• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    TUHO
    TUHO --- ---
    aneb nevim, jak si realiste predstavuji funkcni ekonomiku ve svete oteplenem o 3, 4, nebo 5 stupnu Celsia...
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: ja to projel jenom rychle. s mnohymi dilcimi vecmi souhlasim klidne taky, problem s temahle realisty mivam obecne ten, ze se zamerujou na jednotlivosti a pritom totalne prehlizej ramec ve kterym se pohybujem - a to, ze se velmi rychle musime stat uhlikove neutralni, abychom byli schopni zpomalit klimaticky kolaps. misto realistickejch planu, jak toho dosahnout ad nauseam ctu hystericky paranoie o neomatxisticke nadvlade
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TUHO: S mnohym souhlasim. Jejich memorandum je napsano strasne neutralne, ale v zasade souhlasim. Pokud zaznivaji v diskuzi postulaty lidi jako je Jan Beránek, pak je zcela relevantni aby zaznivaly postulaty te skupiny co postujes.
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB: paradni ulovek, neznal jsem ;) hodim na to vic oko pak.

    Realistická energetika a ekologie |
    https://realisticka.cz/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: ad "Nigérie je největším producentem ropy a zemního plynu v Africe a asi dvanáctým největším producentem na světě. Přesto jde o jednu z nejchudších zemí na světě, kde panuje obrovská míra korupce. Chtěl jsem tím zdůraznit, že Mostecko by mělo být jednou z nejbohatších lokalit republiky — ale není"

    to je jak s drogama, co by na to rekla kolumbie :D
    KEB
    KEB --- ---
    spíš asi jen pro zajímavost

    KOMENTÁŘ: Máme se bát bezuhlíkové ekonomiky? - Alexander Tomský - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/komentare/clanek/komentar-mame-se-bat-bezuhlikove-ekonomiky-alexander-tomsky-40365466
    TUHO
    TUHO --- ---
    a neco o fightu rockfellerovi vs exxon

    All of which is how ExxonMobil found itself in federal court this past November arguing that the Rockefellers were funding a conspiracy against it. Judge Valerie Caproni of the Southern District of New York was hearing the latest arguments in a legal battle that had begun more than two years prior, when members of the Rockefeller clan, in their latest attempt to pressure the erstwhile family business to deal with climate change, funded journalists who uncovered documents showing Exxon had known about the dangers of burning fossil fuels for decades while publicly denying it was much of a problem at all. The Rockefeller-backed reports had inspired multiple state attorneys general to investigate whether Exxon might be liable like tobacco companies that lied about the cancer risks of smoking had been.

    The Rockefellers vs. Exxon
    https://nymag.com/intelligencer/2018/01/the-rockefellers-vs-exxon.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    trosku kontextu k fosilni oligarchii a jejimu vlivu na politiku a verejnost v cr

    Jednou jsem na toto téma měl rozhovor pro lifestylový časopis, kterému jsem řekl, že Most je vlastně takovou českou Nigérií,“ vypráví mi nad kávou v Ústí nad Labem mostecký opoziční zastupitel za Zelené Jan Hrubeš. „Nigérie je největším producentem ropy a zemního plynu v Africe a asi dvanáctým největším producentem na světě. Přesto jde o jednu z nejchudších zemí na světě, kde panuje obrovská míra korupce. Chtěl jsem tím zdůraznit, že Mostecko by mělo být jednou z nejbohatších lokalit republiky — ale není,“ popisuje situaci svého rodného kraje.

    Lobby Pavla Tykače — „sevenizace“ Severu jako předobraz agrofertizace republiky
    https://denikreferendum.cz/clanek/32896-lobby-pavla-tykace---sevenizace-severu-jako-predobraz-agrofertizace-republiky
    TUHO
    TUHO --- ---
    As early as 1958, the oil industry was hiring scientists and engineers to research the role that burning fossil fuels plays in global warming. The goal at the time was to help the major oil conglomerates understand how changes in the Earth’s atmosphere may affect the industry – and their bottom line. But what top executives gained was an early preview of the climate crisis, decades before the issue reached public consciousness.

    What those scientists discovered – and what the oil companies did with that information – is at the heart of two dozen lawsuits attempting to hold the fossil fuel industry responsible for their role in climate change. Many of those cases hinge on the industry’s own internal documents that show how, 40 years ago, researchers predicted the rising global temperatures with stunning accuracy. But looking back, many of those same scientists say they were hardly whistleblowers out to take down big oil.

    The scientists hired by big oil who predicted the climate crisis long ago | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/jul/02/scientists-climate-crisis-big-oil-climate-crimes
    TUHO
    TUHO --- ---
    Celkem masivne sdilenej clanek o elektromobilite na webu CVUT.
    Projel jsem to a dost veci mi tam nesedi, ale tohle neni uplne moje tema, tak to zas nechci uplne shazovat. Rada namitek vypada celkem relevantne. Ale jsou tam veci, ktery jsou uplne mimo (jako treba opomijeni sirsich transformacnich okolnosti energetickyho systemu etc)

    Kam kráčíš, elektromobilito? | ČVUT Fakulta strojní
    https://www.fs.cvut.cz/verejnost/pr-media/pribehy-z-ustavu/kam-kracis-elektromobilito/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Revealed: ExxonMobil’s lobbying war on climate change legislation – Channel 4 News
    https://www.channel4.com/news/revealed-exxonmobils-lobbying-war-on-climate-change-legislation
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Undercover Exxon video reveals an anti-climate campaign - CNN
    https://edition.cnn.com/2021/07/01/business/exxon-tape-video-keith-mccoy/index.html

    "Did we aggressively fight against some of the science? Yes," Keith McCoy, the Exxon (XOM) lobbyist, said during a covertly filmed job interview recorded by Greenpeace's UK investigative platform.

    "Did we join some shadow groups to work against some of the early efforts? Yes, that's true," McCoy said in the video, which was published Wednesday by the UK's Channel 4. "But there's nothing illegal about that. We were looking out for our investments. we were looking out for our shareholders."
    The footage seems to corroborate what many suspected all along: Exxon's public support for climate solutions at times conflicts with its work behind the scenes.
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB: Paradni kousek :)
    KEB
    KEB --- ---
    Diskuze pod rozhovorem s klimatologem trnkou

    Tomas Krujz
    Tomas Krujz
    Před 2 dny

    Ach Boze. Zase dali prostor takovemu udernickemu klima holátku. Nastesti nektery vime, ze od 21.06, do 25.06 spostelo USA opet HAARP system. Kdo se zajima, vi, jak uz se v minulosti pomoci manipulace s ionsferou spousteli klimaticke nebo geologicke udalosti. Nerekvapilo by mne, kdyby byla souvislost
    MATT
    MATT --- ---
    za me velky zklamani z deniku N, citujou zpravu NG, ale prijde mi, ze ji asi neprecetly nebo nevim..

    // Budeme si na taková opatření muset zvyknout i my? Nevídanou událost, k níž na Moravě došlo, samozřejmě někteří už spojují s globální změnou klimatu. Je to ale předčasný závěr. Podle amerických klimatologů není mezi četností tornád a globálním oteplováním žádná prokazatelná souvislost.//

    Tornádo udeří nejčastěji v pět odpoledne. Co vše víme o jevu, který zpustošil kus Moravy – Deník N
    https://denikn.cz/652841/slovacko-neni-kansas-tornado-uderilo-zle-ale-je-to-ojedinela-udalost/
    MATT
    MATT --- ---
    si tu odlozim...

    Klimaticka krize je ockovaci autismus pro lepší lidi, z vedeckeho hlediska je to stejna blbost, ale ty emoce funguji stejně, zejo..
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: jo Křetínský ne Tykač :-D
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB: minochodem jejich prvni special tistenej bylo velmi kvalitnintematicky cislo o klimaticky zmene. od ty doby, ale sli velmi strme dolu az zakotvili v podstate v propagandistickym (tzv “komentarovym”) milieu :) nemate to nekdo cely?
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB: info.cz je daniel kretinsky (majitel eph a jeden z nej uhlobaronu v evrope)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam