TUHO: Prošel jsem si jen ten asi 40ti stránkovej výcuc z páté, a našel jsem si některé zdroje (taky pěkně těžko dohledatelné) z částí o kterých něco tuším. 6.tou jsem zatím nikde nenašel (tedy jen to co je na wiki).
A popravdě grafy často bez popisků, nebo zavádějící rozdělení některých oblastí. Nevhodně zvolené grafy,...
Jasné je to jen souhrnná zpráva, ale moc mi to přiznám nedalo. Žádná návaznost,není jasné kdo co a jak dělal, tím že nevíš kdo za tím byl, nemůžeš si udělat názor jako třeba na toho Pokornýho. Ve 40ti stránkách bych se chtěl dočíst něco víc :-(
Osobně mi víc dávají přednášky se kterými třeba nemusím moc souhlasit, ale vím kdo je dělal, mohu lépe odhadnout jeho pohled, jestli mi rozumíš.
Právě v té přednášce mi taky nesedí dost věcí, některé jsi tu
TUHO: popsal, ale u hodně témat (alespoň za mě) trefil hřebíček na hlavičku.
Z toho co mu vytýkáš )aniž bych ho chtěl nějak obhajovat) kterej graf byl uříznutej? Viděl jsem asi 3 jeho přednášky na podobné témata, tak jsem něco přeskakoval, ale zrovna ten s tím CO2 a teplotou končil v 2016 jestli si to pamatuju, naopak bych vyzvyhnul to že ten grav není ukrojenej na začátku. Ostatně proto jsem se k tomu člověku dostal, protože jsem hledal použitelný graf. Pokud někdo začne v roce 1900, tak se s ním nemám o čem bavit, protože to je zásadní fail.
Lokální měření nevydá za globální naopak na to upozorňuje, dokonce několikrát.
Některé grafy má jen pro ilustraci, tak ten zdroj není tak důležitý. Uvádí na tom přesně ty věci, které jsou zavádějící a pro technicky smýšlejícího člověka nepřípustné.
To je to co mě na té zprávě (5.) překvapilo. Jsou nasbírány nějaké data u niž není dána chyba měření. Je sice pa počátku uvedena slovně nějaká validita ale pak dál se s tím pracuje jako s faktem a skládaj se přes sebe nějaké závěry, které jsou založeny na tom, že je jinak vše lineární a jen to CO2 musíme nějakým způsobem snížit v uvedeném intervalu, bez toho aby byly známy ty důsledky. Například zvýšení instalovaného výkonu FVE z 20% na 40% nepřinese z daleka dvojnásobej energie a bude to mnohonásobně dražší a technologicky a výrobně složitější s větší uhlíkovou stopou. Tyhle věci v tom prostě obsaženy nejsou ani ve zdrojích. Prostě OZE je univerzální zaklínadlo. Ale nad jistou hranici to bude složitější a problematičtější až to bude nemožné vůbec vyřešit. prostě teď fosilní paliva opravdu nahradit neumíme. V tom má zrovna Pokorný pravdu. Ne každý bude moci nahradit svůj vůz teslou (nejen z cenových důvodů)...