• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Rage Against the Fossil Machine
    Jedním ze zásadních důvodů, proč je klimatická změna tak obtížné téma je obrovské množství dezinformací, které ho obklopuje. Sociologové identifikovali široké dezinformační hnutí, které je z části organizované fosilním průmyslem. Množství empirických důkazů ukazuje, že fosilní průmysl ročně vynakládá obrovské množství prostředků za cílem oddálit nebo neutralizovat politiky směřující k regulaci spotřeby fosilních paliv. Jak se ale v takové debatě vyznat? Jaká je česká debata v kontextu světa? Ale hlavně jaké subjekty se do dezinformací zapojují, jaké techniky a jaké prostředky používají k neutralizaci veřejné diskuze.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: to zpochybneni jsem tady uz psal.

    a) napriklad pouziva neaktualnindata (ze 70tek)
    b) pro ucely svejch prednasek kus toho grafu urizne
    c) rok 1950 vydava za soucasnost, coz pak maskuje minimalne polovinu otepleni
    d) k tomu grafu neuda zdroj, abys to pak musel overovat jak colombo
    e) lokalni mereni vydava za globalni
    …etc etc
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: cetl si nekdy nejakou zpravu ipcc? to je resersni teleso, ktery shrnuje dostupny poznani. velmi sofistikovane pravujou s nejistotou (maj k tomu vytvoreny i specializovany “kalibrovany jazyk”, aby prave byly schopny odlisit to, co je ve vede branh vicemen s jistotou a co ne). ale kurva, me prijde, ze kazdej ma plnou hubu kecu v kritice ipcc, ale nikdo se neobtezuje ty zpravy cist (chapu je to slozity a dlouhy ale sakra uz, to je jeak ve skolce)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Tak zpětně jsem se dostal k tomuto videu, někde mám jiný pohled, ale v hodně věcech s ním musím souhlasit a zapadá mi to do mého vidění.
    Navíc on nic nezpochybňuje jen prostě j skeptický k tomu něco tvrdit ze 100%ní jistotou, jako je dnešní trend. problém z CO2 nepopírá, ale stejně jako já si uvědomuje nemožnost rychlou nepřirozenou změnou nahrazení bez vedlejších efektů které mohou být horší.

    k tomu co píše pan Jakub Zamouřil, to tam tedy takto interpretováno vesměs nevidím.

    Například blábol o napojení proxy dat na dnešní změřenou realitu. Navíc netvrdí že má nějaký stroj na pravdu, na rozdíl od IPCC

    Co máš k tomu za zpochybnění ty?
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: klaním se tvé vytrvalosti
    NOTFORYOU
    NOTFORYOU --- ---
    CUKI: Ta zpráva z ipcc neobsahuje žádné přímé závěry co udělat. Závěry jsou vytvořeny politickými a mocenskými autoritami. S vědci to nemá moc společného.
    Forestace se hodnotí na co2 nejvíce z hledisek hospodářských lesů.
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: argumentovat nuzes cim chces, ale vzhledem k urovni tvejch znalosti davam prednost tomu, co si mysli odborna komunita…
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Tím jsem chtěl jen říct, že tu žádné extrémní počasí nevidím. Naopak je spíše velmi ustálené. Jen je víc lidí co mají v ruce mobil a víc lidí co čumí na FB, twitter a jiné Instasračky... Ve středověku bylo těžké najít někoho kdo vůbec uměl psát a skoro nikdo neuměl číst, takže proč to zapisovat.
    Dneska máme všechno pěkně z první ruky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Můžu stejně argumentovat tím že méně CO2 v atmosféře mimo jiné přináší pomalejší růst vegetace. A ten úbytek vegetace je něco co je nepopiratelné a stejně tak je nepopiratelný fakt, že to ty extrémy tlumí. Teď jde o to co je lepší a co je horší. Tím to nechci zlehčovat, ale závislost klimatu na množství vegetace je popsaná často stejnými vědci co dělají na IPCC.
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: Akoratze oteplovani prinese extremitu pocasi. Takze ano, bude souhrne vic suchych epizod (danych vetsi teplotou, ktera povede k rychlejsimu odparovani) stejne jako intenzivnejsi zaplavy (dane predevsim, ale nejen vetsi energii v atmosfere a jeji schopnosti jimat vice vody). Klidne muzes strkat hlavu do pisku na kvadrat, ale je to spis copingova strategie :]
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: jinak uznávám že na to velkém teplotním výkyvu v Evropě, který nutně nemusel být všude něco. V tom byl můj názor dosti unáhlený. Na druhou stranu to dokládá fakt že nám zrovna toto oteplení pomohlo a ochlazení způsobovalo hladomory.

    Například by docela nezajímavé mohlo být více zjistit co se stalo v 174x i Irsku? Je to země která je v dnešní a pravděpodobně i dřívější době zcela závislá na Golfském proudu. Co se stalo Ze ty roky v Irsku defacto nezapršelo?

    Tyhle (uznávám že dílčí) změny klimatu tu zdaleka nemáme. Tedy evidentně se odehrávali i před rokem 1900. Kdy naše uhlíková stopa byla nevelká. Tedy nemůžeme všechno házet na CO2. To mě snad na tom nejvíc sere. Přijde sucho, povodeň, tornádo, zemětřesení je to hned automaticky způsobené klimatickými změnami vlivem CO2. Takto se pravdy nedobereme.
    TUHO
    TUHO --- ---
    “vse jsou jen domnenky” - jo a nektery domnenky jsou validnejsi nez druhy :) fyzikalni teorie nakonec je akorat domnenka. no a umozni ti to postavit jadernej reaktor, tryskac nebo rakeru na mesic
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Tam ji máme ale zapnutou všichni o tom víme a shodneme se asi na tom, že je to celé špatně. Ale zároveň je to průhledná hra jen je protihráč silnější. Tady ale vůbec netušíme s kým budeme mít tu čest a slepě mu zametáme hřiště a upravujeme mu pravidla na míru, jen proto že enemy of my enemy a to je za mě strašně špatně.

