Assassin's Creed: Brotherhood na PS3 aneb moje první setkání s AC a hned taková parádička :-)
23 hodin, 50 % synchronizace, 46 % trofejí, pár dalších hodin tomu ještě určitě dám.
To bylo tak: nedávno se Ubisoft rozhodl, že v září zařízne online servery pro několik svých her z minulé dekády, mimo jiné taky AC: Brotherhood. Single půjde hrát pořád, ale pokud někomu chybí nějaké trofeje z multiplayeru, tak bude mít smůlu. A přesně s tím se v PS klubiku ozval ROENICK - že mu schází jedna jediná trofej a shání lidi na dotažení. Tak co bych nepomohl, žejo... Za stovku jsem v bazaru zakoupil placku a protože jsem tuhle sérii nikdy nehrál, řekl jsem si, že nejdřív rozehraju single kampaň, abych trochu natrénoval mechaniky a ovládání. Nažhavil jsem teda PS3 a v pátek odpoledne k tomu zasedl. No a... Odtrhl jsem se od toho dneska ve dvě ráno se závěrečnýma titulkama :-) To je taky to jediný, co se mi tentokrát ze zakončení hry podařilo zachytit, protože jsem byl celou dobu naprosto pohlcen a když jsem si myslel, že už je konec a pořídil tu první domněle závěrečnou fotočku, následovala pak ještě další hodina cinematické akce, během které jsem ani nedýchal.
Jak obecně nemám 3D hopsačky (i když tímhle označením bych AC asi urazil...) rád, tak tady mi ten parkour úplně nevadil. Jednak má poměrně komfortní ovládání, ale hlavně je městské prostředí plné míst, na kterých je možné se chytit / doskočit / odrazit a není tedy nutné pořád někam padat, jak se mi to obvykle stává :-) Čistě hopsací "bludišťové" pasáže jsem nicméně vždycky spíš přetrpěl a těšil se na akci, která je zábavně uspokojující. Soubojový systém má sice na můj vkus trochu složitejší ovládání, ale dohnal jsem to brněním a lékama a nakonec všechny umlátil obouručákem (tedy kromě těch, které jsem z bezpečné vzdálenosti skolil kuší). Když si vezmu, že tohle všechno má kořeny v
Prince of Persia, tak klobouk dolů! Jo a taky jsem byl překvapený, jak pěkně hra na PS3 vypadá. S ohledem na její stáří a rozsáhlost i členitost prostředí... Anvil engine je zjevně slušně vyladěný!
Co k obsahu? Když jsem tady nedávno u
Mad Maxe psal, že mám rád čištění mapy, tak Ubisoft mě v případě AC: Brotherhood samozřejmě nezklamal :-) Postupně odkrývaná mapa Říma je už v základu narvaná stovkami POI a když jsem si ještě obstaral mapy s lokacemi pokladů a dalších "upomínkových" předmětů, naprosto jsem pozbyl přesvědčení, že bych je mohl všechny navštívit. Typů aktivit nicméně není moc a jsou celkem zábavné (i když samozřejmě repetitivní), takže se možná hecnu a zkusím to postupně trochu pročistit, třeba to pak nebude působit tak nedohratelně. Vzhledem k celkové komplexnosti ovládání nepředpokládám, že bych hru čas od času zapnul a udělal si výlet, takže to bude muset být teď a nebo nikdy, dokud jsem rozehraný.
A nebo spíš, dokud jsem rozehraný, bych si mohl dát celou Ezio Collection. Zjistil jsem totiž, že ji mám remasterovanou na Xbox One, jen jsem se k ní za těch šest let prostě ještě nedostal :-)