• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHODezinformace o klimatu // Dont confuse me with the facts!
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: paní miliardářová má strach o chudobu chudáků? To je od ní šlechetné...
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:
    TADEAS: s dovolenim si zaarchivuju

    EU ignoruje zákon o zachování energie, odnesou to ti nejzranitelnější
    [Ivana Tykač] Ivana Tykačředitelka organizace Women for Women
    26. 11. 2021 ▪ 17:12 ▪ Aktualizováno

    V Čechách jsme si zvykli řešit problémy, až když se nás v naší kotlině opravdu dotknou. Rostoucí ceny plynu a elektřiny na burze nás tedy celé léto a podzim nechávaly v klidu. Všechny probudil až krach Bohemia Energy, který zanechal 900 000 klientů dodavatelům poslední instance. Ti jim sice energii a plyn dodají, ale samozřejmě za současné ceny. Tedy za ty ceny, které už půl roku rapidně rostou.

    Stále dokola slyším kolem sebe, že tak dramatický růst cen energií, především plynu, nikdo nečekal. I během diskuse o energetické chudobě s odborníky u kulatého stolu, kterou jsem pořádala s naší obecně prospěšnou společností Women for Women, padl názor, že je to událost neočekávaná, tedy černá labuť. Je to ale opravdu tak?

    Už Pařížská dohoda o klimatu z roku 2015 razila snížení objemu výroby energií z fosilních zdrojů. Přijetím evropského Green Dealu se snaha o přechod k méně znečišťujícím zdrojům akcelerovala. Evropská unie bez ohledu na ekonomické dopady na obyvatelstvo vytváří tlak na snížení emisí napříč světem, tedy i na ty největší znečišťovatele, jako je Čína, Indonésie a Indie. Tyto státy jsou tlačeny několika faktory, aby EU vyhověly. Jednak si potřebují udržet bohatá odbytiště pro své zboží, jedním z nichž je právě Evropa. A s rostoucí životní úrovní svého obyvatelstva čelí i tlaku vlastních ekologických aktivistů. Když ovšem někde energie ubude, je potřeba, aby vznikla jinde. Je neuvěřitelné, že tento základní zákon si Evropská unie neuvědomuje. Důsledkem je, že Čína kvůli tlaku klimatických aktivistů uzavřela desítky svých uhelných elektráren a vyměnila je za plynové. A proto nyní potřebuje enormní množství plynu. A protože čínský režim nemá ekonomická omezení, jaká musí respektovat západní demokratické vlády, může nakoupit takřka jakkoliv drahý plyn. Evropu, a tedy i nás v Česku proto vyjde letošní topná zimní sezona dost draho, což ekonomicky zruinuje tisíce českých domácností.

    Svůj podíl na tom, že ceny plynu a elektřiny prorazily strop, má i celosvětová covidová pandemie. Ta sice nejdříve stlačila výrobu, tím tedy i spotřebu. A teď, když se výroba vrací k původním výkonům, není poptávka po energiích k uspokojení. Některé hlasy proto říkají, že je současná krize dočasná. Souhlasím, je dočasná, protože zásoby plynu jsou takřka nekonečné. Jde ale bohužel o dočasnost podobnou pobytu sovětských vojsk – bude se měřit v měsících nebo letech. Před pandemií se totiž zdroje plynu kvůli nízkým světovým cenám spíše zavíraly a otevřít je znovu k těžbě bude nějakou chvíli trvat.

    EU svou snahou o záchranu světa pro příští generace intervenuje do celosvětového hospodářství, teď navíc rozkolísaného covidovou pandemií, nezvratným způsobem. Opomíjí reálné dopady své politiky na životy konkrétních lidí. Zapomíná, že jde o voliče, kteří mají jen určitou míru tolerance vůči byrokracii, která se jim chystá masivně snížit životní standard. Nepromyšlenost dopadů intervencí EU do globálního trhu v zájmu překotného přechodu k alternativním zdrojům energií odsoudí současnou generaci a její děti nejen k energetické chudobě, ale k chudobě celkové. Tedy ty, kteří přežijí letošní zimu. A ti pak půjdou volit. A nebudou volit podle toho, co by si přála Greta Thunbergová, ale podle své peněženky a s obavami o ekonomickou budoucnost svých dětí.

    (Autorka je manželkou majitele uhelných dolů a elektráren)
    TUHO
    TUHO --- ---
    #tykac #residentevil ,))

    Tykacovi pripravujou ofenzivu (a treba i vlastni banku financujici fosilni byznys). Ocividne je soucasti i toto, nemuzete nekdo odemknout? Resp lepe nakopirovat sem?

    EU ignoruje zákon o zachování energie, odnesou to ti nejzranitelnější | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67004560-eu-ignoruje-zakon-o-zachovani-energie-odnesou-to-ti-nejzranitelnejsi
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jan Pokorny meets SPD .]

    MUDr. Ivan David
    26. listopadu 2020 ·
    🎥 Také Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc. se vzdáleně připojil ke konferenci Budoucnost evropského zemědělství 2020. Jeho prezentace se jmenovala Zemědělci a lesníci svým hospodařením rozhodují o množství a kvalitě odtékající vody a regionálním klimatu. Poslechněte si jeho vystoupení ze záznamu.
    Konferenci pořádala skupina Identita a demokracie v Evropském parlamentu, jejíž součástí je i europoslanec MUDr. Ivan David, CSc.

    MUDr. Ivan David - Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc. - Zemědělci a lesníci svým hospodařením rozhodují o množství a kvalitě odtékající vody a regionálním klimatu
    https://www.facebook.com/watch/?v=381915709752317&__cft__[0]=AZVdhaQPYq9iIPkXt2NMCJPcOGp7cMHH-UbP0L40sQCa3gnVF7opk2L3UtHDmDpgUeRkmSd1Kgf9b56IvFTXkA696Ec6FzHCbqS4QeJ6kaAnaOLMLWnhJI6miyxyqBgJzzbGghyRABQ4TPDAyoc-OCpmMTKOsqcwk9jEZgIfry_ChI_bEcS6dIxVJrD40YqAkJdzMNU40pGMc8hycFDZ1vfs&__tn__=%2CO%2CP-y-R

    Plus nejaky debunk:

    Jiří Kopáček: Pohádky Jana Pokorného o Šumavě - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-kopacek-pohadky-jana-pokorneho-o-sumave
    BUBBLE
    BUBBLE --- ---
    Dneska jsem objevil tohle fosilkonzervativni peklo. Dokonce maji i mezinarodni a detskou sekci.

    https://www.youtube.com/c/prageruniversity/videos

    Money Behind PragerU: Old, Rich, and Ultra-Conservative
    https://www.dailydot.com/debug/prager-u-benefactors-dan-wilks-sheldon-adelson/
    TUHO
    TUHO --- ---
    aj novinky uz

    Konspirátoři přecházejí od popírání pandemie k popírání klimatické změny - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/internet-a-pc/clanek/konspiratori-prechazeji-od-popirani-pandemie-k-popirani-klimaticke-zmeny-40378954
    TUHO
    TUHO --- ---
    #covid #barrington #declaration

    Jeremy Baskin at the Melbourne School of Government has noted an eerie familiarity: “‘Not again’ will be the first thought of many climate-change veterans. They will recognise in the Great Barrington Declaration (GBD) echoes of the dispiriting and distracting climate-science wars.” It was a very apt comparison. The GBD, AIER, and their corporate funders are using strategies straight out of the climate denial playbook. As described in Merchants of Doubt by Naomi Oreskes and Erik Conway, the fossil fuel industry has long used conservative think tanks like the Heartland Institute to sow doubt about climate science while funding contrarian scientists who portray “inconvenient” science as “unsettled” or even corrupt, a tactic first pioneered by tobacco companies. Such interests, hostile to public health interventions and government endeavors to implement them, appear to have resurrected a similar strategy for the pandemic to sow doubt about (and give the appearance of grassroots support for their opposition to) public health interventions to slow the spread of covid-19. Their strategy has seen a band of scientists teaming up with conservative think-tanks and corporate interests and lending scientific authority to their efforts to downplay the severity of the pandemic and argue that evidence-based public health measures do not work.

    Covid-19 and the new merchants of doubt - The BMJ
    https://blogs.bmj.com/bmj/2021/09/13/covid-19-and-the-new-merchants-of-doubt/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: "what could happen if global heating migration is not restrained"
    TUHO
    TUHO --- ---
    Na pravici probiha presun od cliamte denial ke climate paranoia - betonovani hranic ze strachu ze socialne ekonomickych dopadu klimaticke zmeny

    #far right #right

    Standing in front of the partial ruins of Rome’s Colosseum, Boris Johnson explained that a motive to tackle the climate crisis could be found in the fall of the Roman empire. Then, as now, he argued, the collapse of civilization hinged on the weakness of its borders.
    “When the Roman empire fell, it was largely as a result of uncontrolled immigration – the empire could no longer control its borders, people came in from the east and all over the place,” the British prime minister said in an interview on the eve of crucial UN climate talks in Scotland. Civilization can go into reverse as well as forwards, as Johnson told it, with Rome’s fate offering grave warning as to what could happen if global heating is not restrained.

    Climate denial is waning on the right. What’s replacing it might be just as scary | Climate crisis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2021/nov/21/climate-denial-far-right-immigration?CMP=twt_a-environment_b-gdneco
    TUHO
    TUHO --- ---
    Believe it or not, it’s nearly 2022 and some people still think we shouldn’t do anything about the climate crisis. Even though most Americans understand that carbon emissions are overheating the planet and want to take action to stop it, attacks on clean energy and policies to limit carbon emissions are on the rise.
    In a study out this week in the journal Nature Scientific Reports, researchers found that outright denying the science is going out of fashion. Today, only about 10 percent of arguments from conservative think tanks in North America challenge the scientific consensus around global warming or question models and data. (For the record, 99.9 percent of scientists agree that human activity is heating up the planet.) Instead, the most common arguments are that scientists and climate advocates simply can’t be trusted, and that proposed solutions won’t work.

    Climate change deniers are over attacking the science. Now they attack the solutions. | Grist
    https://grist.org/politics/study-charts-show-rising-attacks-on-clean-energy-and-climate-policy
    TUHO
    TUHO --- ---
    Kind of related

    „Kdybych na tu otázku odpovídal před pandemií, řekl bych něco jiného než teď,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy historik Jan Jakub Surman o tom, jak společnost v porovnání s minulostí důvěřuje obecným pravdám a vědě.
    Jakou roli hrála věda ve vývoji Československé republiky, jak vědu společnost vnímala a jakou roli v tom hrála první světová válka? To jsou některé z otázek, kterým se bude v dalších pěti letech v unikátním výzkumu věnovat historik Jan Jakub Surman.
    Historií vědy se zabývá už delší dobu a Seznam Zprávy se ho ptaly mimo jiné na to, co nám minulost může říct o problémech, které Česko řeší v době pandemie. „Ve východní Evropě vědcům nevěří ani politici. Třeba v Německu je chtějí mít na své straně,“ pojmenoval Surman jeden z faktorů, který u nás přispívá k tomu, že část společnosti vnímá vědu problematicky.

    Vědci neumí komunikovat s lidmi, před 100 lety ani v pandemii, říká historik - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vedci-neumi-komunikovat-s-lidmi-pred-100-lety-ani-v-pandemii-rika-historik-180318
    TUHO
    TUHO --- ---
    "As world leaders met at the COP26 summit to debate how to tackle climate change, misleading claims and falsehoods about the climate spiralled on social media.
    Scientists say climate change denial is now more likely to focus on the causes and effects of warming, or how to tackle it, than to outright deny it exists.
    We've looked at some of the most viral claims of the past year, and what the evidence really says."

    COP26: The truth behind the new climate change denial - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-59251912
    TUHO
    TUHO --- ---
    Climate Deniers Are Using These Four Major Scare Tactics to Stop Climate Action - DeSmog
    https://www.desmog.com/2021/11/16/four-major-climate-denial-scare-tactics-twitter/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Od klimatu ke covidu a zase zpatky....

    #covid

    Members of an online movement infected with pandemic conspiracies are shifting their focus - and are increasingly peddling falsehoods about climate change.
    Matthew is convinced that shadowy forces lie behind two of the biggest news stories of our time, and that he's not being told the truth.
    "This whole campaign of fear and propaganda is an attempt to try and drive some agenda," he says. "It doesn't matter whether it's climate change or a virus or something else."

    Covid denial to climate denial: How conspiracists are shifting focus - BBC News
    https://www.bbc.com/news/blogs-trending-59255165
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neco z lowprofile ulovku .))

    #delnici

    Moje texty | Moje zelená
    https://mojezelena.cz/moje-texty/

    Richard Peterka - Blog iDNES.cz
    https://richardpeterka.blog.idnes.cz
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    mmm, to je skoda. tam jsou jen takovy ty plosny dezinformatori plus greenpiss jako bonus. mi to pripada bejt takovy akademicky cviceni bez skutecnyho materialu, na kterym by pracovalo. mnohem dulezitejsi by bylo zpracovat aspon nak zakladne vliv klima dezinfa v mainstreamovejsich mediich a u toho, cemu se ted rika demokraticky strany..
    TUHO
    TUHO --- ---
    Změna klimatu a dezinformace v českém informačním prostoru - Asociace pro mezinárodní otázky
    https://www.amo.cz/cs/jak-ucit-o-klimatickych-zmenach/zmena-klimatu-a-dezinformace-v-ceskem-informacnim-prostoru/
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: vůbec by mě nepřekvapilo kdyby to byla injektáž z venku. Udělej z problemu kulturní válku a máš jistotu, že nebude vítěz.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A trosku pranku od Yes manu .]]

    In what would have been a monumental first for the group, the Yes Men supposedly got an absurd fake company — "YASAVA," producing "bespoke airplane couture" for private corporate fleets — accepted into two official COP26 "Net Zero" programs: the Race to Zero and Science-Based Targets initiatives (which also, incidentally, include Maersk, Chevron, Halliburton, Delta, United, American, DL Piper, Edelman, JP Morgan, Hitachi, Iberdrola, Unilever, and thousands more climate luminaries from the transport, mining, and fossil energy sectors).

    Fake Fake Exposes Real Fakes - Tricksters in an age of dirty tricks
    https://news.theyesmen.org/p/fake-fake-exposes-real-fakes
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam