• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    ADAMIRA: hele, já toho tady taky spoustu nechápu. Osud, no. Ne, graf by nešel udělat. Holt člověk nemůže vždycky chápat všechno... :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ELYNOR: at se snazim jak se snazim, opravdu nechapu tvuj point, nesel by k tomu udela treba nejaky graf?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    CAIDEL: jenže to by předpokládalo, že to lidi jsou schopni pochopit, že .. vlož složité matematické vysvětlení, které nepochopí .. vyhraje proti tezi "já si ty svinstvo do sebe dávat nebudu" nebo "přece nebudu riskovat", nebo "zle farmafirmy" nebo rovnou "známý známého dostal z hexavakciny autismus" nebo "očkování je moc velká zdravotní zátěž pro malé děti" nebo "oni nás chtějí ovládat / vzít nám svobodu".

    ani moc nezabírá, že všechny ostatní léky které odpůrci očkování běžně berou, procházejí stejným procesem.. slovenské mz mělo hezké porovnání covid vakcíny s ibuprofenem. (ibuprofen je horší)

    ba naopak, věřím že dost odpůrců očkování věří na ivermectin, isoprinosine a hydroxychloroquine..

    druhá věc je, že ani další matematický fenomén (fungující kolektivní imunita za situace kdy vakcína nemá 100% účinnost) je pro odpůrce očkováni neuchopitelný a narazí na řekněme neochotu se obětovat pro společnost, protože tak oni to vnímají. (případně i explicitně je mi jedno, že ti co se že zdravotních důvodu očkovat nemůžou, oni pro mně taky žádnou oběť nepřináší)

    prostě věří, že jejich zhodnocení rizik vakcín je objektivní, a nějaké zájmy celé společnosti jsou méně důležité než jejich svoboda se rozhodnout na základě informací, který považuji za správný..

    navíc to reinforcuji echo chambery sociálních sítí.

    jsem zvědav, jestli narazíme na problém, že vakcín bude dost, ale bude to prd platný, protože dojdou lidí ochotni si je dát.
    ACKO
    ACKO --- ---
    ELYNOR: dyť se nerozhoduješ pod nátlakem, nikdo ti zatím nic nenabízí, naopak bys měla problém, kdybys trvala na tom, že chceš být očkovaná. Takže v klidu, řeš problémy, které jsou teď, ne ty které mohou nastat v budoucnosti. Lidi prostě moc plánujou, kdyby neplánovali, tak by měli mnohem míň starostí, protože by se nezabývali věcmi, které vůbec nepotkají. Věci se časem samy vyselektují a až na tebe přijde řada, tak je rozhodneš no...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELYNOR: Když u věcí, které fungují jen když je dělají všichni, je možnost dobrovolnosti omezená. A tam, kde neníozne nebo vhodné uplatnit povinnost zákonem, tam začne fungovat společenský tlak.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ACKO: Jako jo no :) Vtipné na tom ale je, že za půl roku ostrého provozu nezískáš vlastně žádná nová data která bys neměl už předtím testováním na desítkách tisíc dobrovolníků. Ostrý provoz přinese nová data až v dlouhodobém výhledu, ale to je třeba tak za pět let.

    Tzn. zase je to jen pocitové: někdo má pocit, že je to moc rychle a za půl roku už ho mít nebude - ale reálně se mezitím nezměnilo vůbec nic :)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Říkáš to hezky, zdůvodňuješ to zcela racionálně takže není řeč o klasické antivax lince Soros-čipy-gates-třetí čakrová brána.

    Tudíž mě to velmi zajímá: Co považuješ za ten racionální argument, to hlavní stéblo na miskách vah po zvážení všech pro a proti pro „já se očkovat nenechám?“ Já totiž dlouhodobě žiji v poněkud naivním přesvědčení, že pokud mají lidé dostatek informací, neexistují mezi nimi rozpory, protože logické a správné rozhodnutí je jen jedno, ale realita mě vždy vyvede z omylu, tak mě zajímá jak konkrétně je to tady.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    Ad očkování - v dětství jsem samozřejmě očkovaná byla na všechno možné, stejně tak ani mým synům jsem neodepřela očkování, a kdybych náhodou jela někam, kde se na cestu vyžaduje očkování proti malárii, například, tak se pochopitelně očkovat nechám. Nemyslím si, že je ve vakcíně čip, který mě bude ovládat - nakonec ono by to spoustě lidí možná zjednodušilo život, kdyby je ovládali ilumináti a oni se nemuseli rozhodovat sami :-) a dokonce jsem viděla i nějaká ta "osvětová videa". Bezva, nic proti nim. Až budu muset řešit očkování na covid-19, což nebude hned tak, protože vakcín zatím není dost ani pro ty, co je nedočkavě vyhlíží, tak se nějak rozhodnu. Ale nechci se rozhodovat pod nátlakem. To je celé.
    ACKO
    ACKO --- ---
    CAIDEL: hele my pro tyhle lidi děláme naprosto geniální osvětu, vzhledem k tomu, že tu vakcínu máme tak omezeně a nemůžeme ji nabídnout každému, tak než se na ně dostane řada proběhne ta správná doba, aby si získala důvěru tím ostrým provozem. Takže téhle kategorii není třeba věnovat extra pozornost, to se vyřeší samo :-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ACKO: Ti kteří mají obavy z příliš rychle = ti, kteří o vakcínách vlastně nic nevědí, netuší jak fungují schvalovací procesy, ale mají "pocit." Naštěstí je tahle kategorie celkem snadno řešitelná puštěním nějakého osvětového videa ve kterém je vysvětleno, že se žádné "příliš rychle" nekonalo.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    SILVEIG: Jj. Jako kdyby každý z nás neměl v dětství x jiných očkování :)

    V tomhle kontextu beru jako pozoruhodné to přesvědčení maximálního expertismu na téma já přece vím, co je pro mě nejlepší (protože jsem si přečetl jeden článek někde na webu). Obecně by se asi lidstvu žilo o dost lépe, kdyby lidi pochopili jednoduchý princip, že o spoustě věcí prostě nic neví a je lepší nechat to na lidech co něco ví a není úplně nutné mít na všechno názor (tzn. ideální odpověď na Losna vs. Mažňák zní nevím, nemám dost informací). Nicméně máme dobu postpravdivou, mít názor je ze všeho nejdůležitější a tak jsme tam, kde jsme.

    Pokud si stát na základě společenské smluvy usmyslí, že je fakt vhodné vymýtit nějakou konkrétní nemoc (což je věc lékařsky a expertně podložená, ne krávovina kterou si včera vymyslel Andrej) a všichni se máme očkovat, tak deset milionů freethinkerů nemá úplně zvažovat jestli je to to pro mě to nejlepší a jak se na to vysrat, protože do sebe a svého dítěte nebudu cpát čipy Billa Gatese a riziko jedna ku milionu je nepřijatelně vysoké (ale ulici se přejít nebojí). Mám dojem, že dámy tu nařizovací složku asi nesou hůře, protože pánové měli ještě donedávna (teda ještě že už je to pryč :) i když si tím asi částečně odporuji) běžně zažito tak a teď tady budeš šaškovat rok/dva roky v mundůru pro stát a dodnes tam někde v pozadí je "jestli se rozhádáme se sousedy, dostaneš rozkaz a půjdeš chcípnout do zákopu za stát který je ti třeba celkem u zadele" :) Což člověka trochu uvede do kontextu svobodné volby a tak podobně.

    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: neřekla jsem, že covid neexistuje. Nepochybně ano. Jak virus SARS-COV-2, tak nemoc covid-19, kterou působí. Ani nehodlám nikomu upírat očkování. Kdo si přeje být očkován, je to jeho svaté právo, a pokud mě požádá o pomoc s registrací na očkování, nebo o odvoz do očkovacího střediska, ráda mu pomůžu. Ale nevím, proč bych sama neměla mít právo se nenechat očkovat, jestliže se tak rozhodnu, a proč bych za to měla být diskriminována tím, že mi bude zakazováno to a ono, a případně budu nějak označena. To už je moc. Ne, taky si nemyslím, že by si s tím poradili v socialismu nějak výrazně lépe, ale že by současná situace byla nějak úžasná a potlesku hodná, to určitě není, a opět nevidím důvod, proč být zticha a neozvat se, když s něčím nesouhlasím.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: kdyz uz jsme se dostali do vecny roviny, tak bud prosim konkretni, v kterych domovech duchodcu pomahate?
    U me v to rodine byla pozitivni segra, pak byvalka. To jsou ti nejblizsi. V praci pozitivnich cela rada, kolegyni z kancelare na covid umrel otec. Nejak nemam povahu na to ji neverit s tim, ze covid neexistuje a poptavat umrtni list.

    Delat dobrovolnika neni podmineno odbornosti
    https://www.vfn.cz/aktuality/nabor-dobrovolniku/

    Nechci zlehcovat, ze nekdo prijde o praci kvuli zaniku odvetvi, ale to se bohužel deje za poslednich sto let periodicky z ruznych pricin.
    Uplne si nemyslim, ze bychom si v socialismu poradili s covidem lip.
    ACKO
    ACKO --- ---
    SILVEIG: Tak to asi žiješ někde jinde, hysterie kolem očkování je tady už docela dlouho, rozdíl od toho aktuálního je jen v tom, že tohle očkování má potenciál být vstupenkou do normálního života, což se spoustě lidem nelíbí. Kromě toho se tu kumulují hned tři skupiny odpíračů: ti klasičtí antivax, dále ti, kteří podlehli konspiračním teoriím o čipech, změně DNA, pak ti, kteří mají obavy z toho, že ta vakcína byla dána do oběhu příliš rychle a nemusí být bez vážných vedlejších účinků.
    SILVEIG
    SILVEIG --- ---
    Já vlastně vůbec nechápu tu hysterii kolem očkování, jako kdyby se najednou zjevilo z čistého nebe a nikdy před tím nikdo žádnou vakcínu nedostal.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    SAAYURI: kde jsem řekla, že si chci nebo můžu dělat, co chci? To jsem čekala, že mi někdo začne předhazovat "až mi někdo umře". Ono mi umřelo celkem dost lidí dávno předtím, než se v ČR vůbec objevil první případ covidu-19. Ono se překvapivě taky umíralo i předtím, na různé nemoci, nehody, úrazy, stářím... všichni umřeme. Takový je život. Ovšem teď to vypadá, jako by úmrtí lidí, co zemřeli jindy a na něco jiného než covid, bylo jaksi méně hodnotné. Jako bych těch lidí nebyla taková škoda, jako těch, co umírají nyní a na covid. Smutný, smutný.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: mám do čeho píchnout. Loni na jaře jsme rozváželi léky a zdravotnický materiál, a také nákupy důchodcům, co se báli vyjít z domu. Teď už to není zapotřebí, tak pomáháme ve třech domovech důchodců, pomáháme i bezdomovcům. Tím "my" myslím sebe a bývalé zaměstnance mojí firmy. Na pomáhání v nemocnicích jaksi nemáme kvalifikaci. Nemáme na to žádnou "neziskovku", děláme to za svoje, a bez koruny podpory nebo kompenzací od státu. Samozřejmě dodržujeme veškerá hygienická opatření, a ještě jsme nenakazili ani jednu babičku či dědečka, ačkoli jsme s nimi skoro v denním kontaktu. Nikdo z nás není a nebyl pozitivní na covid. Ani nikdo z mé rodiny není a nebyl pozitivní na covid. Možná to teda neděláme tak úplně blbě... Hojivé účinky to nemá. Naopak je to denní stres, zoufalství a beznaděj. Viz dnešní článek na jistém serveru o tom, jak plno starých lidí pomýšlí na sebevraždu (a my jim to denně vymlouváme, vykládáme jim vtipy a uklidňujeme je, že furt ještě dobrý a ať si to neberou osobně, a že určitě zase přijdeme, a... no.) Hrozně rádi bychom fungovali takřka normálně tady, ne v Koreji.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SAAYURI: bsz zmeny v mysleni to proste nema reseni
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ELYNOR: A to je ten problem, predstava, ze ted zijes v "me nikdo nebude rikat, co mam delat, jsem svobodnej clovek a ziju v demokracii". Jasne. Jenze demokracie neni prdel a zacina a konci tam, kde osobni zodpovednost kazdyho cloveka. Je hezky moct si delat co chci, ale musi se za to preci nest i zodpovednost. Sireni infekcni nemoci je a vzdy by melo byt postihovano, pokud neni nase moralka tak vysoko, ze mame prave kvuli tomu co pises tendenci to porad ocuravat a hledat jiny cesty tak jsme proste tam, kde ted jsme... a jsme v peknym pruseru, protoze "moje vnucka nemuze na vylet"... no jezis marja, samozrejme, ze muze. Za dodrzeni urcitejch pravidel, ktery, kdyby respekovali vsichni, jsme na tom mnohem lip a k temhle restrikcim dochazet nemuselo.
    A presne dopadneme tak, jako vzdycky - jsme nejhorsi na svete a lidi se zacnou koukat dal, nez za svuj sebestrednej nosik az ve chvili, kdy jim umrou minimalne 2-3 clenove rodiny, kterejm neni vic nez 80 a pak jim dojde, ze by se meli chranit. Smutny, smutny.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: doporucuju se prestehovat do jizni koreje, kde ziji navenek bez omezeni. Sice to maji vyvazeny moralkou a spolecenskou zodpovednosti ze strany lidi i vlady, jaky my v cesku nebudeme nikdy schopni, ale to je pro svejky takovej nepodstatnej detail. Jsou uvedomeli, riziko si uvedomujou a muzou tak fungovat takrka normalne.

    Jestli nemas do ceho pichnout, muzes zacit pomahat v pretizenych nemocnich, hojive ucinky na ublizeny postoje jsou takrka 100% zaruceny.

    ORIKA: me je jasny ze trosku trollis, vzdyt ja to taky natahuju do absurdna.
    A proc mas potrebu hajit antivaxx? Lingvisticke cviceni? Pokoutna agregace antivaxeru? :)
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    Proboha. Čeho se ještě budu muset dožít? Označování "nepohodlných" lidí? A co je rovnou zavřít, to už tady v minulosti taky bylo? Půl života jsem prožila za socialismu, a druhou půlku po samotové revoluci. Za socialismu jsem musela pořád ustupovat právům společnosti, a moje práva celkem nikoho moc nezajímala. Nemohla jsem studovat, cestovat, nemohla jsem si ani pořídit bydlení, musela jsem žít v určených mantinelech, ale to moc nemá cenu vysvětlovat. Je to pryč a doufala jsem, že se to nevrátí. Za posledních 30 let jsem už mohla to všechno dělat skoro svobodně. Skoro, protože pořád samozřejmě platí nějaké zákony, nějaké mantinely. Každá společnost má nějaká svoje pravidla, a pokud to dává smysl, je to v pořádku. Ovšem od minulého března tahle pravidla přestala platit. Nesmím dělat svoji práci, nesmím cestovat, přišla jsem o firmu, kterou jsem roky budovala a doufala, že mě zajistí ve stáří. Lidi, co pracovali se mnou, dopadli stejně. Je jim zakázáno se uživit tím, co umějí a co dělali půl života. Po letech práce stojíme s prázdnýma rukama, máme dluhy, strach z budoucnosti, a když se to odvážíme říct nahlas, a ptát se, co máme dělat, abychom přežili, jsme ukřičeni jako popírači, antirouškaři, antivaxeři a co já vím, co ještě. Moje vnučka nesmí chodit do školy, nesmí si hrát s jinými dětmi, nesmí jet s rodiči na výlet, nesmí mít normální bezstarostné dětství. Kde to sakra žijeme? Jsem fanoušek sci-fi, a četla jsem fůru knih, kde se popisovalo něco podobného, ale nemyslela jsem si, že někdy budu v postkatastrofické sci-fi žít. A teď ještě "label na ucho". Krása. Očkování není dostupné pro všechny, ale hodně lidí už má jasno, že potřebuje ty neočkované mít jasně označené, aby viděli "nepřítele". Tak nevím, jestli se nemám jít rovnou sama oběsit, ovšem samozřejmě s rouškou či respirátorem, bezpečně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam