CP2077: Phantom Liberty / PS5 / 57 hodin / #dohranoMůj letos druhý a celkově už třetí průchod Cyberpunkem (zde
první a
druhý report), tentokrát včetně DLC. Phantom Liberty je "hra ve hře", která by myslím klidně obstála i samostatně. Nová čtvrť Dogtown je neuvěřitelně koncentrovaný zážitek - na tak malé ploše tolik architektonických a příběhových skvostů, to jsem fakt nečekal. A pokud už klasické Night City bylo hodně vertikální, tak Dogtown jde v tomhle z důvodu omezené plochy ještě mnohem dál (podíváte se vysoko do oblak i hluboko do podzemí).
Hlavní příběh je až na několik málo míst sice celkem přímočarý, ale hodně hutný a dost často vás strhne na dlouhé hodiny, během kterých se jím necháte unášet - resp. s vámi bude cloumat a budete si přát, aby to peklo aspoň na chvíli přestalo. DLC je mnohem víc akční než hlavní hra, jakkoli to může znít divně. Hrál jsem znovu úplně od začátku, abych si osahal nové mechaniky (střílení z vozidel, změněný strom dovedností atd.) a trochu se vyleveloval. DLC se odemkne až po dosažení určitého bodu v hlavní linii, což u mě bylo asi po dvaceti hodinách. Do té doby jsem hrál víceméně ten samý Cyberpunk, na jaký jsem byl z dřívějška zvyklý. Ale jakmile jsem pronikl do Dogtownu (už jen ten průnik stál za to!), tak jsem se musel začít hodně přizpůsobovat tamnímu prostředí a chování obyvatel. Následně jsem po určitém dějovém postupu získal možnost vrátit se zase zpátky do "obyčejného" Night City a volně přecházet mezi těmihle dvěma prostředími. Pokračoval jsem pak v questech na střídačku tam i tam a rozdíl je opravdu znatelný. A jestli můžu radit, tak můj oblíbený build netrunner/samurai se do Dogtownu moc nehodí :-) Často jsem se hodně zapotil.
Co k tomu všemu dodat, abych jen zbytečně nenosil dříví do lesa? Update 2.0 je fantastický sám o sobě, ale teprve DLC z toho definitivně udělalo mou nejoblíbenější hru, ve které jsem taky strávil zdaleka nejvíc času. Celkově zatím cca 300 hodin a rozhodně nehodlám přestat, protože jsem z DLC odehrál zatím jen dva z X konců a do hlavni platiny mi pořád chybí jedna trofej. Screenshotů ze zakončení DLC mám víc, ale obsahují spoilery, takže je sem nebudu dávat. Hra samozřejmě po titulcích normálně pokračuje, a to nejen v Night City, ale i v Dogtownu (tedy pokud jste nestihli vyřešit všechny sidequesty a gigy ještě před koncem hlavní linie, což ale myslím ani nejde). Navíc podle toho, jakého jste dosáhli zakončení, se můžete dočkat ještě nejednoho překvapení... A víc ani slovo, tak silný příběh si zaslouží zůstat neodhalený do poslední chvíle.
Hodnocení 10/10 :-) Tohle prostě budu hrát každý rok aspoň jednou.