v cesky fb xr skupine se resi transfobicnost ruperta reada. bez ohledu na to tema samotny by me zajimalo, do jaky miry jsou tyhle kulturni/identitarni valky realne vyuzivany zvenku nejakejma dezinfo skupinama. mi prijde, ze se tim ten centralni motiv celkem vycerpava. ale treba jsem jen uz prilis vzdalenej skutecnymu nahledu treba dvacatniku.
---
Ahoj,
v prvé řadě chci říct, že se za tímhle postem **neskrývají** žádné negativní emoce vůči konkrétním lidem, snaha způsobit v našem hnutí konflikty, ani žádné podobné věci.
Nic méně – je nás v tomto hnutí více, kdo **máme problém s tím, aby XR v Česku** (či kdekoliv jinde, ale nyní se bavíme o nadcházejícím Rebel Talku:
https://fb.me/e/29lVRj70L ) **poskytovalo platformu Rupertu Readovi.**
Read veřejně na Twitteru projevil názory, které (nejen my) považujeme za **transfobní**, tzn. nerespektující a diskriminační vůči trans* a nebinárním lidem. Můžete si je přečíst v screenshotech níže, ale pro neanglicky mluvící stručně popíšu, o co jde.
Read například má problém s pojmem **„těhotní lidé“** který je používán proto, aby zdůraznil, že ne všichni lidé, kteří mohou otěhotnět, se zároveň identifikují jako ženy. Podobný inkluzivní jazyk je přitom zásadní používat, abychom trans* lidi nevyčleňovali z běžného života a umožnili jim plnohodnotnou existenci v naší společnosti. V minulosti také zpochybňoval, zda jsou trans ženy skutečně ženami. Příspěvky tímto způsobem trans* lidem ubližující psal opakovaně, a také na sociálních sítích sdílel podobné názory jiných.
Toto píšu **se vším respektem** vůči Readovým činům a rétorice, co se týče klimatické krize a její urgence. Nezpochybňuji jeho zásluhy v tomto ohledu. Ovšem jednou ze zásad našeho hnutí je **„přijímáme všechny takové, jací jsou“**, a člověku, který svou rétorikou opakovaně prohlubuje nespravedlnosti kolující v této společnosti, místo aby pro trans* a nebinární lidi vytvářel bezpečné prostředí, by podle mě XR nemělo poskytovat prostor, ani se s ním asociovat.
To je také důvod, proč se v UK již některé místní skupiny vůči Readovi **vymezily**, včetně zájmové skupiny XR Youth (XR mladí), a často již nebývá označován za mluvčího XR, nýbrž vystupuje sám za sebe. Chápu, že společenské poměry zde v Česku jsou jiné, ale to pro mne jednak není relevantní argument, druhak to nic nemění na nepřijatelnosti Readových slov, kterou přinejmenším někteří z nás v hnutí silně pociťují.
Jsme decentralizované hnutí, a je na lidech, kteří mají Rebel Talky na starosti, co se s tím rozhodnou udělat. Opět chci zdůraznit, že nejde o útok na nikoho konkrétního (nejde totiž vůbec o žádný útok), a jsem si jistý, že záměry těch, kteří Rebel Talk domluvili, byly dobré, a možná o této kontroverzi ani nevěděli. Píšu všechno tohle **s respektem a láskou**, s vědomím, že tito lidé odvádí pro hnutí skvělou práci. Pro mne osobně tohle není důvod, abych se do budoucna odmítal s XR v ČR asociovat, ale je to podle mne přešlap, který by se neměl opakovat.
Přes to, že netoužím vytvářet drama, chci ale zdůraznit, že toto v žádném případě **nepovažuji za malichernost, slovíčkaření, hyperkorektnost či hysterii**. Trans* a nebinární lidé jsou bez výjimky hodnotní jedinci, kteří jsou společností neprávem marginalizováni a utlačováni, a pokud i tak malým krokem, jako proměnou našeho zkostnatělého vyjadřování, a něčím tak samozřejmým, jako vymezením se vůči zjevné diskriminaci, můžeme jejich situaci zlepšit, měli bychom to podle mne bez váhání udělat a aktivně se o to snažit.
Nemůžeme doufat, že společně vytvoříme lepší svět, aniž bychom odstranili nespravedlnosti toho současného.
Díky za vyslyšení, s pozdravem, láskou a vzdorem Vašek (oslovujte mne, prosím, jakýmikoliv zájmeny se vám zlíbí) 💚✊🏳️🌈🏳️⚧
*Nějaké info navíc o Readových názorech: *https://thenorwichradical.com/2020/08/28/rupert-read-is-not-the-peer-the-green-party-needs/
*A zde stručné shrnutí problémů trans lidí v ČR očima trans ženy: *https://denikreferendum.cz/clanek/32523-ceska-republika-neni-pro-transgender-lidi-privetiva