    TUHO: Já mám právě pochybnosti u obou táborů, respektive u obou táborů vidím že nejsou nestranné a je tam mnoho otazníků, proto se nepřidávám nikam. To ale neznamená že to nechci řešit, jen jsem obezřetný.

    TUHO: Kulový víme všichni, já nejsem výjimkou, vše jsou jen domněnky.
    TUHO
    TUHO --- ---
    // viz diskuze s tebou, ktery tady hazinuplne bizarni z pratu vycucany hausnumera o vykyvech globalni teploty o +/- 4 stupne, kde kazdymu s bazalnim prehledem o tematu musi byt jasny, ze vis kulovy (promin, vim ze je to v tom - casto zamerne vytvarenem - chaosu tezky vytvorit si prehled)
    TUHO
    TUHO --- ---
    jinak samozrejme, ze se vedecky nazor muze menit. proto taky se zajmem ctu tzv klimaticke popurace / tzv skeptiky etc. problem je, ze pri nblizsim zkoumani jejich argumentu, vyzkumu a znalosti neustale dochazim k tomu, ze jejich argumentace je nepresvedciva, obcas vylhana, zmanipulovana nebo demagogicky prekrucuje vyzkumy a udaje.
    moje nejvetsi radost by byla, kdybych mohl s klidnym svedomim rici, ze klimaticka krize je neopodstatnena hysterie.
    bohuzel argumentace skeptickyho tabora
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: nejmocnejsi ekonomickej hrac soucasnosti je fosilni prumysl. zapni si kontrolky tam :))
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: Víš kolikrát se naprosto změnil názor ve vědě o 180°? A nemůžeš říct, že teď máme recept na pravdu a zrovna dnes se vědci nemýlí.

    Tím to nechci zpochybňovat, ale prostě největší chybou je ubývat se k jedinému závěru, jen proto že jiný závěr nás zrovna nenapadá. Bohužel pokud po něčem jdeš přidává se čím dál tím víc slepota. Platí to tak pro všechny. Ostatně kolik zásadních věcí se v tomto historickém segmentu vyvrátilo jen za tu dobu co jsem se o těch tématech poprvé učil ve škole...

    A tady je ta slepota zesílena o fakt že některé závěry se někomu prostě hodí a je na tom ekonomický zájem. To ve mě pak blikaj rudé kontrolky ostošest. Protože zelená alternativa nás může poslat do pekel ještě rychleji než kdybychom nic nedělali.

    Máme se ještě hodně co učit, ale historie se opakuje, je hloupost dělat stejnou chybu dvakrát...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jinak ja nevim, podle me neexistuje jedno magicky reseni, potrebujeme toho delat spoustu na spouste rovin. Ale zaklad je, mit k tomu pokud mozno co nejlepsi data, at se da rozlisit funkcni od nefunkcniho reseni. Tedy musime byt schopny odfiltrovat informacni balast a patafyziku od realny vedy .]]
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: No podle vseho nas to brzy neceka. Cekalo by nas to v horizontu tisicu / desetitisicu let. Nicmene zmena slozeni atmosfery a souvisejici zmena radiacni bilance tenhle proces odsunula jeste dal plus v posledni dobe treba vyzkumnici z Potsdamu tvrdi, ze emise sklenikovych plynu zrejme ukoncila cely ctvrtohorni glacialni / interglacialni cyklus.
    Co nas muze spise muze cekat je lokalni ochlazeni spojeny s kolapsem Golfskyho proudu... Ale ackoliv otamtad prichazi rada znepokujujicich zprav, tak mam za to, ze vetsinovej nazor stale je, ze ten proces bude vyznamneji akcelerovat az po roce 2100...
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: V každém případě nás, pokud se do té domy sami nezlikvidujeme, čeká brzy něco takového. Kdo ví kde na tom grafu přesně jsme :-)

    Když si ale vezmu kolik peněz se dává do automotive aby vytvořili další odpad. Tak za tyhle peníze se dá vysázet tolik lesů, že to podle mě pomůže mnohem více. A nejde jen o snížení CO2, ale o obousměrnou stabilitu.

    Díky absenci lesů nám chybí nad námi mraky které by nás chránili. Krom CO2 se taky rapidně změní odraz.

    Například má podle mě smysl zalesňovat Sahel. Tam to navíc brání proti rozšiřování pouště. Zchladí to nejdramatičtější flek na naší planetě. Mnoho lidí zde dostane práci-navíc to bude levnější než někde ve vyspělých zemích. To se zabije celé hejno much jednou ranou.
    TUHO
    TUHO --- ---
    CUKI: Zesilujici zpetny vazby (je jich vic, ale treba zmena albeda, uvolneni co2 z oceanu, vyssi obsah vodni pary - vyznamnyho sklenikovyho plynu - v teplejsi atmosfere)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUHO: sry chtěl jsem to zvětšit a nevšiml jsem si že pak je to bez popisků
    jj Gronsko. Vesměs jsou všechny tyhle měření konzervovaný někde pod ledem :-( Podobně Vostok,...

    Jo nástup je prudší ale obě fáze jsou oproti zbytku strašně rychlé, což je velmi špatně vysvětlitelné. Ta špička je jasná. Jak se to dostane pod led, CO2 půjde dolů, větší odraz radiace, tedy i ta teplota současně klesá a jevy se sčítají. Ale jak se dá rozumně vysvětlit to předtím, ten strmý počátek toho růstu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam