jsem pozvanej do Salonu prava na diskuzi s Pokornym. Neni tu nekdo, kdo by se chtel podilet na crowd-sourcing debunking jeho uletu a pomoct mi s pripravou. Pokorny je z nejvzdelanejsich a nejinteligentnejsich ceskejch popiracu a ja bych nerad podcenil pripravu, nicmene ted s dvouma malyma detma temhle hobby projektum nemuzu davat tolik casu.

    Prestavoval bych si to tak, ze bych udelal resersi jeho rozhovoru / clanku / etc a rozdelili jsme si je a postupne by sme si identifikovali jednotlivy problematicky body a k tomu dohledali peer-reviewed science.

    Proste podobnej model jako jede Skeptical Science.
    Ale vlasnte nevim, jestli je tu nekdo, kdo by chtel na necem takovem spolupracovat :)

    Ja si davam tedka tohle, kde proste po deseti letech a asi 12 nezavislejch vysetrovanich Climate Gate, ktery klimaticky vedce ocistily od podezreni z manipulaci dat (a naopak ukazali, ze to byla ucelova kampan, ktera vytrhavala jejich komunikaci z kontextu, aby budila dojem manipulaci) stale jede moderatorka s Pokornym v tandemu spinavou kampan proti klimatickejm vedcum... UUUF

    Petr Pokorný 1. díl: Existuje část vědců, u kterých se spojují role vědce a aktivisty
    https://www.youtube.com/watch?v=nX2CCn9WMe4
    TUHO
    TUHO --- ---
    Energetickou strategii Daniela Křetínského tentokrát neopěvovalo jako obvykle jeho vlastní Info.cz. Role natěračů se zelenou barvou se v zájmu podnikání českého oligarchy tentokrát ujal magazín Forbes, který ve svém článku opěvuje údajnou ekologizaci EPH založenou na přechodu od uhlí na plyn.

    I tentokrát ale chvalozpěvy vznikly tak říkajíc „doma“. Autorka článku ve Forbes Michaela Židlický je ženou Křetínského nevlastního bratra. Je otázkou, nakolik je etické v oslavném článku, který tak velkoryse zachází s fakty, podobný střet zájmu nezmínit.

    Předně je třeba říct, že Křetínského firma emituje z uhlí více skleníkových plynů než celé Finsko a v německé Lužici kvůli rozšiřování svých dolů právě nyní bourá vesnici Miloraz. Nadto údajné zelenání EPH v článku reprezentují výhradně jen stavby nových plynových elektráren. Je to tedy čistý etiketní podvod.

    Plyn je totiž fosilní palivo, které má sice při spalování o polovinu nižší emise než uhlí, nicméně v důsledku úniků metanu při těžbě a transportu je rozdíl v úhrnné bilanci emisí skleníkových plynů mezi uhlím a plynem minimální. Nejde tedy o žádnou ekologizaci, ale naopak snahu zachránit své zisky dalším ničením planety — a předstíráním, že se jí přitom dělá dobře.

    Jakoby jim ale v Křetínského hlásné troubě Info.cz bylo líto, že jejich majitel ke své propagandě nyní využil jiný kanál, šéfredaktor Infa Michal Půr se aspoň vypravil šířit ji na sociální sítě. Snaha předstírat, že se tím prokazuje, že jeho a Křetínského Info není součástí fosilní lobby, skončila předvídatelně: jako gól ve vlastní síti.

    „Zelený“ Křetínský a „analytik“ Tykač. Poklonkování uhlobaronům je selhání médií
    https://denikreferendum.cz/clanek/32823-zeleny-kretinsky-a-analytik-tykac-poklonkovani-uhlobaronum-je-selhani-medii
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vyloženě jako bezděčná parodie však působí článek Ondřeje Koutníka na Seznám zprávách s titulkem ODS chce změnit barvu. Zezelenat jí má pomoci vlivný rajčatový boss. Právě Alexandr Vondra v článku mluví o nutnosti vytvořit prostředí pro zelené start-upy a jako příklad dává podnikání Vladimíra Schmalze, který v Tušimicích pěstuje rajčata.

    Jeho byznys model je doslova založený na tom, že díky svým kontaktům v energetické společnosti ČEZ odebírá přebytkové teplo od uhelné elektrárny Tušimice, využívá levnou práci filipínských dělníků a ze zisků, které odvádí z uhelného regionu do Prahy, si pořídil Teslu. Kdyby někdo vymýšlel parodii na řešení ekologických problémů, asi by ho nenapadlo jít až takto do krajnosti.

    Příklad z Tušimic ukazuje, jak by vypadalo řešení ekologických problémů pomocí modelů start-upů a podnikatelských „inovací“. Takové projekty slouží jen zisku několika podnikatelů a lidem žijícím v okolí uhelných dolů a elektráren nepřinášejí nic podstatného. Právě proto potřebujeme plán spravedlivé transformace uhelných regionů, který bude odpovídat primárně potřebám místních obyvatel, a ne pražským podnikatelům a bývalým pochybným činovníkům ČEZu.

    S odchodem popírání změn klimatu z veřejné debaty budeme stále častěji narážet na podobně nekritické články nevalné úrovně o pošetilých řešeních ekologických problémů, jež jsou v podstatě součástí korporátního greenwashingu, tedy lakování špinavé politiky na zeleno.

    Na své si chce přijít i ČEZ, jenž přišel s novou politikou, která je snahou zachránit co nejvíce uhlí a plynu, nicméně média krmí zprávami o tom, že se jedná o Čistou Energii Zítřka, a dojemnými historkami o tom, jak se kolem jeho elektráren daří zvířátkům. Naposledy například o hnízdění sokolů na komínech svých tepláren

    Uhelná rajčata a Zoo ČEZ? Vstupujeme do éry ekologické pošetilosti
    https://denikreferendum.cz/clanek/32801-uhelna-rajcata-a-zoo-cez-vstupujeme-do-ery-ekologicke-posetilosti
    TUHO
    TUHO --- ---
    Antisemitism for Future

    Lidové noviny 4 Jun 2021

    Vnouzi poznáš přítele. Toto rčení mne napadlo při sledování reakcí na nedávný krvavý vojenský konflikt mezi Izraelem a Palestinci. Izraelci však také poznali, kdo jsou jejich noví nepřátelé, což je pro ně vzhledem k orientaci ve světě také nesmírně užitečné. Různé globální pokrokové organizace, které vznikaly zejména v posledních několika letech, jednoznačně podpořily protiizraelskou propagandu, kterou nejen Izraelci, ale každý normálně smýšlející člověk považuje za jasný antisemitský projev.

    Kdo by ještě před pár měsíci mohl tušit, že například aktivisté ekologického hnutí Fridays for Future (FfF) začnou na Facebooku či na Twitteru nadšeně sdílet protiizraelské projevy různých palestinských portálů hecujících světovou veřejnost proti židovskému státu? Doposud jsme si mysleli, že hnutí norské školačky Grety Thunbergové hodlá tlačit na politiky pouze v oblasti ochrany přírody, aby učinili rázná opatření proti globálnímu oteplování, které způsobuje katastrofální změny klimatu. Hnutí FfF evidentně muselo rozšířit svoje portfolio aktivit a Izrael, který se brání útokům ze strany teroristických organizací, obviňuje z kolonialismu a systematického vojenského útlaku. FfF prý sdílí názory utlačovaných a kolonizovaných národů a v tomto případě především fandí Palestincům. „Jsme solidární s hnutími #SheikhJarrah a #FreePalestine,“uvedli aktivisté FfF na sociálních sítích.

    Jenže v tomto případě do soukolí rozjetého stroje německá filiálka FfF nasypala písek, protože odmítla sdílet tyto antisemitské projevy. Známá německá klimatická aktivistka Luisa-Marie Neubauerová, která patří mezi nejhorlivější organizátorky pátečních studentských demonstrací na ochranu klimatu, se ohradila proti této kampani s tím, že odsuzuje všechny projevy antisemitismu bez ohledu na to, odkud přichází. „Na mezinárodních kanálech FfF se objevují názory na blízkovýchodní konflikt, které mají antisemitský charakter. Antisemitismus v žádném bodě není v souladu s naší identitou,“zdůraznila německá organizace FfF.

    Do kauzy, která vrhá hnědý stín na organizaci Grety Thunbergové, se vložila i bývalá předsedkyně Ústřední rady Židů v Německu Charlotte Knoblochová, která je dlouholetou šéfkou Izraelitské kulturní obce v Mnichově a Horním Bavorsku. „To, co hnutí Fridays for Future ve světě šíří, nemá nic společného s kritikou Izraele a s ochranou klimatu už vůbec ne, ale jde o čirou protiizraelskou propagandu. Vytváří o židovském státě deformovaný obraz a démonizuje ho použitím známých antisemitských floskulí,“konstatovala Knoblochová.

    Proč má studentská nezisková organizace bojující proti změnám klimatu zapotřebí vyjadřovat se k izraelsko-palestinskému konfliktu?

    Důvodem je především progresivní ideologie identity moderní levice, která na základě tzv. intersekcionálního přístupu poskytuje jasné odpovědi na příčiny problémů (zejména etnických či sexuálních) menšin a snaží se za každou cenu najít odpovědi na důvody jejich utlačování. Jsou to kapitalismus, imperialismus, kolonialismus, rasismus, nadvláda bílého muže a v mnoha případech i antisionismus a otevřený antisemitismus.

    ISTVÁN LÉKO reportér LN

    Hnutí Fridays for Future evidentně muselo rozšířit svoje portfolio aktivit a Izrael, který se brání útokům ze strany teroristických organizací, obviňuje z kolonialismu a systematického vojenského útlaku
    TUHO
    TUHO --- ---
    While Big Oil is just beginning to face accountability for their outsized role in climate calamity, the rest of the world is already paying a steep price.
    You may have read about one or more of the grisly climate studies published last month, quantifying some of the disastrous costs and impacts of warming across the globe. These facts and figures can sometimes feel like background noise — but together, they tell a story of the increasingly harrowing costs of Big Oil’s lies and business-as-usual.

    The cost of Big Oil’s lies, measured in dollars and lives - EXXONKNEWS
    https://exxonknews.substack.com/p/the-cost-of-big-oils-lies-measured
    TUHO
    TUHO --- ---
    A neoc z "trained incomepetence" ekonomu, tentokrat Pikora

    Můžou si členské země Evropské unie dovolit současně sanovat škody z koronaviru, rozbíhat hospodářství a přitom financovat plnění cílů Green Dealu?

    Není to racionální. Vlády jsou dnes předlužené až po uši. To ale mnozí politici ignorují a tvrdí, že příroda je jen jedna. Zatímco peníze lze vytisknout, přírodu vytisknout nejde, a proto preferují tisk peněz a vznik inflace. V západní Evropě nebyla hyperinflace už léta, a proto se jí voliči nebojí. Takže ano, nezodpovědní politici budou tvrdit, že jsou odpovědní a vymění ekologii za zhoršení makroekonomických parametrů. U některých soudruhů nahradil boj za klima třídní boj. Teď budou pár let zbrojit na válku. Kyvadlo dějin se vychýlilo stejně jako kdysi.

    Je podle vás důležitější napravování škod po koronaviru, nebo Green Deal?

    To je individuální. Na to nelze exaktně odpovědět. Je podle vás důležitější krásná nebo chytrá manželka? Mnoho úspěšných mužů preferuje krásnou, protože vedle chytré by si nepřipadali jako alfa samci. Každý nemá takové štěstí, aby mohl mít krásnou a ještě chytrou. Na to nestačí peníze.

    Většina politiků proto nedokáže řešit koronavirus a ještě Green Deal. Snad všichni ale chápou, že pokud nebudou řešit koronavirus a zaměří se jen na Green Deal, tak nebudou znovu zvoleni. Koronavirus přinese totiž nárůst nezaměstnanosti. Tím chci říct, že všichni budou řešit koronavirus a jen ti nejlepší z nejlepších (myšleno nejvýkonnějších) toho zvládnout víc. Levicoví politici potlačí Green Deal a pravicový deregulaci ekonomiky. Pravice přenechá lásku k životnímu prostředí na spotřebiteli, aby si vybral, jak vysokou cenou výrobků chce přírodu podporovat.

    Nicméně předpokládám, že 90 procent politiků krom koronaviru už více nezvládne a z toho zbytku bude 90 procent levicových, protože pravice vidí řešení v potu a práci, což pro mladé voliče není sexy. Je daleko lehčí se dnes uživit jako levicový než jako pravicový politik.

    Co si vy sám myslíte o Green Dealu?

    Green Deal je agendou pro bohatou společnost, která si ho může dovolit. Nyní svět zchudne, takže si ho většina států nebude moci dovolit. Mnozí politici to ale nepochopí, protože budou věřit, že peníze rostou na stromech. A je to vlastně i pochopitelné, když se dočtu, že klíčoví politici nikdy nepracovali v komerční sféře a nemuseli si na sebe vydělat, tak nemohou tušit, co to je konkurence a jak je těžké v ní na trhu obstát. Znají jen konkurenci mezi jinými levicovými politiky a tam se prosazují fantasmagoriemi.

    Z toho důvodu tu tato agenda zůstane, ačkoli většinu světa jen zadluží. Velkou otázkou je, zda nakonec pomůže i přírodě a planetě. Médii tento týden proběhla zpráva, že i když v německých městech klesl provoz aut kvůli koronaviru na zlomek dřívějších hodnot, emise škodlivého oxidu dusičitého zůstaly stejné. Pokud je tato studie pravdivá, tak to ukazuje, že zákazy dieselů byly jen zátěží pro ekonomiku a nikoli přínosem pro přírodu. Podobně jsme to viděli s přimíchávání řepky do pohonných hmot. U mnoha ekologických opatření jsem proto velmi opatrný. Často se podle mě jedná jen o kvalitní lobbing některých zájmových skupin ničící trh a svobodu spotřebitele v jeho volbě, když se mu něco jako třeba diesel zakáže nebo znechutí.

    Většina států si nebude moci Green Deal dovolit | iUHLI.cz
    https://iuhli.cz/vetsina-statu-si-nebude-moci-green-deal-dovolit/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Sasa Vondra a neschopnost pochpit rozdil mezi podnebim a pocasim. Aneb jak nepochopit koncept dlouhodobeho prumeru po stopadesateprvni

    Alexandr Vondra
    46 min ·
    Dobytí klimatické bastily.
    Dnes v poledne bylo 11°C. V noci je zima, 4 °C, přitápíme. Vegetace je 4 týdny pozadu. Teprve kvetou šeříky, réva sotva nasazuje první listy. Data za celý měsíc budou sečtena až v úterý, ale už teď je jasné, že máme za sebou jeden z nejchladnějších květnů od konce 2.světové války. Chladnější byl jen v roce 1991, podobně studené byly květny v letech 1980, 1962, 1957 a 1941. Odchylka měsíce od dlouhodobého normálu je -3,2°C. Studené je ale letos celé jaro. Duben nebyl lepší. Proti normálu byl chladnější o 2,1°C.
    Říká se „studený máj, v stodole ráj“. Tak uvidíme. Ale úrody v těch chladných letech nebyly nic moc. 1980 byl úroda špatná. Ročníky vína z uvedených let na vylití – s výjimkou 1991, kdy to dorovnalo teplo v srpnu a září. A ten, kdo se těší na parné léto, by měl zbystřit. Roky 1991,1980, 1962 měly léto teplotně podprůměrné. Takže s koncem karantén hurá k moři. Dokud si můžeme dovolit koupit letenky. Brzy budou mnohem dražší.
    Proč o tom píšu? Zde dvou důvodů. Za 1) proto, že každý teplotní rekord směrem nahoru je mohutně propagován médii i opinion makery jako důkaz, jak se na Zemi brzy usmažíme. Zatímco o rekordech směrem dolů se decentně mlčí. Nehodí se dominantní propagandě.
    A za 2) – zbystřeme teď opravdu pozornost. Všude se u nás píše o střídání ministrů jako na orloji nebo o Ferim a sexu, ale o tom, co skutečně a zásadně ovlivní naše životy, se decentně mlčí. 14. července chce viceprezident Evropské komise Timmermans zveřejnit tzv. legislativní balíček „Fit – for – 55“. Vybral si k tomu výročí dobytí Bastily. Francouzská revoluce jako předobraz revoluce zelené. A Green Deal jako nová bible. Půjde celkem o 13 legislativních návrhů, které mají členské státy EU přimět k tomu, aby snížili emise CO2 do roku 2030 o 55%. Regulace se budou týkat prakticky všech hlavních aktivit lidské činnosti. Povedou během dvou tří let ke zdražení elektřiny, topení, benzínu, nafty, letenek, námořní dopravy. Dramaticky se zvýší cena aut se spalovacími motory. Cla zdraží i dovoz z Asie. Možná se zdraží i maso a mléko – protože krávy produkují metan. Drtivá většina regulací bude schvalována většinovým hlasováním v EP, kde proto zeleno-červená většina dávno existuje. Není teď v mých silách ji porazit, tak aspoň předem varuji. Oslabit to mohou jedině členské státy, pokud se jim podaří dát dohromady blokační menšinu. To je při dnešních trendech v EU spíš nepravděpodobné.
    Takže co? Na léto do tepla k moři, dokud si to můžeme dovolit?
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Future fucked up by fucking accountant.
    TUHO
    TUHO --- ---
    What is disturbing is when a company such as Shell puts out a scenario that it says is compatible with 1.5C and will reach net zero a few years after 2050. At first sight, Shell’s “Sky” scenario looks good, but scratch the surface and you see it is a seductive but completely incorrect analysis. It plans a very slow phase out of emissions, considerable overshoot and then a landing at zero emissions by 2070. It pushes this forward to 2058 by planting trees. That is an example of kicking the can down the road. This is not allowed. We have a responsibility to call out those who use “net” or “magic bullet” technological fixes such as carbon capture and storage and geoengineering to push emission reductions into the future. This has plagued discussion for too long. There has to be more independent and institutionalised ways of scrutinising this and holding commitments to account. We can’t allow nationally determined contributions at Cop26 to permit delayed phase outs with this net trick to slow emission reductions paths.

    Johan Rockström: ‘We need bankers as well as activists… we have 10 years to cut emissions by half’ | Climate change | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/may/29/johan-rockstrom-interview-breaking-boundaries-attenborough-biden
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: Ja kdysi hledal a nenasel. Kdybys nekdy natrefil, tak mi prosim posli. Docela bych si pocetl :))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: někde se na internetech válela ta jeho slavná habilitační práce... tak na seminárku v druháku to bylo akorát.
    TUHO
    TUHO --- ---
    OMNIHASH: Klaus je takovej ekvivalent lidi nabizejicich "Straznou vez" u stanice metra :D
    Mimochodem k okolnostem te jeho profesury, promin jestli jsem se te uz neptal, nemas nejaky podrobnosti (ja zaslechl jenom nepodrobny zkazky)...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    TUHO: od kdy je Klaus ekonom? To furt nestoudně používá tu svojí falešnou profesuru?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tyve, takovahle lahudka a nikdo to sem jeste po sesti dnech nedal????

    Rozumí klimatu lépe matematik Kindlmann, nebo ekonom Klaus? | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/volis-klause-nebo-thunbergovou-spolecnost-a-klimaticka-zmena-ocima-8491044/2
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Tohle je trefny :]]

    Z psychoanalytického hlediska je zajímavé zjištění, že lidé se někdy mohou bát viny více než vlastního či všeobecného zničení.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Trosku psychoanalyzy popirani zmen klimatu>

    Toto téma můžeme hlouběji prozkoumat s pomocí vtipu, kterým Freud (1905, 62) ilustroval logiku nevědomí. Když někomu řeknete, že vám vrátil vypůjčený rendlík děravý a měl by vám místo něj dát nový, dotyčný odmítavě tvrdí: 1) Vrátil jsem ho nepoškozený. 2) Půjčil jsem si ho už děravý. 3) Vůbec jsem si ho nepůjčil! Tyto vzájemně protichůdné odpovědi nás upozorňují na nevědomé procesy, které spojuje motivace zbavit se viny a zabránit potřebě jednání, a dobře korespondují s argumenty o změnách klimatu.

    1. Klimatický rendlík je naprosto v pořádku. První soubor fantazií je v zásadě paranoidní (OSN/komunisté nás připraví o svobodu, kapitalisté se snaží zastavit rozvoj chudých zemí). Druhý tvrdí, že „důkazy nejsou přesvědčivé“ („jednoznačné“ závěry Mezivládního panelu pro změny klimatu – IPCC pro něj nejsou dostatečně jednoznačné). Druhé tvrzení se jeví jako logičtější, ale v porovnání s posouzením ostatních rizik je prokazatelně iracionální. Jen málokdo bez sebevražedných sklonů by byl ochoten hrát ruskou ruletu, i kdyby měl devadesátiprocentní jistotu, že se do něj kulka netrefí, my však hrajeme s celou planetou ruskou ruletu s mnohem nepříznivější šancí na přežití.
    2. Planeta byla děravá, už když jsi mi ji dal. Zde se setkáváme se dvěma protichůdnými tvrzeními. Buď „za to lidstvo nemůže“, nebo „to způsobili jiní lidé“ (např. Číňané, Indové), já ne, takže s tím nemůžu (nebo nemusím) nic dělat. Obě tvrzení podporují nevědomé odklonění viny, leč nečiní nic pro zastavení katastrofických důsledků klimatické změny, takže přesto budeme muset podniknout bezodkladné kroky. Z psychoanalytického hlediska je zajímavé zjištění, že lidé se někdy mohou bát viny více než vlastního či všeobecného zničení. A konečně: 3. S tím nic nezmůžeme. S tímto argumentem se také setkáváme u „vyhořelých“ ekologů, prožívajících pocity zoufalství a bezmocnosti. Tuto obranu, která nám umožňuje přestat přemýšlet, jungiánská ekopsycholožka Mary-Jayne Rustová (2008) nazývá „jsme naprosto v háji“.

    Psychoanalýza a klimatická změna
    http://www.psychoanalyza.cz/styled-85/styled-86/styled-96/index.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    LINKOS: dobrej ulovek :)) linii otevrenyho popirani sklenikovyho efektu, uz aby dnes clovek pohledal ,) pana kruzika jsem neznal jeste
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LINKOS: polemika s nepřestnostma vědeckýho článku z 19. století? To muselo dát práce...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam