Shadow of the Tomb Raider / 34 hodin / Steam Deck / #dohranoNešlo to jinak. Po dohrání
Tomb Raider (2013) a
Rise of the Tomb Raider (a následného dotažení obého na 100 %) jsem to prostě nemohl vydržet, pořídil jsem i poslední díl téhle rebootované trilogie a během pár dnů se prosekal džunglí až na úplný konec. Tohle se prostě hraje samo! Vizuálně nejnadupanější díl - chvilku jsem měl zapnutou maximální grafickou úroveň, ale ze Steam Decku to vycuclo baterii asi za hodinu, takže jsem zase přepnul na normální :-) A i pak to byla paráda veliká. Co se týče herních mechanik, tak mi kombinace prvního a druhého dílu víceméně vyhovovala. Ovšem až na množství NPC rozdávajícím vedlejší úkoly, díky kterým jsem si místy připadal jako v nějaké úplně jiné hře. Nemluvě pak o Jonahovi, který mě sral celou hru až do konce :-) Protože jsem pořídil Definitive Edition, tak jsem před finále zvládnul i několik DLC a byl jsem příjemně vybavený, což se podobně jako u předchozích dílů nakonec velice hodilo. Závěr byl totiž vskutku ekliptický a jako obvykle mi ty poslední dvě hodiny daly pořádně zabrat. Skončil jsem na 85 %, do konce roku to dotáhnu na plný počet a budu si to ohromně užívat.
Zároveň jsem na eBay objednal
The Tomb Raider Trilogy na PS3 (za polovinu ceny, než se přeprodává u nás...), což jsou předchozí tři díly série - Legend, Anniversary a Underworld. Do toho všeho se pustím v příštím roce a doufám, že nebudu zklamaný. Lara na PS3 mě totiž úplně minula, nehrál jsem ani jeden díl. Snad se tímhle backtrackingem nakonec znovu dopracuju až k těm prvním dílům na PS1 :-) Ty jsem totiž tehdy nikdy nedohrál.
Technické okénko: Shadow of the Tomb Raider na Steam Decku několikrát spadnul, což se mi u předchozích dvou dílů nestalo ani jednou. A taky mi přišlo nějak horší ovládání - jako by lagovaly odezvy některých tlačítek a potíže jsem měl i s analogy, blbě se mi mířilo (a to jinak na gamepadu hraju úplně všechno a jsem na to zvyklý). Je to zvláštní, protože celá trilogie běží na Steam Decku v nativní Linuxové verzi, takže v popisovaných problémech určitě nemá prsty Proton. Uvidím, jak na tom bude PS4 verze. Hodlám totiž celou trilogii zakoupit fyzicky, aby mi ji nikdo neukradl :-), a dát si ji ještě jednou na velké obrazovce, jak jsem si ostatně na začátku slíbil.