• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    TUHO
    TUHO --- ---
    Změna klimatu a dezinformace v českém informačním prostoru - Asociace pro mezinárodní otázky
    https://www.amo.cz/cs/jak-ucit-o-klimatickych-zmenach/zmena-klimatu-a-dezinformace-v-ceskem-informacnim-prostoru/
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: vůbec by mě nepřekvapilo kdyby to byla injektáž z venku. Udělej z problemu kulturní válku a máš jistotu, že nebude vítěz.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A trosku pranku od Yes manu .]]

    In what would have been a monumental first for the group, the Yes Men supposedly got an absurd fake company — "YASAVA," producing "bespoke airplane couture" for private corporate fleets — accepted into two official COP26 "Net Zero" programs: the Race to Zero and Science-Based Targets initiatives (which also, incidentally, include Maersk, Chevron, Halliburton, Delta, United, American, DL Piper, Edelman, JP Morgan, Hitachi, Iberdrola, Unilever, and thousands more climate luminaries from the transport, mining, and fossil energy sectors).

    Fake Fake Exposes Real Fakes - Tricksters in an age of dirty tricks
    https://news.theyesmen.org/p/fake-fake-exposes-real-fakes
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tak ke Kretinskymu sel do Infa.cz pomahat Tykac.

    Martin Marek
    Hybridní novinařina u nás dostává další rozměr. Info_cz bude nově financovat kluk z Motoinvestu, uhlobaron a obecně známý lidumil Pavel Tykač. Ideání do party ke Křetínskému a lidem z PPF.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    v cesky fb xr skupine se resi transfobicnost ruperta reada. bez ohledu na to tema samotny by me zajimalo, do jaky miry jsou tyhle kulturni/identitarni valky realne vyuzivany zvenku nejakejma dezinfo skupinama. mi prijde, ze se tim ten centralni motiv celkem vycerpava. ale treba jsem jen uz prilis vzdalenej skutecnymu nahledu treba dvacatniku.

    ---

    Ahoj,

    v prvé řadě chci říct, že se za tímhle postem **neskrývají** žádné negativní emoce vůči konkrétním lidem, snaha způsobit v našem hnutí konflikty, ani žádné podobné věci.

    Nic méně – je nás v tomto hnutí více, kdo **máme problém s tím, aby XR v Česku** (či kdekoliv jinde, ale nyní se bavíme o nadcházejícím Rebel Talku: https://fb.me/e/29lVRj70L ) **poskytovalo platformu Rupertu Readovi.**

    Read veřejně na Twitteru projevil názory, které (nejen my) považujeme za **transfobní**, tzn. nerespektující a diskriminační vůči trans* a nebinárním lidem. Můžete si je přečíst v screenshotech níže, ale pro neanglicky mluvící stručně popíšu, o co jde.

    Read například má problém s pojmem **„těhotní lidé“** který je používán proto, aby zdůraznil, že ne všichni lidé, kteří mohou otěhotnět, se zároveň identifikují jako ženy. Podobný inkluzivní jazyk je přitom zásadní používat, abychom trans* lidi nevyčleňovali z běžného života a umožnili jim plnohodnotnou existenci v naší společnosti. V minulosti také zpochybňoval, zda jsou trans ženy skutečně ženami. Příspěvky tímto způsobem trans* lidem ubližující psal opakovaně, a také na sociálních sítích sdílel podobné názory jiných.

    Toto píšu **se vším respektem** vůči Readovým činům a rétorice, co se týče klimatické krize a její urgence. Nezpochybňuji jeho zásluhy v tomto ohledu. Ovšem jednou ze zásad našeho hnutí je **„přijímáme všechny takové, jací jsou“**, a člověku, který svou rétorikou opakovaně prohlubuje nespravedlnosti kolující v této společnosti, místo aby pro trans* a nebinární lidi vytvářel bezpečné prostředí, by podle mě XR nemělo poskytovat prostor, ani se s ním asociovat.

    To je také důvod, proč se v UK již některé místní skupiny vůči Readovi **vymezily**, včetně zájmové skupiny XR Youth (XR mladí), a často již nebývá označován za mluvčího XR, nýbrž vystupuje sám za sebe. Chápu, že společenské poměry zde v Česku jsou jiné, ale to pro mne jednak není relevantní argument, druhak to nic nemění na nepřijatelnosti Readových slov, kterou přinejmenším někteří z nás v hnutí silně pociťují.

    Jsme decentralizované hnutí, a je na lidech, kteří mají Rebel Talky na starosti, co se s tím rozhodnou udělat. Opět chci zdůraznit, že nejde o útok na nikoho konkrétního (nejde totiž vůbec o žádný útok), a jsem si jistý, že záměry těch, kteří Rebel Talk domluvili, byly dobré, a možná o této kontroverzi ani nevěděli. Píšu všechno tohle **s respektem a láskou**, s vědomím, že tito lidé odvádí pro hnutí skvělou práci. Pro mne osobně tohle není důvod, abych se do budoucna odmítal s XR v ČR asociovat, ale je to podle mne přešlap, který by se neměl opakovat.

    Přes to, že netoužím vytvářet drama, chci ale zdůraznit, že toto v žádném případě **nepovažuji za malichernost, slovíčkaření, hyperkorektnost či hysterii**. Trans* a nebinární lidé jsou bez výjimky hodnotní jedinci, kteří jsou společností neprávem marginalizováni a utlačováni, a pokud i tak malým krokem, jako proměnou našeho zkostnatělého vyjadřování, a něčím tak samozřejmým, jako vymezením se vůči zjevné diskriminaci, můžeme jejich situaci zlepšit, měli bychom to podle mne bez váhání udělat a aktivně se o to snažit.

    Nemůžeme doufat, že společně vytvoříme lepší svět, aniž bychom odstranili nespravedlnosti toho současného.

    Díky za vyslyšení, s pozdravem, láskou a vzdorem Vašek (oslovujte mne, prosím, jakýmikoliv zájmeny se vám zlíbí) 💚✊🏳️‍🌈🏳️‍⚧

    *Nějaké info navíc o Readových názorech: *https://thenorwichradical.com/2020/08/28/rupert-read-is-not-the-peer-the-green-party-needs/

    *A zde stručné shrnutí problémů trans lidí v ČR očima trans ženy: *https://denikreferendum.cz/clanek/32523-ceska-republika-neni-pro-transgender-lidi-privetiva
    TUHO
    TUHO --- ---
    Take Gina Rinehart, the head of Hancock Prospecting and one of the richest women on earth. She owns more than one percent of Australia’s total landmass, an area roughly the size of the Czech Republic. Over the last ten years, Rinehart has spent millions funding a think-tank dedicated to pumping out climate denialism, bankrolled speaking tours by high-profile denialists like Lord Christopher Monckton (who says he is a member of the House of Lords, despite the fact that he is not), and led the successful campaign to repeal the carbon tax.

    All of which is pretty normal mining-billionaire stuff. Less normal is that earlier this year she published Jokes and Joys, a joke book to raise money for various charities. Why a person worth about $23 billion couldn’t just cut those charities a check aside, Jokes and Joys got a lot of attention when people realized it was just a collection of hundreds of memes about socialism that Rinehart had ripped from Facebook.

    Meet Australia’s Batshit Insane Mining Billionaires
    https://www.gawker.com/politics/meet-australias-batshit-insane-mining-billionaires
    TUHO
    TUHO --- ---
    btw

    COP26: Fossil fuel industry has largest delegation at climate summit - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-59199484
    TUHO
    TUHO --- ---
    #facebook #social

    A new study published Thursday by a pair of watchdog groups shows Facebook is allowing climate misinformation to proliferate widely—and profiting from it—even as its newly rebranded parent company vows to curb such lies on the massive social media platform.

    Conducted by the Real Facebook Oversight Board (RFOB) and Stop Funding Heat, the analysis found "an average range of between 818,000 and 1.36 million views of climate misinformation every day" on nearly 200 Facebook accounts, including pages and groups with such names as "Climate Change is Crap" and "Man Made Climate Change is a HOAX!"

    'The Big Tobacco of Our Generation': Study Shows Huge Scale of Facebook Climate Lies
    https://www.commondreams.org/news/2021/11/04/big-tobacco-our-generation-study-shows-huge-scale-facebook-climate-lies
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate misinformation on Facebook ‘increasing substantially’, study says | Facebook | The Guardian
    https://www.theguardian.com/technology/2021/nov/04/climate-misinformation-on-facebook-increasing-substantially-study-says
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate delay discourses repeatedly occur across sources, actors and contexts. What features do they share? Based on the underlying logic they use to discourage climate action, we characterize discourses of delay as negations of at least one of four questions: (1) Is it our responsibility to take actions? (2) Are transformative changes necessary? (3) Is it desirable to mitigate climate change, given the costs? (4) Is it still possible to mitigate climate change? The varying positions to these fundamental questions allow us to group discourses into four categories that ‘redirect responsibility’, ‘push non-transformative solutions’, ‘emphasize the downsides’ of climate policy, or ‘surrender’ to climate change (see Figure 1).

    Fig. 1. A typology of climate delay discourses.



    Discourses of climate delay | Global Sustainability | Cambridge Core
    https://www.cambridge.org/core/journals/global-sustainability/article/discourses-of-climate-delay/7B11B722E3E3454BB6212378E32985A7
    TUHO
    TUHO --- ---
    In hearings convened about its role in ‘spreading climate disinformation,’ the CEOs of six of the world’s largest oil and gas companies and trade groups testified under oath. Much of what they said was demonstrably false.

    Big Oil misleads Congress about its role in the climate crisis - The Boston Globe
    https://www.bostonglobe.com/2021/11/04/opinion/big-oil-misleads-congress-about-its-role-climate-crisis/
    TUHO
    TUHO --- ---
    10 Facebook Publishers Drive 69% of Climate Change Misinformation
    https://gizmodo.com/10-facebook-publishers-responsible-for-nearly-70-of-cl-1847983343
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tykacuv clovek Radek Kovanda a psani nazorovych calnku treba pro Tydenik HROT

    Jan Rovensky
    Ivan Brezina kdypak jsi naposled takhle principiálně zteptal přítele Kovandu, kterej přiznaně dělá placenýho PRistu pro Tykače (mimo jiný dělá správce webu jeho elektrárny Chvaletice), a současně píše redakční, "nezávislý" články do Eura o tom jak je uhlí skvělý (včera na mě zrovna jeden takovej vyskočil že zjevně "profesionálně" zacílený reklamy 🙂 )?

    Když evropskou energetiku řídí úroda jeřabin v Rusku – Týdeník Euro
    https://www.tydenikeuro.cz/kdyz-evropskou-energetiku-ridi-uroda-jerabin-v-rusku/
    SADY
    SADY --- ---
    https://twitter.com/EmberClimate/status/1455202252180832263

    Ember analysis shows that the spike in Czech electricity prices is being driven by the huge jump in fossil gas prices, NOT carbon allowances, as the Czech PM suggested in his speech to #COP26
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: aneb dlouholeta star (a jedna z prvnich) cesky dezinfo sceny ivan brezina. nemate to nekdo cely?
    TUHO
    TUHO --- ---
    Priloha vikend MF Dnes:

    KOMENTÁŘ: Drahota, blackouty a kočky k obědu. Green Deal je cesta do středověku - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/green-deal-zivotni-prostredi-ekologie.A211022_124053_zahranicni_hend?
    TUHO
    TUHO --- ---
    S překvapivým zastoupením přišla Česká republika. Členové odcházející vlády si zřejmě nechtěli nechat ujít příležitost k poslednímu výletu. Summitu se zúčastní jak ministr životního prostředí Richard Brabec, tak premiér Andrej Babiš. Po lítém předvolební boji Babišova hnutí ANO proti „zelenému šílenství“, tj. Green New Deal, je zájem obou politiků o klimatický summit zarážející. Po středečním rozhovoru s Richardem Brabcem se lze dokonce obávat toho, s čím se oba jmenovaní do Skotska vlastně chystají. Ambicióznější klimatické závazky České republiky to jistě nebudou. Česko se zatím nepřihlásilo ani k cíli klimatické neutrality v roce 2050 (přijali jsme pouze závazek platný pro EU jako celek), jsme tedy v tomto směru dokonce horší než výše zmíněná Austrálie. Naše země neplní ani závazek přispívat do Zeleného klimatického fondu. V posledních letech do něj nevložila ani korunu. Postoj odcházející vlády by se dal shrnout takto: „Do plnění klimatických cílů se nehrneme a pomáhat druhým rozhodně nechceme.“

    Začal klimatický summit v Glasgow. Zastavení oteplování od něj bohužel čekat nemůžeme – A2larm
    https://a2larm.cz/2021/10/zacal-klimaticky-summit-v-glasgow-zastaveni-oteplovani-od-nej-bohuzel-cekat-nemuzeme/
    TUHO
    TUHO --- ---
    The Cold Case
    The Hack that Changed the World
    Episode 1 of 5
    Who was behind the 2009 hack of emails from the University of East Anglia - material that fuelled climate change sceptics? Gordon Corera investigates this cyber cold case.

    BBC Radio 4 - The Hack that Changed the World, The Cold Case
    https://www.bbc.co.uk/programmes/m00114h2
    TUHO
    TUHO --- ---
    Comer asked each oil executive if they had “ever approved a disinformation campaign”. Then, one after another, the heads of Exxon, Chevron, Shell and BP all repeated that no, they had never approved any such effort.

    Here’s the problem: that’s a lie.

    There can be no doubt that Exxon, Chevron, Shell and BP have all engaged in false advertising, aka disinformation campaigns, during the tenure of their current CEOs. In fact, one could argue that the vast majority of the industry’s advertising fits this definition.

    Take Exxon. For years, Exxon has been spending millions of dollars to run ads about its investments in algae fuel, even though it has spent very little on the actual research and has no plan to bring the product to market. The company hopes to create a “net impression” among consumers that Exxon is in the business of climate solutions, when it’s really still in the business of climate destruction. It’s textbook false advertising – which is one reason Exxon is being taken to court for this disinformation.

    Or look at Chevron. In the 2020 ad “Butterfly,” Chevron highlighted its commitment to carbon capture and sequestration (CCS) as a climate solution. According to the New York Times, however, Chevron is only spending “pocket change” on these technologies as it “doubles down” on oil and gas production. Worse yet: the technology Chevron is touting doesn’t actually work. Chevron’s largest CCS project in Australia has been “a disaster from the beginning” and is now just venting CO2 into the atmosphere.

    Big oil CEOs just lied before Congress. It’s time they’re held accountable | Jamie Henn | The Guardian
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/oct/29/big-oil-ceos-just-lied-before-congress-its-time-theyre-held-accountable
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    TADEAS: za obojim budou ruske zajmy:
    Hrozivý útok na EU. Drahá elektřina? Je to jinak, Čeští elfové prý odhalili | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hrozivy-utok-na-EU-Draha-elektrina-Je-to-jinak-Cesti-elfove-pry-odhalili-681429
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam